Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 12:19 1 945 29

"По-добре да бях умрял": година след земетресението в Турция

  • сеизмология-
  • турция-
  • земетресение-
  • земетресения-
  • трус-
  • жертви-
  • турци-
  • сирия

В 4,17 сутринта на 6 февруари 2023 земята в Турция и Сирия започна да се тресе. В ужасяващата катастрофа загинаха близо 60 000 души.

"По-добре да бях умрял": година след земетресението в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Година след тежкото земетресение в Югоизточна Турция проблемите на хората си остават огромни. Според тях държавата изобщо не помага достатъчно. Град Хатай на сирийската граница тогава бе най-силно засегнат. Животът все още не се е нормализирал, оплакват се пред ДВ местните хора. Някои квартали на града са като призрачни – изоставени от обитателите си, прогонени от разрушенията.

Временният подслон стана постоянен

Земетресението накара мнозина да се преместят в други градове. Повечето от останалите и до днес живеят в контейнери, които уж трябваше да са само временно решение. Днес обаче в тях са настанени около 187 000 души. В контейнерите е тясно, в много от тях живеят по няколко семейства. Учителката Серап Селджук живее с двете си деца и още пет души в един от контейнерите. Тя казва, че е подала заявка за втори контейнер, но не е получила отговор. “Условията за живот са много тежки. С децата живеем трудно“, посочва Селджук. От сходни проблеми се оплакват и други обитатели на контейнерите като Мерием Караташ, която има три деца. „Животът е труден, но ние се опитваме да свикнем с тежките условия.“ Тя допълва, че често остават без ток и вода.

Има и проблеми със сигурността

В първите дни след земетресението в Турция раздаваха безплатно храна и хранителни продукти, разказват засегнатите. Това вече го няма, а най-големите проблеми произтичат от инфраструктурата. Стабилност в електро- и водоснабдяването няма, а много от улиците така и не са поправени – превръщат се в кални реки, особено когато вали. Липсата на сигурност също е проблем за мнозина. Селджук иска да има повече сигурност в контейнерния комплекс. По-рано имало полиция и пазачи, но сега липсва всякаква охрана, която да се грижи за сигурността - имало само няколко камери. Наскоро човек бил нападнат с огнестрелно оръжие.

"Държавата не строи достатъчно"

Възстановяването на района, пострадал от земетресението, продължава. Държавата е поела ангажимент да построи жилища за засегнатите – около 45 000 апартамента са в процес на строеж. Очаква се 2665 да бъдат готови скоро, но по официални данни напълно приключило е строителството само на 25 жилища, в които вече са настанени хора.

Мерием Караташ не се интересува от тези жилища, защото се намират в квартал, който е далеч от нейния. Освен това държавата не строи достатъчно, подчертава жената. „Броят на планираните жилища не е сравним с този на рухналите. Не е възможно да бъдат настанени всички засегнати“, убедена е Караташ. Подобно на нея мнозина от оцелелите казват, че не искат да напуснат своя квартал и да живеят другаде. „Не напуснах родния си град след земетресението. Но държавата остави Хатай на произвола на съдбата“, казва пред ДВ Мустафа Баир, който живее в малък контейнер с осемчленното си семейство.

Критика и благодарност

Хората споделят, че държавните помощи не са достатъчно. Серап Селджук например до момента е получила само два пакета с помощи и нищо друго. Има и пострадали от земетресението хора, които са благодарни на държавата. „Имахме жилище от 195 кв. метра, сега трябва да живеем на 21 квадрата“, разказва 70-годишният Абдулсамет Пулат. Въпреки това той е благодарен на държавата за всичко, което прави. „Бог да благослови държавата ни – благодарение на нея не гладуваме и не жадуваме, винаги сме имали покрив над главата“, посочва Пулат. Той живее със семейството си в контейнер, но все пак се надява един ден да се върне там, където е било някогашното му жилище.

Мнозина са заминали завинаги

Една година след земетресението в Турция и икономическото положение на града не се е нормализирало – в индустриалната зона са разрушени 95 процента от сградите. Хлебарят Етем има пекарна в една от пострадалите сгради. Днес пече само по 1000 хлебчета на ден, вместо по 4000 както преди. Населението на Хатай е намаляло и клиентелата вече не е голяма. А държавата не предоставя помощи, казва Етем. „Всички казват, че животът в Хатай се е нормализирал, но това просто не е вярно.“

Автомеханикът Левент Инайджъ също е недоволен. „Държавата ни е забравила“, казва той. Много хора биха искали да работят отново, но това не се стимулира достатъчно от държавата. А и квалифицираната работна ръка не достига. „Тук имахме много талантливи майстори. Но те си заминаха и не се върнаха – това е голяма загуба.“ Таксиметровият шофьор Екрем Озтюрк също е недоволен от икономическата ситуация. Преди земетресението в неговата фирма работели 15 шофьори, сега е останал само той. „Мнозина казват, че тук всичко се е нормализирало. Това не е вярно. Ще кажа следното: по-добре да бях умрял по време на земетресението, за да не ми се налага да гледам всичко това тук днес.“

Автори: Аликан Улудаг | Айнур Текин | Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Урюрвкос

    5 9 Отговор
    преди малко стрелба пред съдебна зала в Цариград

    Коментиран от #5

  • 3 Боруна Лом

    13 5 Отговор
    А ПРИ НАС ДА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО? НО ДАВАМЕ МИЛИАРДИ ЗА УКРИТЕ!
  • 4 Мдаа

    6 7 Отговор
    ами на следващите избори пак да гласуват за Ердоган и партията му хихихи.
  • 5 Мехмед

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Няма такова село "цариград", има мегаполис Истанбул.
  • 6 Българските турци

    15 3 Отговор
    138 000 квадратни километра територия ( по голяма от България ) и повече от 14 000 000 население ( почти 3 пъти колкото населението на България ) по някакъв начин са потърпевши от земетресението на днешния ден преди една година ! 850 хиляди самостоятелни секции, състоящи се от 680 хиляди резиденции и 170 хиляди търговски площи, бяха сериозно повредени и станаха неизползваеми.Помня голямото земетресение на 17 . 08 . 1999 година . Беше срив на турската държава и тогавашно правителство ! Ердоган с тогавашната си партия беше кмет на Истанбул и беше свидетел на този срив и жалко положение на управляващите ! Всеки що годе умеещ да прави проучвания може да намери достатъчни сведения за да сравни тогавашните и днешните реакции на турската държава и управляващи !... Само за една година са готови и предадени на пострадалите оцелели останали без дом ,нови обзаведени с всичко необходимо модерни жилища !
  • 7 Българските турци

    11 5 Отговор
    продължение

    Разпределението на доставените къщи по провинции е както следва:
    „Газиантеп 10 хиляди 698, Кахраманмараш 9 хиляди 289, Хатай 7 хиляди 275, Малатия 6 хиляди 181, Адияман 2 хиляди 798, Османие 1976, Диарбекир 1423, Елазъг 2 хиляди 255, Килис 1003, Адана 1589 и Шанлъурфа 1 314."

    През февруари тегленията за общо 45 хиляди 901 къщи ще бъдат завършени и доставени на жертвите на земетресението.До средата на март ще бъдат изтеглени жребиите за още 30 хиляди къщи. В края на два месеца общо 75 хил. 364 жилищни имота ще бъдат завършени и предадени на пострадалите от земетресението.

    Под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, общият брой на къщите в процес на изграждане и на етапа на търг в зоната на земетресението, 218 хиляди 917 от които са от TOKİ, 44 хиляди 275 от Генералната дирекция за жилищно строителство на недвижими имоти и 43 хиляди 874 от Главна дирекция на строителните работи, е достигнало до 307 хил. 66..
    Разпределението на къщите в строеж и на етап търг по провинции е както следва:

    „Адана 8 хиляди 138, Адияман 37 хиляди 813, Диарбекир 8 хиляди 660, Елазъг 7 хиляди, Газиантеп 28 хиляди 116, Хатай 101 хиляди 335, Кахраманмараш 46 хиляди 743, Килис 2 хиляди 582, Малатия 48 хиляди 837, Османие 8 хиляди 410 и Шанлъурфа 9 хиляди 432."

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българските турци

    16 6 Отговор
    продължение

    Манипулацията и дезинформацията в статията е кощунство със стремежите на цялото население на Турция да преоделее тази уникална жестока катастрофа ! Освен да демонизирате , поставете се на мястото на тези хора , на управляващите и държавата !... Видяхме и виждаме природни бедствия и в САЩ, и в Германия , и навсякъде по света! Дори войните не са способни да предизвикат такива колосални щтети и жертви за 120 секунди ! За колко време се изправи Германия от руинитена ВСВ ! Това което сте публикували е враждебно !

    Коментиран от #10, #27

  • 10 ...

    8 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Докажи думите си. Но не ще ще щее, а е. Какво Е направено. После обвинявай в дезинформация, че твоето звучи като такава
  • 11 Абе турчаля

    6 12 Отговор
    Като България ви е толкова противна, а Турция и султана толкова мили и свети че се пускате чак на амбразурата да го защитите с телата си - кво дирите в майка България бе? Всички турци ли сте толкова двулични? Български турчин бил. Или си БЪЛГАРИН, или си ТУРЧИН.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Българските турци

    9 9 Отговор
    Пост 7 са изцяло цитати от днешната официална медия в Турция и е информация която подлежи на законно и легитимно проследяване от всеки който проявява недоверие или твърди че "звучи като дезинформация" !!!

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    14 14 Отговор

    До коментар #11 от "Абе турчаля":

    Не е "някой си" е тоя който ще решава какъв ще съм !..
    И защо "България да ни е противна" ?!...Родил съм се там и ми е Родина ! Противни са лъжите , злобата , омразата и лицемерното високомерие на умишленно унизяване на един горд и достоен народ , който днес си оплаква жертвите от земетресението !... Знаем, че е много дразнещо ,че въпреки "затъналата" си икономика , въпреки щетите от уникалната по големина сеизмична катастрофа ,въпреки "убийствената" инфлация...въпреки милионите бежанци в страната...въпреки сриналата си валута...Турция да провежда такива мащабни военни операции , които струват скъпо дори на страни като Сащ , Русия или Китай и да строи жилища с такъв грандиозен мащаб на строителство ?!?... А не е ли още по дразнещо, че няма протестиращи , няма стачкуващи, няма клошари, няма бездомни и скитници , няма просяци , няма голи и боси деца , няма епидемии и смърт ?!?... Кой помага на Турция ?...Кой "избавя" турците от мизерия ?...Кого експлоатират турците за да си набавят толкова средства ,за да не се получава онзи дългоочакван катаклизъм ?!?...

    Коментиран от #15, #18, #22

  • 15 КОЙ?

    14 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    Кой управлява вече 10 години?
    Кой избива жени и деца в ЧУЖДА ДЪРЖАВА?
    Кой съсипа икономиката с глупави закони?
    Кой даде на детето си бизнеса с петрол?
    Кой забрани словото в Турция?
    Пак ли дезинформация? Аре бе... вЕрно ли?
    Аз съм БЪЛГАРИН И СЕ ОПРЕДЕЛЯМ КАТО БЪЛГАРИН БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ ЖИВЕЯ. Няма "такова животно" като български турчин

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Мнение от Турция

    8 2 Отговор
    И защо са тия лъжливи новини?
    Турската държа не помагала !..
    На щяло и нещяло, модерно оборудвани нови жилища... само е въпрос на време.
    Със перални, миялни, хладилници... бойлери... и какво ли не..
    Без застраховки, без нищо... на грешни и безгрешни... защо !.. чудно !
    А отвън явно се завижда... разбираемо е... и баща ти да е, не би го направил.

    Коментиран от #17, #28

  • 17 мдаааа

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение от Турция":

    Автори: Аликан Улудаг | Айнур Текин | Бурак Юнверен
    а ти си? Сульо-Пулчев от интернето на който да вярваме.
  • 18 Да прав си !

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    Истината е дразнеща... особено такава истина.
  • 19 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    това знаеш ли как се нарича - тоталитаризъм и цензура на управляващите. Хем те боли, хем те сърби

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българските турци

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "КОЙ?":

    Кой управлява вече 10 години? - Управлява вече 24 та година !!
    Кой избива жени и деца в ЧУЖДА ДЪРЖАВА? - Защо тези " жени и деца " се приютяват при "убийците си" ?
    Кой съсипа икономиката с глупави закони? - Независима военна индустрия + динамична промишленност с активна икономика и външна и вътрешна търговия, грандиозен капацитет на транспортна и енергийна инфраструктура ... и прочие !
    Кой даде на детето си бизнеса с петрол? - ТПАО не е частна собственност !
    Кой забрани словото в Турция? - "в.Джюмхуриет", "в.Сьозджю","в. Бир гюн","тв, Халк тв" , "тв Теле 1","тв КРТ" и много други си ръсят зехира свободно срещу Ердоган в Турция ! Който нарушава законите и етичните правила за свободата на словото си изтърпява санкциите във всяка европейска страна !
    Пак ли дезинформация? Аре бе... вЕрно ли?- Ник "Българските турци не пише лъжи и дезинформация а корегира такива !
    Аз съм БЪЛГАРИН И СЕ ОПРЕДЕЛЯМ КАТО БЪЛГАРИН БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ ЖИВЕЯ. - Няма спор ... типичен Българин !?
    Няма "такова животно" като български турчин ! - Няма ама има ! Виж в официалната българска медия !

    Коментиран от #23

  • 22 хе хе хе

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    че и плюсове от Франция си набил сам с ип-сменячката, а ние доматите с колците ги ядем.
  • 23 ...

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    глупости на търкалета.
    Управлява вече 24 та година !! и после питаш кой е виновен за мизерията в Турция???????

    Защо тези " жени и деца " се приютяват при "убийците си" ? Глупости на търкалета. Измисли друга опорка

    Независима военна индустрия + динамична промишленност с активна икономика и външна и вътрешна търговия, грандиозен капацитет на транспортна и енергийна инфраструктура ... и прочие !
    ДА КАЗВАШ КОЙ ПО КОЛКО ДА ПРОДАВА И КОЛКО ДА ПРОДУЦИРА???? АРЕ БЕ... бегай. Ти май не си чел последните 5 години новите закони на бат Ердо

    Кой даде на детето си бизнеса с петрол? - ТПАО не е частна собственност ! КОЙ ????? КОЙ Е СОБСТВЕНИКА?????
    и т.н... простотии .
    Лъжи някой друг. Тия от джамията в която ходих. БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ МОЗЪК.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "...":

    Вземи "акредитация" и Камера, и ела в Турция и задавай въпроси и прави проучванията си !... И когато ти забранят, тогава ела да пишеш тук с доказателствата си, че има "тоталитаризъм и цензура на управляващите" в Турция !...
  • 25 Мехмед

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Българин с мозък. Ха ха ха, не ме разсмивай.Едва ли има по глуповато същество на планетата от ганчу.
  • 26 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Личи си че имате !?... Никой не ви оспорва мозъка ! Спорен е винаги капацитетът и възможностите на неща които действително могат да съществуват !?...
  • 27 Ердо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    То преди години и в Гермаистан имаше някакво наводнение в някой си град май още немогат да се справят
  • 28 Ердо

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение от Турция":

    Кажи им булгар булгар и минавай
  • 29 Панчо

    1 0 Отговор
    Предизборни приказки в Турция,нищо ново.
Новини по държави: