Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 14:50 617 5

Днес беше назначен новият премиер на Казахстан от президента на страната

  • казахстан-
  • премиер-
  • президент-
  • назначен-
  • олжас бектенов

43-годишният Бектенов е ръководил националната агенция за борба срещу корупцията, преди април миналата година да бъде назначен за ръководител на президентската администрация

Днес беше назначен новият премиер на Казахстан от президента на страната - 1
Президентът на Казахстан/Снимка: БГНЕС

Днес президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, назначи Олжас Бектенов, който е началник на администрацията му, за премиер. Решението беше подкрепено от парламента, съобщиха световните агенции и БТА.

43-годишният Бектенов е ръководил националната агенция за борба срещу корупцията, преди април миналата година да бъде назначен за ръководител на президентската администрация.

ТАСС съобщава, че доминиращата в парламента (Мажилис) управляваща партия „Аманат“ е предложила кандидатурата на Бектенов на Токаев, който след това е провел консултации с ръководителите на всички парламентарни групи.

Предшественикът на Бектенов – Алихан Смаилов, вчера подаде оставка без да посочи причини. Според ТАСС на министрите от кабинета им е наредено да продължат задълженията си до утвърждаване на новия състав на правителството. Ройтерс отбелязва, че подобни рокади са нещо обичайно в богатата на петрол страна, където политическата власт е концентрирана в ръцете на президента.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    4 0 Отговор
    Скоро Токаев ще здаде богу духа!

    Коментиран от #2

  • 2 Атина Палада

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Е как, нали е под твоята шапка? Ти го назначи и го държиш на каишка.
  • 3 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Богатата на петрол държава /втората по територия) след Русия. Да няма пак въпроси как може толкова малко народ да притежават толкова много земя и ресурси. Време за размисъл
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Тия пък какви имена имат?!
  • 5 До калпазанин

    0 1 Отговор
    Богата на петрол , но без вода , руснаците я снабдяват , затова Токаев е добре да внимава . Да си отговорим на въпроса кой е най - ценния ресурс на земята Водата .