Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 07:35 1 961 14

Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство

  • германия-
  • монголия-
  • стратегическо партньорство

Официалният повод за подписването на споразумението е 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Германия и Монголия

Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство - 1
Монголският министър-председател/Снимка: БГНЕС

Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство, тъй като двете страни искат да работят в по-тясно сътрудничество в редица области на политиката, включително в минната индустрия, според проектодокумент, предаде Ройтерс.

Договорът с богатата на ресурси страна трябва да бъде подписан в сряда по време на посещението на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в Улан Батор.

Наред с други неща, Монголия иска да подкрепи амбицията на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Германия от своя страна иска да подкрепи източноазиатската държава в нейната съдебна и правна реформа.

В допълнение, огромният потенциал на Монголия за вятърна и слънчева енергия трябва да бъде разширен, за да се подпомогне борбата на страната с изменението на климата. Германия също така иска да помогне с по-добро образование и насърчаване на малките и средните предприятия.

Споразумение за доставка на суровини с Монголия вече беше постигнато през 2011 г. при тогавашния канцлер Ангела Меркел.

По време на посещението на монголския министър-председател'в Германия през 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц потвърди желанието за по-тясно сътрудничество с богатата на ресурси страна, която се намира между Китай и Русия.

Официалният повод за подписването на споразумението е 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Германия и Монголия.

Президентът Щайнмайер посещава страната по време на шестото си пътуване в Азия и е придружаван от външния министър Тобиас Линднер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    14 3 Отговор
    Все тоя огромен потенциал на вятъра и все не го виждаме

    Коментиран от #3

  • 2 Ами

    23 5 Отговор
    Ясно, Монгилия ще става бедна на ресурси...

    Коментиран от #12

  • 3 Хихи

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Ората за духане пари дават, ейй
  • 4 българина

    16 4 Отговор
    Германия търси балами като нас
  • 5 Иванушка 🇷🇺

    17 2 Отговор
    Ба .....както е тръгнало, следващите "стратегически" партньори на изпаднала Германия ще са Еритрея, Етиопия и Мозамбик. Какво подение 😄😄😄
  • 6 Марда

    7 2 Отговор
    Ще заобикалят руските санкции, иначе германската икономика рухва.
  • 7 Хрис

    11 2 Отговор
    Много гръмко заглавие -"стратегическо сътрудничество" между Германия и Монголия. Средно интелигентен човек, който знае географското местоположение на Монголия, знае че такова сътрудничество е абсурдно. Там става това което разрешават Русия и Китай.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Така Така

    8 1 Отговор
    На германия все повече и влиза
  • 9 Сандо

    1 0 Отговор
    Русия веднага да размахва бялата кърпа - сега ще я нападнат от две страни.
  • 10 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хрис":

    Сигурно са решили монголеца да слезе от коня и да яхне някое БМВ или Ауди.
  • 11 Циник

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хрис":

    Именно. Немците се надяват да гепят някой ресурс, в Монголия такива много. Ама след това пак опират до Китай или Русия за да го превозят някъде. Ама в Монголия е чист въздух, евтина бира и хубави жени, поне ще се напътуват търговските делегации.
  • 12 точно така

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Аха, това е целта на запада да граби ценните ресурси на другите...........само като прочетох че "щели да помагат на монголците" и ми стана смешно! Само че няма да успеят с Монголия щото това е много консервативна страна, която се намира между Русия и Китай и има добри отношения и с двете. Голямото разстояние до западналата европа и краварника също е сериозен проблем така че немците и другите фашаги само ще се облизват в опита си да отмъкнат нещо от там ама няма да мине номера!
  • 13 Бял мечок

    0 2 Отговор
    E сега ватенките ще видят Монголите май искат да си въстановят империята.
  • 14 Запознат

    0 0 Отговор
    Монголия е най богатата държава в света на ЗЛАТО. Редките метали също са с висока концентрация, Швабите ще изцедят всичко което може, но Китай и Русия дали ще наблюдават само? Монголия е изключително бедна , най развито и екологично е стопанството им.
Новини по държави: