Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 09:15 1 255 5

Саудитска Арабия запазва своята позиция и отказва да поддържа дипломатически отношения с Израел

  • саутиска арабия-
  • израел-
  • газа-
  • независима палестинска държава-
  • дипломатически отношения-
  • сащ

Саудитска Арабия е непоколебима - иска да бъде създадена палестинска независима държава

Саудитска Арабия запазва своята позиция и отказва да поддържа дипломатически отношения с Израел - 1
Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд/Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия уведоми САЩ, че запазва своята позиция, отказва се от дипломатически отношения с Израел, освен ако не се създаде независима палестинска държава в границите от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица, и докато не бъде спряна израелската агресия в ивицата Газа. Това съобщение беше публикувано днес от саудитското външно министерство и цитирано от Ройтерс и БТА.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби снощи заяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън е получила положителна обратна връзка, че Саудитска Арабия и Израел са готови да продължат да водят дискусии за нормализиране на отношенията.

Кралството публикува своето изявление, за да потвърди пред Вашингтон своята непоколебима позиция относно палестинския въпрос предвид коментарите, приписвани на Кърби, заяви саудитското ведомство.

Идеята Израел и Саудитска Арабия официално да затвърдят своите връзки се обсъждаше, откакто през 2020 г. саудитците дадоха мълчаливото си съгласие техните съседки, Обединените арабски емирства и Бахрейн, да установят връзки с Израел, отбелязва Ройтерс.

В следствие на ескалацията на войната между палестинската военна групировка "Хамас" и израелските сили Саудитска Арабия замрази подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията с Израел, казаха за Ройтерс запознати с позицията на Рияд източници през октомври 2023 година.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като бойци от управлявания от "Хамас" анклав убиха 1200 души и взеха 253 заложници в южната част на Израел на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    11 0 Отговор
    Аллах да ги благослови!
  • 2 Руснаков

    12 0 Отговор
    За всички ще бъде по добре ако има палестинска държава....ще има мир...и Хамас няма да играе главната рокля във филма...
  • 3 Гост

    6 0 Отговор
    Интересно ми е, нещо са намислили, иначе послушковците от двореца в Рияд, не са благосклонни към муслиманите по-света, има нещо... ще видим!
  • 4 УдоМача

    7 0 Отговор
    Поздравления за Саудитска Арабия!
  • 5 Чакат

    0 0 Отговор
    Да свърши войната в Газа и тогава ще подпишат споразумението с Израел