Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 05:33 1 033 4

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хаити, има жертви

  • хаити-
  • опозиция-
  • протести-
  • загинали

Поддръжници на опозицията искат оставката на премиера Ариел Хенри

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хаити, има жертви - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетина души са били убити при сблъсъци между протестиращи, сили на националната полиция на Хаити и въоръжени поддръжници на опозицията по време на продължаващите протести с искане за оставката на премиера Ариел Хенри, предаде местният новинарски портал Gazette Haiti

Най-малко петима поддръжници на един от опозиционните лидери Ги Филип са били убити, а други трима души са ранени.

Според агенция EFE, един човек е загинал в резултат на нападение на протестиращи срещу полицейски участък. В столицата на страната Порт-о-Пренс са регистрирани атаки срещу правителствени сгради. Отбелязва се, че в други големи градове на страната също има жертви сред протестиращите, чува се и картечен огън.

В края на януари бившият член на Сената на парламента на Хаити и съюзник на президента Жовенел Моис, който беше убит през юли 2021 г., Жан-Шарл Моис призова гражданите на страната да излязат на протест от началото на февруари, за да отстранят правителството на Анри. Законодателят поиска от населението да блокира правителствените сгради, а служителите на реда да не пречат на протестиращите. Той направи това, след като няколко хиляди души протестираха срещу политиката на Анри в различни градове на Хаити миналата седмица. Тогава бившият лидер на бунтовниците Ги Филип, който участва в свалянето на президента Жан-Бертран Аристид през 2004 г., призова за демонстрации.

Сигурността и хуманитарната ситуация в Хаити се влошиха след убийството на Жовенел Моис и земетресението, което уби над 2,2 хиляди души. Според телевизионния канал Telesur бандите контролират повече от 80% от територията на столицата и се консолидират в други региони на страната. По-рано стана известно за плановете на няколко престъпни групи да свалят правителството на Анри със сила.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    7 1 Отговор
    Държава, изтощена и изтерзана от Запада.
  • 2 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Резултатът от присъствието на мракобеса ,който сега е в България . Оставайки тук нищо чудно и нас да ни сполети същото.
  • 3 поредното доказателство

    7 1 Отговор
    кадето има намеса на фащ има такива бунтове !!! ако си стояха тихо в територията открадната от индианците нямаше да ги мрази света но уви те са алчни и грабливи вредители нанпланетата…
  • 4 В. Борисов

    6 1 Отговор
    Що пишете за тая смазана държава?
    Пишете за Европа, цялата гори от протести на земеделци.