Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 08:03 939 5

Александър Вучич обеща: Сърбия ще запази стабилността в региона

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Сръбският президент посочи, че Германия е най-важният икономически партньор на Белград, като данните показват, че общият обмен на стоки между двете страни през 2023 г. възлиза на 9,13 милиарда евро

Александър Вучич обеща: Сърбия ще запази стабилността в региона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич каза след среща с германския министър на отбраната Борис Писториус в Белград, че разговорът е бил открит и искрен и от двете страни и заяви, че Сърбия ще пази стабилността в региона и Европа, предаде Танюг, цитирана от БТА.

„Говорихме за стабилността в региона и необходимостта да имаме различни гледни точки, особено по отношение на Косово и Метохия. Съгласни сме, че стабилността и мирът са от основополагащо значение не само за хората на Западните Балкани, но и в цяла Европа и че не е от полза за никого да има някаква ескалация и нестабилност“, каза Вучич на съвместна пресконференция с Писториус.

Той подчерта, че Сърбия няма да изненада никого с военни или други действия, а само ще пази стабилността.

Сръбският президент посочи, че Германия е най-важният икономически партньор на Сърбия, като данните показват, че общият обмен на стоки между двете страни през 2023 г. възлиза на 9,13 милиарда евро. Той допълни, че Сърбия се стреми към единния европейски пазар.

Вучич засегна и темата за решението на Централната банка на Косово да забрани употребата на сръбски динари за парични трансакции и го определи като провокация от страна към Сърбия, която не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово.

Той коментира и парламентарните и местни избори в Сърбия, които се проведоха на 17 декември и които са оспорвани от опозицията. По думите му, изборите са били честни и почтени, но Сърбия ще приеме всички препоръки на мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аз съм веган

    5 2 Отговор
    Вучич е мъж с главно Ж.

    Коментиран от #5

  • 3 Анонимен

    1 7 Отговор
    Твърдо ЗА денацификация на всички балкански държави!
    Да се започне от България.
  • 4 Анонимен

    2 6 Отговор
    При евентуална деницификация, силите на ГейФор ще ядат такъв пердах, който е непознат на никого в новата история на Европа. Ще се започне с бой с тигани по кратуните им, и ще се завърши с кървища.
    Разформирова ли се катунът на гейфорците, Сърбия ще тръгне напред. Подобно е положението и в България.
  • 5 значи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм веган":

    Жендър.