Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Февруари, 2024 09:09 1 679 21

ВВС на Украйна: Никоя армия не може без бойни дронове

  • дрон-
  • украйна-
  • ракети-
  • володимир зеленски

Както беше съобщено, президентът Володимир Зеленски подписа ден по-рано указ за създаването на Силите за безпилотни системи

ВВС на Украйна: Никоя армия не може без бойни дронове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силите за безпилотни системи ще изпълняват важна функция във въоръжените сили на Украйна, но създаването им ще бъде полезно не само за военните. Това мнение изрази говорителят на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от "Укринформ".

"Вероятно има някакви стратегически планове по този въпрос - не мога да кажа нищо по този въпрос сега. Но днес никой не може без безпилотни самолети", каза той.

Като пример той даде Турция, където освен чисто военни функции, дроновете помагат на полицията да разкрива престъпления, а граничарите контролират границата и се борят с контрабандата.

"Следователно дроновете определено ще бъдат полезни на всички", добави Игнат. Той подчерта и необходимостта от дронове. Никога не можете да имате твърде много дронове и всяка помощ от нашите партньори с тях би била много полезна за отбранителните сили. Както и помощ с оборудване за електронна война. Имаме нужда от възможно най-много от тях", каза Игнат .

Както беше съобщено, президентът Володимир Зеленски подписа ден по-рано указ за създаването на Силите за безпилотни системи.

Според указа резултатите от проучването ще бъдат представени на Съвета за национална сигурност и отбрана, който определя политиката.

Зеленски посочи дроновете като ключов елемент във воденето на войната срещу Русия две години след началото ѝ.

През декември президентът обеща Украйна да произведе милион дрона през 2024 г.

Правителствени служители казаха, че Украйна има за цел да произвежда десетки хиляди дронове всеки месец. Няма данни за текущото производство, но от началото на войната производството на дронове рязко се увеличи.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чиято позиция е под въпрос с оглед на различията с президента, коментира за CNN миналата седмица, че дроновете са критични за воденето на войната.

"От решаващо значение е, че именно тези безпилотни системи - като дронове - заедно с други видове усъвършенствани оръжия, осигуряват най-добрия начин за Украйна да избегне въвличането в позиционна война, където ние нямаме предимство", пише Залужни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    5 17 Отговор
    Днес орките завзеха ли авдеевка или за по-късно ще е днес?

    Коментиран от #3

  • 2 Боруна Лом

    10 4 Отговор
    АА НЕ Е ВЯРНО!НИЕ МОЖЕМ БЕЗ РАКЕТИ,БЕЗ ВОИНЦИ,БЕЗ САМОЛЕТИ САМО НА ХАРТИЯ!НО БЕЗ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ НЕ МОЖЕМ!
  • 3 Боруна Лом

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм веган":

    ТИ СИ ПОДЧОВЕК
  • 4 замислен

    15 1 Отговор
    Всяко едно ново оръжие дава някакво предимство докато някой не намери начин да противодейства ефективно. Въпрос на време е, да се намери някакво ефективно противодействие и дроновете постепенно да минат на заден план.

    Коментиран от #10, #13

  • 5 НОВИНА НА ЧАСА!

    14 4 Отговор
    няколко подразделения на украинските въоръжени сили по-рано са напуснали без разрешение позициите си в АВДЕЕВКА

    Коментиран от #6

  • 6 1551

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    Тия новини са забранени тук!
  • 7 на баба ти хвърчилото (ВВС)

    9 5 Отговор
    След като загуби 50% от населението си под формата на бежанци и над 500 000 от мобилизираните 18-60 годишни, под формата на пушечно месо, бивша Украйна би трябвало вече да развее бялото знаме или жълтокафявия памперс.
  • 8 Червена зора

    8 4 Отговор
    Не не можем без дронове, защото нямаме самолети всъщност! Той дядо Володя ще ви оправи вас! ХАХАХАХ
  • 9 Осама Путлериста

    4 8 Отговор
    Всички братя терористи трябва да помагат на бащата на тероризма Путин във опита ми за терор
  • 10 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "замислен":

    Ефектът е с пет лева да направиш повече от Петдесет ! Днес дроновете са ония "пет лева" които чакат петте стотинки , които ще вършат повече работа от тях ! Защо дроновете станаха толкова ефективни откак турците започнаха да ги произвеждат ? В отговора е скрит и отговорът на въпроса "защо турците са станали империя" !

    Коментиран от #12

  • 11 Аха

    0 1 Отговор
    Само дето без стар линк ще ги ползваш като нло
  • 12 замислен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Истината е, че не турците са измислили дроновете. Дронове има от времето на СССР, дори Украйна намери някакви стари ТУ и ги ползва. Американците ги ползват от години за разузнаване и за нанасяне на удари. Просто в момента ако забелязваш почти не се ползват западни оръжия в конфликта защото всяко оръжие което започне да се употребява в реални боеви действия му се намира противодействието - танк за няколко милиона го гърмят с шахед или ланцет за 15-30 000$. Просто турците с тяхната частна компания намериха начин да продадат определено количество докато не е остаряло като разработка на добри цени. Да си чул към момента да ги хвалят? просто намериха начин да ги свалят а един такъв е няколко милиона.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 До Замислен

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "замислен":

    Абсолютно си прав!
    Даже мога да ти кажа, че оръжието, което е убиец на дронове съществува от повече от 60 години и се нарича РЕБ (радио-електронна борба). Всяка съвременна бордова машина за водене на въздушен бой разполага с такъв капацитет и обикновенно има отделен оператор. Всяка концепция за водене на бойни действия се съобразява с това, като отчита фактите, въз основа на събрана информация за разполагаемите системи за РЕБ. Така че, ако "Дронови войски" могат да бъдат създадени с един указ, то те могат да бъдат погасени с РЕБ - иронично, но факт. Никоя от двете страни не се е засилила до момента да установи въздушна доминация - едните щото нямат с какво, другите защото няма срещу кого. Ако трябва да се обобщи този конфликт след време от военен стратег, може и да стане ясно какво точно се е объркало, но засега няма толкова информация.
  • 14 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "замислен":

    Не съм казал , че турците са изобретили дроновете !.. От кръжоците по авиомоделизъм във всяко българско основно училище в миналото по права логика , днес Бг би трябвало да е рай на дроновете ! В момента всички са в надпревара да усвоят турската технология ! Когато ще усъвършенстват двигателите които ще издигнат дрона над пределната височина на полет, с какво ще противодействат и колко ще струва свалянето им ? Ти какво ?!...Мислиш ли ,че турците са наредили дроновете пред Капалъ чашия и чакат балъци да ги купят ?!...
  • 15 ВСУ

    0 0 Отговор
    Руски танкист пощади сина си, който се бие за украинските въоръжени сили

    Известно е, че по време на конфронтацията руски танк, който според Александър е бил управляван от баща му, е изстрелял снаряд към американската бойна машина на пехотата M2 Bradley (БМП), където той е бил командир. В резултат на това БМП е получила леки щети.

    По-късно операторът на руския танк се свързал със сина си и заявил, че по време на битката е решил да прекрати огъня.

    Той каза: "Сине, веднага щом разбрах, че си ти, спрях да стрелям." Отговорих: "И какво?" Само когато си тръгвахме, нещо продължи да лети към нас
    Александър
    Войник от украинските въоръжени сили
    Според някои съобщения танкът на бащата на Александър впоследствие е бил атакуван от украински дронове. Мъжът не е издържал на удара.

    Танкът му изгоря, баща му загина. Нашите FPV дронове го довършиха, така че той просто изгоря. Това е неговата съдба, каза синът
    Александър
  • 16 666

    0 0 Отговор
    кажете го на нашия "бик" защото на такъв се прави а не да купува консервени кутии които ще бъдат изгорени в първите минути заедно с хората в тях
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 666

    0 0 Отговор
    чета малко на смях го карате но реалността е много лоша войници и от двете страни се оплакват че нито печка могат да запалят дори да се изпикаят като хора не могат постоянно виси дрон и следи всяко движение
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Х. а х о л

    1 0 Отговор
    Зеленски е жесток сатрап и ще остане в историята на нивото на Адолф Хитлер и дори по-зле. Историята ще го осъди за хиляди убити деца и невинни хора в югоизточна Украйна, в Донбас, за изгорени живи хора в Одеса, за измама и ще спре войната. Зеленски е евреин (за съжаление на украинския народ) сега нанася безпрецедентни щети на Украйна и украинците, след което Украйна вече няма да има нито територия, нито народ. Украйна постепенно се превръща в Палестина. Думата украински вече е мръсна дума почти в целия свят. Украинците на никого не са му нужни, всички са уморени от тях, от просяците, винаги искат, никога не им стигат, знаят една дума: дай! . И пак казвам - няма значение как и защо се спъна комедиантът Зеленски - важното е, че се спъна. Жалко за страната и хората, които скоро ще изчезнат.
  • 21 Джоко

    0 0 Отговор
    Никоя армия не може без "ЛИЧЕН СЪСТАВ"! А, на неподготвения европеец, грам не му се воюва и ако може други да мрът вместо него... Готино, демократично, в опаковка със сатен и панделка или папионка, като на Гугу ЛозануФ!
Новини по държави: