Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 11:53 941 5

Белгия очаква мирни преговори за Украйна, но също така подсилва отбраната си

  • белгия-
  • министър на отбраната-
  • мирни преговори-
  • украйна-
  • нато-
  • людивин дедондер

Всеки трябва да разбере, че е възможно в Европа да има война. Трябва да увеличим отбранителните си способности и да се стараем отношенията с Русия да не се влошават

Белгия очаква мирни преговори за Украйна, но също така подсилва отбраната си - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Белгия, Людивин Дедондер, предостави обстойно интервю за местните медии, в което разгледа усилията на страната за подобряване на състоянието на отбраната и коментира опасенията, свързани с възможни допълнителни руски атаки в Европа след нападението върху Украйна.

Дедондер направи призив към белгийците да се записват в резерва, като подчерта, че това не е поради страхове от разширяване на военните действия. Според нея е възможно да се видят мирни преговори относно Украйна, след като украинските сили възвърнат територии, заети от руските войски.

Нищо не показва, че Русия прави конкретни стъпки за удар срещу НАТО, казва Дедондер. По нейните думи руският президент Владимир Путин често отправя заплахи към Европа, но няма признаци да се подготвя бъдещо нападение. Русия се опитва да ни повлияе с дезинформация и кибератаки, добавя тя.

Всеки трябва да разбере, че е възможно в Европа да има война. Трябва да увеличим отбранителните си способности и да се стараем отношенията с Русия да не се влошават. Путин цели отслабването на нашите демокрации, коментира Дедондер. Според нея това, че Русия увеличава производството на боеприпаси, не означава, че предвижда да воюва с Европа.

Попитана дали е последвала съвета на председателя на Военния комитет на НАТО адм. Роб Бауер и да се запаси с вода и радиоприемник, тя казва, че не е.

Не сме във война с Русия. За да преминем към преговори за мир, Украйна трябва да си възвърне завзетите земи, заявява министърът.

Призовавам хората да се запишат в запаса. Засега имаме 3300 запасняци и това е недостатъчно. Този призив не е, защото очаквам утре да започне война, а защото отбраната е общо дело. Бих искала тази година още 1050 нови бройки в запаса, пояснява Дедондер.

Тя отбелязва, че наскоро Белгия прие законови промени, които дават възможност на военните, напуснали войската, да останат в запас още 10 години. Предвижда се също по-дълъг срок, в който запасняците да остават на разположение на въоръжените сили.

По нейните думи се предвижда до 2030 г. в белгийската армия да бъдат вложени 11 милиарда евро, от които един милиард ще бъдат насочени за попълване на складовете с боеприпаси до края на тази година.

Белгия се стреми към армия от 29 хиляди войници до края на десетилетието, като днес бройката достига 24 хиляди, уточнява министърът. До 2035 г. страната ще изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана, равни на две на сто от БВП, като засега е на 1,25 процента, заявява Дедондер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    12 2 Отговор
    "По нейните думи руският президент Владимир Путин често отправя заплахи към Европа" - В нито едно изявление на Путин няма отправяне на заплахи към Европа. Явно на запад много ги е страх от Путин.
  • 2 Сстрашните белгийци

    4 1 Отговор
    От фалоимитаторите ще изковат мечове!
  • 3 атеш айдар марийка

    1 0 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 4 цербер

    0 0 Отговор
    Министърката на отбраната на Белгия-Людивин Дедондер,
  • 5 Тахумба

    2 0 Отговор
    Някога на форум против разоръжаването представителят на Люксембург се беше изцепил:
    - Ние сме против разоръжаването!
    А руснакът:
    - Но господа от Люксембург, тук говорим за великите сили. Вие се въоръжавайте до зъби.
Новини по държави: