Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 03:10 1 097 41

10 февруари 1990 г. Генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов благославя обединението на Германия

  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • германия-
  • обединение

Преговорите са мъчителни най-вече поради позицията на Франция и Великобритания по тях

10 февруари 1990 г. Генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов благославя обединението на Германия - 1
Снимка: БГНЕС

В разгара на възникналата ситуация в началото на месец ноември 1989 г. италианският премиер Джулио Андреоти предупреждава, че в случай на ново германско обединение, възниква опасност от нов пангерманизъм. Против е и холандския премиер по това време - Руд Люберс. Според Франсоа Митеран, Европа „не е дозряла за подобна стъпка”. В Полша също не са във възторг от идеята. Британският премиер Маргарет Тачър е най-категорична в началото - няма да допусне обединение на Германия, като даже моли последния съветски президент Михаил Горбачов, военния контингент на СССР да остане възможно най-дълго в ГДР, припомня dariknews.bg. САЩ изключват възможността да се водят международни разговори за обединение, в случай че, бъдеща обединена Германия остане извън НАТО.

Първата стъпка по темата предприема Николай Португалов от КГБ, разговаряйки като специален съветски пратеник и представител със съветника на канцлера Хелмут Кол - Хорст Телчик. Португалов дава принципното си съгласие за обединението, но при две важни условия - излизане на Германия от НАТО и изтегляне на американските ядрени оръжия от територията на страната. САЩ разбирайки за съветските условия от своя страна поставят свое непреодолимо препятствие - Германия да е в НАТО.

На 20 януари 1990 г. Тачър и Митеран стигат до извода, че за англо-френско влияние в Източна Европа остават Румъния и България, понеже Полша, Чехословакия и Унгария ще попаднат неминуемо под бъдеща немска доминанта. На 10 февруари 1990 г. Михаил Горбачов завява, че германците сами трябва да решат по кой път да поемат.

Начало на преговорите за международно саниране на падането на Берлинската стена се слага по време на конференция на тема „Открито небе”, състояла се в Отава на 13 февруари 1990 г. Преговорите във формат „две плюс четири” са проведени в четири кръга: 5 май в Бон, 22 юни в Берлин, 17 юли в Париж (с участието на Полша) и на 12 септември в Москва. В хода на преговорите въпросът за промененото статукво остава отворен. На 10 септември 1990 г. по време на телефонен разговор между последния съветски президент Михаил Горбачов и канцлерът Хелмут Кол се постига договореност за оттеглянето на съветските войски от ГДР до края на 1994 г., като Германия поема разходите.

Преговорите са мъчителни най-вече поради позицията на Франция и Великобритания по тях. Тези две страни настояват процесът на обединение да се отложи за по-дълъг период от време, опасявайки се от прекалено германско засилване на Стария континент. Британското правителство прави последен отчаян опит да забави процеса на обединение, като изисква неприемливото за съветската страна искане след обединението британските войски да имат правото на провеждане на военни учения на територията на бившата ГДР. Съветската страна отхвърля това искане категорично. В крайна сметка, в нощта на 11 срещу 12 септември държавният секретар Джеймс Бейкър, по настояване на немския си колега Ханс-Дитрих Геншер успява да убеди британската страна да оттегли това свое искане, с което отпада и последната дипломатическа пречка за международно признание на обединението на Германия.

Договорът окончателно решил обединението на Германия от съюзниците през Втората световна война е ратифициран от всички страни по него, като последната ратификация е на Върховния съвет на СССР от 4 март 1991 г. С документа се признава суверенитета на Федерална република Германия (ФРГ) върху бившата Германска демократична република (ГДР) в резултат от преговорите във формат „две плюс четири” - ФРГ и ГДР, и четирите велики сили, победителки от Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мръсен и тъп

    24 9 Отговор
    Продажник. Този на снимката продаде целия Изток за 6 милиона западни марки. Тъп идиот.
  • 6 димитровски пионер

    20 2 Отговор
    Пък ние досега си мислехме, че СССР е построил Берлинската стена. Оказа се, това е било пъклено дело на Великобритания, Франция, Холандия и Полша. Благодарим че ни осведомихте, г-н Михайлов.
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 6 Отговор
    За това го погребаха като куче, без почести!
  • 8 Град Симитли

    15 5 Отговор
    "... Нека първият му ден
    в Ада да продължи Десет Хиляди Години...
    И нека той да е най-краткия!!!"
  • 9 оня с коня

    15 19 Отговор
    Точно на Горбачов трябва да се издигне паметник на мястото на МОЧА щото благодарение на него се отървахме от Милиционеро-социализма ,върнахме си земите и имотите и станахме равноправни Европейци.

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Акула

    10 18 Отговор
    Горбачов ни освободи от руското зло!!!

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пламъче червено

    14 3 Отговор
    Белязаният да гори в ада!!! И му е малко.
  • 13 Артилерист

    13 3 Отговор
    Горбачов е от редицата съветски ръководители, които не знаеха вече накъде да водят соца, а бяха достатъчно надменни да следват китайския пример. От пленум на конгрес и обратно се лееха грандомански приказки за напредък, а всъщност застоя след 1970-та година преминава в регрес. В България например, е имало много умни предложения, които касаели известна децентрализация на управлението, за да тръгне икономиката, но др.ТЖ първо, не е бил в състояние да ги оцени, второ, хич не искал децентрализация и трето, много лесно се хващал на приказките на разни "научни" хитреци за големи икономически скокове с черупкови конструкции в строителството, вълшебни мицели в земеделието, храненето на добитъка в нещо като тави-стимулирало ги като се гледали- и прочие глупости, за които са изхарчени милиони, преди да се разбере, че са несъстоятелни. Горбачов хубаво предложи перестройката, но той нямаше работещ план за нейната перспектива, а и беше наивен да се поддаде на лъжите на Запада и по същество погреба социализма...
  • 14 Кака Маца

    9 2 Отговор
    Има задкулисни сили, които управляват света.
  • 15 За тях си един туземец, драги

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    И то се вижда от Луната.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 ОМБРЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    И КАТО ГИ ВЪРНАХА КВО====== ЯДЕШ ДОМАТИ ВНОС КРАСТАВИЦИ ОРАНЖЕРИЯ КИСЕЛО МЛЯКО БЕЗ МЛЯКО СВИНСКО ОТ ИСПАНИЯ ПШЕНИЦА ОТ УКРАИНА ВИНО ВНОС

    Коментиран от #19

  • 17 ОМБРЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "За тях си един туземец, драги":

    КАЗАНО УНТЕРМЕНШЕН
  • 18 Да Бе

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "За тях си един туземец, драги":

    Туземци бяхме по време на тоталитаризма..... един път в седмицата се къпеш, ако има вода,режим на тока ,,на всяка стена закачена газена лампа,,стари вестници вместо тоалетна хартия,все нямане и все ако има едни дълги опашки.....

    Коментиран от #21, #22, #23, #25

  • 19 интересно

    4 12 Отговор

    До коментар #16 от "ОМБРЕ":

    Някой насила ли те кара да ядеш? Засади си домати, краставици,гледай си кокошки....то от комунистическо време е приказката, Имаш крава пиеш мляко.На вас все Запада е виновен, като, че ли ви карат насила да правите нещо.. Само мързеливите се оплакват,а другите си работят, произвеждат и ядат натурална храна
  • 20 рота ЧАРЛИ

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Акула":

    TAKA E и НИ НАБУТА В АМЕРИКАНСКОТО ЗЛО
  • 21 баи РАМБУ с двата НОЖА

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да Бе":

    ТОВА ПЪК КАК ГО ИЗМИСЛИ----ЛИЧНАТА ХИГИЕНА ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ТЕБ

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Краси

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да Бе":

    Ти дори не си бил роден тогава. Тези глупости ги разтягай на такива като теб.
    Само да ти кажа, че тока беше две стотинки а парното четири, пет лева и ходехме зимата в апартамента по къс ръкав.

    Коментиран от #24

  • 24 Да Бе

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "Краси":

    Само забравяш да споменеш заплатата от 80 лева на месец и, че събота се работеше и отделно децата учеха и събота.

    Коментиран от #28, #31

  • 25 Човече, само с една идея

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да Бе":

    сме по-добре от украинците, щото не умираме на фронта за запдния интерес.
    През цялото време за това са ни гласили западняците, за война срещу Русия.
  • 26 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    някой пита ли ги гедееровците да ли искат светло бъдеще
  • 27 Да Бе

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "баи РАМБУ с двата НОЖА":

    Хигиената беше чужда по време на тоталитаризма. Още си спомням миризливите с потните пожълтели подмишници в автобуса.
  • 28 баи РАМБУ с двата НОЖА

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да Бе":

    НЕ СПОМЕНАВАШ АВАНСА 0Т 100 ЛВ
  • 29 СОЦА КЛЯКА НА КОЛЕНЕ

    2 1 Отговор
    Пред Запада
  • 30 КЪДЕ БЯХА ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да спрат Горбачов. Дори един пич като хората не можаха да направят срещу него съветските комунисти.
  • 31 Краси

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Да Бе":

    Напълнил са ти главата с всякакви глупости. 80 лева заплата дори на село не е имало.
    Защо ли се занимавам с теб.

    Коментиран от #32, #35

  • 32 Стига бе

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Краси":

    През 1982г масовата заплата бе около 120 лв......и цените бяха ниски, но и заплатите малки.
  • 33 СССР КОМУНИСТ

    4 2 Отговор
    И ПУЧА срещу Горбачов не успя. Толкова некадърни излязохме.....
  • 34 СССР СЕ РАЗПАДА

    1 3 Отговор
    Соца се сгромолясва. Комунистите се крият като мишки от народа.
  • 35 Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Краси":

    Разбира се, че заплатите бяха най много до 100 лева. Имаше хора доносници, които вземаха някой лев от горе и е нормално сега тези хора да плачат за "хубавия" тоталитаризъм, защото бяха свикнали с предателство да си изкарват хляба
  • 36 СССР УМИРА БЕЗВЪЗВРАТНО

    0 3 Отговор
    Комунистите са в политически спазъм.....народните маси отхвърлят властта им и търсят по нормален начин на живот.
  • 37 Механик

    6 0 Отговор
    Стига сте го показвали тоя петнясал предател!
    Гнусен е за гледане и плаши децата и хората с по-лабилна психика.
  • 38 Дали има или няма

    3 0 Отговор
    Ще си ври в казава с катран вечно е желанието на мното (мнозина) за сътвореното зло
  • 39 Ако този не е белязан

    5 1 Отговор
    Попитали Господ Бог как миряните да разпознават злите, отговорът: - Аз ще ги бележа
  • 40 Тъпанар

    1 0 Отговор
    .......наивен тиквеник............
  • 41 ТОЯ РАЗБИ КОМУНИСТИТЕ

    2 2 Отговор
    Свърши се със соца и заблудата за народните маси за равенство, братство, социализъм....Комунистическият 70 годишен експеримент в СССР завърши позорно. Народните маси отхвърлиха комунистическия гнет и пратиха комунистите да ближат рани.
Новини по държави: