Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 17:37 1 172 23

Все по-скъпи храни: как промените в климата влияят на цените

  • климатични промени-
  • климат-
  • фермени-
  • продукти-
  • храна-
  • кафе-
  • цени-
  • инфлация-
  • магазин-
  • потребители

Последиците от климатичните промени вече променят поведението ни в магазина

Все по-скъпи храни: как промените в климата влияят на цените - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро учени от университета в Дърам, Великобритания, излязоха със следното впечатляващо предложение: за да се привлече вниманието към негативните отражения върху климата и за намаляване на консумацията на месо, ще е смислено по опаковките да се поставят шокиращи снимки и предупреждения както по цигарените кутии.

В германските супермаркети засега подобно нещо няма, но отраженията на климатичните промени са факт - те вече отдавна определят какво се слага в количката и колко струва. А потребителите трябва да имат предвид, че в бъдеще последствията от тези промени ще влияят още повече.

„При някои хранителни стоки ще се стигне до по-големи колебания в цените и в наличностите. Ще има години, в които определени продукти като авокадо, какао, кафе, манго, кокосови орехи, папая и банани могат да се окажат дефицитни", казва пред агенция ДПА аграрният експерт Михаел Бергер. Той изтъква, че някои продукти могат да се произвеждат само в съвсем конкретни географски зони, а заради зачестяващите екстремни климатични събития рискът от лоши реколти расте.

Портокалите, кафето, зехтинът и какаото са особено застрашени

Според експерта най-уязвими са монокултурите - т.е. площите, на които в продължение на години се отглеждат едни и същи растения. Този вид реколти са особено податливи на екстремните климатични събития, на заразите и вредителите. Бергер дава за пример какаовите плантации в Боливия и Колумбия, където през изминалите години се е стигало до 30-процентен спад в реколтата. На места дори изобщо не е имало реколта.

По същите причини - лоши реколти, заболявания на растенията и урагани - намаля производството на портокалов сок, което доведе до повишаване на цената му. Производителите на кафе също имат проблеми заради промените в климата - според проучванията до 2050 година половината от кафеените плантации по света могат да се окажат застрашени.

Поскъпна също и зехтинът - в Испания производството му е спаднало наполовина заради сушата.

Германците купуват по-малко плодове и зеленчуци

Данните на Германския съюз на търговците с плодове и зеленчуци сочат, че гражданите на Федералната република купуват по-малко пресни храни. „Хората имат по-малко пари в портмонето и пестят при покупката на храни - предпочитат да харчат за друго, вместо за пресни плодове и зеленчуци", казва пред ARD председателят на съюза Андреас Брюгер.

Той отбелязва също, че потреблението на пресни продукти в Германия е значително под средното. Препоръките на Световната здравна организация са на ден да се консумират по 400 грама плодове и зеленчуци, докато в Германия този показател е 287 грама.

Миналата година в Германия са били произведени 5,2 милиона тона плодове и зеленчуци, съобщават от съюза. Две трети от пресните продукти в германските магазини са вносни - като например от Италия. Там миналата година са били произведени 17,4 тона плодове и зеленчуци, в Испания - 21,5 милиона тона.

И европейските фермери са засегнати от промените в климата

Експертката по храните Щефани Сабет отбелязва пред ДПА, че и в Европа влиянието на климата върху производството на хранителни продукти е значително. Много от фермерите се приспособяват: сухото лято и меката зима им откриват нови възможности. Те експериментират със зеленчуци и плодове, които обичайно са характери за субтропическите или дори за тропическите зони в Южна Европа, Азия и Южна Америка.

Има стопанства, които се сблъскват с все повече трудности заради климата, но пък за други отраженията на промените се оказват добре дошли - позволяват повече реколти. „Преди няколко години никой не би и помислил, че на Дунава може да се отглежда соя или в Германия да се произвеждат пъпеши. Сега това вече е възможно", казва Сабет. Тя препоръчва в бъдеще да се набляга повече на растенията, които са по-издръжливи на високи температури и да се изградят напоителни системи за периодите на суша. „Няма как да спрем промените в климата, но имаме възможности да се адаптираме към последствията."

Междувременно германските супермаркети търсят алтернативи на плодовете и зеленчуците, които обичайно предлагат - подпомагайки оптимизацията на производството в държави като Италия и Испания и залагайки повече на регионални продукти.

Климатът засилва инфлацията

Аграрният експерт Бергер вижда бъдещето на селскостопанското производство най-вече в сферата на био-земеделието. Неговата организация е по-сложна, а и реколтата от една и съща площ е по-малка, но пък е по-устойчиво и адаптивно спрямо промените в климата. По този начин тяхното отражение може да се редуцира, но произведените по този начин продукти определено ще бъдат по-скъпи, за да се покрият по-високите производствени разходи.

Накратко - потребителите ще трябва да свикват с по-високите цени. В Германия напоследък инфлацията намаля, но най-вероятно цените ще се повишат отново - включително заради промените в климата.

Експертите от Института за изследване на климата в Потсдам са направили и по-точни изчисления - повишените средни температури биха могли да увеличат годишната инфлация при хранителните продукти и инфлацията като цяло с до 1,18% до 2035-а година.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али

    30 0 Отговор
    Плана е такъв. Замяна със синтетични храни , придобиване на земята и ресурсите, намаляване на земеделието и населението. Отмяна на съществуващите законодателства в полза на населението и създаването на нови в полза на корп. и т.н. На който не му харесва значи е терорист !
  • 2 КОТарАК

    14 2 Отговор
    НЕ ,не е заради климата , нито заради войната , нито заради КОВИДманията-заради банките е , и тия кредитите! дето теглят безумни пари за 100квадрата без тераса , и други бизнесмени, и трябва тия , дето не сме борчлии да им плащаме масрафите-дето са щракали с пръсти
  • 3 Сталин

    25 2 Отговор
    Абе ние не знаехме че климата е виновен за високите цени на храните ,а си мислехме че инфлацията е от напечатаните трилиони и високите лихви на еврейския банков кабал
  • 4 Калпазанин

    22 1 Отговор
    Отровните новини и пропагандата на ционистки медии променят цените в магазините, климата си е наред. Вие сте отровата на човечеството

    Коментиран от #23

  • 5 Фермер

    7 1 Отговор
    Празни приказки, няма кой да обработва всички искат работа в офис

    Коментиран от #8

  • 6 Ачо

    19 1 Отговор
    Какъв климат,какви 5 лева бе смотани журналисти.Свичко е в ръцете на търговсци спекуланти и за това ни стана скъп живота.Ако имам сила търговците до един ще ги набутам в Затвора барабар с вас журналистите.Не може да изкупуваш броколито на 60 ст а даго продаваш на 5 лева.И само това ли.Нашо олио във Франция е по евтиноот олиото тук.Нищо че ес андценка и транспорт до там.Срамота да не могат да се озаптят спекулантитя.Свички туговци на бесилка.Само това заслужават

    Коментиран от #15

  • 7 Калпазанин

    12 1 Отговор
    Яжте долари активи биткойни и дългове
  • 8 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фермер":

    Така е при неолиберализма! Пари от въздуха, премят само пачките между ръцете , но без производство! Ще се стигне да ядем пачки с евро.
  • 9 Урюрвкос

    8 1 Отговор
    ще ядем вратна пържола от комар и пушени бутчета от щурец
  • 10 Професора

    11 1 Отговор
    На климата му няма нищо просто сезоните се изместиха малко напред, но са си същите. Пропагандата на соросите се опитва да замесва климата в своите финансови игрички с цел ограбване на населението на Европа.
  • 11 Реалист

    10 0 Отговор
    Зелената енергия трябва да е най евтина, а тя е най скъпа защото ни обират западните импералисти.

    Коментиран от #14

  • 12 Знайко

    7 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че за скъпата енергия, за скъпите храни, за скъпите автомобили ... Виновни са не "климатичните промени", а виновни са политиките на брюкселските еврочиновници и емподепутати. И по-точно така наречените "Зелени" политики. У нас в България се появи недостиг на храни,, защото плодородна земеделска земя вместо да земеделие беше използвана за фотоволтаици. Също и защото зърно вместо за храна на хора и животни, беше използвано за производство на биогорива.

    Гладните бунтове, които ще последната в следствие на некадърните политики наложени от брюкселските депутати неминуемо ще доведат до разплащане с брюкселски чиновници и евродепутати. Фон дре Лайен, да прочете за съдбата на кралица Мария Антоанета. Всеки брюкселски крадец го чака я гилотината, я бесилката, я ...
  • 13 Факт4екър

    6 0 Отговор
    Хранире са скъпи само в ЕС и САЩ защото са спеколанти.
  • 14 Някой

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Много фотоволтаиците и вятърни перки на територията на България са собственост на настоящи и бивши депутати от всички партии, без изключения.
  • 15 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ачо":

    Да от едната страна са търговците и бизнесмените, които изсмукват народа .

    Но има и другата страна - партиите/депутати, кветове, министри/, които също изсмукват народа, чрез регресивните осигуровки и високото ДДС върху всички покупки.

    Докато народа ни не погледне за големия проблем с ОСИГУРИТЕЛНО-ДАНЪЧНАТА система на България все ще продължава да е беден.

    Отиваш в супермаркета, отиваш в аптеката ... дават ти храни или лекарства за 100 лева, но плащаш 120 лева. Защото държавата те товари с още 20 лева ДДС, с които да пълни хазната. Откъдето депутати, министри, кметове ... да смучат огромни заплати.

    Във всички цивилизовани държави има прогресивен данък доход. Даже и в Русия Путин премахна "плоския данък" доход и въведе 15% данъчна ставка за най-богатите руснаци. А за бедните като у нас е 10% данък доход в Русия.
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Стадото требе да се стриже.Често и по много.

    Нал скачаше за банани !
  • 17 Форд

    3 0 Отговор
    Как тъпотиите на политиците влияят върху цените на храните?
  • 18 Да, БЕДА

    4 0 Отговор
    Климата не влияе на нищо, единственият фактор се нарича АЛЧНОСТ!!! Нито киселият продукт е расъл в нива, нито алхимичната шунка, нито сиренето "менделеева таблица" е доено от крава. Тези ги разправяйте на шарените будали на запад!
  • 19 Чочо

    3 0 Отговор
    Какъв климат,бе .....ние спряхме да произвеждаме!
  • 20 Киро Нашенски

    3 0 Отговор
    Не климатичните промени а войната в Украйна и наложените санкции на Русия водят до поскъпването. Това повиши разходите за производството и.
  • 21 ВСЕ ПО СКЪП ХЛЯБ

    1 0 Отговор
    ВЪПРЕКИ ЧЕ ЖИТО ИМА В ИЗЛИШЪК - ТОВА ПРОТИВОРЕЧИ НА ТЕОРИЯТА ВИ ГЕРБАВА !
  • 22 БОГАТИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАГИНАТ ОТ

    0 0 Отговор
    ОЛОВЕН ВИРУС И ВСИЧКИ ЩЕ СА ЩАСТЛИВИ !
  • 23 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Сегашните младежи са мързеливи и тарикати
    да сте видели някой младеж с мотика в ръката?
    цените ги помпа мафията това е спекула
    а апталите плащат