Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 16:44 1 716 13

Атина се превърна в арена на сблъсъци: 8 души са ранени по време на студентски протест

  • атина-
  • безредици-
  • студенти-
  • протест-
  • ранени-
  • сблъсъци-
  • гърция

Много улици в столицата бяха затворени поради хилядите студенти, пристигнали от цялата страна, за да изразят своето несъгласие

Атина се превърна в арена на сблъсъци: 8 души са ранени по време на студентски протест  - 1
Снимка: БГНЕС

Центърът на Атина тази сутрин се превърна в арена на сблъсъци, след като избухнаха безредици между протестиращи студенти срещу разрешаването на частните университети в Гърция. Телевизия "Скай" съобщи, че поне 8 души са били ранени при безредиците, предаде News.bg.

Инцидентите се разразиха на улица "Панепистимиу", където студентите се събираха за участие в общонационалния протест. Според информациите сблъсъците започнали във връзка с разногласия относно коя от участващите организации да предвожда шествието.

Много улици в столицата бяха затворени поради хилядите студенти, пристигнали от цялата страна, за да изразят своето несъгласие. В протеста взеха участие 150 дружества, студенти, преподаватели и служители на висши учебни заведения.

Протестиращите изразяват опасения, че законопроектът на правителството за разрешаване на частните университети ще доведе до комерсиализация на висшето образование, ще увеличи социалното неравенство и ще намали финансирането на държавните университети.

Въпреки това премиерът Кириакос Мицотакис защити инициативата на правителството, като я определи като "голяма и историческа стъпка", която ще привлече обратно в страната част от гръцките студенти, обучаващи се в чужбина, и ще насърчи обучението на чуждестранни студенти в Гърция. Очаква се частните университети да привлекат гръцки учени, преподаващи в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паралия

    5 1 Отговор
    Абе, друго си е на частно!

    Коментиран от #4

  • 2 ха ха

    17 1 Отговор
    Попитали един грък. – Защо толкова често стачкуват. - „ За да не се превърнем в българи!” – отвърнал кратко той

    Коментиран от #6

  • 3 Гърция

    15 1 Отговор
    Тихо, да не събудим българите

    Коментиран от #5

  • 4 Атина Палада

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Паралия":

    При частното нито ще те изучат, нито ще те излекуват (частна болница) само парите ще ти вземат! Там няма морал. Там парите са Бог!
  • 5 Спомням си

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гърция":

    Това им бяха плакатите преди години като стачкуваха, а ние пак бляхме. И затова са по-добре от нас, не се примиряват с управленците си.

    Коментиран от #8

  • 6 Атина Палада

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Може да е било преди много години това, но в момента българите живеят по добре от гърците! Сравнявам средностатестическия българин със същия в Гърция! Не говоря за корабните магнати в Гърция!
  • 7 Чичо ти

    8 3 Отговор
    Гърците са нация, за разлика от тукашното население. За съжаление преобладава подла, продажна, просташка паплач.
  • 8 Шаро Баро

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Спомням си":

    Единствено благодарение на 300 милярда ОПРОСТЕНИ ЕВРО бяха по-добре.Само преди година ходеха до кл0зет0 със СМС.
  • 9 Шмъркан

    1 1 Отговор
    СВ0 върши чудесна работа.
  • 10 Мама Леоне

    5 1 Отговор
    В частните университети ще преподават африкански специалисти.
  • 11 Иво

    12 1 Отговор
    Оказва се че гърците са много " изостанали" от нас ние от години сме бъкани от частни университети ,които бълват фалшиви дипломи за малоумните и платежоспособни мутри! За частните болници ,може би сме първенци в ЕС , болници за богати,политици ,но за бедни и деца недостъпни!! Жалка родна картинка !!!

    Коментиран от #13

  • 12 Пловдив

    3 0 Отговор
    Дели ни една почти символична граница, а все едно става дума за различни планети, когато се стигне до сравняване между Гърция и България...
  • 13 Атина Палада

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Иво, от първо лице зная какво е в най елитната и скъпа болница в Атина. ,. Там не е за средностатестическия човек.. Само престоя беше 2000 евро на ден, без лечение. И това далеч преди настоящата инфлация. Нямаш си на идея за какво безхаберие иде реч. Единственото им усилие е да те задържат повече дни вътре.. А морал при лекарите??? Такъв изобщо няма! Нищо човешко няма в тях. Всичко е пари!
    Така, че и да имам достъп за лечение в такава болница не бих влязла да се лекувам!
    Имам си представа и от държавна болница в Атина.. Там далеч има по голяма човещина! Лекарите са по заинтересовани за пациентите!
    Да уточня само, че в Гърция частните болници не работят със здравната каса. Там само пари в кеш! Но и държавата не ги финансира!
Новини по държави: