Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 14:53 915 12

Рафах ще се превърне в кървава баня заради израелското настъпление на юг

  • израел-
  • рафах-
  • кървава баня-
  • газа-
  • настъпление-
  • хуманитарна помощ-
  • криза

Хуманитарната помощ е пред изпадане в криза

Рафах ще се превърне в кървава баня заради израелското настъпление на юг - 1
Снимкa: БГНЕС

Всяко военно настъпление на Израел в района на Рафах в южната част на Газа може да доведе до голям брой жертви сред блокираният там населеност от над един милион палестинци, предупредиха хуманитарни служители, цитирани от Ройтерс и News.bg.

Те подчертаха, че хуманитарната помощ е пред изпадане в криза.

Израел заплаши да настъпи от Хан Юнис - главният град в Южна Газа, към Рафах, където населението се е увеличило пет пъти, докато хората бягат от бомбардировките - често под заповед за евакуация, откакто Израел започна нападението си срещу управляващата групировка "Хамас".

В момента около 1,5 милиона души се укриват в мръсни, пренаселени убежища или на улицата на земя, обградена от граничните огради на Израел и Египет и Средиземно море.

Лекарите и хуманитарните работници се борят да осигурят поне основна помощ и да спрат разпространението на болести.

"Не бива да бъде допускана война в гигантски бежански лагер", заяви Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците. Той предупреди за "кървава баня", ако израелските операции стигнат дотам.

"Разширените военни действия в Рафах могат да доведат до колапс хуманитарната реакция", посочи още Егеланд.

Израел твърди, че предприема стъпки, за да избегне нараняването на цивилни, и обвинява бойците на "Хамас", че се укриват сред тях - нещо, което палестинската групировка отрича.

По данни на Министерството на здравеопазването в Газа около 28 000 палестинци са загинали от началото на войната, започнала на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници в Израел.

Лекар, напуснал Газа миналата седмица, описа Рафах като "затвор" с фекалии, които текат по претъпканите улици.

"Ако същите бомби, използвани в Хан Юнис, бяха използвани в Рафах, това би било най-малко удвояване или утрояване на жертвите, тъй като градът е страшно гъсто населен", посочи д-р Сантош Кумар.

Благотворителната организация за развитие ActionAid съобщи, че някои хора стигат дотам, че да ядат трева. "Всеки човек в Газа е гладен и хората имат само 1,5 до 2 литра непречистена вода на ден, за да задоволят всичките си нужди".

Хуманитарните агенции твърдят, че не могат да преместят хората в по-безопасни зони, тъй като израелските войски са разположени на север, а помощта, която се допуска в анклава, не е достатъчна, за да се обиколи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    15 8 Отговор
    Ще ги натикат като животни на тясно и ще ги избият !!! Докато онзи безсрамен негодник микрон и целия задръстен и изостанал запад разправят за терора над чифудите от Хамас. Арабите не съчувстват, обаче…
  • 3 Глупаци

    12 8 Отговор
    Не приятно това но 7 октомври имаше кючек нали.
  • 4 Ха ха ха

    11 10 Отговор
    Сами си го изпросиха защо нападнаха Израел мислиха че ще им се размине да ама не
  • 5 Жител на Евротериторията България

    9 6 Отговор
    Израел извършва геноцид срещу палестинския народ и етническо прочистване. Пред очите ни и с помощта на Запада, включително с подкрепата на ЕС...

    Коментиран от #7

  • 6 Тухачевски

    6 3 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамаз да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 99-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.
  • 7 Бесен язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Жител на Евротериторията България":

    Светът видя на 7-ми октомври 2023г, какво направи терористичната групировка ХАМАС. Ненадейно нападна Израел, извърши убийства, изнасилвания и накрая отвлече 240 заложници в тунелите на Газа. Ужас. Газа трябва да бъде завинаги прочистен от палестинци. Да мигрират в Египет.

    Коментиран от #10

  • 8 хава нагила

    0 3 Отговор
    вей месмеха
  • 9 Бесен мравояд

    4 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на Газа и другите градове и приключвайте с ХАМАС.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пенко

    0 0 Отговор
    ДА УБИВАТЕ ЕВРЕИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ---ХОЛОХОЛОХОЛО КОСТ И НАКРАЯ - УНИЩОЖЕН ИЗРАЕЛ --НЕ Е РЕШЕНИЕ , НО ДА УБИВАТЕ ЦИОНИСТИТЕ В САЩ -Е !!!!!!!!!