Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 19:19 2 130 4

По-скъпо! Гърция вдигна цената на "златните визи"

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • златна виза

Атина стартира за първи път схемата си за златни визи през 2014 г., предоставяйки на чужди граждани петгодишно разрешение за пребиваване на територията ѝ в замяна на инвестиция в имоти в размер на 250 000 евро

По-скъпо! Гърция вдигна цената на "златните визи" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция планира да повиши още инвестиционния праг за "златни визи" за чужденци до 800 000 евро за недвижими имоти в градове и острови, където има голямо търсене. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс".

Гърция стартира за първи път схемата си за златни визи през 2014 г., предоставяйки на чужди граждани подновяемо петгодишно разрешение за пребиваване на територията ѝ в замяна на инвестиция в имоти в размер на 250 000 евро.

Миналата година тя повиши прага до 500 000 евро в определени квартали на столицата Атина и втория по големина град Солун, както и на островите Миконос и Санторини - две от основните туристически дестинации.

Днес в парламента Мицотакис заяви, че правителството обмисля да повиши този праг допълнително в определени градски райони и на островите, без да дава повече подробности.

"Това, което обсъждаме с министъра на финансите и вярвам, че ще можем да обявим нещо много скоро, е допълнително значително увеличение на инвестиционния праг за златни визи", посочи той.

По негови думи прагът може да достигне до 800 000 евро.

По данни на Министерството на миграцията от 2018 г. насам Гърция е издала малко над 17 500 златни визи, като 61% от тях са за китайски граждани. Освен пребиваване в Гърция, визите позволяват и свободно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тук пък ги приемат безплатно

    3 1 Отговор
    но мераклии много няма засега, но ще се напълни с пролетарии като запада спре да ги харантути
  • 2 хххх

    6 1 Отговор
    Никой не ви иска кафявата държава...

    Коментиран от #4

  • 3 Ветеринарен психолог

    13 1 Отговор
    А в Банания свалят човека с пушка от дърво в Африканската савана, Докарват го в София. Правят го футболист и след 3 месеца Илияна Йотова му дава български паспорт.
  • 4 бедняк

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Какви 250 000 и 800 000 евро, това са джобни пари, ние българите сме готови да дадем поне по 250 милиона евро за златна виза и имот в гърция!
    После ревеме, че в България било скъпо. Скъпо е, ама ако си нормален човек. За разни "хора" в играта не им е изобщо скъпо, правят си каквото искат!
Новини по държави: