Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 06:56 912 4

Христофор Караджов: Демократите са благосклонни към кандидатурата на Байдън заради Тръмп

  • сащ-
  • избори-
  • христофор караджов

Ако бившият президент не участваше в надпреварата, вариантът с Баъден щеше да срещне много по-голяма съпротива, заяви преподавател по журналистика в Калифорнийския университет

Христофор Караджов: Демократите са благосклонни към кандидатурата на Байдън заради Тръмп - 1
Снимка: Личен архив

Ако не беше Тръмп много вероятният кандидат на републиканците, щеше да има много по-сериозна съпротива сред демократите за кандидатурата на Байдън.

Това каза пред "Фокус" Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Попитан защо въпреки всичко Джо Байдън е излъченият лидер на демократите, Караджов отговори, че същинската причина е Доналд Тръмп: "Защото Байдън е единственият демократ, който е побеждавал Тръмп на изборите през 2020 година и просто се залага на това. Освен това е много трудно чисто практически, политически, имиджово и всякак да се върви срещу президент, който е на власт. Практически аксиома в американската политика е, че президентът, който изкарва един мандат, се кандидатира и за втори мандат. Сега, има и примери, когато президент се отказа. Да речем Линдън Джонсън се отказва през 1968 година от втори мандат, или всъщност това ще му бъде, мандат и половина всъщност е изкарал, понеже той пое мандата на Джон Кенеди когато той беше убит през 1963 година, след това е избран вече 1964 година, но се отказва.

И това не завършва добре за демократите, защото идва Никсън и ги разгромява. И този спомен доста държи влага. И не че не е имало съперници, не че не е имало предизвикателства към президент, който е на власт, както и сред републиканците, така и сред демократите, но просто не се смята за нещо особено добро за партията, не се смята за много успешен политически вариант, защото разединява партията естествено. И при наличието на Тръмп като кандидат от другата страна, просто се залага на Байдън", подчерта преподавателят.

Според Караджов Доналд Тръмп се поставя в позицията на жертва на системата на правосъдие: "И макар че американците все пак вярват в правосъдието като завършен процес, но до момента, в който това са само обвинения и няма някаква ефективна присъда, е много по-лесно да се каже: "Ами ето преследват ме, защото прокурорите са назначени от демократи или там министерството на правосъдието естествено е на подчинение на демократите, на Джо Байдън“, което не е точно така, но това работи за целите на една кампания. Т.е. за него е лесно да се представя като "аз съм антисистемен играч, аз отидох да пресушавам блатото в Вашингтон, боря се с тях, с техните педофилски кръгове“ и всичко друго, което сте чували като конспиративни и всякакви такива теории, влиза в употреба. И затова просто, ако кажем така разговорно, тези дела докато се водят и няма дефинитивен резултат не хващат дикиш сред поддръжниците на Тръмп", отбеляза той.

Христофор Караджов добави, че над 90% от тези републиканци, казват, че те ще гласуват за Тръмп дори да бъде осъден: "Което е истински стряскащо. А от трета страна американската конституция по никакъв начин не забранява на някой да се кандидатира от затвора".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    13 3 Отговор
    Начи, според тоя "мозък, демократите залагат на куция кон Байдън, понеже Тръмп е кандидата на републиканците?
    Това е все едно да си избера за оръжие сапьорска лопата с прогнила дръжка, понеже врага си е избрал автомат.
    Логика, логикаааа! Явно живота в САЩ не му се е отразил добре на тоя.
  • 2 Както и да го върти

    4 3 Отговор
    този многознайко, дедко е пътник. Никой не знае колко му остават.
  • 3 Чикагото

    5 3 Отговор
    Аз чух друго, че "Дийп стейт" много държат на Байдън, бившето вице на Обама, както държата и на Хилъри Клинтон преди това, защото са ги хванали така здраво, че биха подписали смъртта и на собствените си деца. Трудно може да се намерят толкова зависими хора - затова не искат да ги заменят с някой нормален.

    А в Щатите има сигурно 100 милиона души, които са много над нивото на Байдън. Но... пуста "демокрация" - трябва да обслюжва мафията.
  • 4 Перо

    3 2 Отговор
    Ако има честни избори и строг контрол, Байдън ще загуби катастрофално изборите, въпреки мръсните съдебни трикове, ползвани от държавната администрация на демократите!