Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 13:09 3 403 60

На северния фронт! Скандинавските държави се подготвят за война в Арктика

  • нато-
  • русия-
  • арктика-
  • война-
  • северен ледовит океан

В момента има седем от осем арктически държави, геополитически обединени и с мощни въоръжени сили, няма подобна концентрация на съгласуваност и способности между държави другаде по света

На северния фронт! Скандинавските държави се подготвят за война в Арктика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С началото на пълномащабната война на Русия в Украйна новите северни съюзи променят геополитическия баланс на силите и скоро арктическите държави от НАТО ще превъзхождат Русия седем към едно. И в момента световните лидери все повече обсъждат колко е вероятна ескалация в Арктическия регион, пише Foreign Policy.

С разширяването на НАТО Далечният север на Европа осезаемо преминава към бойна основа. На 9 януари 2024 г. главнокомандващият армията на Швеция генерал Микаел Биден застава на сцената в Сален, Швеция, и направи презентация, чиято цел е да шокира. Прожектирайки поредица от ужасяващи кадри от фронтовата линия на войната в Украйна, насложени на фона на заснеженото шведско поле, той попита: "Мислите ли, че това може да е Швеция?"

През последните няколко десетилетия двустранните и международни споразумения между Русия и други арктически държави укрепиха споделената северна сигурност, както и научните интереси. Но след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, тези договорености бързо се разпаднаха.

"Ако войната в Украйна постигна нещо, то това е сближаването на северните страни по въпросите на сигурността“, пише Foreign Policy.

"Сега имаме седем от осем арктически държави, геополитически обединени и с мощни въоръжени сили. Не знам дали има такава концентрация на съгласуваност и способности между държави другаде по света", каза един от експертите.

Експертите обаче отбелязват, че всичко това се прави в името на възпирането и са съгласни, че пълномащабен северен конфликт е малко вероятен. В същото време, парадоксално, военният потенциал и икономическите ресурси на Русия, които увеличават напрежението в Арктика, също възпират реалната ескалация. В северната част на Русия просто има какво да се губи: огромна териториална маса и големи ресурси от изкопаеми горива са основните претенции за нейната идентичност като глобална суперсила. Затова Кремъл е заинтересован от поддържането на "ниско ниво на напрежение“ на север.

Засега това означава хибридна война: тактики на "сивата зона", които са по-трудни за проследяване или приписване.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ке 🚾н🇺🇲еф

    70 21 Отговор
    С кой ще воюват тия кукери? Или западняците напълно са изкукуригали?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    24 50 Отговор
    не виждам изобщо смисъл да се отделя такова внимание на политическо , икономическо и военно джудже като РФ!

    Коментиран от #6, #15

  • 5 УСА боклук

    42 9 Отговор
    Пернишки кукери
  • 6 Сократ

    30 18 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Джудже, джудже ама кораво.

    Коментиран от #17

  • 7 123456

    34 7 Отговор
    Вери готини костюмчики ! Ще си поиграят малко на пейнтбол и после както са най-мощните - по къщята със здраве... Ама къде са им лопките и чановете ....
  • 8 Аз съм веган

    12 29 Отговор
    Никой не цепи басма на мордор и великия геостратег от бункера с високите токчета и ботокса
  • 9 Тагаренко

    25 5 Отговор
    Ще им пратя българските кукери от Перник на помощ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 12343211

    14 1 Отговор
    ...ниско ниво на напрежение.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реално

    12 26 Отговор
    Това е било в началото на войната, когато си мислеха, че русия е някаква военна сила.
    Като видяха какъв балон са, продължиха да си подобряват живота.
  • 14 Факт

    35 16 Отговор
    Тези украинци не са хора, а жестока, некултурна и подла орда от убийци и злодеи." Михаил Булгаков "Най-важното качество за успеха на украинския народ е садистичната жестокост и отричането на всичко руско в себе си, робството и лицемерието. - Максим Горки "Руснакът - ще даде живота си без да мисли в името на светеца, а украинецът е подъл и хитър, той ще ви забие нож в гърба "" - Иван Тургенев "" Хората, които са били роби на поляците, наричат ​​себе си Украинците и някои скитници от Европа разрушават и унижават нещо в името на забавлението. “ – Фьодор Достоевски „Руският народ е народ, който в името на народа, в името на своя ближен, без колебание отдава живота си, воден само от вътрешна свобода, не признава робството, обича родината си до дъното на душата си и обича техните обичаи, има чувство за красота, той е по природа светлокос и синеок, физически и морално негъвкав, народ, който е живял от векове във вяра и страх от Бога, свято почита своята вяра, не толерира подлост и предателство, но са готови да подкрепят унижените и обидените в света. А украинците не са народ, а историческо проклятие за човечеството.“ – Иван Шмелов

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шотландски боец

    15 27 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Руснаците са обречени на неуспех защото не са щастливи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатана Z

    19 7 Отговор
    ⚡️Не 90, а 340 хиляди, това може да не са "учения" на НАТО

    И така, военните учения на НАТО вече започнаха в балтийските държави, а няколко дни по-късно те започнаха във Финландия, Швеция, Норвегия и Балтийско море. Нашите медии пишат, че по този начин НАТО се готви за нападение срещу Русия.

    Има и друга причина за тази активизация на НАТО.

    Основната цел на тези учения може да бъде изтеглянето на значителни резерви на руските въоръжени сили на североизточния фланг и постигането на изтеглянето на значителна част от нашите момчета от зоната на Североизточния военен окръг.

    Това е основен момент за НАТО и техните съмишленици, тъй като нашите в момента имат инициативата и успешно напредват в няколко посоки едновременно. След като започнаха мащабни учения с участието на значителен контингент от 340 хиляди души, нашите ще бъдат принудени да укрепят границите, прехвърляйки техника, хора, системи за противовъздушна отбрана, авиация и т.н., по-близо до местата на военните учения.

    И теоретично това може да позволи на врага да получи отдих и възможност да натрупа сила, за да започне да изравнява ситуацията на линията на бойния контакт. Помощта на НАТО е именно това

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Да изкуфел Пациент на краварите не е лесно да!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Диди

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Що за простотии пишете.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Диди

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    Кои са ,,вашите”?

    Коментиран от #30

  • 26 Ай стига бе

    31 9 Отговор
    "С началото на пълномащабната война на Русия в Украйна...." Не се спряхте да пишете пропагандни опорки и глупости. Няма никаква пълномащабна война. Сега ще ви кажа как изглежда една пълномащабна война. Започва със свалянето на спътниците на противника. Второ - Хиперзвукови ракети поразяват радарните станции и системите за противовъздушна отбрана, летищата и силозите на ядрените ракети. Трето - политат ядрените ракети и поразяват казарми, военни заводи и всички по-големи градове. Четвърто - стратегическата авиация пуска атомни бомби там където е останало нещо още да мърда и има нещо неразрушено от ракетите. Пето - Танковете и пехота от милион пехотинци в защитни костюми прочистват развалините. Дотук още нищо от това не се е случило ....Няма пълномащабно нахлуване, а СВО

    Коментиран от #36, #57

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тия ватенки

    13 20 Отговор
    не разбраха ли, че така или иначе ще имат граница с НАТО. Дали ще е на старата граница на Украйна от 1991г., дали ще е по сегашната фронтова линия или ще е чак на украинско-полската граница е все едно. Ако една държава не е в НАТО, то тя се анексира и пак стигаме до НАТО-то при такава политика. По мои сметки границата ще е около 4000км. - от Северния океан през Финландия, Прибалтиките, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България, Турция и Грузия (ако влезе в НАТО). Колко пари ще им струва на РФ охраната на тази граница, направо ще пукнат от глад.

    Коментиран от #43

  • 29 az #СВО

    19 7 Отговор
    Разчетът за Авдеевка е следният:

    Градът ще бъде освободен до около 15.02. след това ще има около седмица за зачистка и в навечерието на 23.02 "Денят на защитника на Отечеството", а преди "Ден на Съветската армия", МО на РФ официално ще обяви освобождението му!
  • 30 Ами

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Диди":

    Нашите, А не вашите джендита

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сатана Z

    8 12 Отговор
    Второ, момчетата от граничните райони, в близост до които в момента тренира НАТО (Калининградска, Мурманска, Ленинградска област и Карелия), натрупаха огромен боен опит през последните 10 години (Сирия, африканските страни и Шумер). И както на земята и небето, така и в морето. Това е фундаментален момент.

    Армията на НАТО се различава от руската армия по това, че нейните войници нямат такъв огромен боен опит като нашите. Нашата вече над милионна армия се е научила да воюва масово и имат такъв опит от най-много двеста хиляди души, участвали в локални конфликти в Близкия изток или Африка.
    И трето, съдейки по това, което виждаме сега, никой няма да спре числеността на руската армия на около 2,3 милиона души. Заетостта и комплектът са отлични. Така че има основание да се смята, че в кратък период от време, като вземем предвид силата на нашите братя от Беларус и отварянето на нови ставки, ще достигнем три милиона. И това вече не е шега. Такива сили, преминали през бойната зона и натрупали опит на линията на бойно съприкосновение, са в състояние да размотаят всеки враг. Поне условно, поне безусловно.

    Коментиран от #39

  • 33 Ще ви се да е така.

    10 5 Отговор
    "Сега имаме седем от осем арктически държави, геополитически обединени и с мощни въоръжени сили. Не знам дали има такава концентрация на съгласуваност и способности между държави другаде по света", каза един от експертите."
    Скандинавските страни бяха уважавани неутрални и бигати страни през последните десетилетия. Появиха се младу либерали-управляващи, които в ЕК нарекоха групата на пестеливите. Те не следват мъдрата политика на тези страни от миналото и добрите традиции. Това ги обедини ПЪРВО. Второ, обедини ги приемането на емигранти от Азия и Африка и по желание на женското население в тях. Една сега дойде третата причина - войната в Украйна. И съм сигурна, че те МНОГО ДОБРЕ знаяткак стоят нещата, но се правят на интересни и са послушни пред обора.
  • 34 Диди

    4 12 Отговор

    До коментар #30 от "Ами":

    Е,джендита има в цял свят,ама къде акъл в русофилските главици.
  • 35 а един (д)русофоб

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "Тука 3-ма русофила драскат":

    ближе ли, ближе краварски...
  • 36 И през това

    14 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ай стига бе":

    време 31 държави от НАТО с 10 пъти повече население и войски гледат безпомощно как Путин качил се на Спаската кула гледа в мощен бинокъл на запад.

    Коментиран от #48

  • 37 Тома

    14 8 Отговор
    Ами ако излезе руска атомна подводница там какво правят с подготовката

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Преди в тая сметка

    5 14 Отговор

    До коментар #32 от "Сатана Z":

    слагахте и приятелски Китай, ама нещо го забравихте след фразата на др.Си за безграничното сътрудничество между двете страни. Сега китайците ще дойдат до Урал да не би проклетите натовци да продължат на изток и ще забравят да се върнат обратно. Лукашенко и на него краката му се клатят, ще прави компания на Путин в Хага.
  • 40 Дано не излиза,

    3 13 Отговор

    До коментар #37 от "Тома":

    с няколко базуки в борда пак ще се потопи, но този път при "Курск". Това е най-глупавото което може да направи една подводница - да се бие със сухопътни войски.
  • 41 Име

    9 4 Отговор
    7 към 1, дали? Май забравихте 7000-те специални бойни глави. А, и посейдон, 100 Мт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Зелен със ски

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Тия ватенки":

    NATO по един или друг начин ще изчезне.
    Свърши се с рекетът и грабителството на народите по света. Някои все още трудно го възприемат.
    Светът се променя и не е съгласен
    да го изнудва уличния хулиган вече.

    Коментиран от #59

  • 44 Гого

    12 1 Отговор
    Отново игра със страховете на хората, под изпитаната провокация на чичо Сам. Мотото е "Много сме, силни сме". Да ама с какво? Арктика отдавна е обект на усвояване и изграждане на руски бази. Много закъснели намерения. А и безсмислени. С гранотомети "Джавелин" (на снимката) трудно ще можеш да постигнеш нещо. Спаравка - украинския фронт. Та тези държави каквито и намерения да имат, колкото и да текат лигите на чичо Сам, няма да им се отвори парашута. Но нека си поскандират малко и да си почешат егото. Лошо няма. С това ще си останат.
  • 45 123456

    8 1 Отговор
    Е там ще ги бори бяла мечка - те са даже по-страшни ...
  • 46 Казуар

    3 8 Отговор
    Има документални снимки от войната във Финландия, замръзнали трупове на съветски войници натрупани като дърва покрай пътя. Сталин е навлязъл във Финландия с над 700000 войници, като са загинали 127000.

    Коментиран от #47, #56

  • 47 Шаро

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    И със загубата са спечелили Карелия и още малко...
  • 48 М3 голд

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "И през това":

    То сега схватката е между Русия и НАТО. Като се ползва живата сила на Окраина, на бивша руска и съветска територия. С управление, оръжие и боеприпаси на НАТО. Не зная къде е червената линия на Путин. Вероятно влизане на военни контингенти на НАТО под огласеният вероятен предлог ще взриви спокойствието на страните от НАТО. Нали чувате, че тренират използване на тактическо ядрено оръжие. Като нищо Путин ще им го прати, когато трябва. Да внимаваме Тагаренко да не ни направи номер, да ни вкара в тази бъдеща война.
  • 49 М3 голд

    9 1 Отговор
    Русия рекламира северния морски път като алтернатива. По бързо, по евтино. Това искат да провалят и не зная защо. Нали този път ще обслужва Европа?

    Коментиран от #52

  • 50 Хасковски каунь

    3 1 Отговор
    Селските гъсоци както са напръщяли за гъски, така ще ги наберат, че ще фърчи пух и перушина
  • 51 Сто патрона ще

    5 2 Отговор
    Ще се бият с полярните мечки.Тъпа пропаганда тагарофилистична.
  • 52 Обслужва Европа

    7 4 Отговор

    До коментар #49 от "М3 голд":

    но не се контролира от САЩ. За тях това е .....

    Коментиран от #53

  • 53 Чебурашка

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Обслужва Европа":

    Много си прав, ама както вървят работите руснаците може да контролират още един морски път... През средата на С. Америка...

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 хаха

    2 3 Отговор
    Подготвящите се за война северни глупаци няма да воюват, защото няма да има с какво, тъй като териториите им просто ще бъдат стопени заедно с обслужващия персонал, или по точно говедата на Краваристан.

    Коментиран от #58

  • 56 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    Сталин е използвал тази война , за бърза и тайна мобилизация. Част от идеята за светкавична война на Шапошников.
  • 57 мамаша

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ай стига бе":

    бе ти юначе в кой танк си да дойда да ми дадеш и един автограф щото май само ти ще останеш след описаната вакханалия А и като чета много си смел И да попитам с калашник ли сваляш спътниците
  • 58 северните

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "хаха":

    финландци наистина не воюваха а се забавляваха с рашките през всв А и сега ще бъде същото само дето този път рашите ще отстъпят територии
  • 59 изнудвач

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Зелен със ски":

    със спин ТЕБ па кой те изнудва и срещу кой си воювал ДА БЕШЕ чул какво са казвали и майка ти и баща ти за ВСВ ТА ДАЖЕ можеше и да прочетеш нещо бледолики
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.