Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 19:10 2 838 17

За първи път в историята на държавата: Moody's реши да понижи кредитния рейтинг на Израел с едно ниво

  • кредитен рейтинг-
  • израел

Причината за това бяха очакваните икономически последици от войната с палестинската групировка Хамас

За първи път в историята на държавата: Moody's реши да понижи кредитния рейтинг на Израел с едно ниво - 1

Международната рейтингова агенция Moody's реши да понижи кредитния рейтинг на Израел с едно ниво, от А1 на А2. Причината за това бяха очакваните икономически последици от войната с палестинската групировка Хамас, призната за терористична в САЩ и ЕС.

Намаляването на кредитния рейтинг на Израел се случи за първи път в цялата история на държавата.

В допълнение, Moody's издаде негативна перспектива за рейтинг, прогнозирайки ново възможно понижение в бъдеще. В обяснение агенцията посочи, че на фона на войната в ивицата Газа и съобщенията за възможно отваряне на фронт с Ливан в Северен Израел, икономическата ситуация в страната може да се влоши.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, коментирайки решението на Moody's, каза, че понижението не се дължи на състоянието на икономиката, а на факта, че страната е във война.

Вчера стана известно, че израелските военни са получили заповед от Нетаняху да разработят план за евакуация на цивилни от град Рафа в южната част на ивицата Газа, близо до границата с Египет, за последващо прочистване на региона от Хамас джихадисти.

Според различни оценки в момента в района на Рафах в южната част на Ивицата Газа има между един и 1,4 милиона палестинци. Това са както жители на региона, така и тези, които се евакуираха от северната част на сектора след началото на израелската операция за борба с Хамас.

Белият дом призова правителството на Нетаняху да се въздържа от отлагане на военната кампания в Рафах и да се погрижи за безопасността на палестинските цивилни. Президентът на САЩ Джо Байдън определи отговора на ИД в Газа като "прекомерен".

На свой ред източници на Ройтерс съобщават , че Египет, който преди това отказа да приеме палестински бежанци, в очакване на възможна израелска операция, е изпратил около 40 танка и бронетранспортьора в североизточния Синай, на границата с Ивицата Газа.

Израелските власти многократно са заявявали, че ще водят война, докато Хамас не бъде напълно унищожен и всички израелски заложници, заловени от джихадистите по време на атаката срещу Южен Израел на 7 октомври, бъдат върнати от Газа.

Източници на Axios съобщават , че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще пътува до Кайро следващата седмица, за да подготви нови преговори между Израел и Хамас за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    5 5 Отговор
    Путинистиииии!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    21 8 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.

    Коментиран от #14

  • 4 Калпазанин

    15 7 Отговор
    Кой е мудис, кой му е собственика, кой го е упълномощил да увеличава и намалява рейтинги кой му плаща за това и с пари на заем ло, и на последно място на коя държава че не разбрах, откога я има тази "държава" исраел
  • 5 Тиква

    7 5 Отговор
    Там драскача с Очилата…. Ти ли писа статия или преписа като другите от някъде ? Нали знаеш приказката - Еврейна продал майка си на гърка
  • 6 Българка

    7 21 Отговор
    Време е палестинците да напуснат ГАЗА и да мигрират в Египет. Газа е на Израел.

    Коментиран от #10

  • 7 Тиква

    4 5 Отговор
    Факти бг - защо ми изтрихте коментара? Нещо вИ е страх пак или?

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Евреин

    6 10 Отговор
    Много неща държавата Израел правеше за палестинците, особено за жените и децата. И в знак на благодарност в денят на нападението 7-ми октомври 2023г., хиляди палестинци се радваха на пролятата кръв и се играха масово кючеци в името на победата. Има много заснет видеоматериал на тази радост. Сега ревът. Наистина никоя арабска държава не иска палестинците. Те за нищо не стават. Мъжете им дай само деца да правят, търговия да въртят, порно и разпространение на наркотици. Германците сега ревът от такива пристигнали мигранти и се чудят как да се отърват от тях. Най вероятно ще ги трапосат след време на България и Румъния във временни миграционни центрове като този във Харманли
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туркиня

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Евреите трябва да се върнат в Египет откъдето са дошли в земите на Палестина ползвайки Мойсей като туристически гид,

    Коментиран от #11

  • 11 Българка

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Туркиня":

    Аз да те питам теб туркиньо , вие откъде дойдохте щото завладяхте Балканският полуостров и той изостана в своето интелектуално развитие години назад спрямо този на ЗАПАДА. Още с бурки, фереджета и шалвари ходите и се правите на много модерни. В турските сериали, човек ще поми,сли, че артистите са извънземни, а не турци и туркини. Така измамно заблуждавате публиката , че човек ще се обърка като си помисли, че имате още хареми с 4 жени робини и увивате главите с какви ли не кърпи да си криете лицата съгласно изостаналият ислям..
  • 12 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тиква":

    Защото си ислямски манипулатор, затова.
  • 13 Маршал Жуков

    5 5 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бълг арски реотан":

    Евреите не са заселници. Припомням, че Израел е международно призната държава през 1948 година прието и от ООН. Областта Палестина живеят няколко арабски племена нарекли ги палестинци според наименованието на областта.Така както араби наречени египтяни населяващи държавата Египет, араби-ливанци, населяващи държавата Ливан, араби иранци, населяващи държавата Иран и т.н Законният собственик на ГАЗА е държавата Израел и крайно време е това да бъде прието и признато от ООН. Няма международно призната държава Палестина. Те не могат да съжителстват взаимно с Израел и крайно време е богатите арабски държави да приемат мигрантите палестинци в своите държави. На първо време Египет следва незабавнох да отвори границите си за палестинците, крайно време е.
  • 16 Петар

    0 1 Отговор
    Много дола ФАШИСТКА измет има в тия коментари!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петар":

    По големи фашисти и нацисти от ХАМАС няма. На 7-ми октомври 2023г направиха показно пред светът, как се убиват, изнасилват и отвличат мирни хора в тунелите на ГАЗА.