Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 22:18 1 019 47

44 палестинци бяха убити при израелски удари в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • убити-
  • палестинци

Израелската армия откри тунел на "Хамас" под централата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН

44 палестинци бяха убити при израелски удари в Рафах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 44 палестинци, сред които над десет деца, бяха убити днес в Рафах - броени часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град, преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху не разкри подробности, нито времеви срокове, но новината предизвика масова паника. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а много от тези хора бяха прогонени от домовете си след предишни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, ако напуснат и Рафах, отбелязва АП.

Израел твърди, че Рафах, който граничи с Египет, е последната останала крепост на палестинската групировка "Хамас" на територията на ивицата Газа.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри предупреди, че всяка израелска сухопътна офанзива в Рафах ще има "катастрофални последици", и заяви, че Израел има за цел в крайна сметка да принуди палестинците да напуснат земята си.

Шукри също така заяви, че Египет работи за преодоляване на различията между враждуващите страни, за да се постигне постоянно прекратяване на огъня и да се освободят останалите заложници, взети в плен на 7 октомври, в замяна на палестински затворници, които да бъдат освободени от затворите в Израел. "Преговорите са сложни", каза той.

Новината за предстоящото настъпление дойде след седмица на изострено публично напрежение между Нетаняху и правителството на президента на САЩ Джо Байдън. Американски официални лица заявиха, че офанзива срещу Рафах без план за мирното население ще причини катастрофа.

Израел бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да доведе до "десетки хиляди убити и ранени", предаде Франс прес.

"Ние предупреждаваме за катастрофа и масово убийство, което може да доведе до десетки хиляди мъченици и ранени", пише в изявлението. От "Хамас" подчертават, че за тези възможни последици ще носят отговорност "американската администрация, международната общност и израелските окупатори".

Германия и Саудитска Арабия призоваха поотделно Израел да не предприема офанзива срещу град Рафах, защото тя ще доведе до "предизвестена хуманитарна катастрофа", както предупреди германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

По последни данни на министерството на здравеопазването в ивицата Газа, контролирано от "Хамас", броят на палестинците, убити при израелски атаки от началото на войната на 7 октомври, е надхвърлил 28 хиляди, предаде Франс прес.

Тази информация не е потвърдена по независим път.

Броят на убитите се е увеличил през последните 24 часа със 117 до 28 064. По-голямата част от тях са жени, младежи и деца.

В Газа са били ранени над 67 хиляди души.

Междувременно израелската армия и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет заявиха днес, че са открили тунел на ислямисткото движение "Хамас" под централата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН (УНРВА) в град Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

УНРВА, която Израел обвинява, че е "напълно инфилтрирана от "Хамас", от своя страна посочи, че не е използвала централата си от 12 октомври, пет дни след безпрецедентната атака на ислямистката групировка срещу еврейската държава, която предизвика войната в Газа, като призова за независимо разследване.

Според израелската армия и Шин Бет военните операции в град Газа през последните седмици са довели до откриването на "вход на тунел" в близост до училище, управлявано от хуманитарната агенция на ООН.

През последните 10 години "Хамас" е прокопала множество тунели в ивицата Газа, където според Израел се крият нейни бойци. През октомври проучване на Института за съвременна война към американската военна академия "Уест Пойнт" идентифицира 1300 тунела в анклава, обхващащи повече от 500 км подземни коридори.

"Входът водеше към подземен терористичен тунел, който е важен актив за военното разузнаване на "Хамас" и минаваше под сградата, която служи за основна централа на УНРВА в ивицата Газа", се казва в изявление на израелската армия и Шин Бет.

"Електрическата инфраструктура" на тунела - дълъг 700 метра и разположен на 18 метра под земята - "е била свързана" с централата на агенцията, "което показва, че съоръженията на УНРВА са снабдявали тунела с електричество", се посочва в изявлението.

Документите и запасите от оръжия в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите са били използвани и от терористите на "Хамас", допълват израелската армия и Шин Бет.

УНРВА отговори, че служителите ѝ са били принудени да напуснат централата по указание на израелските сили, тъй като бомбардировките в региона са се засилили.

"Не сме използвали сградата, откакто сме я напуснали, и не знаем за никаква дейност, която може да се е извършвала там", добави агенцията на ООН. Сградата е била инспектирана за последен път през септември миналата година, се казва в изявление на УНРВА.

Обвиненията на Израел "заслужават независимо разследване, което в момента не е възможно предвид факта, че Газа се намира в активна военна зона", подчертават от агенцията на ООН.

Наскоро Израел обвини УНРВА, че 12 от нейните 13 000 служители в ивицата Газа са участвали в нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Миналата седмица еврейската държава също така обеща, че ще докаже "връзките на УНРВА с тероризма".

В момента се провежда вътрешно разследване на ООН за служителите, споменати от Израел, от които УНРВА се е разграничила, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи независима комисия, която да оцени, доколко "неутрална" е агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 путин активира циганите

    7 15 Отговор
    за да няма пари в Украйна!
  • 2 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    20 4 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.

    Коментиран от #5, #7, #29

  • 3 Ъхъъъъъъ мозък

    12 8 Отговор
    И как пък всички тунели са все на "Хамас" Много ясно, че е възможно под централата на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН да има склад за помощи. Впрочем и голяма част от тях са правени и от израелски фирми. Лъжите на Израел нямат граници. Същото беше и с абонатната станция на болницата. Пак от израелска фирма се оказа правена.
  • 4 Ъхъъъъъъ мозък

    10 7 Отговор
    Обвиненията на Израел винаги ама винаги са "заслужавали независимо разследване, което и в момента не е възможно, и никога не е било възможно точно заради Израел.
  • 5 Точно

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    Това е геноцит

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Запознат

    11 8 Отговор
    За нашите козачета геноцида провежда от господарите им е напълно оправдан защото Хамас убили цели 1200 еврейчета, нищо че евреите са в земите на палестинците, обаче руснаците съвсем непредизвикано нападнали украинската хунта нищо че същата тази хунта изби 14 000 руснака и то в земите на руснаците.

    За няколко цента какво ли не прави човек.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Не си съвсем прав !

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    ====чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах"==== От една страна си прав, от друга страна обаче ще станат съучастници в принудителна военна депортация която е военно престъпление ! Още повече че Израелски официални лица обявиха публично намерението си да експулсират всички оцелели от Газа на съседния на Египет Синайски полуостров, като по този начин етнически прочистят ивицата Газа от палестинци...... Египетският министър Шукри каза, че се противопоставя на премахването на палестинската кауза и каза, че трябва да има международно разследване за действията на Израел

    Коментиран от #19

  • 8 Хелоу

    13 9 Отговор
    Евреите избиват цял един народ, а почти целия свят позорно мълчи. Евроатлантите смело крякат и викат само срещу Русия, все пак тя е посочена от господаря. Мале какво интересно време. Каква масова психоза.

    Коментиран от #12

  • 9 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Точно":

    Няма геноцит. Има реалност! На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 10 Бесен язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Объркал си Форумът.
  • 11 Божеее , Боже

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Точно":

    ГеноциТ . Като евреЙ ли ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 По Виктор Юго

    11 5 Отговор
    Ето го този факт: убиват един народ. Къде? В Близкия Изток. Има ли свидетели този факт? Един свидетел, целият свят. Виждат ли го атлантистите? Не. Те обаче виждат Русия, която причинява няколко ранени за седмица
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да питам плахо само

    9 7 Отговор
    Кой закон или международен правно обвързващ акт забранява или някога е забранявал на палестинците да си копаят тунели или бомбоубежища ? Някой ще сподели ли ? А знаете ли под Одеса примерно колко километра са тунелите ? Впрочем и голяма част на тунелите са и картографирани в Газа и всич Израел да не се правят на откриватели.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 евреите са пчеличките на Близкия изток..

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смях":

    Я се скрий у дупката пчеличке. Нека САЩ да не бяха закопали там над 380 милиарда долара от които впрочем и следа няма даже, па щеше да видиш едни пчелички в едни социалистически кибуци ..... Има една статия """Как САЩ финансират своето израелско нападателно куче
    на Жан Шаул от 19 ноември 2023 г можеш и сам да я намериш и да я прочетеш..... пчеличке...

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдаа

    6 5 Отговор
    Остави приказките гледай фактите. Израел е един малък озаис на благата в Близкият Изток. Пясъчната пустош бе превърната в райски градини. Мощно икономика и т.н. Повечето квартали в ГАЗА и инфраструктура бе посторена от Израел. Над 47000 палестинци имаха постоянна работа и т.н. Всичко това на 7 октомври с убийствата на ХАМАС отиде в историята. ХАМАС ще бъде унищожена. А палестинците ще мигрират в Египет и другите арабски държави. Те повече нямада бъдат в ГАЗА.

    Коментиран от #26

  • 21 Ахааа ,

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да питам плахо само":

    Питай и кой закон забранява , да им пуснат помпите ?
  • 22 Че, като не може Явно или НеЯвно

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен язовец":

    да има съжителство между палестинци и израелци. Две държави ! Просто е нали ! .....И си прав, че могат да се решат нещата, но Израел е причината да не се решават поне от 1967 г. а дали Египет ще си отваря границите за палестинските мигранти си е негова работа. По важното е къв го дирят там днес Кретинел, Тагаренко и останалите недоразумения в Египет точно днес ...щото подписаха там нещо за служебните паспорти ама да ти кажа впрочем че и ООН също издава "служебни паспорти" на бежанци и ако е безвизово пътуването и за тях тогава на някой може да им светне лампичката какво се случва. А относно Израел ... Всичко е ясно. Последователен геноцид и завладяване на чужди територии. Решителните усилия на Вашингтон да гарантира, че неговото куче за нападение може да продължи да избива палестинците в Газа, подчертава, че ужасяващите престъпления, извършвани там, са част от стремежа на американския империализъм да установи американско надмощие в Близкия изток....Всичко това е в грубо нарушение на законодателството на САЩ, забраняващо помощта на правителства, замесени в нарушения на правата на човека, и на ядрени държави или държави, които се стремят да използват такива средства за разработване на ядрени оръжия. Израел никога не е признавал, че притежава ядрени оръжия, но е публична тайна, че има ракети, насочени към всички свои съперници в региона. Сиймор Херш в книгата си „ Вариантът Самсон“ документира пряката роля на последователните президенти на САЩ, Айзенхауер,
  • 23 Цял свят в момента

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен язовец":

    ругае държвата Израел и то основателно. Не са само "Ислямисте" ....и не е само сега ! Вашингтон с години осигуряваше политическо прикритие на Израел в ООН. От 1972 г. насам САЩ са наложили вето на най-малко 53 резолюции в Съвета за сигурност, критикуващи политиката и действията на Израел в окупираните територии..... Отделно са използвали заплахата за вето, за да накарат резолюциите да бъдат оттеглени или смекчени в безброй други случаи......Целият свят не само в момента, а с десетилетия ругае "държвата Израел" и не само я ругае а и с документи и факти доказва и с големи букви и печати записва че Израел е държава терорист, извършваща апартейд и геноцид .... До там се стигна вече, че и съда в Хага с нея да се заеме.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бесен язовец

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Цял свят в момента":

    Има достатъчен видеоматерил какви ги вършеха терористите на 7 октомври 2023г. Някои хора със по слаби сърца може да получат удар от видяните зверства извършени от ХАМАС. Ето защо, фашисти и нацисти са терористите от ХАМАС. Да погледнем фактите. На 22 юни 1941г., фашистите нападат внезапно СССР. По същият фашистки начин на 7-ми октомври 2023г., ХАМАС нападна изненадващо Израел. Затова сега ще си получат заслуженото. Ще бъдат унищожени., така както фашистите на времето бяха унищожени. Това е

    Коментиран от #27

  • 26 Не си бил в Израел очевадно

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    Но говориш как Израел бил един малък озаис..... Пясъчната пустош била превърната в райски градини и бла-бла . хахахаха. Мерси за вица за райските градини Още като слезеш на летището и ума ти не ги побира тези "Райски градини"
    ....

    Коментиран от #28

  • 27 Тая флашка е стара

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен язовец":

    За 4 път я чета днес! Нещо ново за "Райските градини" няма ли ?
  • 28 Мдаа

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Не си бил в Израел очевадно":

    Щом си бил в Израел, разкажи на читателите какво ти си видял, не само празни приказки да дърдориш...

    Коментиран от #31

  • 29 Ъхъъ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Идват в България. Марийка Габриел и Тагарев днес са ги пратили от Козяк спешно в Египет ......

    Коментиран от #30

  • 30 Дипломат

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ъхъъ":

    Сред дипломатическите среди е пусната информация, че Реджеб Ердоган е склонен да примеме палестинските бежанци в АНАДОЛА. Целта му била палестинците да бъдат буфер с кюрдите. Ще видим какво ще стане тези дни.
  • 31 Още като кацнеш на

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мдаа":

    Международното летище Бен Гурион и ти става ясно, че си объркал дестинацията и ти иде да хванеш веднага обратният полет .... Втория , трети път ако ти се наложи нещо в командировка да ходиш, вече просто си повтаряш: ..айната им ... Категорично това не е нормална държава а психодиспансер за въоръжени пациенти.

    Коментиран от #32

  • 32 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Още като кацнеш на":

    Е, да пише човек такива грозни неща, за една процъфтяваща държава е меко казано несериозно.

    Коментиран от #40, #41

  • 33 Кво им обясняваш, няма смисъл

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "евреите са пчеличките на Близкия изток..":

    Дори годишните помощи за Израел многократно са били недостатъчни. През 1992-96 г. примерно САЩ се намесиха, за да осигурят 10 милиарда долара гаранции по заеми, което позволи на Израел да заеме средства на по-ниска цена, за да предотврати фалита на държавата. ........ Няма смисъл просто да говорим че без САЩ и една година не може да издържи финансово....Обикновено помощта от САЩ е обвързана с конкретни проекти и закупуването на американски стоки и услуги и се контролира от правителствената агенция USAID; но по-голямата част от помощта на САЩ за Израел отива направо в хазната като паричен трансфер. Помощта обикновено идва под формата на заеми, които имат задължения за лихва и връщане. Повечето от военните заеми за Израел обаче са превърнати в безвъзмездни средства, като останалите военни заеми са „простени“ от Конгреса, като в крайна сметка се плаща за закупуването на американско оръжие – задкулисна субсидия за военно-промишления комплекс. Само икономическата помощ трябваше да се върне с лихва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гумата

    2 2 Отговор
    Евреите избиват мирни жители на Газа, но в същото време не се казва, че тези хорица са били живият щит на престъпниците от Хамас, които получават подкрепата на Кремъл и Техеран. Невинните жертви са жертви на Хамас. А ООН очевидно стоят зад Хамас.
  • 36 Кво им обясняваш, няма смисъл

    4 0 Отговор
    САЩ са предоставили на Израел повече помощ след Втората световна война, отколкото която и да е друга страна, общо 158 милиарда долара некоригирани спрямо инфлацията в двустранна помощ което се равнява на 260-280 милиарда долара към 2021 г. (коригирани спрямо инфлацията) щатски долари и без да броим даже голяма част от финансирането на противоракетната им отбрана..  Реално са над 350 милиарда долара ..Израел получи значителна икономическа помощ между 1971 и 2007 г. без която реално Израел щеше да фалира. ...и всички тези пари за страна с има-няма 9 милиона население .... Ефекта от рентабилността от икономическа гледна точка е толкова нищожен на практика, че действително е загадка къде потънаха тези милиарди. 350 милиарда долара за 9 милиона население ! ........

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кво им обясняваш, няма смисъл":

    В израел живеят 6 млн. евреи и хазари, в Сащ също 6 млн.
  • 39 Кво им обясняваш, няма смисъл

    3 0 Отговор
    Ако някой беше толкова луд да налее 350 милиарда долара и в България, както в Израел и да каже няма да ги връщате другари само лихви ще плащате и то само на 1/8-1/9 от парите сигурен съм, че стотици пъти по добре от Израел щяхме да бъдем ...... Единственият плюс на Израел е младото население (под 30 г средна възраст) за жалост е доста просто и неграмотно в болшинството си. Изключвам тези които са учили по Европа и САЩ но те са малък % Все още визи за САЩ имат и там не ги искат много.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Оценям чувството ти

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мдаа":

    За хумор, "грозните неща" в Израел действително са много. Като изключим 2-3 приятни района, всичко друго е Афганистан на квадрат

    Коментиран от #43

  • 42 Даааа

    4 3 Отговор
    палестинците имат пълно право да си копаят тунели или бомбоубежища, както и ние имаме и всички по света. Не са Израел тези които трябва да им казват какво ще копаят в собствената си земя. Впрочем ако сме честни Израел не иска и кладенци за вода даже да се копаят, че и специален нацистки закон за това са гласували. Закона за кладенците в окупираните територии . .....

    Коментиран от #46

  • 43 Афганистан на квадрат

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Оценям чувството ти":

    Не обиждай Афганистан. Там все пак има някаква демокрация за разлика от Израел

    Коментиран от #45

  • 44 Аз пък мислих че

    2 3 Отговор
    44 снайперисти са били убити при израелски удари в Рафах, а то било отново жени и деца.

    Коментиран от #47

  • 45 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Афганистан на квадрат":

    Затова ли хиляди айти инженерите направили торбите и хванали пътя на миграцията към Европа. От много "хубавата" демокрация на талибаните. Ужас.
  • 46 Ми нека копаят

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Даааа":

    ся като пуснат водата в тунелите нещата ще си дойдат на место.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.