Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 06:11 788 2

Москва и Баку договарят датите за следващия кръг от преговори за руския контингент в Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • русия-
  • нагорни карабах

Престоят на миротворците в Карабах изтича през 2025 г

Русия и Азербайджан договарят датите за следващия кръг от преговори за руския мироопазващ контингент в Карабах. Това съобщи руският посланик в Азербайджан Михаил Евдокимов в интервю за вестник "Известия".

„В момента се съгласуват датите на следващия кръг от преговори между Москва и Баку за нашия мироопазващ контингент с азербайджанското външно министерство“, каза той, като припомни, че престоят на руските миротворци в Карабах изтича през 2025 г.

Евдокимов посочи, че след като Баку възстанови контрола върху цялата територия на региона, ролята на мироопазващия контингент се е променила. „Сега, след приключване на антитерористичната операция, руските миротворци, заедно с азербайджанските сили, патрулират територията, защитавайки сгради и културни структури“, каза дипломатът.

На 19 септември 2023 г. започна нова ескалация в Нагорни Карабах. В Баку беше обявено началото на военна операция. Ереван нарече случващото се „мащабна агресия“. На 20 септември беше постигнато споразумение за прекратяване на военните действия, а на следващия ден в град Евлах се проведе среща на представители на Баку и арменското население на Карабах „за обсъждане на въпросите на реинтеграцията“.

Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа на 28 септември указ за прекратяване на съществуването ѝ от 1 януари 2024 г., но още в Ереван заяви, че такъв указ не съществува. В рамките на една седмица почти цялото население на Нагорни Карабах, приблизително 120 хиляди души, напуснаха домовете си и се преместиха в Армения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    В Москва е най голямата в Европа джамия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.