Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Февруари, 2024 13:31 4 460 224

Руската пропаганда е изправена пред сериозен проблем: колапсът на ЕС така и не се случва

  • euvsdisinfo-
  • дезинформация-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • путин

През декември и януари очакванията в Русия бяха, че ЕС няма да предостави повече помощ на Киев

Руската пропаганда е изправена пред сериозен проблем: колапсът на ЕС така и не се случва - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Анализ на euvsdisinfo.eu: Разноликите наративи на Москва за европейската подкрепа за Украйна (Moscow’s many stories about EU support to Ukraine)

Кремълските агенти на дезинформацията и манипулацията отново се съсредоточиха върху Европейския съюз. Те го обвиняват, критикуват, омаловажават, осмиват, клеветят и отправят лични атаки срещу висшите европейски лидери. Това е класически трик за запълване на ефирното време и отклоняване на вниманието от невеселата реалност в собствената им страна. Подходът се адаптира към най-новите развития и събития, така че да се придаде истинност на новините и коментарите и съответно посланията да привлекат вниманието. Кампанията се развива на фона на рутинните прогнози на Кремъл през последните години за скорошен колапс на ЕС. Такъв колапс реално не се случва и това изправя пропагандаторите пред проблем с публиката им. Последните седмици показват как наративите на Москва се изменят.

Още новини от Украйна

Новият европейски пакет за подкрепа на Украйна

На 1 февруари 2024 г. ЕС постигна споразумение за така необходимия пакет от финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро до 2027 г. Кремъл внимателно наблюдава процеса, по който ЕС осигурява жизненоважната помощ, с която Украйна да поддържа работата на администрацията си, да изплаща заплати и пенсии и да предоставя основни обществени услуги, като същевременно продължава да се защитава срещу агресията на Русия. Висшите руски лидери и видни коментатори винаги тълкуват превратно какво представлява този пакет и как е договорен.

Преди февруари: „Няма да се разберат за парите“

Военната кампания на Русия отдавна се е превърнала във война на изтощение. Путин не крие опитите си да унищожи украинската икономика. Основните послания от неговото грандиозно шоу за пресата преди месец могат да бъдат обобщени с фразата „на Украйна практически не ѝ е останало нищо.“ Твърдението разбира се е заблуждаващо, но то също така илюстрира сърцевината на светогледа на Москва. Точно както при Гладомора на Сталин, Москва се стреми да сломи Киев и Украйна чрез глад. През декември и януари очакванията в Русия бяха, че ЕС няма да предостави повече помощ. Това очакване всъщност това беше червената нишка в „Резултатът на годината [2023]“ – излъчения през декември в продължение на повече от четири часа моноспектакъл на Путин. Тогава говорителят на руския президент Дмитрий Песков се усмихваше триумфално всеки път, когато засягаше темата за предложения пакет за подкрепа от 50 милиарда евро. Разбирането тогава беше, че такава сума, ако бъде договорена, ще бъде от съществена полза за Украйна.

След споразумението: а сега какво да кажем?

Споразумението, постигнато от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 1 февруари, беше посрещнато с разочарование в Москва и радост в Украйна. Тогава Москва започна нова кампания:

„Против волята на народа“: По-ранните усмивки на Песков бяха заменени от фрустрираната говорителка на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която подхвана на нов глас класическия наратив „елити срещу народа“ – Захарова заяви, че „политиките на ЕС са напълно откъснати от истинските интереси на европейското население“.

В Москва отново се съсредоточават върху сеенето на раздори и забиването на клинове в европейските общества. Пропагандистите внушават, че лидерите на ЕС са откъснати от своите народи и че за европейските граждани ще е от по-голяма полза, ако се водят благоприятни към Русия политики. Нека опитаме сами да преценим това твърдение.

Омаловажаване: На 4 февруари се наложи Дмитрий Песков да извърти посланието на 180 градуса. Той омаловажи европейското споразумение като каза, че „50 милиарда не са кой знае колко сериозна сума за ЕС“, а малко след това заяви, че сумата всъщност е прекалено голяма заради икономическата криза в европейските страни. Песков заключи, че лидерите на ЕС представят Русия като заплаха, за да отклонят вниманието от вътрешните икономически проблеми в Европа.

Всички помним опитите на Москва през 2020 г. по време на COVID-пандемията да настрои гражданите на ЕС срещу здравните мерки и ваксините (освен ако ваксините не са руско производство). Сега манипулационно-дезинформационната кампания на Русия се стреми да подкопае обществената подкрепа за украинската помощ.

„Те няма да получат парите“: Шефът на мисията на Русия в ЕС Кирил Логвинов наля допълнително масло в огъня като заяви пред държавния телевизионен канал „Россия 24“, че парите никога няма да бъдат изплатени, защото Украйна никога няма да изпълни критериите за получаване на средствата. В коментар пред ТАСС Логвинов прогнозира и краха на самия европейски проект, тъй като „ЕС... се е докарал дотам да свързва собствената си съдба с изхода от специалната военна операция“. Дипломатът прибягна и до „нацистката карта“, като каза, че в миналото европейският Drang nach Osten също е завършил с провал. Путин, Песков, Лавров, Захарова и редица други представители на руското ръководство използват термина „нацист“ често, за да клеветят всеки несъгласен с линията на Москва.

Имат ли думите им ефект и чуваемост?

Известно е, че думите на руските лидери и крещящата им дезинформация заливат не само руското информационно пространство. Държавните медии на Кремъл с марката RT (бивша „Россия сегодня“), „Спутник“ и мрежата на държавната радио-телевизионна компания ВГТРК ги разпространяват и в световен мащаб на повече от 25 езика. Оттам те проникват в медийното пространство на отделните държави и намират място в социалните им мрежи. Според много изследователи, RT Español е един от най-важните новинарски сайтове в Латинска Америка, а повечето потребители дори не осъзнават, че това е руски държавен канал.

Насочваме вниманието ви към тази серия фактологични обобщения с достоверна информация за подкрепата на ЕС за Украйна, които да послужат като своеобразна противоотрова срещу лъжите на Кремъл.

Заради статия и посещение в Украйна: атаки срещу Жозеп Борел

Въпреки всички опити да се поддържа привидна нормалност и усещане за успешност, войната превръща Русия в едно все по-репресивно общество и ѝ налага военновременна икономика. Поради тази причина политиците и техните медийни глашатаи отвличат общественото внимание и стоварват отговорността за лошите новини върху Запада. Най-скорошният пример са засилването на словесните атаки срещу ЕС от страна на Москва, а две от тези атаки са насочени конкретно срещу върховния представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел.

Една статия на Борел в "Нувел Обсерватьор" от 30 януари разглежда агресията на Русия срещу Украйна и описва необходимостта от подкрепа за страната, както и състоянието на отношенията ЕС – Русия. В статията се отбелязва, че при сегашните обстоятелства не съществуват перспективи за помирение между ЕС и Русия. В отговор Захарова некоректно цитира Борел, а пропагандната машина своевременно се задейства. Появиха се твърдения, че ЕС упражнява геноцид срещу украинците, Борел прави безумно изявление за помирението и че Борел смята помирението за неправилно. Тези и подобни внушения се разпространяват широко в медийната мрежа на Кремъл на водещите световни езици, включително чрез руските информационни агенции.

Наративите на Москва умишлено вадят думите на Борел от контекст и тълкуват превратно значението им. Идеологическата цел е ЕС и Западът да бъдат изкарани отговорни за войната в Украйна. Това, което прави статията на Борел, е да насочи вниманието към предварителните условия на Москва за т. нар. мирни предложения и преговори: Украйна трябва да се предаде. Казано по друг начин – това, което е мое, си остава мое; а за това, което е твое, трябва да преговаряме.

Като по Гьобелс

Само дни по-късно Москва и контролираните от правителството медии отново отправиха словесни атаки по адрес на Борел, този път във връзка с посещението му в Украйна на 6 и 7 февруари. Подкрепата на ЕС за обучение на полицейски служители беше представена като „създаване на репресивен механизъм“, чрез който „Киев възнамерява да окупира територии“. Най-голямата държавна телевизия в Русия, „Первый канал“, е строго контролиран от Кремъл и достига до повече от 100 милиона зрители в и извън Русия. На 5 февруари медията разтръби, че Борел, под диктовката на Вашингтон, прокарвал американските интереси в Украйна и го приравни с нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс. Борел перифразира един цитат на римски генерали, който е често използван от лидери и стратези още от римско време, а именно: ако искате мир, подгответе се за война. На латински фразата звучи „qui desiderat pacem, praeparet bellum“ или „si vis pacem, para bellum“. Кремълските пропагандисти неоснователно писаха, че първоизточникът на цитата е Гьобелс. Знаем, че Путин и руските лидери са обсебени от историята, искат да я контролират, да я пренапишат и да я маргинализират, когато се отнася за други (например организацията „Мемориал“). Но приписването на цитата Si vis pacem на Гьобелс... е, това е престъпление срещу историята и културата.

Други теми в прегледа от EUvsDisinfo:

Военни групи на НАТО в Полша и Литва ще атакуват Калининград.

Не. Това поредната кремълска „мантра“, целяща да разпали руския „патриотизъм“, т.е. сляпата лоялност към Путин, като внушава, че Западът се кани да започне инвазия в Русия. Съобщението беше прокарано едновременно с друго твърдение – че западните страни изграждат логистични коридори по целия път от Атлантика през Холандия и Германия до Полша. Това дойде заедно с уверението, че Русия няма намерение да напада никого. Хм, помним, че Путин и Лавров казаха същото в месеците непосредствено преди нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Нюланд и Залужни подготвят държавен преврат в Украйна.

Отново не е вярно. Това е инструмент за манипулиране на политическия дебат в Украйна чрез внушението, че висшият американски дипломат и военният командир се държат узурпатори, вземайки под свой контрол украинската политическа система. Конспирациите имат магнетичен ефект върху вниманието на хората, така че това е сигурен начин да се гарантира широко разпространение.

САЩ искат да уморят милиони хора от глад само за да ядосват Русия.

Още една теория на конспирацията. Този път RT Deutsch се стреми първо – да запълни информационното пространство и второ – да отклони вниманието от Русия. Защо? Защото от известно време близките до Кремъл медии отразяваха пестеливо темите, свързани с черноморския износ на зърно. Да си припомним, че именно Москва на практика ликвидира Черноморската инициатива за зърно в описа си да спре основния маршрут за износ на украинската селскостопанска продукция. Това задълбочи продоволствената криза в уязвимите страни, особено в Близкия изток и Африка, а в отговор Лавров осъществи няколко обиколки за популяризиране на линията на Москва. Сега близките до руското ръководство издания представят САЩ като отговорни за недостига на храна в уязвимите страни. Реалностите обаче са други: самата Русия възпрепятства основния износ от Украйна, докато паралелно ограничава износа на собствената си продукция (като квоти за зърно и торове), за да поддържа цените на вътрешния си пазар ниски. Бъде ли решено да се прехвърли вината върху друг, не е необходимо нищо друго освен просто една дезинформационна кампания.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре , че

    152 30 Отговор
    Контранаступа беше успешен, с руснаците свършиха ракетите, долара стана 200 рубли, а руснаците се бият със сапьорски лопатки.... знаем, знаем.😂

    Коментиран от #47, #130

  • 2 Оги

    154 28 Отговор
    Ама нещо и колапсът на Русия не се случва, та не знам и европейската пропаганда как е. :)

    Коментиран от #34, #199

  • 3 нещастници

    146 36 Отговор
    Ама вие не сте добре !! Тръгнахте с Украйна и Майдана да превземате Русия , и сега треска ви тресе ,че Русия може да превземе целият ЕС. !!

    Коментиран от #38, #46, #48, #114

  • 4 Киевската нацистка

    122 25 Отговор
    Хунта се разпада!Бандеровците са в паника и се самоизяждат помежду си!
  • 5 А Пут Кин

    16 69 Отговор
    Значи е объркал нещата?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кнаус 485

    127 20 Отговор
    Видях автора прочетох заглавието и това ми беше стига за да кажа че ми омръзна от украинска пропаганда, предната статия пак го бях написал.... Въобще не ме интересува Украйна.... Казвам слава на Русия да взима каквото взима и бързо да приключва.....
  • 8 провинциалист

    107 18 Отговор
    Руската пропаганда - всеки ден слушаме за нея, но никой не я е виждал!
  • 9 как да не се случи

    72 16 Отговор
    старите без топло , младите с 3 на 1 радиатор с 270 лв сметка . за бебета пари няма . заплатите като в РФ и в Украйна . Слепи хора . стари коли или на лизинг . всичко отива за украйна за войните . няма политика на ЕС за страните . въглища , без шенген , инфлация . нищо не е добре . трябват спешни мерки .
  • 10 По-тъп

    101 17 Отговор
    И отчаян опит за пропаганда скоро не бях чел.Жалка история.
  • 11 ХИХИХИ

    87 19 Отговор
    Влязах само да каза, че Украйна я отписаха и на запад. Ей сега четох западна преса. Айде !!!!Много ви здраве от арменския поп на вас и на хохохолите:)))

    Коментиран от #55, #93

  • 12 Оле затвори очички

    53 16 Отговор
    "Приказки под шипковия храст ", част - еди коя си
  • 13 ИНЖ1

    31 48 Отговор
    Същите лафове се разпространяват и в Бг - няма да получим F-19, няма да получим Sryker. Платили сме ги, ама няма да ги получим. Ама като ги получим!?!?!

    Коментиран от #29, #41, #51, #215

  • 14 Азим

    54 16 Отговор
    Каква развихрена фантазия има авторът...
  • 15 САМИ СИ ИЗМИСЛЯТ ФАНТАСМАГОРИИ

    66 15 Отговор
    после смело ги опровергават. А в действителност РЕФЕРЕНДУМА е забранена дума в "демократична " България.
  • 16 Хахаха

    44 14 Отговор
    Важното е контраступа да върви.Леопрфите влязоха в Крим, а Хаймарсите събориха керченския мост.🤣🤣🤣
  • 17 Абе

    38 9 Отговор
    Мангалеску пак ръси бисери. Хахаха
  • 18 Аз съм веган

    20 45 Отговор
    Пропагандата на мордор разчита на природната безмозъчност на копейките.

    Коментиран от #216

  • 19 Д ДЖ

    47 15 Отговор
    The Guardian: С уволнението на Залужни с националното единство на Украйна е свършено.
  • 20 СЛАВА НА ЕС

    47 12 Отговор
    Все повече заприличва на СССР в късния му стадий. Да живей Борел, Мадам Акушерката и нашио ББ от Банкя
  • 21 ЕВРОНЮЗ

    37 12 Отговор
    😂 😂 😂 😂 ПОМЯР СИ И ПОМЯР ЩЕ СИ УМРЕШ, КАКТО ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ВАРВАРИ
  • 22 СССРБарета

    63 9 Отговор
    Може да не се случва но вече започна! В цяла европа протестират фермери! Затварят се граници заради протести! Протестите са от седмици А някои от месеци... докато в САЩ никой за нищо не протестира! Спокойният и миролюбив живот в Европа вече не е същият! А с оглед на историята войните продължават десетилетия... империите се разпадат столетия! Но за да се разпадне Европейския съюз ще минат Между 5 и 10 години! Така или иначе Европейския съюз няма бъдеще в този му вид като васална американска колония откъсната от реалността на народите на Европа и изпълняваща сляпо подчинено всяка без мозъчна американска заповед! Със сигурност западната финансова система няма бъдеще като доминираща! Това което САЩ могат да направят е изкуствено да я поддържат, но това им струва ТВЪРДЕ скъпо, и не се знае докога ще издържат без евтините руски( беларуски) ресурси и платежоспособните руски пазари! От гледна точка на Русия... тя трябва само и единствено да поддържа огъня на войната без да се налага сериозно нападение, защото времето работи в полза на Русия!

    Коментиран от #30, #36

  • 23 Ана лиз да се направи веднага

    9 29 Отговор
    Добре де като не се случва колапса на ЕС. Да еземат или да намалят,или да увеличат. Парите на такива като Костя. Едно от двете би трябвало да ги мотивира да работят повече.
  • 24 Всъщност

    35 8 Отговор
    Доколкото знам , само 14 милиарда ще бъдат дадени безусловно (но само на хунтата в Киев , от благодарност ,че си избива украинците) . Останалите над 30 милиарда ще ѝ се дават като Заем с Условия , в продължение на 30 години . Дано някога уКраЙна си изплати заемите ! Но май ние ще ги плащаме ?!
  • 25 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    39 8 Отговор
    Аз като си погледна портфейла и цените в магазините ми се струва, че направо се е случил.
  • 26 Ъъъъ

    14 31 Отговор
    По времето на непобедимия Варшавския договор не трябваше ли НАТО да се разпадне според комсомолская неправда?
  • 27 Иван

    36 8 Отговор
    Трудно ще бъде, при силни лидери като Джунгла Борел, Овца Урсула Фон Дер Лайен, гнусния Шарл Мишел, Олаф, Аналена.
  • 28 АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ

    41 9 Отговор
    като вземе власта ще видите едно евро без Германия. там ще си върнат марката и ще спрат да хрантутят всякакви негодници. На германците им писна те да бачкат, а други да харчат
  • 29 Кви са па тЕа...

    22 8 Отговор

    До коментар #13 от "ИНЖ1":

    ...Ф19...?!?!
  • 30 СССР

    8 23 Отговор

    До коментар #22 от "СССРБарета":

    Насесесере барета 😂💩🇷🇺🚾
  • 31 Па на тоя папуняк

    40 7 Отговор
    кой чете драсканиците. Кьопава краварска пропагснда. Руска не сме чели от две години. Що? За да не разберем истината.
  • 32 айдеее

    12 30 Отговор
    Пак разлаяхте копейките.
  • 33 Фон дер Миндер

    19 7 Отговор
    Нани нани журналисти
  • 34 Цитирам

    36 29 Отговор

    До коментар #2 от "Оги":

    "обвиняват, критикуват, омаловажават, осмиват, клеветят и отправят лични атаки срещу висшите европейски лидери"...

    Абсолютно същото правят и руските слуги в България... Лъжат брутално и нелепо без никой да ги цензурира...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванушка 🇷🇺

    26 19 Отговор
    Моля ???
    Гладните селски бунтове в Германия, Полша, Франция, Румъния и милионите недохранени, некъпани, налазени от кърлежи и въшки европейски дечица говорят за точно обратното. В момента Европа е на ниво 1945г и ще става все по-зле. България ще се наложи да пази не само южната си граница, ами и северната за да спре налазващите орди изпаднали, мизеруващи мигранти от някогашната богата Европа.

    Бог да ни Благослови и Закриля 😄

    Коментиран от #54, #62, #86

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Почнах трета

    20 16 Отговор
    Работа, за да мога да давам по три заплати за Украйна.😂🤣😂🤣🤡
  • 40 Помните ли на руската пропаганда

    17 26 Отговор
    Едно видео как европейско семейство на нова година беше на тъмно студено и си беше сготвили домашния любимец за празника....е същото се случва в Русия, измръзнали блокове и опашки за яйца и риба от турците...

    Коментиран от #64

  • 41 провинциалист

    26 11 Отговор

    До коментар #13 от "ИНЖ1":

    Нее, тука лафовете са други - ще станем Швейцария на Балканите, ще поевтинеят горивата с лев, ще има държавни бензиностанции, ще направим модерен завод за електромобили, ще влезем утре в Еврозоната и вдругиден ще се събудим богати и т.н. А за ефките и страйкърите никой не смее да обели дума защо са предпочетени пред всички други европейски аналози.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Внимавай

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "СпокоПедал!":

    Да не си повредиш пикочния канал с толкова много пик@н€ на газ.😂🤣😂
  • 44 Е, кое не вярно??

    36 9 Отговор
    Германия, локомотивът на ЕС, не е ли в рецесия?? Индустрията й издъхва от скъпата енергия! Нямат работна ръка и са си отворили границите за милиони мюсюлмани. Ще се затрие от простотията на соросоидите и банкерите!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Един

    16 26 Отговор

    До коментар #3 от "нещастници":

    Никой не е искал да превзема Русия, а само да защити Украйна. Нещо не си в час.

    Коментиран от #202

  • 47 РАЗБИРА СЕ

    14 23 Отговор

    До коментар #1 от "Добре , че":

    Че е успешен!Освободиха 60% от заграбените територии и окобзончиха хиляди блатни ватенки!В момента окобзончват непалци,да вкусят и те от руската естрада.

    Коментиран от #57

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ...

    16 5 Отговор
    пропагандата мьИ е много по-добра от пропагандата тьИ :))) Само че е нужно само да се огледаш за да видиш кой е по-близо до истината...
  • 50 Запада умре !!!!!

    16 13 Отговор
    Да живее ИЗТОКА !!!!!
  • 51 инфо

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "ИНЖ1":

    И като ги получим, какво? Г-н ИНЖ1
  • 52 Пацо

    14 28 Отговор
    Руската пропаганда е за тъпанарите.
    Русия скоро няма да я има както го няма сесерето

    Коментиран от #60, #128

  • 53 Извънземни

    18 5 Отговор
    Не се случва ли? Вие от Марс ли падате или Омуамуа ви докара?
  • 54 Всъщност

    11 10 Отговор

    До коментар #37 от "Иванушка 🇷🇺":

    Задръж с иронията ! Ние сме "богатата" Европа ! Честито !

    Коментиран от #79

  • 55 Хихихихихи

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "ХИХИХИ":

    АКО СИ ВЛЯЗЪЛ ДА ТИРАЖИРАШ ЛЪЖИ ,НАМЕРИ СИ НЯКОЕ ДРУГО МЯСТО!Смени латерната,тази много скърца!!
  • 56 Очевидец храбър

    30 8 Отговор
    Единствено вярна е правилната западна дезинформация !!!
  • 57 Много е яко това, брат

    9 6 Отговор

    До коментар #47 от "РАЗБИРА СЕ":

    Кой ти е дилъра?
    😂
  • 58 СЛАВА РУСИЯ !

    18 16 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!!!
    СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!

    Коментиран от #71, #78

  • 59 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #36 от "Трябва да им се говори като на нормални":

    Я по-сериозно!Не сте на предизборно партийно събрание,все пак!Слава Бога!
  • 60 Както лвипардите

    18 9 Отговор

    До коментар #52 от "Пацо":

    Влязоха в Крим?Или както Хаймарсите събориха керченския мост?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 А бе

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Иванушка 🇷🇺":

    Изпиши си цялото име, да знаят хората,да се смеят ли да плачат ли
  • 63 Възрожденец

    14 24 Отговор
    УКРАЙНА защитава не само себе си, но и цялата европейска цивилизация.
    Показа на света, че цялата пара на Кремъл е в свирката.
    Унижи и продължава да унижава "вторая", както никой до сега.
    Храбрите украинските войни знаят, че няма друг път освен да отблъснат фашисткия режим на Путлер и чекистката му хунта. Другия път е робство, изтезание и насилване на жените и децата им. Московско-монголските орди в няколко града показаха какви живoтни са ! Руския мир, означава робство и заличаване на целия украински народ, така както заличиха българите в две Българии.
    Изборът е сигурна, бавна и мъчителна смърт в робство или вероятност за свобода и независимост, и евентуална бърза смърт като герой.
  • 64 Патологични лъжци са руснаците.

    28 21 Отговор

    До коментар #40 от "Помните ли на руската пропаганда":

    Неочаквана реакция на интервюто на руския диктатор Владимир Путин пред Тъкър Карлсън дойде от Монголия. Провокиран от лъжите на Путин, бивш монголски президент написа съвсем лаконичен коментар в Туитър, с който моментално постави на място самозабравилия се диктатор и взриви социалната мрежа.

    Коментарът на Елбегдорж е съвсем кратък и гласи "След изказването на Путин намерих монголска историческа карта. Но не се безпокойте Ние сме мирна и свободна нация".

    Коментиран от #91

  • 65 Тука има голяма цензура !

    15 6 Отговор
    Има голяма цензура !
  • 66 хех

    14 21 Отговор
    Руснаците във всичко друго може да са последните некадърници, но пропагандата им е на топ ниво. Кремъл отлично познава умствения капацитет на средностатистическият руснак и на русофилите отвъд граница и много тънко ги манипулира с всякакви глупости.

    Коментиран от #77, #109

  • 67 шааа

    21 9 Отговор
    Ако някой търси конкретни примери за псевдожурналистика, перфектният еталон за това е целокупното денисджамбазово творчество.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Клети нещастни копейки

    15 24 Отговор
    Русофилските майцепродажници много го закъсахте с хибридната война, също като руснаците на фронта.
    Видно е, че кондукторката също има проблеми с наемането на кадри и е пребягнала до пациентите на д-р Гълъбова и такива с незавършен 3-ти клас. 🤪🤡
    Копейки, отново сте от грешната страна и този път май направо ще сте булките!

    Коментиран от #162

  • 71 Ехааа, как па ви дават да

    10 13 Отговор

    До коментар #58 от "СЛАВА РУСИЯ !":

    коментирате от психиатрията?!? 🤣🤣🤣😂😆😂😆😆😆
  • 72 пиер

    8 8 Отговор
    Случва се и още как!
  • 73 Аспарух

    13 15 Отговор
    Не веселата им ситуация в собствената им страна..
    Типично за руските нацисти и кремълската банда където въртят една и съща издържана плоча от като съществуват, че все някой друг им е виновен, все враги , и без тях всичко ще рухне.
    Само изключително проZZZтите крепостни го вярват /там умните и можещите мигрираха с милиони/, както и нашенския безроден русороб където е виждал Кремъл само по ТВ.
  • 74 Случва се, случва се

    8 6 Отговор
    Не бери грижа. На чужд гроб не се плаче...
  • 75 Идиот от отвъдното

    12 10 Отговор
    Започнах трета работа, за да мога да давам по три заплати за УСрайна !!! Ей така, от добро сърце !!!
  • 76 До Цент

    15 8 Отговор
    авторчето явно е изпуснало един малък детайл...посеместните стачки в Европа

    Коментиран от #85

  • 77 Рядко точен и правдив коментар!

    8 8 Отговор

    До коментар #66 от "хех":

    Аплаузи.
  • 78 Дай нещо новоТъпако!

    10 9 Отговор

    До коментар #58 от "СЛАВА РУСИЯ !":

    Това отдавна не е актуално.

    Коментиран от #88

  • 79 Иванушка 🇷🇺

    9 7 Отговор

    До коментар #54 от "Всъщност":

    Бе не знам, в момента в България ако не супер то почти е Супер. Само да държим под ключ границите от налазващите прегладнели германци, румънци и гърчоля.
  • 80 Илиев

    18 10 Отговор
    Абе не знам за руската пропаганда, но пък се сещам за това как вече 3 години Русия фалира, свършва ракетите и Путин умира от рак....
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 пиночет

    13 11 Отговор
    На никой не му пука,за миризливите руски палячовци!
  • 84 Трият много

    7 4 Отговор
    Що тъй ????

    Коментиран от #94

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 касата

    11 10 Отговор
    Палячовската гомнорусия става Москалия!
  • 88 Джендърляка е в транс

    8 7 Отговор

    До коментар #78 от "Дай нещо новоТъпако!":

    Също като тебе !
  • 89 Стрелата

    3 5 Отговор
    Тоя явно е спушил цяла рвропа глааад и стачки незнам коя пропаганда не успява..
  • 90 Реалист

    12 14 Отговор
    Днес Ние, Европа, Западът, Демократичният свят се намираме като в 1938 година. Отново чембърлейни от всички страни се обединяват - Дайте да се договорим с диктатора, дайте да му отстъпим земи, преимуществено населени с негови сънародници! Дайте да му задоволим хищните апетити и да продължим да си живеем спокойно!

    Днес Ние, Европа, Западът, Демократичният свят трябва да погледнем на геостратегическия, геополитическия, геовоенния и на геоцивилизационния часовник - той показва септември 1938 г. И отрежда една година до септември 1939 г.
    Абсолютна илюзия е, че може да ни се размине, ако не правим нищо.
    Чувате ли как нещо цъка, като че е бомба с часовников механизъм? Това е бомбата, която Злото, диктаторите, тираните, на човеконенавистния рашизъм. Те не могат да спечелят битката за бъдещето на този наш свят. Затова искат да го разрушат.

    И ако им позволим - ще го разрушат.

    Коментиран от #95

  • 91 Да качим картата

    26 11 Отговор

    До коментар #64 от "Патологични лъжци са руснаците.":

    Руснаците и русофилите са абсолютни шампиони в лъгането.

    Големите претенции на кремълския режим за "изконните руски земи".... 😂

    Коментиран от #204

  • 92 Бай Дамян

    15 20 Отговор
    Руската пропаганда НЯМА, а има Факти ! А относно "колапсът на ЕС" той реален е Факт вече ? Започвам примерно строеж и търся шпунтове 12,5 м. примерно за укрепване на дупка, изкоп. А познайте дали в Европа вече ги има и дали не са руски ? ....
  • 93 Клети неграмотни копейки

    20 17 Отговор

    До коментар #11 от "ХИХИХИ":

    С този правопис ти повярвахме, че си чел западна преса. 🤪🤡
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Аспарух

    10 11 Отговор

    До коментар #90 от "Реалист":

    Абсолютно си прав.Ако сега не помагаме и да спрем това зло Путлер, после ще стане по трудния начин както с Хитлер.
    Някой политици от Запад трябва хубаво да почетат историята в навечерието на ВСВ.
  • 96 Бай Дамян

    11 13 Отговор
    Без руска стомана в колиби ще живеете и трябва да го разберете хора. Може верно и соларка на покрива да сложите, но пак ще е колиба

    Коментиран от #134

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Не те,

    12 15 Отговор
    Ние сме пред големия проблем! ЕС вече не е това, за което някога искахме да "влезем"! Вече тези, без да сме искали да две една страна с всичките други, ни превърнаха в тяхна провинция... Те ни определят вече всичко. А искат и да сме като тях, да си подменим населението с чужди народи, да си забравим вековните традиции, ценностна система и да станем марули, родител 1,2, като тях. Кога и от какво да "боледуваме ", каква "карантина " да прилагаме, даже и нови "цифрови документи " ни измислиха. Не си спомням, да дме ги избирали, брюкселските зелки? И да сме се съгласили, те да ни командват? Вече те ни вкарват и във войни, които НЕ са наши! Но плащай и пълни гушите на укро-мафията. А междудругото там умират хора, от нашата "помощ"! Не, такъв съюз НЕ НИ ТРАБВА!
  • 99 Вижте кво!

    18 13 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО а не от РФ!!! Русофилите да хващат пътя за мАсква!!!

    Коментиран от #107, #110, #112, #117, #124, #175

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хи Хи Хи

    9 8 Отговор
    Абе народ, който в 21 век ..ере и ..кае в кофи насред коридора.. тУри му пепел..!!

    Коментиран от #205

  • 102 атеш айдар марийка

    8 8 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 103 Сатана Z

    12 13 Отговор
    Не е нужно да четеш руска пропаганда,а западна.След няколко месеца идват избори в Брюксел и разпадът на Евро Райха е неминуем
  • 104 Антон

    12 9 Отговор
    Тези статии дори не ги чета вече. Всеки път едно и също: изсмукани от пръстите писаници. В действителност е точно обратнито, всичко гадости, които се пишат за Русия, се практикуват от колективния запад.
  • 105 1234

    9 8 Отговор
    денис лъжите за нищо ги няма - измислят се тези и след това се оборват
  • 106 Бай Дамян

    9 9 Отговор
    Говорим за 155 милиметрови снаряди.... Майко мила, майко мила.... Атлантически Кретени от Кърджалийско ми изкупиха строителните шпунтове купени от Русия на 12 пъти над цената на която съм ги купил .... И тези щели видиш ли да конкурират Русия....
  • 107 Хи Хи Хи

    7 8 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    То добре, ма да си вземат от тука и по една цинкова кофа, че да има къде да ..ерат и ..каят през зимата, че при минус 50 градуса да ходят на двора.. не е никак комфортно..
  • 108 Насло

    10 9 Отговор
    Колапса не се случва, ама във Англия умрелите от глад за последните 3 месеца са 11000 души, а 6000000 са диагностицирани със скорбут, поради липса на витамини!

    Коментиран от #125

  • 109 хахахах

    8 12 Отговор

    До коментар #66 от "хех":

    Аз пътвия път като чух какво лъже Путин. Си казах този не е добре ако мисли че някой ще му повярва. Само супер глупав човек може да вярва на това. После се сетих че той му трябват супер глупави за тая работа дето е почнал.Фактите всички ги виждате. Затворници изперкали старци психично болни хора. Нормалните руснаци са си по домовете. Не са в Украйна войници.
  • 110 Да го дуеш килеш !

    6 5 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    Вие ще се изнесете на края
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 На "Вижте кво!"

    5 10 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    Няма да говориш кретен ! Щото аман от "Вижте кво".... Съсипахте и държава и бизнес
  • 113 хахаха

    10 7 Отговор
    По прогнози на МВФ икономическият ръст на РФ за 2024г. е 2,6%, а на ЕС - 1%.

    Коментиран от #120

  • 114 дай нещо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "нещастници":

    умноПедал
  • 115 Живанши

    11 9 Отговор
    Фашурлята хептем изпаднахте в илюзии. Руснаците са 10 пъти по-умни от вас и много добре са преценили как да действат. Били също така наясно, че ЕС няма да се разпадне. Това е елементарна логика. Тяхната цел е засилване на своите позиции и отслабване тези на сащ, ЕС и нато... Което и стана, плюс присъединяване на хубави южни територии. Ех, фашурля фашурля... ако не бяхте с предстасъдъци като едни слабо умни, щяхте да се усетите какво се случва, а не да се биете у гърдите, че печелите, докато сте загубили... То не вие де. Тука всички сте просто гарги и нищо друго. А че Русия притежава истината също е ФАКТ! Нуланд, Нацизъм, лъжата Минск 2, всиичко е подтвърдено отдавна.
  • 116 Дете Индиго

    10 11 Отговор
    Копейки все още ли вярвате че европейският съюз ще се разпадне или че Русия ще победи в Украйна ? ...
    Блаженни са Вярващите но да вярваш в чудеса е Глупаво
  • 117 Абе кретенче......

    4 8 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    А да се скриеш у дупката, и няма ти да казваш кой къде да ходи, ясно ли е ? .... Такива като теб в мои фирми директно ги уволнявам и въобще не се замислям и после с години плачат работа да им дам

    Коментиран от #172

  • 118 ТаУмВзе

    9 10 Отговор
    Гладните копейки лежат в тинята и чакат колапса, а гнилата им матушка мре от студ и глад.
  • 119 Иванушка 🇷🇺

    7 10 Отговор
    64 километровата рашистка военна колона тръгнала на парад в Киев и парада й все пак се състоя...Хиляди изгорени рашистки танкове и бронирани машини бяха докарани на буксир в Киев и дефилираха под овациите на жителите на столицата ,ето статията в този сайт от тогава -Случи се - Военния парад на Руската армия в Киев все пак се състоя..Руските окупатори искаха да проведат военен парад в центъра на украинската столица Киев. И най-накрая той се състоя.
    Активистът Серхий Стерненко публикува кадри от централната улица „Крешчатик“, на която е площад Майдан Незалежности, на който се състоя Революцията на достойнството през 2013 г. На булеварда бяха изложени руски военни машини, унищожени от украинската армия след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна непредизвикана война.
    Киев експо“ представя на гражданите и гостите на Киев „безаналоговите“ руски военни машини, но в не много приличен вид. Армията от военнопрестъпници на Владимир Путин беше разгромена в първите седмици на войната, въпреки че планираше да превземе Киев за 3 дни. Военните стратези в Кремъл не изчислиха правилно своите възможности и волята за съпротива на украинския народ. Така тридневната операция по превземане на Киев вече продължава 180 дни.
    Руските нашественици извършиха ужасяващи престъпления срещу цивилното население на Украйна, които никога няма да бъдат забравени. Унищожените танкове и бронирани машини са напомняне за диктатора Владимир Путин, че не може да спечели тази война.
  • 120 ТАКА ДЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #113 от "хахаха":

    БСП на русия нараства със 150милиарда, на ЕС със 550 милиарда....като проценти.
  • 121 Механик

    11 7 Отговор
    Офффф, то па бива нескопосани статии, ама в последно време копаете дъното.
    Стига сте ревали за руската пропаганда. кажете как е вашата. Кое от изброените по-долу неща се случи:
    -руснаците нямат ракети
    -бият се лопати
    -голи и боси са
    -ползват чипове от окраински перални
    -свършиха танковете. Извадиха последните от музеите.
    -путин е сериозно болен
    -путин е умрял
    -контранаступа беше успешен
    -бахмут още е украински
    Да продължавам ли?

    Коментиран от #151

  • 122 Кнаус 485

    7 8 Отговор
    Но все пак за две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #147

  • 123 Отец Дионисий

    8 5 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 124 Вижте кво!

    11 8 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    Ти може и да си част от НАТО за което моите съболезнования кретен , но аз НЕ съм и никога за НАТО не съм гласувал! И Българина масово мрази НАТО и САЩ и ако не си го разбрал много лошо за теб.
  • 125 Йозеф Гьобелс

    9 0 Отговор

    До коментар #108 от "Насло":

    Направо ме задмина с 200 !!!😱😱😱
  • 126 Механик

    20 8 Отговор
    Но що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си е пуся.

    Коментиран от #132, #138

  • 127 Словесна плява

    6 16 Отговор
    Колапсът на ЕС да не би да се "отбележи с избухване на супер нова". И без такъв СВО ще се състои наскоро и тагава подобни публикацийки ще си задават въпроса на шопа "е оти ручахме жаетата?"
  • 128 Бацо

    5 4 Отговор

    До коментар #52 от "Пацо":

    Не я мисля Русията. Тя винаги сама се е оправяла. Мисля за нас си - какво ще стане с България, ако Русия изчезне? Щото до сега, все тя ни е оправяла, като се окъкаме. А сме пътници вече.
  • 129 1234

    7 3 Отговор
    всеки да си прави сам изводите ---- денис: Военни групи на НАТО в Полша и Литва ще атакуват Калининград.Не. Това поредната кремълска „мантра“, целяща да разпали руския „патриотизъм“ ------------ Изтината : Бившият заместник-министър на националната отбрана на Полша генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita нарече Калининградска област „окупирана територия“ и заплаши с нейната ликвидация.
  • 130 Тебе с каква лопатка те биха по.....

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Добре , че":

    Главата?, че си толкова м@.ло...у....мен?
  • 131 ТаУмВзе

    5 5 Отговор
    То остана ли нещо от блатная освен леш и скрап!?
  • 132 А бе ти

    5 6 Отговор

    До коментар #126 от "Механик":

    Байдън ли имаш предвид? Ма той не е на 71 Ве! И мноо повни, мноо! Кукуряк е! Ме е кукуригу!
  • 133 Да го туря аз на атлантическата

    8 6 Отговор
    Пропаганда, па не знам.....Западните медии казваха, че Путин е болен от рак в последен стадий и трябваше да умре преди година, но се оказа, че от рак са болни английският крал и американският министър на отбраната - най-ожесточените срещу Русия страни. Путин беше в кома или умрял, а най-малко седем негови двойници покриваха "кремълското джудже" в изолация......Дори когато на гости му дойде китайският президент за три дни, а онзиден един от седемте двойници даде интервю на Тъкър Карлсън, западната пропаганда продължава да върти плочата за двойниците и в същото време подскача странно от ужас. Защо подскачат от интервю с един двойник не е ясно само . Впрочем само анонсът за интервюто с Путин е гледан от 353 млн. души вече
  • 134 КуКу

    6 1 Отговор

    До коментар #96 от "Бай Дамян":

    Така говорихте и за газта...😁😁😁
  • 135 Тома

    6 5 Отговор
    Защо бе денис ти питали германците на какво дередже са в момента че пишеш глупости
  • 136 Да го туря аз на атлантическата

    5 5 Отговор
    Тъпа и елементарна пропаганда ! 3 ката и половина
  • 137 атеш айдар марийка джамбаз

    4 6 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 138 Много се надцени

    13 5 Отговор

    До коментар #126 от "Механик":

    късия гном. Реши да се прави на велик диктатор и завоевател, а сега хленчи за преговори.
  • 139 Не знам кой крив и кой прав

    9 9 Отговор
    Но не рашките, а Евростат твърди, че само за 2022 отказът от руски газ струва на ЕС 910 млрд евро. А в комбина с ковид - фалит на над14000 фирми. Информацията е публична и е достъпна на сайта на Евростат. Хайде сега аФторът да ме убеди, че това е руска пропаганда!!
  • 140 УЯГАТА

    0 11 Отговор
    Джендър ти на мен си ми малко страннен. Но това е защото съм расъл преди тебе. В тежки времена на улични боеве мутри и мутрополицай.Но не храня лоши чувства към тебе. Даже ще ти кажа нещо. Дето ще ти е полезно. Просто защото си готин и добър човек. Путинофила е толков луд и сигурен в убежденията си. Че би убил и теб и семеиството ти. Джендъри потренирайте по малко стрелба. Просто за да ви е мирна главата. Купете си и малко оръжие. Направете си елементарна военна подготовка. Светът не е чак толкова нормален. За колкото го мислите вие.
  • 141 М3 голд

    4 7 Отговор
    Денис, много си писал. Кэде се загуби? Да не беше на обучение?
    А сега по темата. Чети окраинските източници! 50 млрд за 4 години - това е по 12.5 на година. Те казват, че годишно се нуждаят от по 70 млрд така, че през следващия месец са свършили за тази година. От САЩ няма да дойдат. Е, и от кэде? От МВФ, ЕЦБ, от други банки и фондове, като заеми. Отиват си, потънали в дългове. По-голямата част от статията ти умря до тук. Жстаналите уж преводи са фалшиви обяснения. Виж по другите сайтове. Те поляците директно те опровергават. И не се заигравай с Гьобелс. Не ти е по размера.

    Коментиран от #153, #164

  • 142 Бай Дамян

    7 7 Отговор
    То скоро ще се види много ясно дали "Руската пропаганда" не е била истината и дали е "изправена пред сериозен проблем" или други проблеми ще имат и смешни ще станат. То и се вижда вече впрочем....
  • 143 Р.К.И.

    9 6 Отговор
    Наистина американците са виновни! През 1991, когато чудовището се разпадаше, не трябваше да им изпращат храни и да им отварят врати. Трябваше да ги оставят да се самоизтребят. И този път точно това трябва да се случи - когато РФ започне да се разпада - никаква помощ за руснаци. Изолация и да умират от глад. Това са си заслужили.
  • 144 Пазете си реда на опашката

    6 7 Отговор
    Важното е че дядя Путен ще снесе яйца след изборите
  • 145 Българин

    9 4 Отговор
    По-скоро евро фашистката пропаганда за срива на Руската икономика и загубата на военните действия не случва! А относно руската "пропаганда" за колапса на ес, това не е пропаганда, а предопреждение!!! И всички ние виждаме какво се случва в жалкия ес - нон стоп протести, стачки, убийства, корупция, цензура, извиване на ръце, спад в икономиката, неплатежо способност, безрабодица, ръст на бездомните, мигрантите, наркоманията и да не забравяме лгбт психозата!!!
  • 146 Абееее тази 'Руската пропаганда"

    11 4 Отговор
    Къде е четете бре хора, че и аз искам да я чета и гледам ? Руските телевизии на кой канал са ? Чух че са хубави ама някакви кретени от ЕК ги спрели а пък аз съм си ги платил впрочем в пакета и не съм компенсиран с други ..... Това ли е демокрацията и пазарната икономика ?

    Коментиран от #155

  • 147 1234

    7 5 Отговор

    До коментар #122 от "Кнаус 485":

    чукче не читател : когато германия напада СССР цялата икономика и селско стопанство на запада работи за германия , повечето танкове не са немски. В състава на Вермахта, заедно германците има и италианци, румънци, унгарци, финланци, словаци, хървати, граждани на прибалтика , украинци /първа галисианска дивизия на Вафен-СС/ , с изброените по-горе съюзници, на Източния фронт се бият и жители от официално неутралната Испания, французи, фламадци и валонци, холандци, датчани… и дори, макар и много малко на общия фон, българи.
  • 148 "Руската пропаганда"

    7 4 Отговор
    Да се чете обективната истина ! Другото е бля-бля
  • 149 Дърт Българин

    6 5 Отговор
    Лъжливо овчарче вярвай си корабътЕвропа потъва начело сДойчланд.Лошото е че ни престои поредната национална катастрофа.
  • 150 Kирил

    7 2 Отговор
    Умните хора нямат никакъв проблем с руската пропаганда. Тя е предназначена за тъпанарите
  • 151 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #121 от "Механик":

    Абе другар не те ли е срам да представяш за "тяхна" пропаганда собствените ви фантасмагории?

    Ето ги и тях:

    1) руснаците нямат ракети е чиста измислица на руските мегафони

    Оригиналото твърдение е, че уж "високоточните" им безаналогови ракети от типа на Кинжал и Калибър рязко са намалели и това е ФАКТ

    2) бият се с лопати

    Извадено от контекста. Оригиналното твърдение е, че в определени части на фронта руски поделения бяха изпращани да атакуват без оглед за въоръжението и снабдяването им, и това е ФАКТ. На определени места единствената цел на тези поделения не беше да успеят да пробият, а да изтощят запасите на украинците. Такива цинични тактики на руснаците без оглед за живота на "своите" винаги са били част от техния репертоар. Още по-цинично звучи тогава лозунга на руската пропаганда "не изоставяме своите". Не само, че "изоставят своите", ами целенасочено ги пращат на сигурна утилизация.

    3) голи и боси са е чиста измислица на руските мегафони.

    Оригиналното твърдение е, че са зле оборудвани и страдат от недостиг на екипировка, особено лична защитна такава, както и на зимно облекло, и това е ФАКТ.

    4) ползват чипове от украински перални - това твърдение е измислица на руските мегафони. Ниокй на Запад никога не е правил такова изявление в позицията си на отговорно лице.

    5) свършиха танковете е измислица на руските мегафони.

    Оригиналното твърдение е, че най-модерните танкове на руснаците рязко са намалели, което принуждава руските

    Коментиран от #214

  • 152 Българин

    8 5 Отговор
    5) свършиха танковете е измислица на руските мегафони.

    Оригиналното твърдение е, че най-модерните танкове на руснаците рязко са намалели, което принуждава руските фашисти да вадят от складовете консвервирани преди десетилетия танкове и това е ФАКТ.

    Нещо повече, дори танковете които В МОМЕНТА се произвеждат в Русия идват със стари компоненти по тях. Наскоро украинците разглобиха пленен Т-90М, който е най-модерния руски танк. На фабричната маркировка на оръдието на конкретната бройка е обозначено, че то е произведено през ..... 1992ра година.

    6) Путин е сериозно болен - няма как да се знае какво точно е състоянието на Путин, но е ДОКАЗАНО, че използва многократно двойници. Също така е ФАКТ, че оригинала е хващан неколкократно да показва признаци на влошено здраве.

    7) Путин е умрял е измислица на руските мегафони. Никой западен официален представител не е твърдял никога подобно нещо.

    8) контранаступа беше успешен - оценката за това какъв е бил контранаступа зависи от това какви са били целите му. Фейк на руските мегафони е, че той е имал за цел да "освободи Украйна ТОВА ЛЯТО".

    Оригиналното твърдение е, че той трябва да СЛОЖИ НАЧАЛОТО на освобождението на Украйна от руския окупатор. Дали това е факт времето ще покаже, но е факт, че руските окупатори празнуват като "победа", че украинците имаха "ограничени успехи" при положение, че самите те разполагат с 3 пъти повече войски, 10 пъти повече въоръжение и 100 пъти повече ресурси.

    9) Бахм
  • 153 Любопитен

    5 6 Отговор

    До коментар #141 от "М3 голд":

    Окраина има към 110 млрд евро заеми, и май се гласят за още толкова. Ако имат за две пари акъл, ще вдигнат белия байрак и ще се присъединят към РФ. А тези, които са им дали заеми, ще пийнат по едно буре студена водица и ще си търсят кинтите от арменския поп!

    Коментиран от #157

  • 154 Българин

    6 6 Отговор
    9) Бахмут още е украински е чиста руска фантасмагория, която никой никога не е твърдял.

    Оригиналното твърдение е, че Бахмут е окупиран от руските фашисти и украинците се бият, за да си го върнат, точно както всяка друга окупирана от руските фашисти територия. Бахмут остава част от окупираните УКРАИНСКИ градове.
  • 155 Точно така е!

    8 4 Отговор

    До коментар #146 от "Абееее тази 'Руската пропаганда"":

    Руските телевизии бяха в "пакета" и като ги спряха никой не ги компенсира с други а таксата скочи. Операторите нарушиха договорите и никой от родните политически кретени не повдигна въпроса че хората трябваше с поне 6 безплатни програми да бъдат компенсирани

    Коментиран от #187

  • 156 Харон

    4 0 Отговор
    Съединението прави силата.....Познато ли е?
  • 157 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #153 от "Любопитен":

    "Окраина има към 110 млрд евро заеми, и май се гласят за още толкова. Ако имат за две пари акъл, ще вдигнат белия байрак и ще се присъединят към РФ."

    Сега разбирам как руските наколенки са стигнали дотам да станат такива: затънали са в дългове и са се продали на руския фашизъм срещу дребни рубли, в замяна на услуги, защото те друго и не могат да предложат. Развели белия флаг след цял живот безделие, некадърност и липса на ОТГОВОРНОСТ!

    Коментиран от #165

  • 158 Я у лево

    7 5 Отговор
    Искам съзнателно да съм жертва на Руската пропаганда ! Що ми го забранявате а? Много ли ви е еня за мен? И от кога ?
  • 159 Да се чете:

    6 6 Отговор
    Европейската пропаганда е изправена пред сериозен проблем: колапсът на Русия и руската Икономика така и не се случва!

    Коментиран от #168

  • 160 ЖЕКО

    3 7 Отговор
    ОТ УТРЕ ПУСКАЛИ РУСКИТЕ КАНАЛИ ЗА ДА РАЗБЕРАТ ЕВРОПЕИЦИТЕ КАКВО ГИ ОЧАКВА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ
  • 161 граф Монте Кристо

    7 4 Отговор
    Как да не се случва колапса,това е процес,постепенно затъват,щатите го уредиха,а иначе много се кахърят за ес дали Путин няма да го нападне,за ефимерната демокрация,за сумашедшая зелена сделка,измислените климатични аномалии и за джендърските извращения.
  • 162 Дърт Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #70 от "Клети нещастни копейки":

    Мамина душица иска да ходи с полица.
  • 163 ЕС В КОЛАБС? В ЛИДЛ Е ФРАШ!

    5 5 Отговор
    АБЕ ДОБРЕ СА СИ РУСНЯЦИТЕ. СТУД, ГЛАД, МИЗЕРИЯ И ЗА КАПАК МАСОВО СМЪРТ. НОО 99.9 % ЗА ПУТИН.
  • 164 Р.К.И.

    6 4 Отговор

    До коментар #141 от "М3 голд":

    Набили са ви няколко изречения и вие като развалена плоча ги повтаряте. Едно от тях е "дългове". Америка имала дългове; страни от Европа имала дългове; България имала дългове. КЪМ КОГО? Към кого имат дългове, на кого дължат? На Москва или на Пхенян? САЩ имали вътрешен дълг в публичния сектор, ами това си е техен проблем, които с една емитирана банкнота на стойността на дълга, го ликвидират. Тяхна си работа. Какво засяга това Москва, на Москва нищо не дължат.
  • 165 Малка корекция

    7 5 Отговор

    До коментар #157 от "Българин":

    "Окраина има към Триста млрд евро заеми
  • 166 Няма по гнусна и тъпа от

    6 5 Отговор
    Атлантическата пропаганда и впрочем и малоумна ...

    Коментиран от #179

  • 167 Ами

    3 4 Отговор
    Случва се, само дето още не са казали на овцете.
  • 168 Мдаа

    6 5 Отговор

    До коментар #159 от "Да се чете:":

    Затова Путлер каза веднага да махат санкциите а представителите на руския фашистки режим че руснаците трябва да се готвят за тежки времена, защото "санкциите не работят"
  • 169 Хубаво ... Руската пропаганда

    6 5 Отговор
    Да го приемем ... А Атлантическата пропаганда дали декиш хваща сред разумните хора ? Хваща дръжки ....друго хваща....
  • 170 Бесен-_ Язовец

    7 5 Отговор
    Изобщо не се получи колабса на ЕС само 200% инфлация и стотици хиляди фирми фалираха, а и земеделците са са в гражданска война по улиците на ЕС.

    Коментиран от #177

  • 171 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    Спира пропагандистите на соро.снята в ЕС и САЩ всичко е Ок
  • 172 Мутрофана

    3 3 Отговор

    До коментар #117 от "Абе кретенче......":

    ти ли си?
  • 173 ААА, ДОБРЕ ИМ Е С ВОДКАТА.

    2 7 Отговор
    500 000 РЮСНАЦИ ДАЛИ ИМ Е ТОПЛО В ОКОПИТЕ? ЩОТО НИЕ В ЕВРОПА СМЕ СИ ДОБРЕ. ПОНЕ ДА СИ СЪБИРАТ ТРУПОВЕТЕ.
  • 174 Реалист

    6 4 Отговор
    Нали затова им плащат на соросите да ви лъжат за светлата евродемокрация и икономика.

    Коментиран от #176

  • 175 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #99 от "Вижте кво!":

    Ти подлого сороска си част от евтините пропагандисти на соросн.ята
  • 176 Мдаа

    5 7 Отговор

    До коментар #174 от "Реалист":

    Всички руски наколенки разправят за "ужасните" икономика и бъдеще на Запад, но яко са се вкопчили баш в него и НЕ МЪРДАТ. По-наглите направо живеят в най-"пропадналите" страни от Запада - САЩ, Германия, Великобритания, Канада, и т.н.

    Те ЛИЧНО са опровержението на собствената си пропаганда.

    Коментиран от #185, #210

  • 177 Р.К.И.

    8 7 Отговор

    До коментар #170 от "Бесен-_ Язовец":

    Кого с кого сравняваш?! В Русия продават хляб на изплащане. Пак ще го напиша, дано го проумееш : хляб на изплащане?! Европеицити си карат скъпите коли и пълнят скъпите курорти, ама били зле. Добре били онези при които наведнъж не можеш хляб да си купиш?!

    Коментиран от #186, #188, #208

  • 178 сноу

    5 3 Отговор
    Тъй..тъй..ей туй жамбо как ги е накъдрил, ондулирал ,фризирал и перифразирал а прИ-ставителството направо е сътворило великомъченически трактат...само са пропуснали да уточнят, че и целия народ из ес да погине от студ ,глад и дебели сметки всичкото чиновник ,всичкото прИ-ставинел ще си цъка лайфа а комисионерите и по три пъти..
  • 179 Атлантическата пропаганда

    6 2 Отговор

    До коментар #166 от "Няма по гнусна и тъпа от":

    Принципно е малоумна и към такава целева аудитория е насочена. Впрочем това е от 35 години и е заявявано многократно от длъжностни лица на САЩ. Те прекрасно разбират че пробив сред умни и образовани хора е невъзможен. Колекция имам от изказвания на хора от Департамента и посолството на САЩ в България по темата още от 1987 г. 2947 документа..... Винаги е заявявано че прости хора им трябват, неучаствали реално в обществени структури.....художници, адвокати, архитекти.....и т.н

    Коментиран от #189

  • 180 ПЕХОТАТА НЕ Я БРОИМ.

    4 3 Отговор
    ПРИ АВДЕЕВКА УКРАИНЦИТЕ ЗАГУБИЛИ САМО 18 ТАНКА А РУСНАЦИТЕ 215 ТАНКА, АКО СА С ПО 4 ЧЛ. ЕКИПАЖ - НАПЪЛНИЛИ СА 800 ЧУВАЛА С ГРУЗ 200?
  • 181 Пропа

    3 3 Отговор
    ганда
  • 182 В. Борисов

    5 3 Отговор
    Това е най-големия виц, той ес е мъртъв, но никой не казва на хората.
  • 183 Финансист

    5 4 Отговор
    ЕС има отрицателен икономически растеж факт
  • 184 То ако проверите

    5 4 Отговор
    "Руската пропаганда" се оказва на 99% истина и дали е пропаганда а? Май не е пропаганда а факти
  • 185 Реалист

    5 5 Отговор

    До коментар #176 от "Мдаа":

    Не е зле да си пуснеш малко телевизора и ще разбереш, че ЕС е приключил.

    Коментиран от #191

  • 186 Бесен-_ Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #177 от "Р.К.И.":

    А в ЕС се хранят по веднъж на ден 300 000 000 души.
  • 187 Да, така е!

    4 3 Отговор

    До коментар #155 от "Точно така е!":

    По принцип, всеки клинет, на когото му спряха руските канали, имаше право да иска веднага намаление на цената или веднага да излезе от договора, понеже оператора го нарушават. Ама българинът е много уплашен и не си знае правата. Пък и да ги знае, не обича да се кара с тези! Ще му се развикат там, че "от ЕС" идвало и не знам си кво си! И какво от това? Тука има еднозначно нарушение на договора за доставката и можеш веднага да им кажеш да ти се махат от главата. Напускаш ги и си търсиш друго решение през спътник или интернет да гледаш тези канали. Лично ние си имаме бърз интернет и тв-канали не ни трябват. Всеки гледа, каквото на него си му харесва. И в нета ги има и руските канали.
  • 188 Гост 2

    3 6 Отговор

    До коментар #177 от "Р.К.И.":

    В Русия поне има хляб на изплащане защото в ЕС рафтовете за хляб са празни от 2 седмици.

    Коментиран от #192, #200

  • 189 Корпоративният принцип на

    3 0 Отговор

    До коментар #179 от "Атлантическата пропаганда":

    Управление на колониите от 1711 г. BK483-1711 ! Слагаш роб за управляващ на колония, но задължително да е мразен от общността или лесно да бъде направен мразен в последствие......това е най верният слуга на суверенна на Британия
  • 190 Ъхъ!!!

    4 3 Отговор
    Прочетох кой е аФтуря и веднага се отказах от по - нататъшно оглупяване. Интересуваше ме от къде е мътрЯла и накрая цъФна : "EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България". Значи не е плод на авторски труд, а копи-пасте от отдела за гЕвропската пропаганда, агитация и дезинформация на населението. Каква полит. коректност!
  • 191 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #185 от "Реалист":

    Ти по кой канал я научи тази новина?
  • 192 Мдаа

    7 4 Отговор

    До коментар #188 от "Гост 2":

    Дай пример за един град в ЕС, където "рафтовете са празни от 2 седмици".

    Коментиран от #198, #201

  • 193 Корпоративният принцип на.....

    2 1 Отговор
    Печаташ пари със лика на роба - управляващ колонията и даваш възможност за бъдеща промяна на паричната еденица в полза на Британия и короната....
  • 194 Корпоративният принцип на.....

    2 0 Отговор
    Важно е всичко това да не става достояние на "роба" 1711 г.......
  • 195 Корпоративният принцип на.....

    1 0 Отговор
    Разбирате ли за какво въобще говоря младежи ?
  • 196 Ха Ха ХА

    1 3 Отговор
    Таз от кой окоп изплува.......клозетната фея :)
  • 197 Корпоративният принцип на.....

    4 1 Отговор
    За жалост много просто и неграмотно поколение създадохме в България. Създадохме и 34280 нови доктори и доктори на науките само за 10 години които са тотално неграмотни същества и малка вина за това имам и аз за съжаление
  • 198 Аре стига с тези тъпотии

    3 4 Отговор

    До коментар #192 от "Мдаа":

    Не ти ли ти писна верно бре човек ? Що за тъпо същество си ?
  • 199 ХА ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Оги":

    ХА ХА руския колапс не е спирал от 1721г.

    Коментиран от #212

  • 200 Р.К.И.

    6 4 Отговор

    До коментар #188 от "Гост 2":

    България е в ЕС. Къде в България видя празни магазини? Такива невероятни глупости говорите! Невероятни! В Европа нямало стоки?! Знаеш ли какви количества храни се изхвърлят годишно в европеиските страни? Вие наистина не осъзнавате какво говорите. Вашият случай е медицински.
  • 201 Р.К.И.

    6 2 Отговор

    До коментар #192 от "Мдаа":

    Тоя явно от Москва пише. И там като зомбирани повтарят каквото им е спуснато. В България така са затрупани със стоки магазините, че не можеш да влезеш. Нямало ... хляб?!
  • 202 Ха ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "Един":

    "Никой не е искал да превзема Русия, а само да защити Украйна."
    Това може да го вярва и твърди само ганглиен м 0 з . а . к на сд .У. х а.н с0 р . 0 с0 . и д.
  • 203 ХА ХА

    3 3 Отговор
    Копейките колко и дъ ривети, па шъ ви управляват бойку и дуган.
  • 204 Хе хе хе хе хо хо хо хо

    5 2 Отговор

    До коментар #91 от "Да качим картата":

    И какво се мъчиш да направиш с фотошопа? Къде е Монголия сега и къде е така наречената от джендарята "Московия", СЕГА? Жалък гЕвроатлантически писък преди да се наредите до Монголската империя.
  • 205 Ха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #101 от "Хи Хи Хи":

    "Абе народ, който в 21 век ..ере и ..кае в кофи насред коридора.. тУри му пепел..!!"
    Много компетентно се изфъргаш. Значи си го видял0 с очите си. На 100% си им изхвърлял кофите. Разбирам горестната ти мъка и унижение.
  • 206 Мдаа

    4 4 Отговор
    И кво, излезе, че руската наколенка, която се опита да каже, че в Европа "няма хляб от две седмици" нещо го отнЕма никакъв откакто го питах къде е това.

    А в Русия вече на много места можеш да си купиш хляб на изплащане.

    Това заслужават и само по-забавно ще става там.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Напротив

    4 3 Отговор
    Европейски пропагандатори ядът дървото. Щото пада стандарта на живот и нема какво вече да се оправдават . Кой го прави? Ясно става че европейската диктатура го прави.

    Коментиран от #211

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Р.К.И.

    3 2 Отговор

    До коментар #209 от "Напротив":

    Руснаците заплашват света с това което им е познато, с това което те изживяват и от което се страхуват : пропаганда; диктатура; глад.
  • 212 така е

    3 1 Отговор

    До коментар #199 от "ХА ХА":

    точно през 1721 г., след като побеждава Швеция, руският цар-император Петър I сключва мирният договор "за вечни времена" с победените шведи като присъединява много бивши "шведски" земи, в т.ч. са днешните "прибалтийски републики", за да не са съвсем обидени и унижени шведите, Петър им плаща за тези земи 5 млн. "ефимки", равностойни на 5 млн. сребърни талера. (излиза че прибалтийските пудели са не само завоювани, но и купени)

    Коментиран от #213

  • 213 Р.К.И.

    1 2 Отговор

    До коментар #212 от "така е":

    Когато шведските военоначалници предават сабите, Петър им ги връща с думите : - Аз от вас съм се учил. Всичко което има Русия е привнесено отвън.
  • 214 абе мегафон

    3 0 Отговор

    До коментар #151 от "Българин":

    по твоята т.4- Урсулата не я ли смяташ за отговорна и влиятелна особа, точно тя се из..ка за чиповете от перални, ама ще речеш мани я тая, тя нищо не разбира, щото е акушерка. Да се чуди човек, всички там ли са акушерки.
  • 215 е па

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИНЖ1":

    като ги получим ще сме цъфнали, ама не просто цъфнали, ами най-цъфнали от всички нецъфнали и ще строим реактор на Уестингхаус, който пък ще е най цъфнал от всички реактори, защото ще струва колкото три от другите, дето не цъфтят. Хайде мислете какви още добрини да им платим на америте, пък може и да не ги искаме, щото те имат проблеми, а пък ние нямаме, че те милите много се охарчиха за Украйна, че и за нашите НПО-та хрантутници.
  • 216 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аз съм веган":

    Понеже не ядеш месо за компенсация лапаш пат..?!

    Коментиран от #219

  • 217 Хиу

    0 0 Отговор
    Ако поливаш изкуствено дърво то най вероятно няма да проникне а то е много гнило
  • 218 Мухаа ха!

    1 2 Отговор
    По стотачка от цялото520 милионно европейско с тадо.От едномесечно бебе,до старците в преклонна възраст.В бюджета на клоуна,за да плаща на онези- в окопите,полиция,пожарна, администрация и пенсионери.С тази чудовищна сума, спокойно ЕС може да изгради 5 ядрени централи, равномерно разпръснати в периферията.Огромен енергиен пръстен, в компекс със местните източници,би залял цяла Европа със сигурна и евтина енергия.Една шепа марионетки( който сами се избират помежду си) разката най мощният икономически,интелектуално, финасово дори, континент само за една година.
  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Стършели

    1 1 Отговор
    А какво става с тракторите по Европа, Джабазе?
    Гражданска война в ЕС: запалиха Брюксел, елиминираха Берлин, чрез Полша Украйна, Италия, Испания, Гърция! То май не остана място без протести!?
    Русия е увеличила износа на суровини с над 30% според ООН и Валутния фонд. Данните са от западни медии!
  • 223 Ама разбира се

    0 0 Отговор
    Нито Европа се срина, нито пък руската икономика пострада чак толкова много. Вече сме в глобалния свят и когато Русия врътне кранчето на газта, е ами наистина проблем е, но пък Европа има откъде другаде да си купи и затруднението е докато се изпили нова верига на доставки от това, с липсата на което Русия е имала идея да срине Европа. Същото е и със санкциите към Русия. Не че нямат значение. Имат разбира се, но пък и руснаците не спят, а и те работят, организират си доставки на това , което им е нужно, както и намират къде да си пласират стоките от санкционния списък, орат, сеят, жънат и прочее. Лошото в случая е, че се хаби енергия в конфликт вместо в сътрудничество, а ние българите имаме една поговорка "Когато атовете се ритат, магаретата страдат" , респективно всички бедни или обеднели заради войната хора са сринати от това обстоятелство, а не сравнително големите икономики. Страда обикновения човек, който е имал лошият късмет да попадне на полето на противопостявянето на двете икономики. Сещам се за една фраза от главния герой във филма "Изкуплението Шоу Шенк" когато в затвора го попитаха защо е попаднал там, а той отговори "Невинен съм" , което другите затвоници посрещнаха със смях, като един му отговори "То ние тука всички сме невинни". Отговорът му беше : "Лошият късмет е около нас и само търси някой, на който да се лепне и тогава е като да попаднеш на пътя на торнадо, но нямах представа че ще трае толкова дълго.
  • 224 Японеца

    0 0 Отговор
    В ес няма пропаганда, ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания