Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 15:23 1 205 16

Доналд Туск с послание до САЩ: Един за всички, всички за един

  • доналд туск-
  • полша-
  • сащ-
  • един за всички-
  • всички за един-
  • послание-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • александър дюма

През уикенда Тръмп предизвика възмущение сред западните партньори, след като предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО

Доналд Туск с послание до САЩ: Един за всички, всички за един  - 1
Снимкa: БГНЕС

Министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви в понеделник, че партньорството между Европа, НАТО и САЩ няма алтернатива за справяне с нарастващите рискове за сигурността, тъй като се засилват опасенията от оттегляне от Вашингтон, предаде Ройтерс.

Туск пристигна в Париж като част от мини-турне, което по-късно ще го отведе в Берлин в търсене на по-тесни връзки с двете най-големи европейски сили, докато войната в Украйна навлиза в третата си година, а европейските столици наблюдават възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом.

През уикенда Тръмп предизвика възмущение сред западните партньори, след като предположи, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана, от потенциална руска инвазия.

"Няма алтернатива на ЕС, НАТО, трансатлантическото сътрудничество. Европа трябва да се превърне в сигурен континент, а това означава, че Европейският съюз, Франция и Полша трябва да станат силни и готови да защитават собствените си граници, както и да защитават и подкрепят нашите съюзници и приятели извън Съюза", заяви Туск в съвместно изявление с френския президент Еманюел Макрон.

"Вероятно именно тук, в Париж, най-ясно звучат думите от "Тримата мускетари" на Александър Дюма: "Всички за един и един за всички", каза той, позовавайки се на романа на Дюма.

Варшава, Париж и Берлин смятат, че единството на ЕС в областта на отбраната и увеличаването на подкрепата на 27-те държави членки за Украйна са от решаващо значение в момент, когато подкрепата на САЩ за Киев се разколебава на фона на политическите борби във Вашингтон.

"Европа трябва да се събере и да действа заедно ... Това е въпрос на отговор на въпроса какво ще се случи, ако Тръмп спечели. Ние нямаме време за това. Трябва да имаме по-голям капацитет на отбранителната индустрия", заяви полски правителствен източник.

Източникът добави, че Европа спешно се нуждае от съвместно производство на боеприпаси и че Полша вече не блокира "стратегическата автономия" - правейки Европа по-малко зависима от другите.

Промяната е забелязана и на други места в Европа.

"Сега за първи път полското правителство казва, че укрепването на зоната на европейските отбранителни способности за сигурност не противоречи на силна НАТО", заяви Дитмар Нитан, германски служител, отговарящ за сътрудничеството с Полша.

Отношенията между Полша и Германия бяха обтегнати от осемгодишното националистическо управление във Варшава. В кампанията за изборите в Полша през октомври партията "Право и справедливост" (PiS), която ще бъде на власт от 2015 г. до 2023 г., обяви Берлин за злодей по всички въпроси - от миграцията до енергетиката.

Според анализатори обаче завръщането на бившия председател на Европейския съвет Туск за министър-председател улеснява съживяването на платформата за политическо сътрудничество между Германия, Франция и Полша "Ваймарски триъгълник", създадена през 1991 г.

Успоредно с разговорите на Туск с Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, външните министри ще се срещнат в Париж в понеделник.

Френски дипломатически източник заяви, че вливането на нова енергия в европейския проект е необходимо в една важна изборна година за Европа и САЩ.

Френският източник заяви, че разговорите ще се съсредоточат върху въпроси от борбата с руската дезинформация и подпомагането на Украйна до укрепването на европейската отбранителна промишленост.

"Силата ни се крие във факта, че ние във Франция, Полша и Германия гледаме на нашата Европа от различни гледни точки", заяви германският външен министър Аналена Баербок преди пристигането си в Париж. "Хората в Европа с право очакват, че ще развием импулси от това".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    28 4 Отговор
    На краварските пудели им се завъртя свят да обикалят Европа и фаш
  • 2 Киро

    29 3 Отговор
    Точно така всички са изперкали като байдан деменцията ,комика наркоман и западните малоумници ,готови да запалят света от злоба и безсилие !! Всички си заминавате в небитието завинаги !!!
  • 3 Дълго_Име

    19 5 Отговор
    Новият "Дартанян" на ЕС!!!! "Един за всички и всички за един" даваме дупе за Осранната!
  • 4 Бесен-_ Язовец

    25 3 Отговор
    Ставате соросите вече мн жалки до скоро бяхте само смешни сега вече сте смешно жалки
  • 5 НАТО

    13 5 Отговор
    Един за всички и на всичките ни групово в г@.зо.
  • 6 Гошо

    19 3 Отговор
    Не Дончо пообъркал си На американски е "Един за всички и ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ " Единият т.е."Украйна" вече дава фира ,та се гответе за изпълнението на другата част от израза
  • 7 стъпете на криво

    11 4 Отговор
    и полшата става мъъъничка и с под 10мил население
  • 8 хммм

    10 3 Отговор
    Да живее полско-американската дружба!
  • 9 Кръвта вода не става!

    19 1 Отговор
    Като ги слушам тия двамката-Шолц и Бербок,неволно се сещам ,че са съответно внуци на офицери от ,,СС" и ,,Вермахта"...!
  • 10 Жоро

    17 2 Отговор
    Май всички много ви е страх от Путин колко сте жалки мишоци такива
  • 11 БОЗА

    9 0 Отговор
    Да не стане:
    Един,за всички-всички,заради един(както е в момента)... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 12 Абдул от Кабул

    9 1 Отговор
    Фашистът вади физиономия на утрепан сом.
  • 13 Доналд Туск така

    6 1 Отговор
    ама Доналд Тръмп иска гущери, а не мускетарски лозунги!
  • 14 Така де

    8 0 Отговор
    Както благодарение на Горбачов се разпадна "Варшавския договор", така и благодарение на Тръмп ще се разпадне НАТО!
  • 15 М3 голд

    5 0 Отговор
    Туск бута Варшава до другите големи - Германия и Франция. Поляците винаги са с комплекс за малоценност. Също и полякините, между другото. Купиха огромно количество оръжие от Южна Корея и трябва да оправдаят разхода. А ако рекат да си вземат Западна Украйна, без да върнат на Германия западна Полша, кой ще ги пази? Затова са тия протести и натиск над Тръмп. Путин им обясни, че Русия има достатъчно територия, те тяхното си знаят. Тази година ще е интересна
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания