Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 20:44 2 234 34

ЕС разкри подробности относно наложените ограничителни мерки на активите на Руската централна банка

  • европейски съюз-
  • активи-
  • русия-
  • руска централна банка-
  • ограничителни мерки

На съответните централни депозитари ще бъде забранено да се разпореждат с чистите печалби, генерирани заради санкциите срещу Русия

ЕС разкри подробности относно наложените ограничителни мерки на активите на Руската централна банка - 1
Снимка: БГНЕС

Днес Европейският съюз съобщи повече подробности за начина, по който ще прилага ограничителните мерки, наложени на Руската централна банка заради военната инвазия на Русия в Украйна, предаде Ройтерс и БТА.

"Европейският съвет реши, че централните депозитари на ценни книжа (CSD), които държат активи на централната банка на Русия на стойност от над 1 милион евро, трябва да отчитат извънредните парични наличности, натрупани заради рестриктивните мерки на ЕС (спрямо управляващите в Москва - бел. ред.). Съответните приходи трябва да са посочени отделно (във финансовите им отчети - бел. ред.)", информира Евросъюзът.

На съответните централни депозитари ще бъде забранено да се разпореждат с чистите печалби, генерирани заради санкциите срещу Русия, се посочва още в съобщението на ЕС.

Това решение допуска Европейския съвет да вземе решение относно възможното използване на тези приходи при предоставянето на финансова помощ на Украйна от страна на Европейския съюз, както посочва информацията от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    34 6 Отговор
    Англосаксонски крадци.

    Коментиран от #32

  • 2 Финансист

    27 1 Отговор
    Искат да ползват печалбите от руските гаранции проблема си за банкерите не е за сметка на РЦБ.
  • 3 Руснаците си откриват сметки в България

    2 22 Отговор
    В банката на бившата любовница на Тиквата!
    Руснаците сами се хвалят!
    Къде са ОРГАНИТЕ?

    Коментиран от #9

  • 4 Досега

    34 5 Отговор
    каквото е правил ЕС е все срещу него и народите му.

    Пак режат клона на който седят.
  • 5 ТаУмВзе

    25 4 Отговор
    Руските Активи у Злато са изтеглени от Европа, още преди окрайна де. Но Праведната Пропаганда не знае, какво е Златно Покритие на валута. За Пример Саддам де, ако некой иска да мисли.
  • 6 Вальо шпионина

    9 0 Отговор
    Не е важно кой кого е. е.....важното е да има любов между хората.
  • 7 Яяяяяя

    21 0 Отговор
    Досега скрити ли бяха, че са ги разкрили?
  • 8 Тов. Членин

    7 15 Отговор
    Таваришчи , щом чупиме , ше купиме ... Древна руска поговорка ..🤭

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Радио Елто

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците си откриват сметки в България":

    Господине Това Не Ваша Работа
  • 10 ЕВРОРЕАЛИСТ

    27 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тов. Членин":

    Частната собственост не беше ли неприкосновена??

    Коментиран от #18, #19, #22

  • 11 Икономист

    31 4 Отговор
    "Европейския съвет да вземе решение относно възможното използване на тези приходи при предоставянето на финансова помощ на Украйна от страна на Европейския съюз"

    Едва ли ще посмеят защото това ще развърже ръцете на Русия да конфискува активите на западни фирми при тях а те са в пъти повече отколкото руските в западни банки. Второ ще си вкарат автогол защото разни петролни шейхове имат много повече пари отколкото руснаците и могат да ги изтеглят като виждат какво става с руските. То ако ставаше до сега да са го направили но с тези продажници на власт всичко е възможно - те са решили да затрият Европа заради интересите на краварите.
  • 12 Мда

    24 4 Отговор
    ЕС се борят за първото място като краварски подлоги. Засега в челото са: израел, великобритения и нейната общност -,укр канада, аестралия и нова зеландия...

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МирО

    15 5 Отговор
    Сами си търсиме белята, но народът го е казал: Който сам си го направи друг не може да му направи.

    Коментиран от #33

  • 15 Европеец

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мда":

    Е може и ЕС да станат първи краварски подлоги ако преди това народите в Европа не изметат подлогите от власт - в противен случай следва мизерия и разпад на ЕС.
  • 16 Реалист

    15 1 Отговор
    От Москва няма да платят лихвите по заема който имат към западните банки вс е Ок някой ще се прецака мн лошо.
  • 17 Дзверцов

    7 2 Отговор
    Налагам ти санкция, да не се плащаш дълга към Световната банка... Пръднахте им в "джоба" ! По "кредитна линия" имаха едни пари, дайте ги на украинците и забравете за други постъпления от Русия и Руската Централна Банка!
  • 18 Тов. Членин

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОРЕАЛИСТ":

    Именно , таваришч ...👍
  • 19 Сюрреалист

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОРЕАЛИСТ":

    Да са си ги държали в руски банки.Сега ще ги видят след 30 години.
  • 20 Механик

    6 2 Отговор
    Какво значи "разкри"? До сега е било скрито ли?
    Разкрива сенещо, дето до тоя момент е било скрито. Останалото се ОПОВЕСТЯВА.
    п.п.
    Така си чанчите езиците, че Путин ще види зор да ви ги оправя в едни подземия под "Лубянка/
    Ама се стегайте, че идат много лоши дни за козяците по цял свят.
  • 21 Сократ

    13 3 Отговор
    А ЕС премерили си дупката преди да лапне лешника? Нали знаете какво е казал Бисмарк за руснаците? Че винаги се връщат за своето. А и доколкото си спомням Русия дължи някакви кинти на Европата. Май Европата за да открадне няколко милиона, накрая ще загуби няколко милиарда. Ама какво да искаме от неграмотни и некомпетентни идиоти.
  • 22 Сократ

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОРЕАЛИСТ":

    Аха, ама когато е американска. Другата, пак е американска. Нали вече няма международно право, а американски правила, които обаче никой не е виждал.
  • 23 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Чакайте сага да ви обЯсним каква е далаверата на евро-фашистите:
    "Euroclear и ЕЦБ срещу политици от ЕС: какво ще правят със „замразената“ част от златните и валутните резерви на Русия?

    В Европа се възобнови дискусията какво възнамеряват да правят със „замразената“ част от златно-валутния резерв на Русия. Причината беше отчетът на белгийския депозитар Euroclear за 2023 г. От него става ясно, че „замразената“ част от инвестициите на Централната банка на Руската федерация в чуждестранни ценни книжа е натрупала доход от 4,4 млрд. евро за годината.

    В същото време останалите приходи от дейността на Euroclear са значително по-малко - 2,771 млрд. евро. Следователно фактът, че Русия държи значителни средства в тази белгийска организация, винаги е бил от голямо значение за тази компания. Въпросът, разбира се, остава открит: защо имаше толкова висока концентрация на средства точно в този депозитар? Според ЕС около три четвърти от това, което Централната банка на Руската федерация държи под формата на резерви в Европа, идва от активи, поставени в Euroclear
    Междувременно „предприемчиви“ политици от ЕС вече започнаха да обсъждат възможността за използване на тези 4,4 милиарда евро за финансиране на военно-промишления комплекс на ЕС. В същото време самата Euroclear не е ентусиазирана от този вариант: организацията отбелязва, че те имат „значителни“ активи в Русия, които могат да бъдат „замразени“ в отговор и това може да създаде риск от фалит на самия бел

    Коментиран от #24

  • 24 Сатана Z

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    В същото време самата Euroclear не е ентусиазирана от този вариант: организацията отбелязва, че те имат „значителни“ активи в Русия, които могат да бъдат „замразени“ в отговор и това може да създаде риск от фалит на самия белгийски депозитар. Икономистите на ЕЦБ на свой ред в неофициални разговори също призовават политиците в ЕС да не създават рискове за еврото и финансовата политика с предложенията си за използване на приходи от „замразени“ резерви.

    Междувременно Федералният резерв на САЩ се опитва да си „изми ръцете“ и възнамерява да прехвърли всички рискове върху политическата класа на Европа. В същото време икономистът Колин Вайс, който работи в борда на Федералния резерв на САЩ, припомни, че от една страна през последните 10 години САЩ са наложили санкции върху резервите на Афганистан, Иран, Либия и Венецуела, но, от друга страна, „предвид размера на руската икономика, както и механизма за двустранни санкции, тази история е безпрецедентна“.

    Просто казано, Федералният резерв на САЩ забеляза, че Русия е способна да отвърне на удара в отговор на наложените санкции, което разбира и Euroclear

    Коментиран от #25

  • 25 Сатана Z

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сатана Z":

    Въпреки това рискът от конфискация на доходите от „замразената“ част от златните и валутните резерви на Русия остава. Политиците на ЕС в момента измислят механизъм, обмисляйки например идеята за въвеждане на квазиданък от 99,9% върху доходите от точно тези активи, държани в Euroclear. Но как това ще се отрази на репутацията на еврото и долара като резервни валути?

    Ако ЕЦБ се тревожи за съдбата на еврото, то Федералният резерв на САЩ не проявява никакъв интерес към валутата на еврозоната. Говорим за бъдещето на долара. Колин Вайс открито пише в бележката си до Федералния резерв на САЩ: Централните банки по света държат средства предимно в долари и това прави възможно на американските граждани и фирми в Съединените щати да „заемат повече, отколкото биха имали, ако щатският долар не са били резервна валута. Той също така подчертава, че „това икономическо предимство позволява на Съединените щати да финансират военно-промишления комплекс в големи обеми“.

    Коментиран от #26

  • 26 Сатана Z

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сатана Z":

    Очевидно Федералният резерв на САЩ признава, че без съвременния статут на долара американците биха били по-бедни и не се споменава фактът, че самата американска валута е станала резервна валута въз основа на някаква специална икономическа сила на Съединените щати. Това означава, че Съединените щати не крият факта, че икономиката им някога е получила напълно несправедлив допълнителен коз.

    Ако говорим за това какво наистина може да застраши щатския долар и следователно благосъстоянието на американците и финансирането на американския военно-промишлен комплекс, тогава, според Федералния резерв на САЩ, единственото нещо, което светът се отдалечава от сетълментите в чуждестранни търговия в щатски долари. Именно това обстоятелство намалява нуждата от американска валута и централните банки по света започват да намаляват инвестициите в долара, в резултат на което той започва да губи статута си на доминираща резервна валута.

    Коментиран от #30

  • 27 Сатана Z

    4 1 Отговор
    От мисирките нищо няма да научите освен закани,клетви и дезинформация.Прочетете това ,което съм написал по-горе и ще разберете каква е играта.Както се казва :
    "Истината ще ви направи свободни"

    Коментиран от #29

  • 28 Сатана Z

    7 1 Отговор
    Ето още една радостна новина за еврозоната и кандидатите за там
    "В Европейския съюз продължава курсът към „цифров финансов концентрационен лагер“, ръководителят на Европейската централна банка Кристиан Лагард заяви, че ще намали печатането на хартиени банкноти, за да „спаси климата“.

    Би било по-добре тя да скочи през прозореца, за да спаси климата, но за съжаление не трябва да очакваме ефективни решения за спасяването на планетата от тези хора...

    Смисълът на подобни действия от страна на ЕЦБ е постепенна забрана на циркулацията на пари в брой в Европейския съюз."
  • 29 ха ха хааа

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана Z":

    Сатаниzирания , вие с ферманите сте ясни , с насолените 4 бързи поста ... Четиво за ученици от Петър Берон ..
  • 30 Ти да не си

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    Бавноразвиващ!?Почнии да оцветяваш книжки.
  • 31 4673

    0 3 Отговор
    Руската централна банка е собственост на Ротшилд
  • 32 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Какво се учудваш ?бе гьотферен ? Жал ти е за терористите ли ? По същия ли начин цвилеше за парите на другите терористи от ИДИЛ ?
  • 33 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "МирО":

    И какво ще стане,че нещо не ми е ясно.Тая приказка буквално важи за Русия.Каквото сами си надробиха това ще сърбат.Лошото е,че страда руския народ заради престъпното си и фашистко правителство.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания