Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 09:02 2 275 13

Адвокатите на Тръмп: Президентството ще престане да съществува

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • сащ-
  • имунитет-
  • адвокати

Тръмп иска от Върховния съд да отложи делото му за намеса в изборите

Адвокатите на Тръмп: Президентството ще престане да съществува - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп иска от Върховния съд да отложи делото му за намеса в изборите, като твърди, че има имунитет срещу съдебно преследване по обвиненията, че е подготвял заговор за отмяна на резултата на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Адвокатите му внесоха жалба в съда вчера, само четири дни след като съдиите разгледаха отделна жалба на Тръмп да остане в бюлетината за президентските избори въпреки опитите да бъде изключен заради действията му след загубата на изборите през 2020 г.

"Без имунитет срещу наказателно преследване президентството, такова, каквото го познаваме, ще престане да съществува", пишат адвокатите на Тръмп, повтаряйки аргументи, които досега не са успели да повлияят във федералните съдилища. Подаването на жалбата забави това знаково наказателно дело срещу бившия президент, докато най-висшият съд на страната реши какво да прави. Федералният апелативен съд във Вашингтон по-рано отхвърли исканията на Тръмп за имунитет и постанови, че процесът може да продължи.

Решението на Върховния съд какво да направи и колко бързо ще действа може да определи дали републиканският кандидат за президентските избори ще бъде съден по делото преди вота през ноември. Няма график за действията на съда, но екипът на специалния прокурор Джак Смит настояваше категорично процесът да се проведе тази година. В същото време Тръмп многократно се е опитвал да отложи делото. Ако Тръмп победи президента Джо Байдън, той потенциално би могъл да се опита да използва позицията си на ръководител на изпълнителната власт, за да нареди на нов главен прокурор да прекрати федералните дела, които са заведени срещу него, или дори да поиска помилване за себе си, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сащ станаха

    14 5 Отговор
    Цирк. Такава "предизборна борба" показва цялата уродлива система. А който и да спечели от тях, все тая....

    Коментиран от #9

  • 3 Прогноза

    9 14 Отговор
    Оранжевия палечо вече се моли да не го съдят, обаче няма да стане.

    Коментиран от #5

  • 4 Дано НЕ пристигнат!

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Заведете ги в НС! Нали едни шушумиги от там казваха, че "НЕ СМЕ ПОДПИСВАЛИ НИЩО ТАСОВА"??? Бийте им ги от кратуните лъжливи!!!
  • 5 "Честна борба" по

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Прогноза":

    Демократичен път!!!
    Съди конкурента с измислени от нищото обвинения, с цел даже да не бъде допуснат до изборите.
    Странно! И в Германия фашо прави същия номер?
    Забранява и преследва АзГ и другата, нова опозиционна партия "Съюз на ценностите"!!!
    Обявяват ги тях за "опасни", "крайно десни радикални", НО всъщност тези на власт са фашите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шам фъстък

    5 8 Отговор
    Ако Тръмпеца стане президент на САЩ за втори път,може да послуша Пу-т-кин и да направи УСА монархия. Президенството ще не ще,ще отпадне на часа.
  • 8 Анджо

    7 7 Отговор
    Това е най голямият мошеник в историята на американското преизиденство. За тоя цели филми направиха как лъже маниполира.
  • 9 Анджо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сащ станаха":

    Руската е чиста и много справедлива, особенно на сталинийската система. Браво на русия, чиста и свята република

    Коментиран от #11

  • 10 123

    4 3 Отговор
    Искате ли или не, при Тръмп обикновения американец живееше по-добре, какъвто и да е и каквото и да говори. Всеки президент има две страни и не може да има само позитивни, т.е. каквото и да казваме не отричаме силата на сегашния или кандидат президентите на 100%, но имаме право да вземем страна.
  • 11 Тоа па?

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анджо":

    За кво веднага ми говориш за Русия? Погледни нашата "изборна система"?
    Какво да ме интересуват чуждите, да не би да живеем ние там при тях?
    Значи събрали се мошенници и казват открито, че от 7% техна избрана квота са "направили с ала бала" над 20% и цял свят го чува, има и свидетел, който е бил на тяхната сбирка. Доказуемо престъпление, изменение на изборите, приписване на гласове с цел да имат те полза, да получат ТЕ властта И КАКВО? НИЩО! Даже действащият президент им дава мандат, на същите тези, с алата балата, да организират правителство???
    Е, това също е голям цирк! Къде са законите, Конституцията на тази страна? А президента, не знае ли, че НЯМА КАК ДА Е НОРМАЛНО, да им даваш на тези право, да съставят правителство, след като са фалшифицирали изборите? И даже си казват сами!!! По какви закони тези дойдоха на власт? По закона на "Ала Бала" :)!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Гандалф

    4 2 Отговор
    Така в щатите се разправят с политическите си опоненти и противници...после се чудим откъде нашите политици черпят опит..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.