Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 06:00 1 975 18

Ръководителят на ЕБВР: Подкрепата на ЕС за Киев надхвърля плана Маршал

  • план маршал-
  • ебвр-
  • украйна

Грандиозен факт е, че 50% от бюджета на Украйна се финансира от външна подкрепа, заяви Одил Рено-Басо

Ръководителят на ЕБВР: Подкрепата на ЕС за Киев надхвърля плана Маршал - 1
Снимка: БГНЕС

Подкрепата на ЕС за Украйна надхвърля по мащаб средствата, отпуснати от САЩ на европейските страни по плана Маршал - американската програма за помощ на Европа след Втората световна война.

Това каза президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо, цитирана от Politico.

Още новини от Украйна

Рено-Басо не предостави по-конкретни данни за размера на предоставената помощ. Въпреки това тя нарече "грандиозен факт", че 50% от бюджета на Украйна се финансира от външна подкрепа. Според президента на ЕБВР очакваното финансиране от ЕС за Киев през 2024 г. ще възлиза на €18 млрд. По този начин, отбеляза Рено-Басо, общността ще предостави на републиката средства, равни на почти една десета от прогнозния ѝ БВП (€186 млрд. ).

Според вестник Financial Times, ЕБВР е най-големият институционален кредитор на корпоративния сектор на Украйна; от избухването на конфликта през февруари 2022 г. , тя е отпуснала заеми на Киев за почти 3,7 милиарда евро. Повечето от тези средства са използвани за спешно финансиране в подкрепа на критичната инфраструктура на Украйна, включително енергийната мрежа.

По-рано управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че Украйна е в състояние да издържи липсата на външна финансова помощ за няколко месеца, но я очакват трудности, ако ЕС и САЩ не са в състояние да разрешат въпроса за икономическата подкрепа на Киев през това време. По-продължителното отсъствие на помощ от Запада би застрашило икономическото възстановяване на Украйна, подчерта Георгиева.

Планът Маршал е програма за подпомагане на Европа след Втората световна война, представена през 1947 г. от държавния секретар на САЩ Джордж Маршал. Първоначалната идея е била 17 европейски страни ще получат общо 20 милиарда долара за пет години за възстановяване на икономическата инфраструктура след войната. Според различни оценки на Европа в крайна сметка са били отпуснати $13-17 млрд. Според Бюрото по трудова статистика на САЩ покупателната способност на $1 през юни 1947 г., когато е предложен планът Маршал, е еквивалентна на $14 през януари 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирил

    3 34 Отговор
    Което представлява по малко от 0,2% от БВП на ЕС и САЩ....което значи че подкрепата ще продължи колкото е нужно

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    25 1 Отговор
    Надхвърля плана Маршал, Шорош и Мърдок.
  • 4 Иван

    34 3 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Гнусния евреин Еленски има апартаменти в Монако и Маями.
  • 5 Има голяма

    51 3 Отговор
    Разлика. Маршал е бил СЛЕДВОЕНЕН план за възстановяване, докато този сега е ВОЕННА ПОМОЩ! Тази план ви прави участници в тази война.
  • 6 Сарс

    37 1 Отговор
    Да пращат. То видов ден наближава. Големите работодатели напускат ЕС заради тези брюкселски малоумни политики. Според тези по върховете всичко е цветя и рози, но обикновеният гражданин вижда безизходица. Постоянно вдигане на цените на стоки и услуги, вдигане на данъци и понеже пак не стигат парите, вдигат глобите. Нищо, той и Мусолини си е мислел че е недостижим...
  • 7 Корупцията в украйна

    37 1 Отговор
    Отдавна е добила чудовищни размери.Всички пишат за този проблем,само козяшката и з м е т. от факти,се о с л у ш в а т.А какво с т а в а на полско-украинската г р а н и ца.Полските фермери са заплашени със затвор,че изсипват укрозърно по асфалта.

    Коментиран от #8

  • 8 Правилно

    42 1 Отговор

    До коментар #7 от "Корупцията в украйна":

    Това зърно не е украинско, а на американските концерни, които са изкупили земята там. И е пълно с ГМО и всякакви отрови. Не трябва да се яде...
  • 9 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Фалирай Волно със бонус ислямисти! Мъпетите не могат да стоплят, че окрайна вече не съществува. Z
  • 10 Име

    17 2 Отговор
    Украинците имат черти на славянството - те са повече насочени към приятният начин на живот, това се отразява и в поведението им - всъщност това е и нормалният подход към явлението - битие, философски погледнато - ние - славяните превъзхождаме по качество на живот западняците, изобщо - всички.

    Какво всъщност се опитва да стори Запада - да построи мостове, пътища, жилища - не това е важното - важното е да има атмосфера между хората, а не - търговски отношения, да - парите са важни - хубаво е да има пари на масата, приятна е гледката - но - едва ли това е всичко, като стандарт.

    В крайна сметка - въвеждането на непосилни трудови норми и изтощаването на индивида със свръх-задачи - остава неприятен спомен - аз не съм съгласен така - при това - заплатите и доходите и печалбите - са миниатюрни - на практика - наполовина от западният труженик, актьор, лекар.

    С две думи - внимавай какво си пожелаваш - Западът е модел, но не е хапче - как ще стане - няма как да станем западняци, това даже - насила не става, ние сме свързани с природата славяните.
  • 11 бюджет на НАТО

    28 1 Отговор
    Освен 300 милиарда окрадени руски активи, ЕС ще плаща и репарации след края на войната. Така че, по-добре да ограничат средствата за терорисичната организация в бивша Украйна, защото този конфликт е предимно в интерес на Великобритания и САЩ.
  • 12 Правилно

    25 0 Отговор
    Окраина е Русия !
  • 13 Кики Тъпото

    1 18 Отговор
    Всеки българин да дари по една заплата за Украйна .
  • 14 Урюрвкос

    18 0 Отговор
    без пари ЧВК "Украйна" няма да защитава Хантърчо
  • 15 Нормално мислещ

    22 0 Отговор
    Русия здраво пердаши Украйна. Европа налива пари в нищо то и ги прахосва, а европейските земеделци стачкуват. Украйна загуби войната. Европа си хвърля парите на вятъра.
  • 16 А бе

    17 0 Отговор
    Първо питайте избирателите чиито пари подарявате дали факта е грандиозен или е скандален ...но те фермерите вече ви показаха пръст надолу. С чужда пита помен правите
  • 17 Перо

    9 0 Отговор
    С по-малко пари по плана Маршал е възстановена цяла Западна Европа от пълна разруха и сгради изравнени със земята. С повече пари в Украйна нищо не е възстановено, разрухата и унищожената инфраструктура е останала, завзетата територия е същата, а парите ги няма вече! На Зеленски сметките са засекретени!
  • 18 Сандо

    5 0 Отговор
    Само че едните средства бяха за възстановяване и развитие,а другите пари са за война и разрушения.