Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 14:10 3 219 113

В руското училище: лъжи и архаични представи за героизъм

  • украйна-
  • русия-
  • история-
  • училище-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • война-
  • героизъм-
  • лъжи-
  • деца-
  • ученици

Мозъците на младите руснаци се промиват с исторически лъжи и архаични представи за героизъм. Образованието е изцяло в услуга на търсената победа в Украйна

В руското училище: лъжи и архаични представи за героизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"На корицата се мъдри ликът на Владимир Путин, няколко страници по-нататък гимназистите стигат до една карта на Русия, в която вече са включени окупирани украинските територии като Крим. Според Путиновата образователна доктрина, новата граница на Русия минава по фронтовата линия. Такава е новата версия на учебника по история, която представя пред учениците един съвсем нов вид историография", отбелязва обществено-правната медия АРД.

Мозъците на младите руснаци се промиват с исторически лъжи, а мисленето и всекидневието на хората се милитаризират – това са наблюдения на Михаел Туман, московски кореспондент на седмичника „Ди Цайт“. Журналистът разказва за шестгодишни деца, които се учат да разглобяват и сглобяват калашници в парка край танк-експонат, и за ученици, които сутрин маршируват с парадна стъпка в училищните дворове, подражавайки на военните. По телевизията показват как в часовете по трудово обучение се майсторят патерици и протези за военните инвалиди, а учителките насърчават децата да пишат „военна поща“ – окуражаващи писма до мъжете на фронта.

Още новини от Украйна

Деца стрелят и оказват първа помощ

От септември миналата година в училищата беше въведено и военно обучение, припомня журналистът. Децата се учат да стрелят, да оказват първа помощ и да се придвижват по терена на въображаемо полесражение. На една от публичните си изяви пред граждани в края на миналата година президентът Путин заяви: „Войните се печелят от учителите“, твърдейки, че това е цитат на германския канцлер Бисмарк. Според кореспондента на „Ди Цайт“ обаче Бисмарк никога не е казвал подобно нещо. Затова пък Олга Санко, депутатка от Путиновата партия в Думата, го формулира съвсем ясно: „Историята е оръжие“.

Очевидно руската държава „удължава военния фронт“ и от Украйна го пренася в училищата. „Образованието и възпитанието на децата се поставят изцяло в услуга на търсената военна победа. Путин мисли отвъд похода си срещу Украйна: в страната трябва да възникне ново поколение млади путинисти, служещи на путинизма дори след Путин“, коментира Туман.

Според автора законите в образователната сфера вече се пишат така, че първостепенно се оказва не децата да получават знания, а „разпространяването на традиционните духовно-морални ценности“, както го формулирал в Думата съответният представител на Путиновата партия. „Отделният човек не се брои, колективът е всичко. Такава е доктрината на Путин, чрез която руският владетел иска да превърне страната в експанзивна и консервативна военна диктатура“, обобщава отличният познавач на руската история и действителност в статията си в „Ди Цайт“.

Исторически лъжи и манипулации

Той припомня за новия руски учебник по история, който заличава границата между наука и пропаганда. В статии на ДВ неколкократно сме информирали за него. https://www.dw.com/a-66494618

Една руска учителка, пожелала да остане анонимна, казва пред германското издание, че в училище вече не е желателно да мислиш със собствената си глава, а това, което се представя като „популяризиране на науката“, било всъщност фалшифициране на историята. Учителката обобщава, че става дума за недопустимо смесване между пропаганда и научно познание. Точно такива са и разпространените критики срещу новия учебник по история, в който с неуместен патос се говори за "злобния свят", искащ да унищожи Русия, и за украинската "хунта", срещу която Кремъл се защитавал.

И швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ пише за промиването на млади мозъци чрез учебника по история: „Той изобщо не прикрива идеологическата инструментализация на историята, за да се извлече политическа изгода днес: „На вас, наследниците на славата на нашите бащи и деди, сега се пада да увеличите славата и могъществото на нашата родина. Нека историята на Русия да ви бъде сигурна опора и да ви помогне да постигнете успехи!“ – това четем в края на увода, който описва накратко десетилетията след края на Втората световна и ясно демонстрира тенденциозния тон на учебника“.

Според учебника, хората масово обичали Сталин и тъгували за него, а критиката срещу диктатора била „проамериканска“. Пак американците били в дъното на антисъветските бунтове в Унгария през 1956 и в Чехословакия през 1968, а руският президент Горбачов без никаква необходимост се отказал от позициите на Москва по време на Студената война и се съгласил с обединяването на Германия, което учебникът нарича „анексия“ и „аншлус“.

Доноси за "неправилни възгледи"

Кореспондентът на „Ди Цайт“ Михаел Туман не получил разрешение от властите да посети някое училище, защото бил представител на „неприятелска държава“, но цитира впечатленията на един млад московчанин, с когото се е срещнал. Събеседникът му разказал, че в училище трябва да се позоваваш само на официалните руски източници, а ако искаш да получиш добра бележка, просто повтаряй непрекъснато, че за всичко е виновен НАТО. Той разказал също и това, че в училище цари атмосфера на подозрителност, учениците понякога доносничат срещу учителите си за „неправилни възгледи“, но понякога ставало и обратното.

„Страхът е основното чувство на моето поколение“, казва ученикът в разговора си с германския журналист. И добавя, че по тази причина няколко негови съученици заедно със семействата си са заминали за чужбина.

Михаел Туман отбелязва, че в Русия расте цяло ново поколение, което не познава друг лидер освен Путин. Тези млади хора не могат много и да пътуват по света заради ограниченията – външни и вътрешни. „Тяхната представа за света се формира в едно „суверенно информационно пространство“, както путинистите наричат медийната и духовна самоизолация на страната“.

Архаични представи за героизъм и тираничен произвол

„Учителят като воюващ – това е един много руски експеримент от 21 век, който обръща поглед назад през вековете, за да наложи отново архаичните представи за героизъм и тираничен произвол, за патернализъм и за един крайно реакционен образ на жената“, отбелязва германският журналист и припомня, че в дебатите в Думата по образователните закони през декември 2023 парламентарният шеф Вячеслав Володин е призовал момичетата в училище да се научат да готвят борш от червено цвекло и месо и да се грижат за мъжете. От своя страна момчетата трябвало да научат да въртят чука. „Ето с такива идеали Русия щурмува бъдещето“, заключава авторът.

Туман пише още, че в противоречие със собствената си конституция, Русия развива нова държавна идеология: национал-империализъм, чиито корени са в 18 и 19 век. По този повод московският политолог Андрей Колесников казва: „Режимът на Путин се храни от разлагащите се трупове на миналото и от зловредното лъчение на сталинизма, който се крие под самата повърхност.“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    122 86 Отговор
    Путин е най-големият лъжец

    Коментиран от #34, #60, #92, #105

  • 3 да де

    75 62 Отговор
    Хехе щото гьобелсвеле ръси само истини.

    Коментиран от #110, #111

  • 4 пешо

    82 61 Отговор
    дойче зеле напишете нещо и за усрайнското

    Коментиран от #40, #52

  • 5 Българин

    66 70 Отговор
    комплексари-имат се за велики ,а са една нелепа държава

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рашисти

    57 54 Отговор
    Нацитата ряпа да ядат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А в американските СМИ пише:

    56 51 Отговор
    „Фронтът трещи и се чупи“: Офицери от ВСУ се оплакват от разпада на армията след огромните загуби
    14.02.2024 08:32
    MWM: Липсата на личен състав заплашва Украйна с катастрофа на фронта

    Недостигът на личен състав изтощава предните части на украинските въоръжени сили и подкопава моралния им дух, пише MWM. Украинците вече не влизат в армията, вече няма доброволци. Всичко това заплашва Киев с глобален провал.

    Превод от Military Watch Magazine, САЩ

    Коментиран от #39

  • 10 Не е вярно

    28 47 Отговор
    Пропаганда
  • 11 атеш айдар марийка джамбаз

    35 51 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000
    (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 12 Анализатор

    71 51 Отговор
    Ако четеш руски сайтове и вестници там пише, че едва ли не те са създали кирилицата, че са получили християнството директно от Византия, че са измислили радиото, атомната бомба и какво ли не, но истината е, че са си едни сибирски диваци...

    Коментиран от #22, #28, #53, #55, #59, #113

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ами

    60 8 Отговор
    а статия за украинското училище и най-великия герой степан бандера кога че четем

    Коментиран от #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ттттт

    54 6 Отговор
    прекрасно е че в българия е в училищата не промиват мозъците. за 30 години населението намаля с 30%, скоро и училища няма да са нужни. рай
  • 17 Кнаус 485

    60 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Видях автора и не четох статията.... Учителката на снимката е красива както повечето рускини .... Сигурен съм че лъжата не е измислена в Русия.... За теб би било добре да престанеш да се самозалъгваш че разбираш материята.... Иначе си е това е право да мразиш Русия колкото си искаш.....
  • 18 Иванушка 🇷🇺

    38 5 Отговор
    Важното е даскалите да не са Урсула, Кончита и Мондьо, всичко друго се ядва ))
  • 19 Смех в блатото

    8 27 Отговор
    Абе кво стана с "традиционните ценности" с които трябваше да се пазим от "джендаризма" на Запада? :)))

    Тва ли са? :)))

    Калашниците, патериците и приемането на мисълта, че смъртта не е страшна и единствения смисъл на съществуването е да се мре за диктатора? :)))
  • 20 Атина Палада

    34 10 Отговор
    Либерастите само Путин и Русия са им в устата.. Толкова ли Русия ви е взела страха бре? Всяка статия за Русия.

    Коментиран от #86

  • 21 Sкаnкhunt42

    9 27 Отговор
    Едно към едно с хитлеровата доктрина...
    Неслучайно и путлер ще свърши като своя ментор и кумир...

    Коментиран от #33

  • 22 Гошо

    24 7 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Е чета ги руските сайтове, ама никога пък не съм срещал такива неща Нито за кирилицата ,нито пък за атомната бомба

    Коментиран от #63

  • 23 ИСТОРИЯТА БИЛА АРХАИЗЪМ?!!!!!

    18 7 Отговор
    А. МЕКИТЕ КОЛЕНА И КИТКИ МОДЕРНИ НАСТОЯЩЯ?!!!!!. ДОЙЧЕ ВЕКЕ ЗАЩО ВЪВ ВАШИЯ РАЙХСТАГ ИМА НАДПИСИ НА РУСКИ ЕЗИК ВЪРХУ ПОЛУСЪБОРЕНА СТЕНА ОТ ВСВ.... МАХНЕТЕ Я АРХАИЧНА Е.....
  • 24 ЗАЩО НЯМА НОВИНА НА ЧАСА

    25 10 Отговор
    То утре в турските учебници ще е включена и България като час от Турция,ама вии ще си мълчите и ще пишете че това е правилната изтория и че България никога не е съществувала,ще ядете мазна турска баклава и ще си гушите турски лири в джобовете,стотинкари прости от тъпя саиит
  • 25 Хахаха

    33 7 Отговор
    Руските шестгодишни деца разглобяват калашници, а децата в ЕС на тази възраст си сменят пола и се друсат - също като джендито с ник "Българин", който доскоро се пишеше "Българка":))))
  • 26 Да бе

    16 2 Отговор
    Аз пък чувам за стратегическо контра-отстъпление на Украйна от Авфеевка и Кринки... Да видим дали са се научили от САЩ в Афганистан, или са още по-добри. Бас ловя, по - добри са
  • 27 Опън ай ай

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "ами":

    Няма да е тук. Докато Америка им плаща ще пускат развалената плоча до последно.
  • 28 Абе

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Ти научи чужд език първо, па после анализирай..
  • 29 гумата

    13 19 Отговор
    А защо все още има руски училища в България? Трябва да бъдат закрити и превърнати в български училища. Още повече, че друзя из Русии закрили български училища!

    Коментиран от #65

  • 30 в руското училище - лъжи,

    21 4 Отговор
    в нашето - ГОЛЕМИТЕ "ИСТИНИ"! Стига помиярска пропаганда! Не е демократично, нито хуманно да ни настройвате едни срещу други!!!!
  • 31 Христо

    6 10 Отговор
    Архаични представи за героизъм!
  • 32 Поклон

    21 5 Отговор
    Много ме кефят атлантическите лъжци как преписват своите грехове на други а те самите ангели небесни
  • 33 трябва да си много неграмотен

    21 6 Отговор

    До коментар #21 от "Sкаnкhunt42":

    или обработен от джендъри и пишман невроатлантизи, за да изкарваш фашисти страната, която освободи ЕВРОПА от фашизма. Фашист е зеленият клоун, доколкото въобще може да мисли. Бандеровците са в осрайна, дори немските войски са се страхували от него. А шмъркалото и онзи джендър, шефът на Канада, с разноцветните чорапи се кланяха преди месеци на един оригинален (истински) фашист.
    СТИГА ПРОСТОТИИ! ИЕли пък - гоу он, по този начин работите в полза на Русия.

    Коментиран от #46

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ха ха хааа

    5 9 Отговор
    Днес е много мъчен ден за нашата колхозня ...🤭😁

    Коментиран от #82

  • 37 Нищо особено

    5 11 Отговор
    То и в България още помним, как най-великият ни национален герой беше руският агент Георги Димитров. Затова пък днешният ни най-голям герой е мутра, грабител и убиец на дете - българче. Ама и до ден днешен никой не казва, че е обесен за въоръжен грабеж и убийство, ами "за свободата на България".

    Коментиран от #109

  • 38 Смех в блатото

    8 15 Отговор
    Всъщност Западът извади ГИГАНТСКИ КЪСМЕТ с Путлер. Той собственоръчно постави Русия на пътя на окончателното й затриване.

    Кажете ми какво е бъдещето на нация, в която децата точно във възрастта в която се оформят като личности и знания, вместо да водят нормален живот и да придобиват ЗНАНИЕ, с което след това да ИЗГРАЖДАТ и да се РАЗВИВАТ, учат как се разглабят автомати, се стреля и се вярва на пълни лъжи?

    Това е ГАРАНТИРАНА рецепта за провал на тези деца и става дума за цели поколения. Те ще бъдат функционално неграмотни и напълно неадекватни, неспособни да съществуват в реален нормален свят и с непоправими психични травми от всичко, което им се случва и ще им се случва.

    Коментиран от #71

  • 39 да питам

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "А в американските СМИ пише:":

    А шерпите и еритрейските биатлонисти държат ли се ...🤭
  • 40 редник

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    / дойче зеле напишете нещо и за усрайнското.../

    Интересно ще е да напишат и за образованието в съседна нам РС Македония... 😉

    Коментиран от #54

  • 41 Копейка

    1 6 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за Мунчо!
  • 42 Аз съм веган

    5 8 Отговор
    Малките орки учат за путлер че е висок и знае какво прави
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ССС

    0 4 Отговор
    статията -14 Февруари, 2024 14:10
    1 Българин
    430ОТГОВОР
    лъжата е измислена в Русия
    Коментиран от 8, 15, 17
    14:11 14.02.2024
    Ей, тва не даваш на автора дъх да си вземе, бе!

    Коментиран от #67

  • 45 Ганьо

    1 8 Отговор
    Няма лошо, и аз съм учил история, която е писана в руските канцеларии...
  • 46 Sкаnкhunt42

    6 8 Отговор

    До коментар #33 от "трябва да си много неграмотен":

    Аз казвам,че доктрината е същата,иначе рашистите са много по-лоши от фашистите!
    Онези са имали нужда от пространство и ресурси и са воювали с хора,които открито са ненавиждали.
    Тези воюват с братски народ,който цинично твърдят,че обичат и освобождават,като го избив@т,без реално да им трябва нищо. Просто от зл0ба,защото не искат някой да се развива,докато те тънат в тин.ята!
  • 47 Кирил

    6 5 Отговор
    Още от детската градина ги фашизират
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Каунь

    5 4 Отговор
    Момичетата да готвят борш от червено цвекло и месо и да се грижат за мъжете а момчетата да научат да въртят чука..... Оо боже, това е толкова Недемократично! Сигурно ако цвеклото е жълто-синьо и момчетата въртят айфони, всичко ще е ОК.
  • 51 Независим

    7 4 Отговор
    Русия - страната на сатаната.
    Кремъл - сатанинско сборище.
  • 52 Модерните представи

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Да идеш на Прайда и да се мляскаш и пляскаш публично с жедърите.
  • 53 ами

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    айде по ред: 1. "кирилицата" е коптска азбука, създадена много преди 681 г. На това отгоре празникът на братята Кирил и Методи се празнува в Русия още от средата на 19 век. Що ли?
    2. покръстването на русите става почти по едно и също време с покръстването на българите. И о изненада! - под влиянието на Византия
    3. относно радиото - Александър Попов е изобретател на радоито. Патентова изобретението си през 1895 г. Маркони патентова неговото радио през 1896 г.
    4. атомната не, но водородната бомба е създадена в СССР от А. Сахаров...

    Коментиран от #62, #64

  • 54 Азим

    3 15 Отговор

    До коментар #40 от "редник":

    Да напишат и за образованието в САЩ. Там учениците изобщо не учат за най- големия геноцид в човешката история, за избитите над 150 000 индианци, за затворените в резервати и гета, и до ден днешен.
  • 55 Смешник

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Това естествения недоинтелект ли ти го каза или го гледа в някой антинаучно популярен филм? Радвай се, че македонците си мълчат по въпроса с кирилицата, че ще ти омекне последната национална гордост. Радиото даже наглите американци не го оспорват, а Византия е господствала в цялото Черноморие и приазовие (българските подводници по това време не са представлявали голяма опастност) до началото на 15 век, християнството идва в Русия (по различни източници) около 10 век. Не знам дали улавяш подобие в звученето на имена като Созопол, Ахтопол, Мариупол, Милетопол, Симферопол. Поанализирай още две три хиляди години и се върни да поговорим. Или занемей.
  • 56 От страни

    7 13 Отговор
    Добре си учат децата да не израснат като меки китки и джендъри. Нека това лапе да умее да борави с калашника, та като дойдете да ви посрешне. А ви се иска да дойдете.
    Архаични представи за героизъм казвате? Ах как ви се иска тия русняци да забравят най накрая победата си, щото народ който помни за героизъма на дедите си трудно се лъже.
  • 57 Бесен-_ Язовец

    4 13 Отговор
    В сороския ЕС и сороската Америка занимават децата с ЛБГТИ идеология и учст децата да мразят родителите си.
  • 58 Реалист

    5 12 Отговор
    В ЕС и САЩ възраждат фашизма заради което ще страдат.
  • 59 От страни

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Ти анализатор от думата "анал"?
  • 60 Беше най-големия лъжец, но

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    от октомври е мъртвец...
    Въпреки, че хунтата в Кремъл крие този факт.
  • 61 ССС

    9 11 Отговор
    "...законите в образователната сфера вече се пишат така, че първостепенно се оказва не децата да получават знания, а „разпространяването на традиционните духовно-морални ценности...“
    Е и, какво, разликата е, че на запад се използва за "модерните (сексуално и полово) ценности!
    "...руска учителка, пожелала да остане анонимна, казва пред германското издание, че в училище вече не е желателно да мислиш със собствената си глава..." Ми че то на запад от няколко години си е направо забранено.
    "...но цитира впечатленията на един млад московчанин, с когото се е срещнал." Случайно. Как пък от 13 млн., попадна случайно точно на "удобни събеседници".
    "...трябва да се позоваваш само на официалните руски източници, а ако искаш да получиш добра бележка, просто повтаряй непрекъснато, че за всичко е виновен НАТО. "
    Това пък що ли ми прилича, като за всичко да е виновен Путин? Случайност, вероятно?
  • 62 Амиии

    14 2 Отговор

    До коментар #53 от "ами":

    Пълни глупости... за руско ползване.

    Коментиран от #66

  • 63 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Тоя сам си измисля глупостите а после сам ги критикува.
  • 64 ами

    3 11 Отговор

    До коментар #53 от "ами":

    много ми се ще тоя, дето ми е сложил минус, да ме обори с факти...иначе минусът си е една проста д...сня...
  • 65 ССС

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "гумата":

    "..че друзя из Русии закрили български училища..."
    Не, френдовете от Украйна ги закриха!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ССС":

    Тоя е от екипа и така прави винаги.
  • 68 Амиии

    8 4 Отговор

    До коментар #66 от "ами":

    Да кореспондираш с русофил/путинофил е загуба на време и вредно за нервната система.....

    Коментиран от #70

  • 69 Ще стрелят децата, я

    2 2 Отговор
    Едно време им струваше 27 милиона убити, така че парен каша духа.

    Коментиран от #74

  • 70 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Амиии":

    очевидно си наследник на Мирча Кришан....:)))))))))
  • 71 АлцГей мер

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Смех в блатото":

    Аман от болни отплесяци, бе. Шепа народ, с 13 века история, от която 7 са робство, постоянно подритвана като бъхливо псе от вратата на "цивилизованите", дето се оср.ха до ушите със санкциите си и едни трактористи не могат да се оправят. Подобие на държава с нищожна икономика, в която единствените новини са кой е..л майка си и кой убил баща си, дребни квартални криминалета, кокошкарски набези, с една автомагистрала от 100 км, дето 100 гонини не могат да ремонтират, където зимата ги изненадва всяка година, където в селото ти няма един магазин а най-близката аптека е в София(спирам, че няма място). Ти ли ми се правиш на турбогъзар. Скрий се, ако обичаш зад хоризонта.

    Коментиран от #72

  • 72 Смех в блатото

    6 3 Отговор

    До коментар #71 от "АлцГей мер":

    Ние сме горди с българската история и с това, което ни прави българи :)))

    Кво да направим, че руските наколенки са еничари и мразят всичко българско и то като символ на подчинението си на чужда държава?

    Коментиран от #84

  • 73 Мнение

    3 3 Отговор
    А какво ще каже Дойче веле,за промитите мозъци на мало и голямо на запад??

    Коментиран от #78

  • 74 Смех в блатото

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Ще стрелят децата, я":

    Ма то повечето ги изби диктатора Сталин.

    Ако е "парен каша духа" по кой мислиш, че ще трябва да стрелят сегашните? :))))
  • 75 Руснаков

    3 1 Отговор
    Както отбелязах отдавна...промиването започва още в детска възраст...Като нямаш база за сравнение е така...могат да те къпят както си искат...после руският героизъм....защита на лъжи и изопачаване...
  • 76 емо

    4 3 Отговор
    Вие долни и престъпни свине какво ви бърка тяхната образователна система. Или трябва вас ли да питат какво могат да напишат им разрешено и какво не могат. Много отдавна заслужавате" Мечът на Възмездиетo " - САРМАТ само то ще ви оправи нищо друго.

    Коментиран от #79

  • 77 аааахахахааа

    5 1 Отговор
    Позната картинка.Само че едно време от корицата усмихнато ни гледаха чичко Ленин и другаря Димитров.
  • 78 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Мнение":

    ...Промитият на Запад...има право да си каже мнението свободно..да стачкува...да прави блокади когато иска да отстои нещо...Ти...в болният си русофилски мозък,можеш ли да допуснеш това да стане в Русия...проумяваш ли въобще кой е промитият или да напишеш нещо барабар с мъжете...
  • 79 Герги

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "емо":

    Сарма...с свинско или говеждо...или смес...само си прочети поста и виж колко си неадекватен...нагледен пример за русофил...
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ами

    5 4 Отговор
    Да,разбира се,къде ,къде е по добре в немските училища с разказа за извратеното семейство дето майката станала на деретето татко ,а бащата майка :)))и те били много готино семейство:))),те в Сащ 32 пола измислиха ,да се чуди човек по какви признаци ще ги прнсионират ,като мъже ли ,като жени ли :))))Та те ще ни кажат кой извращавал историята,те хората извратиха,камо ли историята:)))
  • 82 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха хааа":

    P.. еде ру нгел твоята колхозня са с тракторите по пътища аре изчезни
  • 83 Бг.реалност

    3 3 Отговор
    По-голяма простотия не бях чел,не разбирам кого се опитват да излъжат,може би едни заблудени и неграмотни които четат само гугъла на телефона им предложи и не се сещат да потърсят и други статии.Всички знаем че търсачката ни предлага само проамерикански сайтове.Тъпа и неграмотна пропаганда
  • 84 ССС

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Смех в блатото":

    Еничар си точно ти! Ако поназнайваше малко история, щеше да знаеш, че те са отведени от семействата си "неверници", обучени и "промити" в школите, надъхани с омраза към родствениците си. И често са ги пращали да служат близо до родните си крайща, разчитайки точно на омразата. И се оказват прави - те са по-жестоки и надъхани от редовните войници, "правоверни". Приличате си на 100%!
  • 85 Дивергент

    1 1 Отговор
    Не разбрах с какво пречи на Михаел Туман руската образователна система.А след като не могат много да пътуват и им е наложена медийна и духовна самоизолация ,не биха могли да я натрапват на други държави като единствено правилната.
  • 86 Професор

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Атина Палада":

    Ами виж сега, те ползват Путин и Русия за мюре, чрез тях си консолидират властта. Парадоксално, Путин ги консолидира и им помогна, иначе го бяха сдрефили отвсякъде... В самата статия има някои абсурдни становища -- например, че образованието в Русия възпитава консервативно, но колективистично. В условията на национален капитализъм такова съчетание е невъзможно -- консерватизмът означава индивидуализъм, а колективизмът остава за социалистите. Та, вместо да анализира факта, че в Русия повече от 70% от индустриалната собственост е държавна, авторът ни занимава с повърхностни дивотии. Над 70% държавна собственост в индустрията
    означава дефакто, че национален капитализъм в Русия просто НЯМА. Няма ли капитализъм, няма и забогатяваща и нарастваща средна класа. ЕТО ТОВА е проблем номер 1 на Путинова Русия. Всичко останало е ала-бала...

    Коментиран от #95, #97

  • 87 !!!?

    9 4 Отговор
    Кратка История на Русия, в картинки, за деца от предучилищна възраст !!!?

  • 88 МАША И МЕЧОКА В ШКОЛЕ...

    4 1 Отговор
    МЕЖДУВРЕМЕННО В Т.НАР.РУ.КО УЧИЛИЩЕ
    НА УЛ.СВ.НАУМ В СОФИЯ СЕ УЧИ
    ПО РУ.КА УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА...!!!!!!☝
  • 89 Даа

    3 2 Отговор
    Като четеш тази статия, виждаш обратно другата пропаганда. Присмял се хърбел на щърбел е вашата работа.
  • 90 Синдикат подкрепа под руски ботуш

    1 1 Отговор
    манолов Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване на руски език в гр. София.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Пешо от блока

    6 2 Отговор
    Нищо ново не могат да измислят в путинова Русия, просто се опитват да копират хитлерюгент, но се получава пародия. Типично по руски.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Професор":

    Точната дума е конформизъм
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Професор

    7 1 Отговор

    До коментар #86 от "Професор":

    Та, да обобщим -- ако авторът имаше и елементарна втора сигнална система и поне малко знания по икономика, история и политикономия, МОЖЕШЕ да предложи следния анализ: Съвременна Русия НЕ Е национална капиталистическа държава. Очевидно е, че националният капитализъм среща съпротива в руското общество, и то остава в обятията на модифицирана имперско-сталинистка утопия. Зародишът на национален капитализъм в Русия бе ликвидиран от болшевишката революция. Глобалистката болшевишката утопия доведе страната до пълна разруха и бе подменена от сталинисткия национал-болшевизъм: централизирано колективистично общество, строящо нов вид утопия. Вторият опит на Русия да развие национален капитализъм също се провали -- случи се по времето на социалиста Клиентът и неговите соц-икономисти посъветваха "масова приватизация" като път към национален капитализъм. Това си беше една тъпа либерастка утопия -- подмяна на една колективистична форма на собственост с друга, също толкова колективистична, но отгоре на това и хаотично-криминогенна. Това разочарова руското общество, което за пореден път подмени поредната утопия с друга -- отново национално-колективистична: путинизъм. Та, ето защо стигнахме дотук. От утопия на утопия, колективистична беднотия и мизерия...

    Коментиран от #103

  • 98 Всичко в московия е лъжа и измама!

    8 2 Отговор
    За 500г. Османско владичество, българите запазиха език, вяра, обичаи, българщината ... и само за 79 г. московлии унищожиха всичко това, написаха ни нова история и култивираха съветските индивиди, които да се примирят с живота на къса каишка от Москва.
    Съветскитя индивид е особен вид човекоподобно, което нито работи, нито се учи, нито има повечето чувства присъщи за човека.
    Единственото, което го доближава до човек е омразата и завистта, които са водещи в живота на култивираните съветски човекоподобни.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 123

    3 1 Отговор
    А като пораснат още малко, и те ще отидат в тези земи на РФ, за да се бият за насилествената им кражбата.
  • 103 Професор

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "Професор":

    Поправка: "... случи се по времето на социалиста Клинтън..." Но, въпросът е, как МОЖЕ да стане успешна трансформация на едно колективистично социалистическо общество в успешно и забогатяващо капиталистическо такова? Отговорът се намира в историята на ДВЕ страни постигнали точно това: Испания 1936-1975 и Чили 1973-1998. Как? С интровертна военна диктатура и раздаване на индустриалното производство на компетентни военни. Какео значи интровертна -- ами неагресивна навън, но безкомпромисна към социалистически утопични зарази вътре в страната. Успешни ли бяха тези две страни в този преход? Безспорно ДА. Други успешни преходи до момента НЯМА. Може това да не ви харесва, но историята е такава, сори. Но вие си бъдете утописти -- мечтайте си за светло бъдеще от панелната гарсониерка, и бон шанс!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    за кое?тука гледам само истина се лее....
  • 106 Ихууу, всички рушляци при Кобзон

    6 3 Отговор
    Тъпата Москалия се превръща безвъзвратно в прогнила тоталитарна държава с прост и пиян народ и геронтократско-нацистко ръководство.
    Обаче каквото гадно и да им се случи на москалите - пада им се и ще им е малко!
  • 107 Тити

    2 2 Отговор
    Нормално за Северна корея-2
  • 108 6666

    4 2 Отговор
    рассия се превръща в северна корея.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Журналист

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Атлантическата Дойче пропаганда отдавна стърже дъното без видими шансове да се изтласка
  • 111 Има разлика

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Германците се отрекоха от Гьобелс, но руснаците не се отричат от своя нов Хитлер-Путин.
  • 112 балкански

    1 11 Отговор
    статията е топ, на кретенизма!!!
  • 113 Точен

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Кирилицата е гръцка азбука от 1 в. пр.Хр., а русите приемат Православието от ромеите, от Източната Римска империя. Глаголицата пък е за чехите. Невежеството не е аргумент.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания