Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 18:08 1 162 9

Апелативният съд потвърди вината на Саркози за незаконно финансиране на кампанията

  • франция-
  • никола саркози

Във Франция има въведени строги ограничения за разходите за предизборни кампании

Апелативният съд потвърди вината на Саркози за незаконно финансиране на кампанията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият френски президент Никола Саркози днес беше признат за виновен от апелативния съд в Париж в незаконно финансиране на кампанията през 2012 г. за преизбирането му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той беше осъден на една година затвор, половината от която е условна, и която може да бъде изтърпяна чрез алтернативни средства като носене на електронна гривна.

Саркози беше осъден на една година затвор през 2021 г., когато за пръв път бе признат за виновен, но присъдата бе отложена, докато вървеше процесът по обжалването.

Той винаги е отричал обвиненията, че партията му "Републиканците" е работила с фирма за връзки с обществеността "Бигмалион", за да скрие истинските разходи за кампанията му - белязана от пищни шоу събития.

По време на изслушването Саркози хвърли вината върху някои членове от предизборния си екип: "Не съм избирал нито един доставчик, не съм подписал нито една оферта, нито една фактура", заяви той пред съда.

Във Франция има въведени строги ограничения за разходите за предизборни кампании.

Прокурорите твърдят, че фирмата е издала фактура на "Републиканците", а не на кампанията. Те твърдят, че Саркози е похарчил 42,8 милиона евро за своята кампания през 2012 г., което е почти два пъти повече от разрешената сума.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    5 2 Отговор
    Саркозито да върне на Кадафито доларите, които Кадафито му даде.

    Коментиран от #3

  • 2 Кнаус 485

    10 0 Отговор
    На Франция не върви на президенти нямат ярки лица, даже и микрона който кара втори мандат и се напъва да бъда международник не му се получава..... Саркози и Оланд бяха женкари по време на мандатите..... Да не забравяме че Саркози и жена му помогнаха за освобождаване на българските медици.... Саркози имаше заиграване с Кадафи по финансова линия за финансиране на кампанията, но това не му попречи да нападна Либия и да провокира гражданска война.... Последните медийни изяви кадафи предрече че Европа ще бъде залята от африкански емигранти и че той е човекът който успешно
    ги спираше..... Кадафи оцеляваше от многобройните атентати на американците,,, но за съжаление европейските пудели не оцениха неговата роля за спиране на африканския натиск към Европа и в крайна сметка го унищожиха.....

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Русофоб

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    Е къде да му ги върне, в гроба ли да му ги носи.... Езък че са именуваш с името на богинята на мъдростта.

    Коментиран от #5

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кнаус 485":

    Истината, която всички знаят,
    но никоя власт не смее да обяви 👍👍👍
  • 5 Атина Палада

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофоб":

    На държавата му! То се подразбира, но ти си български реотан..

    Коментиран от #7

  • 6 паси

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кнаус 485":

    Преди да убият М. Кадаффи най- варварски долен начин когато Х. Клинтън виждайки го целият в кръв тая усойница възкликна от радост когато преди смърtта му казва " На нас може да помогне само Съветският съюz и Господ. Тъй като Съветският съюз вече го няма остава да се надяваме единствено и само на Господа" това са думите казани преди цивилизованите престъпници да са го убили.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петричката леля

    0 0 Отговор
    Я какъв чевръст съд си имат! Сега още десетина години ще има обжалване и потомците на Саркози може би ще узнаят, че дядо им не е бил прав.
  • 9 До Саркози

    0 0 Отговор
    Женати е арна!
Новини по държави: