Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 08:08 1 345 19

Елена Йончева: Какво прави ЕС за освобождаването на българските заложници на кораба "Галакси лийдър“ в Йемен?

  • елена йончева-
  • ес-
  • галакси лийдър-
  • заложници-
  • българи-
  • хути

"Готови ли сте да се включите в преговорите за тях? Преговаряте ли? Имате ли информация кой държи втория кораб – "Руен“, йеменските хути или сомалийски пирати?", попита още евродепутатът

Елена Йончева: Какво прави ЕС за освобождаването на българските заложници на кораба "Галакси лийдър“ в Йемен? - 1
Снимка: БГНЕС

"Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба "Галакси лийдър“ в Йемен? Готови ли сте да се включите в преговорите за тях? Преговаряте ли? Имате ли информация кой държи втория кораб – "Руен“, йеменските хути или сомалийски пирати?"

Всички тези въпроси отправи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите към представители на Европейската служба за външна дейност, които участваха в заседание на подкомисията по отбрана SEDE, съобщават от "Фокус".

Когато има случаи със заложници, само ако съответната държава членка поиска помощ, тогава можем да участваме. Понякога държавите не искат помощ от нас, защото смятат, че имат по-подходящи средства, каза в отговор Розамария Гили, зам.-управляващ директор за Близкия изток и Северна Африка в Европейската служба за външна дейност.

Колегата ѝ Космин Добран, който е директор на дирекция "Мир, партньорства и управление на кризи“ заяви, че не може да каже дали "Руен“ е отвлечен от хутите или от сомалийци, които действат в техните териториални води. "Имаме готовност да окажем подкрепа там, където е необходимо“, каза той. Космин Добран обеща да направи необходимите проверки и да предостави информация на Елена Йончева.

Капитанът и помощник-капитанът на кораба "Галакси лийдър“, които са български граждани, са в плен на хутите в Йемен от края на ноември 2023 г. В района по същото време изчезна още един кораб, на който има българи – "Руен“, като се предполага, че той се държи от сомалийци.

Хутите обвързват нападенията си с конфликта в Газа и заявяват, че обект на атаките им са кораби, свързани с Израел или такива, които доставят стоки на Израел. "Галакси лийдър“ е собственост на израелски бизнесмен. "Руен“ е собственост на българската компания Параходство БМФ и на него има седем българи като част от екипажа.

Темата на обсъждането по време на заседанието на SEDE беше свързана с ескалацията на ситуацията в Червено море и евентуална операция на ЕС там. Само на 19 януари 2024 г. хутите са извършили 26 нападения на кораби, каза Космин Добран. ЕС одобри да се предприеме широка операция, но подробностите ще се финализират до дни, каза той.

По предложение на върховния представител по външна политика Жозеп Борел тя ще се казва ASPIDES, което означава щит. Операцията ще предвижда военни действия за самоотбрана – тази позиция защитава Жозеп Борел пред Саудитска Арабия и ОАЕ, където е на посещение.

В същото време САЩ, Великобритания и 12 държави членки на ЕС са включени в международна коалиция, която вече действа в Червено море – атакува позиции на хутите. Участието на 12-те страни от ЕС е по тяхна преценка, те са свободни да вземат решение как, уточни Розамария Гили.

Елена Йончева поиска от представителите на Европейската комисия да обявят какво показват анализите на външната служба – доколко военните операции срещу хутите могат да създадат още по-голяма криза в Газа и дали имат конкретна оценка за икономическите загуби в Европа на този етап от тези военни операции.

Розамария Гили посочи като огромен успех фактът, че във вторник държавите членки на ЕС са се обединили в призив за прекратяване на военните действия в Газа, за защита на цивилните граждани и за предоставяне на хуманитарен достъп до тях.

Тя обясни, че хутите не нападат само кораби, свързани с Израел. Икономическите рискове в региона са налице – спад с 40% на приходите, каза Гили. И отбеляза, че корабите, които искат въпреки всичко да минат през протока Баб ел-Мандеб вече имат многократно по-високи разходи за застраховки.

В дискусията беше отбелязано не веднъж, че ЕС има по-голям икономически интерес от сигурното търговско корабоплаване в региона, отколкото САЩ, защото близо 40% от търговските кораби на съюза минават от там. В същото време опасността от регионална война е реална, според Розамария Гили.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 3 Отговор
    А Денков, какво прави? Мишкува?
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    17 2 Отговор
    Елена Йончева: Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба "Галакси лийдър“ в Йемен?

    ЕСССР нему дреме за бушмените в долни Дунав важа е Покрайната!
  • 3 МЪРШШШ

    8 3 Отговор
    МА!!!!
  • 4 Истината съм аз

    10 5 Отговор
    Тая па ...прави си чист пиар..
    Ясно е че никой не се е затърчал да ги спасява още по малко бюрократите от ес ..
    Тая го знае много добре и затова си прави вятър на устата .,само ще си разменят любезни лицемерие.
    Има доста по важни въпроси ама тя там не се бърка .
  • 5 Айде

    5 3 Отговор
    Тръгвай към Йемен.
  • 6 Малкият Петко

    9 4 Отговор
    Заради Тагаренко ще им резнат зелките.
  • 7 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Тагаренко обяви война на 30 000 000 Хуси, 100 000 000 персийци,500 000 000 араби и 2 000 000 000 мюсюлмани.Това прави.

    Коментиран от #18

  • 8 Бамбука

    7 5 Отговор
    Нищо не вършещата в ЕС питала ? Ами, щом задава въпроси на които отговорите са ясни, какво прави там ?
  • 9 бай село

    5 2 Отговор
    Елена ще прояви инициатива и сама ще иде да преговаря с другарите от Йемен.
  • 10 Българските турци

    5 2 Отговор
    Явно е , че крепостта на световните човешки права и Ултра демокрацията - Европа , не е нещо по различно от един манипулационен и успешно лансиран Рекламен балон , който вече се е надул до краен предел !...Когато се спука или отпихне , ще излезе наяве горчивата истина за "Вавилонската кула" наречена ЕС !... Че това е продължение на манталитета на оная Римска империя , с познатите ни роби и гладиатори , с парламенти и сенатори и с жестоката експлоатация на човека от човека !?... Всичко е подплатено и подвързано с красиви и елегантни названия като критерии и ценности , като правила и закони , които са явно само "на хартия " , далеч от горчивата реалност , която тегне на плещите на "модерните съвременни роби " на Европа !!!
    Ще излезе на яве , как модерни "търговци на роби " набират с обяви и бляскави обещания евтина работна ръка за европейските плантации , лозя , ниви и градини в горката бедна България и не само в България !?...
    Ще излезе на яве , как "грохнали младежи на 65 години " ,лазят пред арогантни работодатели за да скъсат най накрая лентата на Маратона за Трудовата пенсия !!!... И т.н. , и т. н. !!?...
  • 11 Какво

    5 1 Отговор
    да прави горката.Имитира работа.
  • 12 Гошо

    4 1 Отговор
    Е какво да прави ,нищо не прави Това да не е гейпарад да организира или шествие с плюшени мечета пред някое посолство
  • 13 Брей

    1 2 Отговор
    Един път Йончева да каже нещо съществено.
  • 14 те отдавна са предали родината

    1 2 Отговор
    и други пренасяха наркотици , уж моряци от българия . тук няма училища за моряци . Като платят откупа може да ги пуснат . целта е да спрат убииствата в газа и рахат . затова урсула неможе да се намеси , даже се отдръпва . и други ще бъдат взети . така е в света .
  • 15 слончето

    3 1 Отговор
    до отива в шиб@нист@н.ма вече е дръта
  • 16 факуса

    2 1 Отговор
    квот направи и за махането на визите за сащ,дреме им за прислугата,както и на нашите плужеци,местят и крадат
  • 17 !!!?

    3 0 Отговор
    Тази 4хилядничка не е ли депутат в ЕС !? Защо се провиква като Захарова от Москва...!!!?
  • 18 ма тез

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    щи продухат калната veна ма
  • 19 Пецата

    0 0 Отговор
    Кво ми дреме за тия шибāни зåдници чии го дървят там 😆
Новини по държави: