Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 11:50 2 794 34

Вино и уиски за Русия: как Латвия стана номер едно

  • русия-
  • санкции-
  • алкохол-
  • вино-
  • уиски

За редица независими и неправителствени организации на първо място стои именно моралният въпрос дали все още може да се търгува с Русия, която нападна Украйна

Вино и уиски за Русия: как Латвия стана номер едно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вино и уиски от Латвия и Литва за Русия: Защо западноевропейските производители на алкохолни напитки използват балтийските страни като междинна спирка в търговията си с Русия? И не нарушава ли тази търговия санкциите?

Главен доставчик на уиски за Русия през миналата година не е била Шотландия или пък Обединеното кралство. Не: най-голямото количество уиски, което през 2023 година са изпили руснаците, идва от Латвия. Русия е внесла уиски общо за 244 милиона евро, а 177 от тези милиони са отишли в Латвия, на второ място в списъка е Литва.

Колкото до виното, и там Латвия се е превърнала в главен алкохолен доставчик на Русия, изпреварвайки дори световния шампион по винопроизводство, Италия. През 2023 година Латвия е изнесла за руския си съсед стоки за 1,1 милиарда евро, като половината се падат на напитките, високо алкохолните питиета и оцета.

Заради митническата документация?

Разбира се, балтийските страни не са се превърнали по магически начин във водещ винопроизводител и нов световен център на уискито. Повечето от алкохола, който заминава за Русия, всъщност идва от складовете на западноевропейски фирми, регистрирани в Латвия – това потвърждават представители на латвийския Съюз на производителите на алкохол.

„Явно има няколко големи фирми от западноевропейски държави, които използват Латвия като гара разпределителна. Става дума за реекспорт“, казва в интервю за ДВ икономистът Матис Миросниковс.

Но защо тогава в митническите документи балтийските държави фигурират като производители? Пред руската осведомителна агенция РИА Новости отговор на този въпрос дава Венямин Грабар, шеф на руската фирма за внос на алкохол „Ладога“: „Преди в документите на производителя пишеше, че стоката му е за Русия и само минава през Латвия или Литва. Сега те са крайна дестинация. И после изнасят този алкохол за Русия.“

Тоест, във веригите за доставки не се е променило нищо, промени има само в документацията. Износът на алкохол за Русия невинаги нарушава ембаргото, но много западноевропейски фирми се опасяват за имиджа си, ако лъснат като доставчици на питиета за Руската федерация.

Що е то "морален рейтинг"?

За редица независими и неправителствени организации на първо място стои именно моралният въпрос дали все още може да се търгува с Русия, която нападна Украйна.

Една агенция за „морален рейтинг“ оценява западните фирми включително и по този критерии: дали търгуват с Русия. От агенцията установява, че един от главните доставчици на алкохолни напитки в Русия е френският концерн „Перно Рикар“, сред чиито известни марки са водката „Абсолют“ и уискито „Джеймисън“.

Паралелна търговия през трети страни

Някои руски медии съобщават, че концернът смятал да прекрати дейността си в Русия, но според едно официално съобщение на „Перно Рикар“ това щяло да отнеме „няколко месеца“, а на руския персонал и занапред ще се изплащат заплати. В същото време по всичко личи, че така наречената „паралелна търговия“ през трети страни си продължава. ДВ се обърна със съответно запитване към „Перно Рикар“ в Латвия, но отговор не дойде. Другите износители алкохол от Латвия за Русия също не отговориха на въпросите на ДВ.

Добре ли е да се продава алкохол на Русия? На този въпрос има и алтернативен отговор - колкото неочакван, толкова и логичен. Давис Витолс, ръководител на Съюза на латвийската алкохолна индустрия, сподели в едно телевизионно предаване следното: „Алкохолът може би действително е онази стока, която все още е редно да се продава (на Русия, бел. ред.), защото неговата прекомерна употреба нанася вреди на здравето.“ Витолс все пак уточни, че това е негово лично мнение.

Икономистът Матис Миросниковс също има лична гледна точка по въпроса: „От една страна е добре да се взимат пари от Русия, защото по този начин по-малко пари отиват за военни разходи. От друга обаче така даваме възможност на руските елити да си живеят както искат, както преди – и да не търсят някаква промяна.“

Търговията е в противоречие с официалната политика

Възходът на алкохолния бизнес с Русия влиза в рязко противоречие с общата политика на балтийските страни към големия им съсед. Литва, Латвия и Естония са особено настоятелни по отношение на спазването на санкциите срещу Русия. Тези три страни предупреждаваха за руската опасност още дълго преди нахлуването на руснаците в Украйна.

Балтийските държави обръщат гръб и на руския език: образованието там вече протича единствено на местния език. А за онези, които искат да живеят в Латвия с руски паспорт, задължително става да положат езиков изпит по латвийски – дори когато цял живот са живели в страната. Иначе ги грози експулсиране.

От една страна се обръща гръб на руската култура, от друга обаче без угризения се продават стоки на Руската федерация с цел печалба? На съответния въпрос, отправен към аграрното министерство в Латвия, което отговаря за производството на алкохол, дойде съобщението, че в момента нямат време за интервюта.

На подобни запитвания от страна на латвийски медии министърката на икономиката Илзе Индриксоне отговори, че правителството отдавна е призовала фирмите да прекратят търговията с Русия и Беларус. „Обсъдихме още и физическото затваряне на границите и прекратяването на сухопътните придвижвания. Но ако само ние затворим границите с Русия и Беларус, а другите им съседи не ни последват, това няма да даде резултат“, казва министърката.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свобода

    38 4 Отговор
    Който има акъл продава и печели а други слагат санкции и ревът
  • 2 ханс

    27 1 Отговор
    Пак тъпотии
  • 3 Свободен

    13 39 Отговор
    Това е добре!
    Колкото повече алкохол се изпие в Русия, толкова по-добро бъдеще чака децата ни!
    В Русия не трябва да оставят млади хора, с тези които са останали трябва да се пропият!
    Като бащите и дядовците им и като българските путинофили.

    Коментиран от #14

  • 4 зевзек

    23 1 Отговор
    яки лозови масиви, са засадили в тази Латвия, там между иглолистните гори, за да може толкова много вино да изнесе за съседката си
  • 5 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    19 1 Отговор
    Парите не миришат.
    Веспасиан

    Коментиран от #11

  • 6 домати от Турция

    13 5 Отговор
    Не ме истересува нито уиските ви нито виното ви (сам си правя ) . По правилен ако въобще за някакъв алкохол може да се каже правилен от водката няма и ако трябва да добавя е единствения алкохол който намалява гликемичния индекс в кръвта .

    Коментиран от #15

  • 7 Хорхе

    8 1 Отговор
    Няма как в "бизнес плана" продължава да съществува като желан пазар за Запада. Добре са го сметнали, пак на топа на устата евентуално ще бъдат прибалтийските джуджета.
  • 8 Хорхе

    8 0 Отговор
    Няма как в "бизнес плана" продължава да съществува като желан пазар за Запада. Добре са го сметнали, пак на топа на устата евентуално ще бъдат прибалтийските джуджета.
  • 9 Последния Софиянец

    9 16 Отговор
    Примитивната рушлямия произвежда само кюмур, цирозни алкохолици и евтини девушки, останалото го внася за долари от чайна и иран.

    Коментиран от #18

  • 10 Бойкот на алчните от О.Л.Х

    8 17 Отговор
    На алкашите им дайте само самагон и да мрат по сметищата и окoпите, това е магучая на която коленичат завиждат гладните капейки.

    Коментиран от #13

  • 11 ТаУмВзе

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Бойкотираш ги, че ти взимат такси за артикулите който продаваш изровени от кофите ли, клоши!?
  • 12 Несвободен

    17 4 Отговор
    Тъпчат ме с турски зеленчуци, купувам турска електроенергия , използвам чужди автомобили с чужди ГУМИ , стоманата ми е от Китай , златото ми е приватизирано от американците и канадците и всеки ден съм на консултации при Галя в посолството но иначе съм СВОБОДЕН защото поне за сега водата е своя !!!!!!!!!! За въздуха не подсказвам , да не вземат утре и на него да му слажат ДДС !

    Коментиран от #17

  • 13 россиян..

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х":

    А па на тиквуните им дай-всеки ден да срещат,карго емигранти..даже цвекьие им носат и ги цукать-оти ще видат шенгенлия през крив макарон.
  • 14 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    хи хи нали си свободен какво ще им пречи на тях,ще ги освободиш
  • 15 Язе да ти кажа

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "домати от Турция":

    Руснаците да откраднали водката от поляците.

    Коментиран от #20

  • 16 Нека алкашите

    4 7 Отговор
    се чудят защо няма части за западните им автомобили, бяла и черна електроника(стават за двойна употреба), а има вносен алкохол, цигари.
  • 17 Любопитен

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Несвободен":

    А кой ти пречи да купуваш български зеленчуци, откъде знаеш каква е електроенергията ти, откъде идват тия "чужди автомобили" та си пропуснал да го споделиш, къде пише че златни мини на концесия са твои и изобщо кой ти наби тази опорка, че без технологии можеш изобщо да ги експлоатираш, и защо трегера на ГЕРБ-културата (знам, знам, ГЕРБ и кутрура е оксиморон) не каже коя е тая "Галя", да не се окаже поредната руска партенка?

    Коментиран от #25

  • 18 россиян..

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Русские своих не брасають-а вашию тиквун със свастиките е още в окопо..е верно-само половинката,другата при бандерските мишоци..

    Коментиран от #22

  • 19 В.В.П.

    3 4 Отговор
    Кой пие уиски !!?Само водка пият В Рф..И бренди ,вино..От България и Грузия ,Армения .Крим точи добър коняк .
  • 20 Българин

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Язе да ти кажа":

    Те руснаците почти всичко им е крадено и се опитват да изтрият тия, от които са го откраднали. Най-накрая ще излезе, че те са измислили и Вселената. Бетер македонците, само че македонците поне имат цивилизация покрай нас и гърците и канализация в градовете.
  • 21 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Значи схемата е ,,Латвия ,,купува ,,складира алкохол и после го транспортира към Рф...Няма тайни.Има бизнес ..
  • 22 Незабърсают

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "россиян..":

    "Русские своих не брасають"

    Реалността е точно обратната: "своих" биват безмилостно утилизирани и натъпквани в мизерията и калта.

    Единствените "сваих", които "не брасают" са олигарсите -касички, но и за тях не е сигурно. Само докато служат на вожда. После и те започват мистериозно да се самоубиват с брадва.

    Коментиран от #33

  • 23 защото са двуличници

    7 1 Отговор
    Защо западноевропейските производители на алкохолни напитки използват балтийските страни като междинна спирка в търговията си с Русия?
    И не само на напитките ! И цигарите ! И лекарствата !
  • 24 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Най яките транспортни фирми в Европа са руски ..Не може дасе разбере за ко иде реч..Регистрирани в Литва , Латвия Естония..
  • 25 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Любопитен":

    Къде ги българските тикви и репи?Само в Парламента и отдавна са купени от Козяк.Жито ,соя,царевица,слънчоглед май има- правят петрол от това или са за износ.Не са предназначени за храна на българина.

    Коментиран от #27

  • 26 Урюрвкос

    2 4 Отговор
    Щатите натискат Латвия да си затвори границата с Русия както го направи Естония. След две седмици ще затворят най северния преход и остава само един работещ Бурачки. Записването за минаване през тях е по график за 10 дена до две седмици след затварянето ще стане за месец предварително. Русия ще прехвърли каналите за доставка в Калининград което силно ще оскъпи стоките и търговците най вероятно ще се откажат. да работят на руския пазар. Курса до Русия от 3200 евро стана 12хил.

    Коментиран от #29

  • 27 Любопитен

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Поредния, който е ходил последно на пазар за плодове и зеленчуци последно 1982ра и си няма представа какво и откъде се продава и само лющи опорките.

    Абе пич, в България и домати и краставици и лук и подправки и плодове и картофи и дини и какво ли още не се произвежда, но за него нищо няма.

    ТИКВИ ли ядеш всеки ден да ви и тикварчетата. Тва покрай ГЕРБ и подобните останки от комунизЪма съвсем отнесохте плувката.
  • 28 Аспарух

    4 6 Отговор
    Ама каква уиски за блядоханите.Те жулат отвратителни си самагон , ако няма има Боярашник, тасол , спирачна течност, а одиколон Трайной това е супер деликатес. И всичко това се занюхава с ръкава.Това си е чисто руска култура.

    Коментиран от #34

  • 29 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    Ми то това е целта на санкциите другаре.

    Погрешно мислите, че целта е да няма търговия. Търговията може да си върви , стига да не поддържа критични за войната индустрии (алкохола не е от тях).

    Реалната цел е за ВСЯКО НЕЩО което руснаците се опитват да си набавят от запада да плащат двойно и тройно на нормалното. Така се ИЗТОЧВАТ финансите на държавата и икономиката затъва.

    ТОВА е целта на санкциите.
  • 30 Селянина с колелото

    2 0 Отговор
    От известно време не намирам водка Руски Стандарт по магазините. Някой да знае от къдеу нас може да се купи? Питам сериоазно.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Пеци

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Селянина с колелото":

    В магазини Березка я има
  • 32 Смех в блатото

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Селянина с колелото":

    Принципно я има, но защо да я купуваме, като за парите си е пълното зле :))))

    То попринцип водката е най-безмисления алкохол, щото си е чист спирт и нищо друго :)))

    Картофената поне има някакъв мек послевкус, но и той е нищо особено :))
  • 33 россиян..

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Незабърсают":

    Да си тиквун-това звучи гордо..само в тиквуня родителите раздават правосъдие със манарчета и брадви по школата..а сглобкаджийското племе им плескат и викат бис бис..
  • 34 дедо..

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аспарух":

    А пък краварите на супербола си..внесоха листеринче на стадиона и поркание яко..и после пуцаньие по улиците в канзанс-по всичко що се движи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания