Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 15:03 1 243 5

Хирург в Германия: защо липсват специалисти

  • германия-
  • лекари-
  • медицина-
  • болници-
  • олаф шолц

Бъдещите доктори искат да имат повече свободно време за семейството и приятелите си, предпочитат да работят на гъвкаво работно време и не харесват йерархичните структури

Хирург в Германия: защо липсват специалисти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лекарската професия е тежка - това с особена сила се отнася за специалистите по хирургия. В Германия има недостиг на хирурзи - особено в по-малки населени места. Какво отблъсква младите хора от тази професия?

"Богове в бели престилки" – така в Германия понякога наричат лекарите. Метафората с още по-голяма сила важи за хирурзите: една много тежка и невинаги благодарна професия. Тя е особено трудна за жените, защото много усложнява съчетаването на труд и личен живот или грижа за децата. Включително и поради това в Германия тя открай време е по-скоро „мъжка професия“ и за жените не е лесно да преодолеят тази инерция. А в страната вече хронично липсват хирурзи.

Специалисти от чужбина запълват свободните места

Проблемът не е от вчера. Още преди няколко години професор Матиас Анхубер, тогава президент на Германското хирургическо общество, предупреди, че редиците на младите хирурзи оредяват. Той каза, че особено в регионите с по-рехаво население болниците се справят единствено благодарение на лекарите от чужбина. По негова оценка, около 60% от младите хирурзи в по-малките провинциални болници идват от държави от ЕС, от Северна Африка, от арабските страни, от някогашната ОНД и от Азия. В резултат обаче се задълбочава един проблем: езиковата бариера пречи на комуникацията между лекар и пациент.

Но какви са причините за дефицита на хирурзи в Германия? Според Федералното представителство на студентите по медицина, към прекомерното трудово натоварване се добавяли още „климат на женоморазство и сексизъм“ в комбинация с много остарели възгледи за разпределението на ролите между мъжете и жените. Тази критика, според която професията „хирург“ все още не е особено доброжелателна към жените в Германия, се базира на едно дългосрочно изследване на университета в Трир.

Според това проучване, бъдещите доктори искат да имат повече свободно време за семейството и приятелите си, предпочитат да работят на гъвкаво работно време и не харесват йерархичните структури. Студентите-медици също така предпочитат да работят на трудов договор в болница, а не като частно практикуващи, и да останат по родните си места.

Липсващи млади кадри

„Особено безпомощен или безидеен се оказва медицинският бранш, когато става дума за липсващи млади кадри в хирургията“, пише седмичникът „Да Цайт“ и припомня, че в токшоутата по телевизията често се говори за липсата на общопрактикуващи лекари, но за дефицита на хирурзи почти не става дума. А хирурзите са ключови специалисти: не всяка малка провинциална болница има нужда от всички тесни медицински специалности, докато хирурзи трябват навсякъде.

„Мъжете и жените със скалпел в ръка се радват на висок обществен престиж, а оттук се прави изводът, че повечето медици биха искали да бъдат хирурзи“, пише вестникът, като се позовава на цитираното изследване. Числата обаче показват друго. За много студенти по медицина хирургията е нежелано поприще. Авторите на изследването констатират, че специалността хирургия в Германия има масивни проблеми със своето подмладяване. В дъното на всичко са неудовлетворителните условия за специализация и за труд.

Според статията в германския вестник това означава: закостенели йерархии, недостатъчни обучения, непоносими графици и дезинтересирани шефове. В началото на следването всеки трети студент може да си представи, че ще стане хирург, а в края процентът спада под 20. Престижът е хубаво нещо, сблъскаш ли се обаче с реалността в клиниката, нещата коренно се променят…

Авторите на изследването обобщават, че особено за жените хирургията е крайно непривлекателна. Те цитират и една участничка в изследването, която обяснява: „Имам голям интерес към хирургията, но по време на специализацията разбрах, че ако си жена с деца и искаш по-гъвкаво работно време, на теб често пъти не гледат като на пълноценен член на екипа.“

Стар проблем без решение

Както стана дума: проблемът с липсата на хирурзи в Германия не е от вчера. Още първото допитване по въпроса през 2010 показа същите резултати – и нищо не се е променило. Авторите на изследването стигат до извода, че осигуряването на достатъчно хирурзи спрямо нуждите на бъдещето е застрашено. Защото младите се интересуват от добрия баланс между работа и личен живот, но по-възрастните имат нужда от медицинска помощ.

Колкото до метафората за боговете в бели престилки, тя не е просто литературна измислица. Както припомня вестник „Райнише Пост“, лекарската професия води началото си от Асклепий, древногръцкия бог-лечител.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    10 1 Отговор
    Имат си месари директен внос по желание на Меркел. Да си ползват джапанките със здраве.

    Коментиран от #4

  • 2 Е как вее...

    7 0 Отговор
    Е как ве, толкова афганци, иранци, сирийци и всякаква жмел, да почват да ги квалифицират за хирурзи:D
  • 3 От страни

    3 0 Отговор
    Как липсват - мама Меркел вкара милиони специалисти - доктори, инженери, учени.... Не ги ли видя по новините с лодките по 500 човека? Е да срамежливи са и не си показват дипломите засега. Ама нали така речи Меркел - тия ще съживят икономиката на Геормания, ще дада свежа кръв.... То верно че ще има и кръв ама не точно в икономиката а по улиците на градовете когато спрат помощите на тия "специалистите".
  • 4 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Не бе - тия са пак хирурзи както и се изисква ама тия са с тясна специализация - само ампутации и то на глави и то без упойка и то с мачете. Така че не са сгрешиле със специалистите.
  • 5 От страни

    2 2 Отговор
    В мрежата имаше снимка на съветски танк който се намира в Германия а отдолу с боя написано "Путин спаси ни пак" или "освободи ни пак" - нещо такова. Та е време да привикат Путин - белким дойде да ги спасява. Без Русия нема да мине.
Новини по държави: