Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 04:33 654 6

Байдън отново призова Израел да пази цивилните в Газа, посреща Дуда и Туск на 12 март

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • доналд туск-
  • анджей дуда

Дейвид Камерън призова Конгреса на САЩ да не повтаря с Путин грешките, допуснати с Хитлер

Байдън отново призова Израел да пази цивилните в Газа, посреща Дуда и Туск на 12 март - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън отново заяви на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че не бива да предприема военни действия в Рафах, без да е осигурен надежден и изпълним план за защита на палестинските цивилни граждани, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разговорът между двамата лидери вчера беше за втори път в рамките на по-малко от седмица.

Байдън предупреди Нетаняху за придвижване в южната част на ивицата Газа без план за осигуряване на безопасността на около 1 млн. души, които се приютяват там.

Двамата разговаряха и за продължаващите преговори за заложници и Байдън обеща да продължи да работи денонощно, за да помогне за освобождаването на заложници, които вече са прекарали 132 дни в плен на "Хамас", посочи Белият дом.

Израелските сили заявиха в четвъртък, че са нахлули в най-голямата действаща болница в Газа, което предизвика нова тревога относно съдбата на стотици пациенти и медицински работници, както и за многобройните разселени палестинци, които са потърсили убежище там от войната.

Сраженията в болницата се водят в момент, когато Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прояви сдържаност, след като обеща да проведе настъплението си към Рафах, последното относително безопасно място в Газа.

По-рано този месец Байдън заяви, че израелските военни действия в ивицата Газа са "прекалено силни" и изрази сериозна загриженост относно нарастващия брой на жертвите сред цивилното население в палестинския анклав.

Байдън ще приеме президента на Полша Анджей Дуда и премиера Доналд Туск на среща във Вашингтон на 12 март, когато се навършват 25 години от присъединяването на Полша към НАТО, съобщиха от Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

В изявление на говорителката Карин Жан-Пиер се казва, че лидерите ще "потвърдят непоколебимата си подкрепа за защитата на Украйна срещу бруталната завоевателна война на Русия".

Декларацията за подкрепа е особено важна сега, когато политическите борби в Конгреса на САЩ забавят одобрението на пакет от помощи за Киев в размер на 60 млрд. долара, припомня АП.

Срещата ще подчертае, че Вашингтон и Варшава споделят "железен ангажимент към Алианса на НАТО, който прави всички ни по-сигурни", се казва в изявлението, като се добавя, че тримата лидери ще "координират действията си" преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви вчера, че срещата е "също така страхотна възможност да покажем благодарността си за всичко, което Полша направи, не само като голям съюзник на НАТО (...), но и за всичко, което направи, за да подпомогне Украйна".

Миналата година Полша похарчи около 4 % от своя БВП за отбрана и е заделила за тази цел около 3,1 % от своя БВП за 2024 г., което е сред най-високите нива на разходи за отбрана за 31-те страни членки на НАТО, посочва АП.

Дуда заяви, че този размер на разходите показва, че Полша е "надежден съюзник и модел" за другите членове на НАТО. Много от тях бяха критикувани от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и други за това, че харчат по-малко от 2 % от БВП, за което се ангажираха преди десетилетие.

Дуда заяви в социалната мрежа "Екс", преди това в Tуитър, че съвместното пътуване по повод годишнината от присъединяването на Полша към НАТО "показва, че полско-американският съюз е силен и ще остане силен, независимо от това кой управлява в двете страни".

Стратегическото партньорство между САЩ и Полша в областта на енергийната сигурност, икономическите връзки и "споделеният ангажимент към демократичните ценности" също ще бъдат тема на разговорите.

Междувременно министърът на външните работи и бивш британски премиер Дейвид Камерън призова американските конгресмени да не повтарят с руския президент Владимир Путин грешките, допуснати по време на политиката на отстъпки спрямо Хитлер, и спешно да одобрят решението за многомилиардна военна помощ за Украйна, предаде Би Би Си, цитирана от БТА..

"Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Хитлер през 30-те години на миналия век [...] Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Путин през 2008 г., когато той нахлу в Грузия, или несигурността на нашия отговор през 2014 г., когато той завзе Крим и голяма част от Донбас - за да извърши нов акт на агресия през 2022 г., който да ни струва много повече", пише Камерън в статия в американското онлайн издание "Дъ Хил"(The Hill).

"Трудно е да си представим по-ярък пример за това как една държава напада друга без никакво основание", убеждава Камерън американските конгресмени.

"От едната страна е Путин, който се надява да разшири империята си, като просто надвие Запада. Той смята, че ние сме слаби. Мисли, че може да му се размине този акт на агресия, най-шокиращият, който сме виждали през живота си", пише ръководителят на Форин офис.

"А от другата страна сме ние", продължава Камерън. "Ние разполагаме с ресурсите, икономическата мощ, знанията. Нашата икономика е 25 пъти по-силна от руската. На тях им се наложи да се обръщат за помощ към Пхенян. Всичко, което трябва да направим, е да използваме силата си. Въпросът е: имаме ли волята?"

Камерън посвети отделен параграф на спекулациите, популярни поне през първата година и половина на войната, че прехвърлянето на модерни оръжия в Украйна може да доведе до някакъв вид ескалация. Камерън ги отхвърля.

"Ние доказахме, че опасността от ескалация е илюзия. Великобритания беше първата, която даде всичко - от противотанкови оръжия до артилерия, танкове, а сега и средства с голям обсег на действие като ракетите "Сторм шадоу". Всеки път Путин правеше войнствени изявления за ескалация - и всеки път се оказваше, че това е само реторика", припомня бившият британски премиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Един момент

    2 0 Отговор
    Камерън ли командва конгреса на САЩ. " Не искам" я марш да искаш у лордовете, бе, пос..ерко. докато руснаците умираха за да спасяват света от Хитлер, англичаните не смееха да излезнат от дупките си. Ако не бяха САЩ да са умрели от глад. И Чърчил тогава много искаше. Разкомандвали се тука. Това, че прибраха чешките си шпиони през 38 ма и не влезнаха в открит сблъсък през 2014 само ги спаси да не стана жертвено агне. Забравихте когато Хитлер сбърка посоката и се отправи на изток. И нерешителните действия на Путин, който можеше да реши въпроса с Украйна още през 2014. Много сте нагли, но ще ви отскача динята.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Те правят

    0 0 Отговор
    каквото и както решат , сигурни , че Америка е зад тях ! Всичко друго е мижи да те кажем !
  • 6 димо

    1 0 Отговор
    Джо ти си най- големият престъпник, убиец, бандит и терорист. Браво Джо ! - надмина всичките даже бащите на нациите като ще останеш вечно в както историята на престъпната си страна така и световната. Джо ! И Господ се отказа да те прибере. О Господи ! - моля те, прибери и тоя изкуфял с другите като Х. Клинтън, Сорос както прибра изродите - М.Олбрайт, Д. Маккейн .