Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 20:23 2 272 47

Две десетилетия по-късно! Критиците на Владимир Путин, които умряха мистериозно

  • алексей навални-
  • владимир путин-
  • анна политковская-
  • кремъл-
  • русия

Президентът Путин брутално мачка всяка форма на несъгласие срещу Кремъл в Руската федерация

Две десетилетия по-късно! Критиците на Владимир Путин, които умряха мистериозно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Повече от две десетилетия президентът Владимир Путин мачка несъгласието в Русия. Критици, журналисти и дезертьори се сблъскаха с тежки последствия, след като му се противопоставиха. От отравяния до стрелби, мистериозни падания от прозорци и дори самолетни катастрофи, има дълга следа от заглушени гласове“, пише Newsweek.

Алексей Навални, чиято смърт в затвора все още не е изяснена, преди това се разболя по време на полет от Сибир до Москва през 2020 г., след като предполагаемо е бил отровен с "Новичок“, нервнопаралитично вещество. Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, който дезертира и беше виден критик на Путин, беше убит с полоний-210 в Лондон през 2016 г.

Други смъртни случаи на опозиционери по време на управлението на Путин също изглежда следват модел. Борис Немцов, застрелян близо до Кремъл, и Станислав Маркелов, убит в Москва заедно с журналистката Анастасия Бабурова, са само два примера. Наталия Естемирова, отвлечена и намерена мъртва в Чечня, и Анна Политковская, разследваща журналистка, убита в жилищната си сграда в Москва, също платиха най-високата цена за това, че демонстрираха своето несъгласие.

Ето 10 видни критици на Путин, които са загинали при убийства или мистериозни обстоятелства.

Алексей Навални

Възраст: 47

Дата на смъртта: 16 февруари 2024 г

Причина за смъртта: Алексей Навални почина в затвора. От руската затворническа служба съобщиха, че той се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание.

Биография: Алексей Навални беше виден критик на Владимир Путин. Той привлече световното внимание през 2020 г., когато оцеля след предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок“. Навални доброволно се върна в Русия от Германия през 2021 г., където беше лекуван от споменатото отравяне. След завръщането си той незабавно е арестуван. Навални беше известен с разкриването на корупцията, разследването на вътрешния кръг на Путин и ръководенето на антикремълски опозиционни движения. Смъртта му вероятно ще бъде разглеждана от колегите от опозицията като политическо убийство, приписвано на Путин, но все още е необяснена.

Михаил Лесин

Възраст: 57

Дата на смъртта: 5 ноември 2015 г

Причина за смъртта: Михаил Лесин беше бивш руски министър на печата и медиен ръководител. Той изпадна в немилост при Путин и беше подложен на проверка заради богатството си. Лесин беше намерен мъртъв в хотелска стая във Вашингтон, окръг Колумбия. Официалната причина за смъртта е случайно нараняване с тъп предмет, но остават въпроси относно обстоятелствата.

Борис Немцов

Възраст: 55

Дата на смъртта: 27 февруари 2015 г

Причина за смъртта: Борис Немцов е застрелян на мост близо до Кремъл. Убийството му остава неразкрито, но мнозина смятат, че е политически мотивирано. Немцов беше яростен критик на правителството на Путин, като се застъпваше за демокрация, права на човека и прозрачност. Той е бил вицепремиер при президента Борис Елцин и по-късно става видна опозиционна фигура.

Борис Березовски

Възраст: 67

Дата на смъртта: 23 март 2013 г

Причина за смъртта: Борис Березовски беше богат бизнесмен, олигарх и бивш съюзник на Путин. Въпреки това, той става яростен критик и бяга в Обединеното кралство. Березовски е намерен мъртъв в дома си в Бъркшир, Англия. Официалната причина за смъртта е самоубийство, но подозренията остават поради високопоставената му опозиционна дейност.

Сергей Магнитски

Възраст: 37

Дата на смъртта: 16 ноември 2009 г

Причина за смъртта: Сергей Магнитски беше адвокат и одитор, който разкри мащабна схема за данъчни измами, включваща руски служители. Той беше арестуван, хвърлен в затвора и му беше отказано медицинско лечение. Магнитски издъхна в ареста след тежки побои и лекарска небрежност. Смъртта му доведе до приемането на Закона Магнитски в Съединените щати, който санкционира руски служители, замесени в нарушения на човешките права и корупция.

Станислав Маркелов

Възраст: 34

Дата на смъртта: 19 януари 2009 г

Причина за смъртта: Станислав Маркелов е бил правозащитник и журналист. Той беше убит в Москва от въоръжен мъж, който отне живота и на журналистката Анастасия Бабурова. Маркелов е представлявал жертвите на нарушения на човешките права и е критикувал действията на руското правителство в Чечня. Смъртта му породи опасения за безопасността на тези, които се противопоставят на режима.

Анастасия Бабурова

Възраст: 25

Дата на смъртта: 19 януари 2009 г

Причина за смъртта: Анастасия Бабурова, журналист и активист, беше застреляна заедно с адвоката по правата на човека Станислав Маркелов в Москва. Тя е докладвала за неонацистки групи и политическо насилие. Убийството ѝ остава неразкрито, но се смята, че е свързано с нейния активизъм.

Наталия Естемирова

Възраст: 50

Дата на смъртта: 15 юли 2009 г

Причина за смъртта: Наталия Естемирова, правозащитник и журналист, беше отвлечена в Грозни, Чечня, и намерена мъртва по-късно същия ден. Тя е документирала нарушенията на човешките права в Чечня и е критикувала правителството. Убийството ѝ остава неразкрито, но се смята, че е свързано с нейната активност и критика към чеченските власти.

Анна Политковская

Възраст: 48

Дата на смъртта: 7 октомври 2006 г

Причина за смъртта: Анна Политковская, разследващ журналист, беше застреляна в дома си в Москва. Тя е докладвала подробно за нарушенията на човешките права, корупцията и войната в Чечня. Работата ѝ беше критична към правителството на Путин и убийството ѝ предизвика международно възмущение. Въпреки разследванията, поръчителите зад нейното убийство не са изправени пред правосъдието.

Юрий Щекочихин

Възраст: 53

Дата на смъртта: 3 юли 2003 г

Причина за смъртта: Юрий Шчекочихин беше журналист, писател и член на руската Държавна дума. Разследвал е корупция, организирана престъпност и нарушения на човешките права. Шчекочихин внезапно се разболява и умира от неизвестна причина. Някои подозират отравяне, но обстоятелствата остават неясни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 52 Отговор
    Е кво ся ,по цял ден ще ни занимавате с някакъФ пандизчия.
    В тази страна такива са правилата.
    На тоя Навални като не му харесва.........
    И най вече," умрял един затворник осъден на 20 г.
    Отървал се.

    Коментиран от #2, #34, #38, #40, #41

  • 2 ей гъдьо

    43 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    пожелавам ти неговата участ!

    Коментиран от #9

  • 3 Българин

    39 12 Отговор
    Путин е масов убиец

    Коментиран от #47

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 реру

    30 6 Отговор
    "... От отравяния до стрелби, мистериозни падания от прозорци и дори самолетни катастрофи..."


    Да... Масово се пие чай...

  • 6 Българин

    24 8 Отговор
    Хаяско си отива
  • 7 Шопо

    8 31 Отговор
    Много думи за един предател.
    А дано и Кирчо да последва неговата съдба.
    Кокорчо също

    Коментиран от #33

  • 8 Българин

    27 8 Отговор
    Навални е велик руснак
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    25 8 Отговор
    Русия ще бъде освободена
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Мога да напиша много и малко но ще ме изтрият.
    Сещате се
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    12 23 Отговор
    28 години по късно, Държавните глави които бяха убити най-цинично от "демократичния запад".... Слободан Милошев, Андрей Луканов, Муамар Кадфи, генерал Сюлеймани, Саддам Хюсеин,,, години по рано Алдо Моро, Джон Кенеди....

    Коментиран от #22

  • 14 Бесен-_ Язовец

    9 25 Отговор
    Още трябва списъка е много къс. В Русия шпионите не са на почит затова Русия е държава, а не като някои от балканите колония без икономика и с отрицателен приръст на население.

    Коментиран от #37

  • 15 ей гъдьо

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    ако всички "българи",както се титуловаш,са като теб,Господ да ни е на помощ !

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Копейката

    8 4 Отговор
    Изпитва наслада от убийствата на диктатора си.
  • 20 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "ей гъдьо":

    ГъдеФ аз съм Господ на моя живот.
    Ти си чирак на ......

    Коментиран от #24

  • 21 Сало Уронили

    7 4 Отговор
    А нещо за това колко са умрели в България, за да може ОПГ-та като това на "нотариуса" да станат собственици на имотите им, ще видим ли в иначе супер подробно информиращите ни за Руската опозиця медии? А за това колко и кои точно араби са избили за изминалото денонощиe ционфашисите от Израел?
  • 22 сократий

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЕВРОНЮЗ":

    не се коси,римляните са го обяснили най-добре: "справедливоста е на върха на меча"
  • 23 Айде

    4 14 Отговор
    Стига сте писали за тоя мошенник Навални.
  • 24 от карлуково

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    не всички луди като теб,са при нас,и там е проблема!
  • 25 Поддържа

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Членовете на една делегация.Ха сетете се кои членове.

    Коментиран от #31

  • 26 Надежда

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЕВРОНЮЗ":

    Имаме надежда че органите за национална сигурност събират информация кой какви ги върши в тези трудни моменти за националната сигурност и когато решът да денацифицират колонията много ще се озовете в ситуацията на навални

    Коментиран от #32

  • 27 Чърчил

    0 1 Отговор
    Просто съм си бандит
  • 28 Бай Миле

    4 3 Отговор
    Мишо бирата Умря от естествена смърт,дори и не разрешиха на вдовицата му да направи аутопсия.
  • 29 Някой си...

    4 3 Отговор
    КОЙ ЛИ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ..КАРА МУРЗА МАЙ Е НАРЕД..РУСИЯ..КЛОАКАТА НА СВЕТА.
  • 30 Кличко позев

    0 1 Отговор
    До всички позьори
  • 31 Бат Котьо

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Поддържа":

    Ела да подържиш моя. Т@пак
  • 32 Научи граматиката

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Надежда":

    Те Ба в Навалния
  • 33 А бре

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    Не ти ли почуква нещо в главата,че може да ги изпревариш??
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Владимир владимирович

    0 4 Отговор
    Вие сте светец
  • 36 Георги марков

    0 2 Отговор
    Поздрави от лондон
  • 37 А Рашкирия

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Не е ли с отрицателен прираст бе

    Тъ.пунгер Миризлив ?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 дa да да

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    или си заблудена оф ца или умираш от дългата ръка на къс от о джу дже
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Сега очакваме и всички русофоби и джендъри да ги последват доброволно.
  • 43 Последния пeдaл опитва

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    безуспешно да напише две смислени изречения, но не му се получава. Изразяваш се като пълен oлигoфpeн, нищо не ти се разбира. Пиша ти 2-! Марш в помощното училище!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Смехотворна агенция Хакти

    0 0 Отговор
    Ще споделите ли сега, колко народ oтpeпa демократичния, "цивилизования" свят?
    Ще се поразровите ли и да ни кажете, защо на онова дъpтoтo и нeнopмaлнoтo му викат KИЛЪPи Kлинтън?
    С какво живота на един отявлен рacиcт, кceнoфоб и финансов измaмник, какъвто е Навални, е по-важeн от например, стотиците палecтинcки деца, дето ги yбивaт всеки ден с активното съдействие на Фaшиcткитe Щaти?
  • 46 Българин

    1 1 Отговор
    Путин е убиец
  • 47 Иново

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Авдеевка падна, Макрон оцеля, а Навални..... лека му пръст. God save the King.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания