Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 20:55 1 139 8

Тайван е отворен за диалог с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • демокрация-
  • двобода-
  • независимост-
  • диалог-
  • мир-
  • стабилност

Островната страна е защитава демократичните ценности и иска да разреши конфликта по мирен начин

Тайван никога не е спирал да се стреми да възобнови диалога с Китай и ще продължава да го прави, стига да той се основава на достойнство и равенство – това заяви президентът Цай Ин-уен по време на празненството по случай лунната Нова година, на което присъстваха тайвански бизнесмени, които правят бизнес в Китай.

Тайван ще продължи да проучва възможността за диалог с Китай с надеждата, че организираният обмен постепенно ще се възобнови, което е в интерес на хората от двете страни и допринася за насърчаване на просперитета в региона, заяви Цай.

Признавайки, че Тайван е изправен пред геополитически икономическа несигурност, Цай каза, че страната въпреки това е възприела „непровокативна и благоразумна“ позиция и се е доказала като надежден партньор в международната общност.

„Останахме посветени на защитата на демокрацията и свободата на Тайван и вървяхме рамо до рамо с нашите международни съюзници“, а тайванските бизнесмени играят незаменима роля в представянето на Тайван на света и в поддържането на мира в пролива, допълни още Цай.

Тайванският бизнесмен Уанг Ен-куо, заяви, че се надява Пекин да разбере, че Тайван няма да направи резки промени в „статуквото“, при което тайванците са свикнали да живеят.

Пекин смята, че Демократическата прогресивна партия (ДПП) ще настоява за независимост на Тайван, но е факт, че тя не го е направила през своите 16 години като управляваща партия в Тайван, каза Уанг, добавяйки, че САЩ няма да позволят на Тайван едностранно да промени „статуквото“ в пролива.

Уанг заяви също, че се надява Пекин да осъзнае, че отношенията между САЩ и Китай исторически са били сравнително добри, когато отношенията между САЩ и Китай са били добри, но със засилващото се съперничество между САЩ и Китай е съвсем естествено Тайван, като член на демократичния алианс, да се сближи още повече със САЩ.

В свое изявление Дейвид Лий, председател на Фондация Straits Exchange, каза, че отношенията между двете азиатски страни не трябва да бъдат „битка до смърт“, защото могат да бъдат взаимоизгодни, като същевременно призовава страните да започнат диалог.

Също по време на събитието министърът на Съвета по континенталните въпроси заяви, че Лай открито е казал, че ще продължи политиката на Цай през пролива и призовава Китай да бъде рационален в отношението си към новата администрация на Тайван. Поддържането на мира в Тайванския проток е отговорност и на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами..

    7 3 Отговор
    Няма избор.сваляйте гащите
  • 2 Професора

    10 4 Отговор
    Историята на Китай е следната преди революцията на Мао Дзъдун Китай се е управлявал от колониален елит назначен от британците. По време на революцията колониалния режим бяга на о. Тайван заедно с парите от хазната на Китай.
  • 3 Ке 🚾н🇺🇲еф

    7 6 Отговор
    Тайван е китайски, не англосаксонски, какво реши Китай това ще е!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Китай и САЩ

    2 6 Отговор
    ще се сдобрят за сметка на кремлинското джудже. Китай заграби 1,5млн кв. км. (колкото 14 Българии) и сега ще точи суровини през Транссибирската магистрала до Хайшенвен (бивш Владивосток), оттам на корабите за големите крайморски мегаполиси и стоките на корабите по целия свят. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха - много са, трудолюбиви са и не пият, а и ще имат достатъчно роби за по-грубата работа - по-яки от тях, издържливи на студ, пиещи водка.
  • 5 Ами да

    3 1 Отговор
    Тайван е демокрация, а Китай тоталитарна диктатура! Няма сравнение!
  • 6 007

    1 1 Отговор
    Проблема е че комунистите се интересуват само как да наложат диктатурата си над острова и да прибират печалбите на местната икономика!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬
  • 7 Глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ке 🚾н🇺🇲еф":

    Исторически най-точно е,че Китай е тайвански,тъй като основателите на древните китайски династии са тайванци!
  • 8 Хъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ке 🚾н🇺🇲еф":

    То и Македония е Българска, както и много други територии. Не чувам обаче от русофилчетата да казват нещо за това или не искате да ходите на фронта и да се биете в безсмислена война ?
    Форумните дечица знаете само да плямпате, но живота е тотално различен и определено не е черно и бяло !