Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 07:31 1 343 15

Германия помогнала на ФБР да неутрализира руска компютърна шпионска мрежа

  • хакери-
  • русия-
  • германия-
  • сащ

Тя се занимавала с плановете на Германия за Украйна

Германия помогнала на ФБР да неутрализира руска компютърна шпионска мрежа - 1

Германските органи за сигурност са помогнали за неутрализирането на руска компютърна шпионска мрежа в ръководена от САЩ операция, която разкри отчасти шпионаж на плановете на Германия за Украйна, съобщи вчера вътрешното министерство в Берлин, предаде ДПА.

Хакерската група APT 28 е инсталирала зловреден софтуер на стотици малки рутери в офиси и частни домове, действайки под ръководството на Руското военно разузнаване ГРУ, обяви ведомството.

Хакерите са използвали международната инфраструктура, за да атакуват германски цели през последните две години, включително във връзка с политиката на Германия и доставките за Украйна, каза говорителят на вътрешното министерство, като цитира органи на германското вътрешно разузнаване.

„Атаките бяха съсредоточени върху информация за политико-стратегическата ориентация на Германия във връзка с Русия и подкрепата за доставките на военни стоки за Украйна“, каза говорителят, цитирайки разузнавателната служба, официално наричана Служба за защита на конституцията.

Атакувани са били и цели в други страни от Европейския съюз и НАТО.

„Наясно сме какви инструменти използва престъпният режим на (руския президент Владимир) Путин“, каза министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

„Нашите действия показват колко сериозна е заплахата от руските кибератаки, но също и как се въоръжаваме срещу тези заплахи“, изтъкна Фезер.

Засегнатите устройства вече не могат да бъдат използвани за операции по кибершпионаж.

Зловреден софтуер, инсталиран на рутери, е бил използван като глобална платформа за кибершпионаж, според изявление на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) и информация, дадена вчера от министерски говорител.

Според ФБР цели на шпионските дейности са били правителства, военните, агенции за сигурност и компании в САЩ и други страни. „Руските разузнавателни агенции са се обърнали към престъпни банди, за да им помогнат в този случай“, се казва още в изявлението на САЩ.

Собствениците на засегнатите устройства "много вероятно не са били действителната цел на атаките", обясни министерският говорител. Хакерите са използвали устройствата, за да прикрият структурата на собствената си атака.

Хакерската група APT28 е активна в световен мащаб поне от 2004 г. и министерството на вътрешните работи я определя като един от най-активните и опасни киберактьори в света. Германското вътрешно разузнаване твърди, че групата е част от ГРУ.

Според ФБР хакерите са боравили със зловреден софтуер, за да атакуват рутери, които използват публично известни администраторски пароли по подразбиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ну заец

    20 18 Отговор
    Тия такава параноя ги тресе,че сигурно преди да легнат гледат под леглата за руснаци.
  • 2 Механик

    14 17 Отговор
    Расийски варвари.Само бели знаят да правят.
  • 3 БЪЛАРИН

    23 11 Отговор
    Слънцето вече изгря ,а за обесването на най-великият българин -ВАСЛИ ЛЕВСКИ и думичка няма но за Крайна ни засипвате денонощно с помии !!
  • 4 Анонимен

    12 4 Отговор
    Значи все пак е имало планове за нападение над Крим?
  • 5 да де

    6 3 Отговор
    дъра бъра , щото нашенските "вълшебници" стоят бездейни срещу 5 цифрени суми на месец
  • 6 Същия

    6 13 Отговор
    Беден, мързелив, некадърен, кирлив, прост, иска да е равен с другите дето работят, учат, работят, печелят. Що е то? - Русофил путенист комунист, възражданец

    Коментиран от #8, #12

  • 7 има враг

    10 4 Отговор
    Лично Путин и руските хакери са виновни за всичко! За взривените Севрен поток 1и2, за скъпия ток и газ в Германия, за продължаващата рецесия, за небивалата подкрепа за Алтернатива за Германия.....
  • 8 ценности

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Същия":

    От Сглобката са само работливи - крадат държавата както и през търско не са я крали!
  • 9 глоги

    0 2 Отговор
    Германия Е помогнала на ФБР да неутрализира руска компютърна, шпионска мрежа.
  • 10 От рутера на Шолце

    4 4 Отговор
    Тези бози за "Руската хакерска атака" която уж осуетили ги разпространяват и в САЩ, за да могат да шпионират и цензурират собственото си население преди изборите, които Байдън ще загуби, ако не ги понагласят. А Германия да се огледат за американските хакери, че ще ги докарат скоро до просешка тояга.
  • 11 Лопаткин

    3 2 Отговор
    С лопати и чипове от перални хакваме немските кампютри.
  • 12 Гастарбайтер

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Същия":

    Беден и нещастен ...
  • 13 судосу

    2 1 Отговор
    Германците да не се правят на големи разбирачи, в АТР28 е имало и немски хакери - от Берлин...
    Така,че по-полека с полицейските глупости.Наритали са някое пишлеме и то е издало нещата
  • 14 себестиян

    4 0 Отговор
    Да бях видял пак трудно ще ми е да повярвам ,че Немците имат добри Softwer- ни програмисти защото те никога не са имали качествена електроника спрямо - Японците, Американците, Холандците последните години Ю.Корея ,Китай. Най големите им автомобилни производители като - Mercedes , BMW и VW ползват чужди Software написани в Холандия, Индия, Китай. Изхарчиха 2.5 милиарда Евро за 3-ри години като работиха 2.700 Software инженери за собствена OS накрая нищо и уволниха шефа на отдела -става въпрос за VW. Индия на година има приходи от около 17 милиарда долара от Програмни обеспечения за Германия нито съм чул нито съм чел някъде. Даже да видя не бих повярвал защото Немците са много , много назад в програмните обеспечения - трагедия са от автомобилите произведени след 2005 година които са EURO-4 вечно светещи диоди по таблото и постояни проблеми в елeелектрониката им. В 2016 година А.Меркел беше казала ,че Интернета е нещо ново за нас в същата година бях в Улм и исках да инсталирам на Google картите с часове чаках някъде около 3.2 Gb и попитах къде е Модем...т им като погледнах - беше написано 56 К. Не можах да повярвам и попитаха дали от панти век е останал тоя Модем - нищо подобно наскоро преди 2 месеца го смениха и е нов ми казаха. Не можах да тъй като в 1997-1988 години се ползваха тези Модеми. Ел. колите им - батериите и електромоторите както и много компоненти са Китайски защото нямат докато Японците имат Безотказна електроника а нямат много
  • 15 пенко

    1 0 Отговор
    ЕДНА ОТ 100 - 1000 - И + МРЕЖИ НА РАЗВЛИЧАЩИ СЕ ХАКЕРАКИРИ - ХАРЕЕ-ХААРЕЕ - КРИЩНА !?!?!?!?
Новини по държави: