Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 05:35 1 113 15

Щатски сенатори в Будапеща: Незабавно кажете "да" на Швеция за НАТО

  • унгария-
  • швеция-
  • нато-
  • сащ

Членовете на унгарското правителство са отклонили покана да разговарят с американските гости по темата

Щатски сенатори в Будапеща: Незабавно кажете "да" на Швеция за НАТО - 1
Снимка: Уикипедия

Делегация от американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия посети в неделя унгарската столица Будапеща и призова правителството без забавяне да одобри присъединяването на Швеция към НАТО, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Унгария е единствената страна от 31 членки на НАТО, която все още не е ратифицирала протокола за членството на Швеция. Унгарското правителство е подложено на засилващ се натиск да го направи, след като бави процеса вече над 18 месеца.

Гостуващите сенатори обявиха, че ще внесат в Конгреса съвместна резолюция, в която осъждат отстъплението на Унгария в сферата на демокрацията и призовават правителството на премиера Виктор Орбан да вдигне блокадата пред интеграцията на Швеция в НАТО.

„С присъединяването (на Швеция) Унгария и вашият министър-председател ще направят голяма услуга на свободолюбивите нации по цял свят“, каза сенаторът Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на пресконференция в посолството на САЩ в Будапеща.

Автори на резолюцията са Тилис и сенаторката демократка от Ню Хемпшър Джийн Шахийн. С тях в Будапеща беше и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи.

Шахийн заяви, че е било „разочароващо“, че нито един член на унгарското правителство не е приел поканата за среща с делегацията, но че тя „се надява и е оптимист“, че шведското членство в Алианса ще бъде внесено за ратификация, когато унгарският парламент бъде свикан на 26 февруари.

По-рано този месец сенаторът Бен Кардин от Демократическата партия, който е председател на сенатската комисия по външни работи, постави въпроса за налагането на санкции срещу Унгария заради поведението ѝ по въпроса и определи Орбан като „най-ненадеждния член на НАТО“.

В проекторезолюцията, цитирана от Асошиейтед прес, се казва, че Унгария не е изпълнила ангажимента си да не бъде последната страна-членка на НАТО, която ще одобри присъединяването на Швеция, и че „поставя в опасност трансатлантическата сигурност в решаващ момент за мира и стабилността в Европа“.

Унгарският премиер Виктор Орбан е казвал, че е привърженик на присъединяването на Швеция към НАТО, но и че депутатите от партията му не са убедени в това заради „явните лъжи“ от страна на шведски политици за състоянието на унгарската демокрация. В реч в събота обаче Орбан даде да се разбере, че унгарският парламент може скоро да отстъпи. „Добра новина е, че нашият спор с Швеция наближава своя край. Ние се движим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО в началото на пролетната сесия на парламента“, каза Орбан.

Проекторезолюцията на американските сенатори критикува Орбан за все по-топли връзки с Русия и Китай. В документа се отбелязва, че макар и Унгария да е отворила вратите си за украински бежанци, тя също така е „спънала и размила санкциите на Европейския съюз по отношение на Руската федерация“.

В петък унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че приветства посещението на сенаторите, но „не си струва да се оказва натиск върху нас, защото ние сме суверенна страна“. „Радваме се, че те идват тук, защото могат сами да видят, че всичко, което четат за Унгария в либералните американски медии, е явна лъжа“, заяви Сиярто.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    46 5 Отговор
    Е това е наглост-да нареждаш на суверенна държава какво и как да решава...!?!?!? Абе това америте са ........

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тото

    39 5 Отговор
    Незабавно кажете да или започваме със шантажите и санкциите,разбира се най демократично!!!!😂😂
  • 4 македонски сенатор

    31 2 Отговор
    Не сам дошел да ви плашим, но сакам отговора ви на въпроса ми да бъде ДА!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Артилерист

    29 3 Отговор
    За Швеция четох материал, който я описва в крайно тревожно състояние. Доскоро цветущата неутрална страна потънала във вандализъм и престъпност. Тя приела милиони емигранти, за да оправя демографията си-на комфортно живелите им граждани не им се занимавало с деца- но те отказвали да се приобщят, не искали да работят, обособили се в свои си национални квартали, не разбирали езика, не чакали само на помощи, ами брутално нападали и грабели магазини, заведения за обществено хранене, банкомати, атакували фирми за коли, изнасилвали. Властта в чудо се видяла, защото пуснала и армията да помага на полицията, но не можела да овладее обстановката, понеже на ислямските вагабонти-живяли като гладуващи бездомници- не им пукало от наказания и затвор. Горките шведи и шведки...

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ми,да

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боруна Лом":

    А,нашите изпълняват,още преди да са им наредили.
  • 10 Зико

    22 1 Отговор
    В Нато и ЕС зачитаме мнението на партньорите! Ама само американците са партньори...
  • 11 Свободен

    1 15 Отговор
    Най-добре да се даде на унгарците още по-голям суверенитет с един шут от ЕС и НАТО!
  • 12 Маджарин

    9 0 Отговор
    Незабавно пуснете парите от еврофондовете. И Швеция е готова. Каквото повикали…
  • 13 Жоро

    19 0 Отговор
    Щатси дерибеи заповядват.Ама това не е продажна бългерия и веднага да изпълнява.А е Унгария с достоен премиер
  • 14 Мъдра сентенция

    7 0 Отговор
    Никога не правете това което ви съветват янките. Техните интереси не са вашите.
  • 15 Стършел

    0 0 Отговор
    Те и през 1956 им наредиха да се,, бунтуват" срещу, Изтока" и после най- позорно ги изоставиха!
Новини по държави: