Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 11:52 1 233 21

На Мюнхенската конференция доминира песимизмът относно ролята на САЩ за защита на Европа

  • мюнхенска конференция-
  • сащ-
  • европа-
  • песимизъм-
  • защита

Този песимизъм доминираше в разговорите този уикенд на Мюнхенската конференция по сигурността, където лидери и представители на отбраната се събраха, за да направят преглед на най-големите геополитически заплахи в света

На Мюнхенската конференция доминира песимизмът относно ролята на САЩ за защита на Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на страните-членки на НАТО обсъдиха в частни разговори на Мюнхенската конференция по сигурността необходимостта от подготовка за възможна руска атака срещу една от тях, възникнали на фона на съмнения относно ролята на САЩ в защитата на Европа, според Bloomberg

В публикация, озаглавена "Съюзниците на Украйна моделират свят, в който САЩ отстъпват“, агенцията отбелязва, че "членовете на НАТО сега говорят в частни разговори за руска атака срещу един от тях като за опасност, изискваща незабавен отговор, тъй като те все повече се съмняват че Съединените щати ще запазят традиционната си роля да защитават Европа като част от Алианса“.

"Нарастващото безпокойство сред неговите (на Байдън) европейски съюзници произтича от осъзнаването, че те са в момент, в който Русия е окуражена от успехите си на бойното поле, Съединените щати може би намаляват подкрепата за техния регион и те самите са направили твърде малко, за да се подготвят.

Този песимизъм доминираше в разговорите този уикенд на Мюнхенската конференция по сигурността, където лидери и представители на отбраната се събраха, за да направят преглед на най-големите геополитически заплахи в света.

Присъстващи висши служители по сигурността изразиха загриженост относно неуспеха на САЩ да осигурят милиарди долари финансиране на Украйна и казаха, че планират сценарии, при които това влошаване на подкрепата може да накара Русия да атакува директно съюзник в НАТО“.

В сравнение с решителността на предишни срещи, тази година в Мюнхен цари несигурност, според един от официалните лица.

"Не мога да предскажа дали и кога може да се случи атака срещу територията на НАТО. Но може да се случи след пет до осем години", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю за Bloomberg.

Републиканският сенатор от Охайо Джей Ванс, противник на помощта за Украйна и близък съюзник на Доналд Тръмп, изрази мнението на мнозина в своята партия, когато , че страната му трябва да пренасочи външната си политика към Азия, оставяйки по-малко ресурси за подкрепа на Европа.

"Проблемът на Европа е, че сама по себе си не осигурява достатъчно възпиране, защото не поема достатъчно инициатива. Американското одеяло за сигурност позволи на европейската сигурност да атрофира", заяви Ванс на панелна дискусия в Мюнхен.

Според един високопоставен сътрудник на Конгреса, дори ако американското финансиране за Украйна пристигне, оборудването няма да стигне веднага до Украйна. По-специално изданието пише за необходимостта от ракети за противовъздушна отбрана, "чийто недостиг вече доведе до сериозни загуби от руски ракетни атаки“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 0 Отговор
    Бай Дончо вече каза, който не плаща, ще го дадем на Медведицата.

    Коментиран от #6, #16

  • 2 Мюнхенска конференция

    18 0 Отговор
    Боян Чуков: Антиваксърите на Запад започнаха да пишат, че причината за смъртта на Алексей Навални е трикратната ваксина срещу ковид. Ваксината е на Пфайзер. Единственото, което мога да добавя е, че Путин няма нищо общо с Пфайзер ако западните антиваксъри се окажат прави. По-ясно казано, някои подозират, че имаме убийство на нано ниво.

    Прави впечатление, че в-к "Гардиан" публикува голям коментар за смъртта на Навални 12 или 13 мин. след неговата кончина. Останах неприятно изненадан от хиленето на Юлия Навальная, съпруга на Навални на Мюнхенската конференция за сигурност след новината за неговата смърт. Любопитно е да се отбележи, че американският журналист Гонсало Лира бе изтезаван и убит в украински затвор, но този факт не развълнува "световната демократична общественост" в епохата на цифровото слаб0.умие.

    Коментиран от #5

  • 3 Добро поле

    10 0 Отговор
    Ексклузивно! Червената армия проби фронта.Бандеровците бягат към Берлин.
  • 4 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Бивша Европа е ислямизирана, на соросоидчетата Русия им е Проблемацията де. Аре да видим като са лаченки, да обявят Война на Русия! Хаххахах
  • 5 честен ционист

    0 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мюнхенска конференция":

    Спутник V е другото име на Пфайзер. За ребрандинг не си ли чувал бре?

    Коментиран от #9

  • 6 Бай Дън

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Няма безплатен обяд.Нали не вярваш че Тръмп говори от свое име?Чрез него говори Дълбоката държава.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 СБОРИЩЕ НА ЛУЗЕРИ

    5 0 Отговор
    а Борел им разказва басни и снощните си сънища. Жалка картинка. Обаче екскурзийката си я бива. С държавни пари...
  • 8 честен ционист

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Дън":

    Чрез Тръмп говори Вова.
  • 9 Бинго,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Прочети статията. Не се прави на слаб0.умен.
  • 10 хъхъ

    6 0 Отговор
    САЩ направиха Майдана в Киев, а сега ще оставят Европа да потъва с Украйна.
    На това му се викало "американски прагматизъм"
  • 11 ИДЕТЕ ДО КРЪЧМАТА

    6 0 Отговор
    където Хитлер е направил опит за преврат. После му се поклонете до земи като негови верни фенове, сложете си истинските символи на нацизма, а не се прикривайте с разни голи приказки за демократи. И чакайте Руската армия. Ще дойде

    Коментиран от #14

  • 12 И с право

    2 0 Отговор
    е така !
  • 13 ДРЪН, ДРЪН, ДРЪН

    4 0 Отговор
    Горел е само бледо копие на Борел, дето ходеше с различни чорапи и обувки. И нас ни "приеха" в това блато без референдум, без никакви демократични процедури. Марш и под строй в лагера на ЕС
  • 14 1945

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИДЕТЕ ДО КРЪЧМАТА":

    Да, където е била бившата Бюргербройкелер-8 срещу 9 ноември 1923 г. (Биреният пуч). Сега там има възпоменателна плоча на Георг Елсер, който се е опитал през 1939 г. да убие Хитлер.

    Коментиран от #20

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Дън":

    Абе БайПън, самолета ли изпусна, че пратиха Ка.милата 🤔🤔🤔
  • 16 А БъГъ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ще дадем на султана
  • 17 Сбогом Гринго

    3 1 Отговор
    Хегемонът изпуска въздусите. Първо бяха далечните африкански и арабски колонии, после омекването на показалеца в азиатско - тихоокеанския регион, сега лека полека европейците пускат жълтичко, че нямало кой да ги пази гратис и "на ти си куклата, да си ми парцалите"
  • 18 дедо

    4 0 Отговор
    Борел, тия женици, с които си на снимката, не стават за градинари. Обясни на елитните, като как точно смяташ да оправиш джунглата?
  • 19 здравият разум

    3 0 Отговор
    все пак се прокрадва дори в главите на странните и немощнш ЕС управници. Тъжна е картината и те СИЛНО допринесоха за това.
  • 20 второто

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "1945":

    не изключва първото - че там Хитлер е направил опит за преврат. И после - вдигнали паметник на този, който е направил ОПИТ да го убие, но не е успял.
  • 21 Боро

    1 0 Отговор
    Вчера във "Вашингтон пост" имаше широки обзорни статии за срещата. Няколко американски сенатори, демократи, изразяват съмнение, че положението на фронта ще се промени съществено даже Украйна да получи чаканите 60 милиарда още през март. Освен това се повдига въпросът за вътрешната опозиция срещу Зеленски и обкръжението му. Броженията в армията срещу Сирски са "смущаващи". Но най-притеснителното е, че няма пари за заплати и пенсии. Няма пари за наемниците. Възможни са "мащабни народни недоволства".
Новини по държави: