Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 22:02 3 534 31

"Не им вярвам": майки на загинали руски моряци от "Москва"

  • крайцер-
  • черно море-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • черноморски флот

По данни на британското военно министерство само през последните 4 месеца на 2023 година 20% от руския Черноморски флот е бил унищожен

"Не им вярвам": майки на загинали руски моряци от "Москва" - 1

Крайцерът "Москва" потъна месец и половина след началото на войната срещу Украйна. Майки на млади руски моряци все още не вярват на официалната версия за гибелта на синовете им. "Мисля, че те са някъде там, живи са."

В края на 2023 година Следственият комитет на Русия е прекратил разследването за крайцера "Москва", който потъна през април 2022. В социалната мрежа "ВКонтакте" Дмитрий Шкребец, баща на един от загиналите моряци, пише, че разследването е спряно, тъй като заподозрените или обвиняемите по делото били извън Русия. За да продължи то, трябващло всички отговорни и преки изпълнители да са "в ръцете" на руския Следствен комитет, което зависело от това кога ще приключат военните действия в Украйна, се разбира още от неговия пост.

Още новини от Украйна

В същото време в Русия остават "виновници от друга категоря" - лица, които със своите "действия", "бездействие" или "некомпетентност" са създали условията за потъването на "Москва". "Те допуснаха загубата на флагманския кораб и на нашите моряци", посочва Шкребец.

Броят на загиналите на "Москва" все още е неизвестен

Според правозащитника Сергей Кривенко, ръководител на общественото движение "Гражданин. Армия. Право", военната прокуратура и Следственият комитет на Русия действат по този начин, "когато не могат да кажат истината". Активистът допълва, че руското законодателство все още задължава държавата да провежда пълномащабно разследване на всеки инцидент, довел до смъртта на военнослужещи. "Ако това се е случило в резултат на някакви действия или небрежност, тогава е необходимо да се посочат конкретни виновници. Тоест законът задължава разследващия орган да намери виновните, но политическите обстоятелства не дават тази възможност", казва Кривенко.

Дмитрий Шкребец няма да обжалва решението за спиране на делото. "Трябваше да бъдем уведомени, че делото е спряно, да бъдем запознати с постигнатите дотук резултати и да ни бъде обяснено как ще се развие делото по-нататък. Но това не беше направено. Затова ще отправя официално запитване и се надявам да получа отговор от следователя", каза той за ДВ.

Флагманът на руския Черноморски флот - крайцерът "Москва" - потъна на 14 април 2022 година. Все още не е известно колко души са били на борда и колко от тях са загинали. Според руски медии жертвите са около 40, а други 100 са били ранени. Независимото руско издание "Агенция" твърди, че на борда на "Москва" е имало около 300 наборни войници. Месец по-рано руският президент Владимир Путин беше обещал, че наборните войници и резервистите няма да участват във "военната операция" в Украйна.

Дмитрий Шкребец е подписал документ, с който удостоверява, че синът му Егор, който е бил на задължителна служба на крайцера "Москва", е загинал. Младежът е роден през 2002 в град Армянск в Крим. Семействата на много други моряци обаче отказват да подпишат въпросния документ.

Въпреки че Министерството на отбраната официално потвърди смъртта на матросите, майката на младия моряк Никита Ефременко - Татяна Ефременко - продължава да го търси. "Случайно научих от непознати, че нашите момчета са в Турция. Но просто не знам към кого да се обърна. Осъзнавам, че няма никакъв смисъл да ходя в турското посолство, както и в нашето", казва тя.

Още десетина семейства са отказали да подпишат документите, с които властите ги уведомяват за смъртта на техните деца. "Не са открити никакви тела или части от тела", припомня Ефременко.

И Юлия Цивова е сред тези, които не вярват на официалната версия за смъртта на сина ѝ - 19-годишния Андрей Цивов от Крим. "Мисля, че те са някъде там, живи са. Не вярвам в това, което ни казват, че се е случило с крайцера и че не могат да намерят никого", казва тя пред ДВ.

Двете майки ще продължат да търсят синовете си. Татяна Ефременко дори е пътувала от Ленинградска област до Ростов на Дон, за да си направи ДНК тест в случай, че останките на Никита бъдат открити.

Властите обещават на родителите, които подпишат документите, компенсация от почти 7,5 милиона рубли, както и месечни плащания от над 20 000 рубли (около 200 евро), както става ясно от документ, с който ДВ разполага.

Потъването на "Москва" е знаково събитие във войната

Крайцерът "Москва" беше потопен месец и половина след като Русия започна пълномащабна война срещу Украйна. Според украинските военни той е бил ударен от две ракети "Нептун", но руското министерство на отбраната настоява, че инцидентът се дължи на избухнал пожар на борда на кораба и предизвикана от него детонация на боеприпас на борда. През ноември 2022 годна Следственият комитет образува наказателно дело във връзка с потъването на "Москва" по член 346 от руския Наказателен кодекс (за умишлено унищожаване или повреждане на военно имущество), което сега е спряно.

Потъването на флагмана на руския Черноморски флот се превърна в един от значимите моменти във войната. Украйна дори издаде серия от пощенски марки, посветени на потапянето на "Москва". В същото време се появиха съмнения относно реалната мощ на руския флот, които нарастват с всеки нов подобен случай. Според военноморските сили на Украйна, дотук поне 20 руски кораба или катери, както и една подводница са били или унищожени, или повредени сериозно. На 14 февруари 2024 украински безпилотни самолети потопиха големия руски десантен кораб "Цезар Куников".

По данни на британското военно министерство само през последните 4 месеца на 2023 година 20% от руския Черноморски флот е бил унищожен.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ердоган

    16 2 Отговор
    Защо не вярвате синдром на внезапна смърт като при Навални
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алтеа

    18 23 Отговор
    Днес в руската църква Свети Михаил ,украинците така хулеха и кълняха Зеленски ,че не е истина .Пожелаваха му да загуби и двете си деца .
  • 6 Британците

    19 15 Отговор
    Каквито и да ги дъвчат загубиха Африка. Не могат да си намерят място от яд.

    Коментиран от #7

  • 7 И не само

    17 12 Отговор

    До коментар #6 от "Британците":

    И британци и французи останаха с празни ръце в бившите колонии.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОН УТОНУЛ :)))

    11 3 Отговор
    ОН УТОНУЛ :))))
  • 11 Соломон

    16 21 Отговор
    Майките на младите руски моряци, знаят, че АНГЛОСАКСОНИЯ и техните НАЕМНИЦИ са виновни за смъртта на децата им !

    Коментиран от #12

  • 12 ТАКА СА ИМ КАЗАЛИ

    23 12 Отговор

    До коментар #11 от "Соломон":

    ЗА ВСИЧКИ НЕЩАСТИЯ Е ВИНОВЕН ЗАПАДА КОЙТО УЖ НЕ ДАВАЛ НА русия ДА СЕ РАЗВИВА :))))

    ПРИКАЗКИ ОТ ШИПКОВИ ХРАСТ

    НО ТАКА СЕ ДЪРЖИ СТАДОТО В ПОДЧИНЕНИЕ

    Коментиран от #18

  • 13 Така е !

    24 10 Отговор
    Русия затъва и потъва !
    Скоро НАТО ще я опъва !
    Роза 🌹 Емилова

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рускините освен да крещят:

    23 6 Отговор
    " слава путину", на друго нищо не вярват!
    Крепостници!
  • 17 Соваж бейби

    9 16 Отговор
    Всяка война взима жертви,ама дано вкисналата зелка бъде достойно съден на центъра на Киев от своите от Русия и другите държави въвлечени без съгласие като съочастници с пари не дадени от сърце и подслонени украинци натрапени ,хората не мислиха в началото повярваха на зелката и ги прибраха по къщи и хотели още не могат да ги изгонят някой.
  • 18 Соломон

    7 11 Отговор

    До коментар #12 от "ТАКА СА ИМ КАЗАЛИ":

    Като сте решили да се лъжем.
    И, ние видяхме, как Русия "наложи санкции" на АНГЛОСАКСОНИЯ и колониите им !

    И, то НАПУК на техните БАСНИ за СВОБОДА на СЛОВОТО, СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ !

    БЪЛГАРИЯ никога не е била толкова ЗАВИСИМА държава, от ОСВОБОЖДЕНИЕТО ни от ТУРСКО РОБСТВО до наши дни !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смотльо,

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Така е !":

    Като тази дето е донесла на този свят ли? Тя верни е доста о....на.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СС-Панцеркорпс

    14 2 Отговор
    Тия па. Нашите рубладжии ще им обяснят, че Москва не е потъл. Това е джендърска пропаганда. Просто я повишиха в подводница!
  • 23 Тредстоун

    19 2 Отговор
    никой не вярва на сатрапа окопал се в бункера ... , е може би само подлоганите на местна почва от стадото на копейката , но това няма значение , путлер следва стъпките на мусолини , вече доста близо до финалната сцена .....
  • 24 селянин

    8 2 Отговор
    МодерАтора я укроти малко копеиките, ако си на заплата при Възраждане и ги оставяш безнаказано да плюят по редакторите на сайта, поне кажи на шефа си че си на втора заплатка.
  • 25 Интересен факт

    9 1 Отговор
    Укрите никога вече няма да унищажат такъв кораб. Такъв кораб вече никога няма да плува там.

    Коментиран от #27

  • 26 Хасан Хаспела

    15 4 Отговор
    "Живи са". От над 400 души екипаж, турският кораб успя да спаси около 70 и около 40 бяха спасени от руснаците. Останалите над 300, заминаха при рибите. "Москва" ще остане в историята, като най-големият боен кораб, потопен по време на военни действия. С мижавите си ресурси, украинците успяха да съкратят черноморският флот на рф, драстично. Представете си на какво са способни американците с техните ресурси.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан Хаспела

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Смешен си":

    Прав е човека. Първо-турците няма да позволят подобен кораб да премине Проливите, и второ-украинците няма да допуснат да бъде построен. Няма противоречие.
  • 29 Живи,живи...

    7 0 Отговор
    Колко да са живи като храна на рибите!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания