Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 18:52 1 702 23

Черно море е ключово за сигурността на Европа

  • грузия-
  • украйна-
  • крим-
  • саломе зурабишвили-
  • русия

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили поздравява Европейския съюз за одобрената помощ от 50 милиарда евро за Украйна и очаква същото сега и от Американския конгрес

Черно море е ключово за сигурността на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вече три пъти нейната страна е била нападана от Русия: президентката на Грузия Саломе Зурабишвили е загрижена заради спадащата подкрепа за Украйна. Черно море държи ключа към сигурността в Европа, казва тя за ДВ:

"Като грузинка знам, че битката, която Украйна води за цялата останала Европа, е от решаващо значение”, казва в ексклузивно интервю за ДВ президентката на Грузия Саломе Зурабишвили. В тази връзка тя припомня, че Русия е нападала нейната страна вече три пъти през последните двайсет години. Зурабишвили заема президентския пост в Грузия от 2018 година.

Още новини от Украйна

Сигурността на Черно море е ключова за Европа

Грузинската президентка поздравява Европейския съюз (ЕС) за одобрената помощ от 50 милиарда евро за Украйна и очаква същото сега и от Американския конгрес. “Сигурността на Черно море е сигурността на Европа. Именно това е заложено сега на карта - с Крим, с Украйна, с Грузия, а сега и с плановете на Русия да изгради военна база в Черно море. Всичко това ще повлияе на бъдещите планове на Европа да продължи структурните си инвестиции, да се разширява, а също и да се свърже с останалата част от Централна Азия”, казва Зурабишвили в интервюто.

Президентката на Грузия очаква от Европейския съюз да продължи да се разширява, а за отношенията на Тбилиси с Москва подчертава следното: “Не мисля, че нещо може да се промени в отношенията между Русия и Грузия. Единственото, което може да се промени, е Русия да се изтегли от всички територии, които е окупирала - независимо дали в Украйна или в Грузия.”

Грузинският народ подкрепя евроинтеграцията на страната

През октомври 2023 година управляващата партия в Грузия поиска Зурабишвили да бъде отстранена от поста заради това, че работи за европейската интеграция на страната, без да е упълномощена от правителството. “Разбира се, че има вътрешни политически битки, както във всяка държава. Но е много важно да се знае извън Грузия, че по темата има пълен консенсус сред грузинския народ - вече 30 години, откакто сме независими. Грузинският народ подкрепя европейската интеграция на страната и това никога не се е променяло, дори когато Грузия е била окупирана или нападана”, добавя Зурабишвили в интервюто, дадено за ДВ в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

През октомври 2024 година в Грузия предстоят парламентарни избори и Зурабишвили очаква засилване на руските хибридни атаки. “Ние сме по-близо и руските служби ни познават много по-добре като народ, като характер. Така че в известен смисъл за тях е по-лесно да се намесват в Грузия, защото почвата им е позната. В същото време грузинският народ има опит със съветската пропаганда, която не е много по-различна от днешната руска пропаганда. Така че може би неговата устойчивост е малко по-голяма”, коментира тя.

Зурабишвили вижда бъдещето на Грузия в ЕС

По време на срещата в Мюнхен Саломе Зурабишвили е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски, за да заяви подкрепата си към Украйна. Подкрепа, на която “може да стане свидетел всеки, който дойде в Грузия, като види колко много украински знамена висят по стените в Тбилиси”, казва тя пред ДВ.

В края на 2023 година Европейският съюз обяви, че започва преговори за членство с Молдова и Украйна, а Грузия получи статут на кандидат членка. “Ние сме три държави, които се нуждаят от сигурност в Черно море”, коментира Саломе Зурабишвили. “Русия трябва да се върне в собствената си територия, да научи, че има граници, както всяка друга държава, и да уважава съседите си. Това означава да освободи окупираните територии, а ние да станем членове на Европейския съюз”, обобщава президентката на Грузия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Блгарин

    27 7 Отговор
    Коото повече пари наливате, толкова повече тупаници ще яде Украйна

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бъларин

    26 2 Отговор
    Толкова много ли мразите Украйна, че искате да я унищожите?
  • 6 Незнам

    16 2 Отговор
    Сащ да е част от европа
  • 7 Иво

    21 8 Отговор
    И тази ли грузинска ку...ва заплашва руснаците!! Жените или са малоумни или леки магистрални работнички ,след като нямат държавническо мислене ,а се стремят да печелят пари и да се харесат на ухажора!!
  • 8 Соломон

    23 7 Отговор
    Русия два пъти е нападана от ЗАВОЕВАТЕЛИТЕ на Европа ( Наполеон и Хитлер ), и след това на РУСКАТА АРМИЯ й се НАЛАГА да ОСВОБОЖДАВА Европа !

    Сега АНГЛОСАКСОНИЯ е ЗАВЛАДЯЛА отново Европа, а армията й води война срещу Русия !
  • 9 Мунчо

    15 7 Отговор
    Черно море е локва на Мечока. Който не го разбира ще пати.
  • 10 Реалист

    18 8 Отговор
    НАТО няма стъпи в Черно море никога.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Справка

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Блгарин":

    Загуба на техника Кацап и ЗСУ по време на битката за Авдиевка, от 10 октомври 2023 г. до днес:

    на Руската федерация: 666 бр.

    ▪️Унищожени: 446 бр.;
    ▪️Изоставени: 183 единици;
    ▪️Повредени: 27 бр.;
    ▪️Заловени: 0 единици.

    ЗСУ: 57 бр.

    ▪️Унищожени: 37 бр.;
    ▪️Изоставени: 11 единици;
    ▪️Повредени: 6 броя;
    ▪️Заловени: 3 бр.

    Към всяка посочена единица в таблицата са приложени фото/видео потвърждения.

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Джугашвили

    0 2 Отговор
    В музея на Сталин в Грузия, можете да видите скелета на вожда като малък.

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тролмазен

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Справка":

    Мнсипрост, може да се направи и таблица, с фото и видео за потвърждение.
  • 16 Хохо Бохо

    9 1 Отговор
    Сталин е грузинец. Грузинците са виновни за избиването на много хора по време на ВСВ. Не ли? Жълтопаветниците така разсъждават. Така, че тая да не си отваря много устата, щото е виновна за зверствата в Русия от сънародника и
  • 17 веселяк

    7 1 Отговор
    Ей сега, като обявят Панчарево за ключово за европейската сигурност очаквам "Дуайт Д. Айзенхауер" да цопне в него!
  • 18 незнайко

    8 1 Отговор
    Прочетах заглавието и се чудя как изведнъж Черно море стана с толкова стратегическо значение за Европа като то е ВЪТРЕШНО за определени държави !!! В нашето море няма глобална търговия или мислят да го ПОДПАЛЯТ и него ! Ако това се случи тежко ни и горко на всички които имаме морска граница !!!
  • 19 незнайко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Чул Ви Господ ! ДАНО !
  • 20 Хохо Бохо

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Справка":

    Ма къ ги млатяа с артилерия и дронове га трътиа да бегат хаотично на по-изгодни позиции съкиба ле? Напрао ги попилеа. От видеото не личи некой салохерой да стигна до "по-изгодна позиция" по скоро натори руската земя
  • 21 Да де

    7 2 Отговор
    Но имаше един,много преди нея- комуняга ветропоказател - Шеварнадзе.Лижеше г,зо на юда Горбич,за да стане външен министър.След това,му го нахлузи и на него,за да стане президент на Грузия.Финала беше трагичен.Имаше и друг- който щеше да натупа Русия,начело с Путин,но след това си дъвчеше вратовръзката.А посочените ,са класи над нея,като политици.Тази няма вратовръзка,та не знам,какво ще се наложи да дъвче.Но този път,Шойгу няма да се спре пред Тблиси.Ще ги гази като мравуняк.
  • 22 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Какво бъдеще има Грузия в ЕС, като този съюз няма бъдеще? Къкви прости управленци има по света, като повече от тях са избрани с лъжи и изборни фалшификации. Като френска гражданка Зарубашвили обеща активна подкрепа от Франция и накрая чушки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.