Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 20:29 3 004 4

Реджеп Ердоган: Това е историческа възможност

  • турция-
  • азербайджан-
  • илхам алиев-
  • реджеп ердоган-
  • нагорни карабах-
  • кавказ

По време на разговорите на Ердоган с Илхам Алиев са обсъдени стъпките, необходими за постигане на мир и стабилност в Южен Кавказ

Реджеп Ердоган: Това е историческа възможност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Примирието между Азербайджан и Армения ще бъде „историческа възможност“ за постигане на траен мир в региона и в света, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с азербайджанския си колега Илхам Алиев, предаде Анадолската агенция, цитирана от БTA.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна снощи в Турция на двудневно официално посещение. Това е първото посещение в чужбина на Алиев след президентските избори в Азербайджан на 7 февруари.

„Много съм щастлив, че Алиев избра Турция за първото си официално посещение. По време на срещата ни разгледахме всички аспекти на двустранните ни отношения и обсъдихме регионални и международни въпроси“, каза Ердоган.

По време на разговорите с Илхам Алиев са обсъдени стъпките, необходими за постигане на мир и стабилност в Южен Кавказ.

„Подписването на трайно мирно споразумение между Азербайджан и Армения ще бъде нов източник на надежда за мир, спокойствие и стабилност в нашия регион и в света. Краят на окупацията в Карабах разгърна историческа възможност за постигането му. В този процес ние действаме рамо до рамо с Азербайджан“, заяви още Ердоган във връзка с разговорите с азербайджанския му колега по регионални въпроси. Той отправи призив към всички страни да подходят конструктивно към конфликта между Армения и Азербайджан.

Президентът на Турската Република сподели акценти от разговорите във връзка с конфликта в ивицата Газа и посочи значимостта на Организацията на тюркските държави (ОТД) в това отношение.

„Продължаваме да работим за по-нататъшното институционализиране и укрепване на нашия съюз. Ще продължим да вървим ръка за ръка с Азербайджан и няма да пестим усилия за прилагането на Декларацията от Шуша“, заяви Ердоган, цитиран от АА.

Декларацията от Шуша утвърждава съюзническите отношения между Турция и Азербайджан и е подписана на 15 юни 2021 г. в град Шуша в Карабах.

Турският лидер отбеляза още, че общият обем на търговията между Турция и Азербайджан е достигнала 7,5 млрд. долара, а усилията за увеличаването ѝ до 15 млрд. долара ще продължат.

Ердоган изтъкна значението на сътрудничеството между двете страни и в областта на транспорта и енергетиката в условията на предизвикателствата в международен план.

В тази връзка турският президент изрази надежда, че ремонтите на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще приключат възможно най-бързо, за да може партньорството между Анкара и Баку да извлече най-висока ефективност от сътрудничеството им в областта на логистиката. С тази цел е подписан и Протоколът за железопътния проект Карс-Нахичеван, припомни Ердоган.

Той добави още, че увеличаването на капацитета на газопровода ТАНАП за пренос на газ от Азербайджан към Европа е друг приоритет на сътрудничеството на Анкара с Баку.

„Енергийното ни сътрудничество ще продължи и с новия проект на двете държави за газопровод Ъгдър-Нахичеван, чиито основи са вече положени“, заяви турският държавен глава.

В края на съвместната пресконференция, Ердоган благодари на азербайджанския народ за солидарността му с Турция след опустошителните земетресения на 6 февруари м.г.

Азербайджан построи 1000 жилища и разкри 799 работни места в земетръсната зона на южния турски окръг Кахраманмараш, напомня още АА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аспарух

    16 3 Отговор
    Турция полека лека взима под свое крило Южен Кавказ, както и Казахстан, Туркменистан, Узбекистан.....с путя никой не иска да дружи

    Коментиран от #2

  • 2 Турна

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аспарух":

    На това ми викат Туран.
  • 3 ДОСТ

    9 4 Отговор
    ПРАВОТО Е НА СТРАНАТА НА ПО-СИЛНИЯ. А В СЛУЧАЯТ Е АЗЕРБАЙДЖАН. РАЗБИЙ И ВЛАДЕЙ.
  • 4 ТБ2

    12 0 Отговор
    Рано или късно Туран ще бъде факт.
Новини по държави: