Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2024 10:44 4 233 84

Какво е военното значение на Авдеевка

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • олександър сирски-
  • владимир путин-
  • донецка област-
  • донбас

Според вашингтонския Институт за изследване на войната падането на града има по-скоро значението на символична победа за Кремъл

Какво е военното значение на Авдеевка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на миналата седмица украинското командване обяви, че изтегля войските си от източния град Авдеевка след четиримесечни ожесточени боеве срещу руските сили. Въпросът, който веднага започна да вълнува наблюдателите, е доколко важна е тази победа за Русия и дали тя има единствено пиар значение или има и решаваща военна стойност, пише БТА.

В съботната сутрин новият началник на украинската армия обяви, че изтегля силите си от Авдеевка, чиито сериозно отстъпващи по численост защитници в продължение на четири месеца се опитваха да отблъснат руския щурм на града. Моментът, в който малкият град пада, е изключително важен за Москва, защото то ще повдигне бойния дух на войските ѝ и става факт в навечерието на навършването на втората годишнина от пълномащабната руска инвазия в Украйна и на предстоящите идния месец президентски избори в Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

В кратка публикация във "Фейсбук" в събота сутринта украинският командир генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е взел решението с цел избягване на обкръжение и „запазване на живота и здравето на военнослужещите“. Главнокомандващият добави, че войските се изтеглят „на по-изгодни позиции“. „Нашите войници изпълниха доблестно воинския си дълг, направиха всичко възможно да разбият най-добрите руски части и причиниха значителни загуби на врага в жива сила и техника. Вземаме мерки за стабилизиране на положението и удържане на позициите ни“, заяви Сирски.

Изтеглянето беше обявено ден след като президентът Володимир Зеленски в петък предприе поредна европейска обиколка за убеждаване на западните съюзници да продължат да оказват военна помощ.

ПЪРВО ИЗПИТАНИЕ ЗА НОВИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ

Случилото се в Авдеевка беше първото голямо изпитание за Сирски, след като преди две седмици встъпи в длъжност като командващ на украинските въоръжени сили. В предишното си качество на командир на сухопътните войски той беше подложен на критики за това, че в продължение на девет месеца упорито не се отказваше от отбраната и усилията за удържането в украински ръце на Бахмут, обсада, превърнала се в най-дългата и кръвопролитна битка от началото на войната и струвала скъпо на Украйна, но послужила за изтощаване на руските сили, отбелязва АП.

В последните дни преди украинските войски да се оттеглят от Авдеевка, непрекъснато постъпваха съобщения за тежкото положение в града. В петък Родион Кудряшов, заместник-командир на Трета щурмова бригада, каза, че силите на Киев все още се държат въпреки предприето общо настъпление срещу тях на около 15 000 руски войници, но не скри очакването си „обстановката скоро да стане критична“.

„Врагът се опитва да пробие отбраната, а на някои места и да заобиколи позициите ни“, заяви Кудряшов пред АП. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби обяви в четвъртък, че руските сили започват да надделяват над украинските в битката за Авдеевка. Той добави, че има голям риск градът да бъде превзет от Русия, развой, който говорителят „до голяма степен“ отдаде на недостига на боеприпаси, който изпитват украинските войски. САЩ са най-големият дарител на военна помощ за Киев, но около 60 милиарда долара, предназначени за Украйна, в момента са блокирани заради политическите противоречия в американския Конгрес.

КАКВО Е ВОЕННОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ПАДАНЕТО НА АВДЕЕВКА

Силно укрепената с тунели и бетонни фортификации Авдеевка се намира в околностите на Донецк, административния център на едноименната област, която е частично окупирана от руските сили. Може да се окаже, че превземането на Авдеевка идва точно навреме за Русия и ще ѝ послужи като плацдарм за окончателното превземане на цялата Донецка област.

Но според вашингтонския Институт за изследване на войната падането на града има по-скоро значението на символична победа за Кремъл и няма да доведе до някакви коренни промени по 1500-километровия фронт. „Потенциалното превземане на Авдеевка от Русия няма да бъде значимо от оперативна гледна точка и вероятно ще осигури на Кремъл само пиар и политическа победа“, отбеляза в четвъртък мозъчният тръст. „Превземането на Авдеевка от руските сили създава предпоставки единствено за някои ограничени последващи тактически успехи.“

На същото мнение е и Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения, друг мозъчен тръст. „Авдеевка е без стратегическо значение. Тя можеше да бъде добър плацдарм за украинско настъпление за отвоюване на града Донецк, но Киев не е в състояние да предприеме подобна офанзива и затова нямаше никакъв смисъл да губи напразно войниците си“, каза той пред Франс прес.

По думите на Гресел въпреки че Авдеевка е била силно укрепена още 2014 г. и защитниците ѝ са причинили тежки загуби на руските сили, в крайна сметка руснаците са успели да проникнат в града в средата на януари. През изминалите две седмици украинският гарнизон беше почти обкръжен, добави Гресел и обясни падането на града с бавещите се доставки за Украйна на американските изтребители Ф-16 и привършването на украинските запаси от ракети земя-въздух и снаряди за артилерията.

Украинските сили получиха заповед да създадат нова отбранителна линия западно от града, което означава, че битката в този участък от фронта е далеч не е приключила, отбелязва АФП. Сега предстои да се види дали Украйна ще успее да удържи новата линия и дали Русия разполага с достатъчни резерви да продължи настъплението и да постигне нов пробив, каза Филип Грос от парижката Фондация за стратегически изследвания. Според цитиран от АФП неназован европейски военен източник Украйна ще премине дългосрочно към отбрана, ще се опитва да отблъсква локалните руски нападения и ще се стреми да не пилее излишно военен капацитет, докато чака пристигането на нова военна помощ от Запада, най-вече от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    85 2 Отговор
    Нещо за невални нема ли много бръзо го забравихте

    Коментиран от #32, #34

  • 2 Верно ли

    100 3 Отговор
    Ооо, разбира се, че е символична! Откога чакаме "сценарий" Бахмут 2 - да се чуди човек защо Зеления хвърли толкова жива сила там за тази "символична" победа!

    Коментиран от #31, #40

  • 3 ТаУмВзе

    79 3 Отговор
    Краварчето почна да се Жалва нещо! Честито. До последното окраинско наци. Z
  • 4 Руската Мощ направи Невиждана стъпка

    11 78 Отговор
    За човечеството, Видяхме падането на село Авдеевка, светкавично за 2 години

    Коментиран от #11, #16, #19, #36, #42, #47, #52

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    7 66 Отговор
    руската армия е нелепа

    Коментиран от #20, #77

  • 7 Абе Навални умрял

    51 6 Отговор
    Путин го гръмнал.напишете два реда бе ха ха

    Коментиран от #23

  • 8 честен ционист

    52 2 Отговор
    Като на Мариупол. Укропам могат да забравят за нея повече.
  • 9 Българин

    6 62 Отговор
    руснаците дадоха десетки хиляди жертви за едно селце
  • 10 хахахах символична победа

    67 5 Отговор
    и няма стратегическо значение и накрая половин украйна вече си е Руска хахахаха .мач кай Вова до послед ния наци ст
  • 11 Никалая Коперников

    35 3 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Да не забравяме че Украйна няма Баеприпася!
  • 12 Българин

    4 54 Отговор
    Русия е пред военен колапс
  • 13 бай Иван

    76 1 Отговор
    До вчера беше бастиона на свободна Украйна , днес бил със символично значение. Айде уточнете си нещата дето пишете бре.
  • 14 И какво постигнаха?

    8 49 Отговор
    За 10 години окупираха 17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва, а ЛНР и ДНР ги окупираха паравоенните сили на Игор Гиркин(Стрелков) още преди войната, за което беше "награден" с 4г. затвор. За 23 месеца са окупирали част от Запорожка и част от Херсонска области, а от Киев, Харков и западно от Днепър и Херсон бяха прогонени. Воюваха за Северодонецк и Лисичанск, Соледар, Бахмут, Авдеевка и ги превзеха наистина с огромни жертви и какво сега?. От Северодонецк и Лисичанск са на 20км от фронтовата линия, Соледар е на 5км., а Бахмут на 2км. за година настъпление. Сега за 10г. превзеха Авдеевка на 8км. от центъра на Донецк.

    Коментиран от #35

  • 15 Българин

    5 54 Отговор
    снарядите от България идват в помощ на братята украинци
  • 16 Хахаха

    31 8 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Село до войната наброявало около тридесет хиляди души.

    Коментиран от #26, #56

  • 17 Българин

    5 35 Отговор
    българските БТР пътуват към фронта

    Коментиран от #29, #41, #64

  • 18 ИНЖ1

    4 38 Отговор
    Авдеевка е поредният капан, в който РККА попада. Като в Зимната война 1939г. Пирова победа.

    Коментиран от #53

  • 19 Минка Рускинята от Холандия

    6 35 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Русия не еВоенен фактор,
    Украйна смля Русия, Китай, Беларус,Иран,Кадиров, Северна Кореа, Африка,Дагестан….. и още 40 държави
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тома

    52 2 Отговор
    Въх мари майко това било символична победа.Ами нали от там стреляха и за 8 години избиха хиляди деца жени и стари хора в донецк и луганск.Авдеевка е направиха натовци непревземаема крепос с подземен град
  • 22 ХАХАХА

    48 1 Отговор
    Символично, но го пазят 10 години.....ЩО?

    Коментиран от #30

  • 23 Дааааааааааааа

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Абе Навални умрял":

    И Левски...
  • 24 Слуга на дявола

    41 2 Отговор
    то падането на киев също има символично значение за американците защото това е киевска рус просто началото на руската империя

    Коментиран от #48

  • 25 СТИГА Ц€НЗУРА!

    33 1 Отговор
    "$ВОБОДНАТА м€дия" ,ИЗЛАГАТ€ $€ $ ТАЗИ Ц€НЗУРА!
    украйна € ПЪТНИК И $АМО НА Д€ БИ ЛИ Т€ (РУ$ОФОБИ-€вроатлантици) ОЩ€ Н€ И$КАТ ДА ГО ПРИ€МАТ !
    мо д€ ра тор ч€ , € БИ $И ма ми ца та дж€н дър $ка!
    АМАН ОТ П€ ДА ЛИ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    37 1 Отговор
    Символично, да, най-добре укрепеният район в Югоизточна Украйна…
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смех

    25 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Пътуват за скрап нарцис ! Ходи и ти с тях да се биеш за смъркача !
  • 30 Алеята на ангелите

    33 1 Отговор

    До коментар #22 от "ХАХАХА":

    Защото пуцаха от там със стволна артилерия по Донбас! Сега ще го стигат само с дронове и предоставените от натю ракети!
  • 31 Хахаха много ясно

    34 2 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Всъщност очаквахме "мозъчният тръст" да направи такова заключение............след като руснаците попиляха укрите и чуждите наемници там разбира се че кравешките изпражнения ще омаловажат превземането на тази много важна от стратегическа гледна точка крепост! Не сме и очаквали западналите да кажат нещо друго, дори понякога за разнообразие не казват истината............ама колкото повече скачат срещу Русия толкова по-навътре им влиза, руснаците вече им го набиха до половината и както изглежда тия са толкова тъпи че искат да им го нахлузят целия!
  • 32 Плевнелиев

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Ами, Путин след като го убил лично избягал от местопрестъплението и измил кървавите си ръце. Наел си е адвокат който ще докаже,че не е замесен тъй като е мъртъв а и не е излизал от бункера от много време. Както виждате всеки може да пише такива НОВИНИ. Къде са ми центовете???
  • 33 Истинска победа

    36 1 Отговор
    Падането на Авдеевка е истинска победа за жителите на Донецк, които са обстрелва ни ежедневно последните десет години.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Малко ли!

    38 2 Отговор

    До коментар #14 от "И какво постигнаха?":

    18 процента от територията на Украйна,най богата част на минерали!Плюс цялото Азовско море!Като капак на всичко си върнаха руският Крим! Това,което Краварите никъде не у спяха да направят!Много меки китки тука бе!Гледай тебе да не те укопират,че сутрин и вечер ще те цъкат!
  • 36 Руска Парцаля

    3 18 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Нещо Памуклийките започнаха да мрът на бързи обороти, май Бункерът им се е разсърдил щом ги истребва със украински патрони
  • 37 Демократ гад

    34 1 Отговор
    Ама каква, ако не незначителна победа за някакъв незначителен град. И някакви петдесетина хиляди незначителни млади украински мъже, жертви или трайно увредени. А Германия седми месец в рецесия, такава една незначителна, била мека рецесия, ха, ха, ха. Така меко и незначително, до края на годината, най голямата европейска икономика, незначително ще фалира. Но важното е да се държат за човките със Зеленото джиджИ.
  • 38 Припомням

    32 2 Отговор
    Путин никога не е искал територии от блатата на Украйна. Само искаше да защити руснаците от Донецк и Луганск, безмилостно избивани от киевската неофашистка хунта в периода 2014-2022
  • 39 атеш айдар марийка джамбаз

    15 2 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а 780000 ги направиха инвалиди
  • 40 Не бе,

    4 25 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    колосална победа е.
    Само че пирова.
    Успяха да завземат едно напълно разрушено и невъзстановимо градче, осеяно rнueщa, предимно руска плът, с която се хранят вълци, чакали, плъхове и чepвeu.
  • 41 Да ама

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Ще ги получат руснаците.ще получат и реакторите от белене.сглобката май са русофили
  • 42 Русия загуби Войната

    2 22 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Путин Предаде народът си
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    23 2 Отговор
    Почна сЪ,"Гроздето кисело..."И за двете страни Авдеевка е символична.За Русия -победа,за украйна Загуба !!! З омбр ,сиреч лАйнОВ първи избягаха от там.Като бити многополови..Командира им е пленен и плака на видео.Укри сър ,набутаха ги в американската мелачка на Русия ,а тя сё оказа че работи на обратно аххаахах.За украинците Има поговорка която всичко илюстрира." Хо хол хитрее черта и глупее вороны."
  • 46 Урюрвкос

    25 1 Отговор
    под контролирано изтегляне на по изгодни позиции разбирай бягане през глава на където ти видят очите
  • 47 Накрая пак УСА

    2 18 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Ще праща хуманитарна помощ на Русия.
    Да не забравяме добротата на Америка тя винаги е изхранвала Руският народ във най трудните времена
  • 48 ИНЖ1

    3 19 Отговор

    До коментар #24 от "Слуга на дявола":

    Началото на Руската империя е на основата на Златната орда, а не на Киевска Рус. Разликата е 600-700г. Договорка между Московските княжества и татаро-монголската племенна аристокрация.

    Коментиран от #54

  • 49 пиночет

    3 15 Отговор
    Палячовската гомнорусия, ще стане Москалия!

    Коментиран от #66

  • 50 123456

    25 1 Отговор
    тук символично , там символично ..... и така и изчезването на укр ще е символично и ще се сети някой как са измислили поговорката "Да би мирно седяло , не би чудо видяло"
  • 51 Най-малкото!

    26 3 Отговор
    Вече Укрите няма да могат да обстрелват мирните граждани на Донецк...!

    Коментиран от #62

  • 52 Руски Диктатор

    3 23 Отговор

    До коментар #4 от "Руската Мощ направи Невиждана стъпка":

    Никога светът не е Предполагал че Русия е Толкова слаба Никога, позорът ще е на Руските лица още 1000 години

    Коментиран от #67

  • 53 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "ИНЖ1":

    Основната цел на Зимната война е преди голямата война да отдалечи граничат с Финляндия по далеч от Ленинград .Изпълено е
  • 54 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "ИНЖ1":

    Киевска Рус какво е това?
  • 55 какво казват укрите

    19 1 Отговор
    Коксохим все още можеше да издържи, но беше дадена заповед за оттегляне; прикритието беше осигурено от 3-та бригада. Тази бригада беше доведена в Авдеевка твърде късно.
    Що се отнася до тактиката на руснаците, сега те атакуват така :
    - Първо има много мощни артилерийски атаки и изхвърляне на КАБ. Основните цели са позициите на нашите войски, пътищата и тиловите райони, предната противовъздушна отбрана.
    - След това вдигат маса дронове и прецизно завършват всяко наше движение,
    - в същото време пехотата им се транспортира в бронетранспортьори по фланговете. Руската пехота атакува на малки групи, търсейки слаби точки и заобикаляйки украинските опорни точки.

    Коментиран от #58

  • 56 Фикрет

    2 17 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Смятай като опрът до град със население 2 милиона, утидаха си ей така във канала 2000 години
    УА ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 57 ДрБр

    16 2 Отговор
    Окрайна умря
  • 58 Само леко да те поправя-

    12 1 Отговор

    До коментар #55 от "какво казват укрите":

    Не е - ,,КАБ"
    А - ,,ФАБ"...!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БАРС

    21 1 Отговор
    ЕСТЕСТВЕННО ИМА .ТО АКО НЯМАШЕ ЗАЩО ТОГАВА УКРИТЕ СА СЕ УКОПИРАЛИ ПОДЗЕМИЯТА ПЪЛНИ С БУТИЛКИ МИНЕРАЛНА ВОДА ЯДЕНЕ И Т.Н ОТДЕЛНО СА ВКАРАЛИ ВАГОНИ ПЪЛНИ С БЕТОН В ХАЛЕТАТА А ПОД ХАЛЕТАТА ИМА ПОДЗЕМИЯ И РАШКИТЕ ТРУДНО РАЗБИЛИ ТЕЗИ УКРИТИЯ НО СА ГИ РАЗБИЛИ.И ТОВА УКРЕПЛЕНИЕ СА ГО НАПРАВИЛИ СЛЕД 2015 ГОД.МНОГО ИНТЕРЕСТНО ЗАЩОЛИ СЛЕД КАТО НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.А НАЙ ИНТЕРЕСТНО ПОМЕСЛЕТЕ КОЙ ПРЕЗИДЕНТ ОБИЧАТ ПОВЕЧЕ ВОЙНИЦИТЕ НА УКРАИНА И РОСИЯ ЗЕЛИНСКИ И ПУТИН.ТА ГЛЕДАХ ВИДИОТА ДНЕС НОВО КАТО УКРО СОЛДАТИ ПОКАЗВАТ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ЗЕЛИНСКИ И СИРСКИ И ПСУВАТ ГИ А РАШКИТЕ НА НАЙ ВИСОКОТО МЕСТО В АВДЕЕВКА СЕ ВЕЯТ ЗНАМЕНАТА НА РАША И ОТДЕЛНО ЗНАМЕ ЧЕРВЕНО С ОБРАЗА НА ПУТИН
  • 61 Зомбайо

    20 1 Отговор
    Според тоя същия "институт" преди месец, зеленски нямал намерението да сваля залужни, и всичко било руска пропаганда. Заглавието на новината тук - ISW: Слуховете за уволнения в украинската армия и руската пропаганда

    Дотук по въпроса кой лъже, кой фейква и кой пропагандира, отговорът е ясен за всички с малко мозък в главата.
  • 62 ДНР И ЛНР ПРЕДАТЕЛИ

    2 18 Отговор

    До коментар #51 от "Най-малкото!":

    Отцепниците от ДНР и ЛНР са предатели според руските закони и заслужават да бъдат стреляни от украинците!
  • 63 Запознат

    22 2 Отговор
    Хайде пак опорките:

    - Авдеевка няма никакво стратегически значение
    - Превземането на Авдеевка коства на руснаците невъобразими жертви
    - Новите позиции на ВСУ са къде по-удобни
    - Превземането на Авдеевка е само политически акт на Кремъл.
    - Превземането на Авдеевка е само символична победа и не променя нищо на фронта.
    - Сирски е приел изтеглянето на ВСУ за да запази личния състав.

    Та това не са всичките и списъка е доста по дълъг но всички праведни медии и козячета се скъсват да ги повтарят - всички са на амбразурата но повтарят едно и също.

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Просто е

    18 1 Отговор
    Означава, че фронтът се измества на запад.
  • 66 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "пиночет":

    А бе бок Лук мамчин ,събран от килима от татко си и после изваден от мама отдругото място,що не намериш някой руснак да му кажеш така как-то пишеш? Да видиш как е в Авдеевка,а?
  • 67 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Руски Диктатор":

    Пи Щльо ,гледай тази година парада на 9 май и търси позор на лицата на руснаците,хахахах
  • 68 геноцид

    8 1 Отговор
    Мариупол , Бахмут , Авдеевка - всички те не бяха от особена важност , дали ?!?!?!?
  • 69 Харон

    6 1 Отговор
    Че ако не се събудят натовците и не дадат нужното количество боеприпаси и далекобойни оръжия, тогава могат да се подготвят за една следваща продължителна война, но тя няма да е вече нито на Руска, нито на екс Украинска земя...
  • 70 Ето още

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Запознат":

    една опорка. За 10 години РФ превзе 17,5% от площта на Украйна като Крим го взе с измама и без жертви, а ЛНР и ДНР бяха превзети от паравоенните сепаратисти на Гиркин преди войната. В крайна сметка руснаците са превзели не повече от 5% от Украйна за 10 години - ето това е повод за гордост! Един друг юнак от Полша през Белорус до Москва отиде за 4 месеца - това се казва настъпление. Спрян бе от току що получените по ленд-лиз английски танкове и 40 свежи сибирски дивизии били до Япония и станали излишни след обявяването на война на Япония от САЩ.

    Коментиран от #73

  • 71 Проблемите на

    7 1 Отговор
    НАТО с оръжията са, че никой не е очаквал война подобна на ПСВ с масирано използване на тежка цевна артилерия, танкове, окопна война. Наблягано е на авиация, хеликоптери, РСЗО, тактически и оперативни ракети изстрелвани от кораби, подводници и управлявани от дронове, спътници. Това са оръжия които няма как да бъдат дадени на Украйна поне на тоя етап.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #70 от "Ето още":

    руснаците винаги са били спасявани -това е народ,който няма никаква реална оценка за своята немощ и капацитет
  • 74 Артилерист

    12 3 Отговор
    Едни и същи глупости всеки път, когато руснаците ги наритат по-сериозно. Във връзка с новото качество на ген. Залужни-вице на Порошенко за президентските избори-беше уточнено, че той е предложил на Зеленски още декември миналата година да се изостави Авдеевка, но клоуна е отказал. Нещо повече, той изрично е разпоредил града да се държи при всички случаи. За какво е било необходимо това и била ли е важна Авдеевка за режима на Зеленски? Това просто са реторични въпроси с еднозначен отговор. И на този фон сега да се изкарват руснаците идиоти, че са се блъскали за "това село" залудо, е престъпление към хилядите абсолютно безсмислено загинали украински войници, заради щението на вманиачения им президент да представя очертаващия се провал за някакъв успех. Между впрочем същото мълчаливо отегчение е тегнело и на завчерашната Мюнхенска сбирка на западняците, когато клоуна се опитвал да ги убеди да помагат, щото след Украйна идвал техния ред. Банално до втръсване...

    Коментиран от #76

  • 75 Американски конгресмен:

    7 1 Отговор
    Трябва да се примирим - мир в Украйна е възможен само със загуба на територия. Ние просто нямаме производствения капацитет да поддържаме безкрайно сухопътна война в Източна Европа, заяви Джеймс Дейвид Ванс.

    Коментиран от #78

  • 76 Е, и ако

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Артилерист":

    бяха отстъпили по-рано Авдеевка какво щеше да стане? Щяха да дадат по-малко жертви ли? Просто пак същите войници щяха да се бият и загиват на друг рубеж където украинските войски няма да бъдат така добре укрепени и да дадат повече жертви. Това беше и причината да стоят в Бахмут който също бе силно укрепен. И в двата случая руснаците ги превзеха след пълно разрушение от тежка артилерия, РСЗО и бомбандировъчна авиация. Такива оръжия ВСУ имат в ограничени количества като бройки и боеприпаси.
  • 77 Ъхъ!!!

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Всички балгейриянци сте крайно нелепи със своята сервилност и слагачество пред гевроатлантическата демонкрация. Фатайте се сите под ръчка и хай на прайда.
  • 78 Само автомобилния

    0 3 Отговор

    До коментар #75 от "Американски конгресмен:":

    гигант Тойота произвежда над 10млн. автомобили годишно. В една кола има поне 1000кг. стомана или колкото за 20 снаряда по 50кг всеки. Кое е по-лесно - да направиш 20 броя 155мм снаряда или една РАВ4? Сигурно нямат леярни и стругове в Тойота та не могат да ги направят? Колко подобни фирми има в ЕС, да не ги изброявам. Трябва да се отпуснат пари и да не се излагат - бедна и малка България дава 1/3 от снарядите за тежката артилерия на Украйна само с два завода, да не ги казвам кои са, че е военна тайна.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    Преди предната линия беше на 10 км от Донецк, и украинската артилерия обстрелваше целия град. Сега предната линия е на 25 км, и за да обстреля Донецк , украинската артилерия трябва да се приближи максимално до фронтовата линия, като така ще влезе в обсега включително и на минохвъргачките. Не случайно руснаците продължават настъплението, с цел да се отдалечат още от Донецк, та града да излезе и от обсега на тактическите ракети.
  • 81 КАСАПИН

    2 2 Отговор
    ЗА РАЗЛИКА ОТ ГРАНДИОЗНИТЕ УКРАИНСКИ ПОБЕДИ ПРИ ПЯТИХАТКИ И РАБОТИНО
    ОСНОВНИ ЛОГИСТИЧНИ ВЪЗЛИ КЪМ СЕВАСТОПОЛ
    АВДЕЕВКА НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ
    ПОДОБНО НА БАХМУТ И СОЛЕДАР
  • 82 Хлъц

    2 1 Отговор
    През втората фаза на ВСВ, от щаба на онзи- мустакатия, за подобни " отстъпления,ползваха ефемизъм - "Еластична отбрана". Толкова е била" еластична " че ластика се скъса,когато съветският сержант - Кантария наниза червеното знаме на върха,на Райхстага...Спрете се, не виждате ли с очите си,че обричате на безмислена гибел най доброто от мъжкото си население.И защо - заради чужд интерес,който упорито ви насаждат,като ваш.Какво ви беше,зле? Печелехте милиарди само от транзит на газ-63 млрд кубометра.Нямахте конкурент в Европа.Изнсос на хиляди тона въглища,чугун,стомана.Деляхте лидерство с руснаците по производство и износ на зърнени култури.Един долар се обменяше за 1,68 гривни!!! Сега отидохте на 42 гривни за долар.Живеехте богато,сито, спокойно.Народа ви обикаляше европейските държави и курорти.Държавата ви беше най уредената ,от всички бивши републики на Съветския съюз.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е СИМВОЛИЧНО КОГАТО РУСНАЦИТЕ СТИГНАТ КИЕВ КАКВО ЛИ ЩЕ Е ЗНАЧЕНИЕТО ВЕРОЯТНО СИМВОЛИЧО
Новини по държави: