Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2024 13:30 11 210 152

Оръжие за Украйна: България е напът да стане за посмешище

  • украйна-
  • бтр-
  • българия-
  • бронетранспортьор-
  • нато-
  • тодор тагарев-
  • отбрана-
  • министерство на отбраната-
  • оръжия-
  • ивайло мирчев

Проруски саботаж, некомпетентност или корупция?

Оръжие за Украйна: България е напът да стане за посмешище - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Веселин Стойнев:

България даде толкова пъти оръжие на Украйна, но още нищо не е заминало. Както се казва – имаме желание, но нямаме възможност. Даже обещаните зимни ръкавици още са тук и украинските войници ще ги получат явно напролет.

В отбранителния сектор отдавна се използва модерният термин „отбранителни способности“. Но управленските способности в него изглежда са по-зле и от оскъдните отбранителни. А уж всичко по темата „помощ за Украйна“ е „бетон“. Не просто имаме твърдо евроатлантическо мнозинство, но и всяка формация в него се надпреварва да е най-първи евроатлантик.

Не само имаме правителствена воля да помагаме на жертвата на руския агресор, но и цели 7 парламентарни решения, които допълнително я легитимират – нищо че от самото начало правителството получи „генерално пълномощно“ от Народното събрание. А за капак министърът на отбраната не е просто един от всички тези единомишленици, а човекът с най-натовския ореол у нас.

БТР-ите са дадени, но не могат да бъдат пратени

Министър Тодор Тагарев на няколко пъти бе упрекван от ДПС и от ГЕРБ за мудност в работата по предоставяне на оръжие за Украйна. Но вече и представители на формацията, която го е излъчила – ПП-ДБ, не се сдържат. Защото повече от 3 месеца след окончателното решение на парламента за пращане на над 100 бронетранспортьора на Украйна, те още са у нас.

Както каза депутатът от ДБ Ивайло Мирчев: „Ако утре има десант на руски войски във Варна и ние трябва да пренесем 100 бронетранспортьора, три месеца ли ще ни трябват?“ Даже няма да са само три, а четири, защото министърът каза след това, че до месец машините щели да заминат за Украйна. А руската офанзива на фронта тече с пълна сила.

Оправданията винаги са „обективни“. Ама много сложно било да се съберат тези БТР-и от различни части на страната, сякаш тя е с размерите на Русия. Ама трябвало влакови композиции да се осигурят. Ама трябвало някой да плати 300 000 евро…

Това е пълен срам за държавата пред партньорите ни, пред украинците и пред собствените ѝ граждани. Даваме техника за милиони, а нямаме 300 000 евро да платим разноските за транспорт (ако изобщо е вярно), та британците платили.

Нямаме техника за превоз – а как изобщо ще дислоцираме войски в рамките на собствената си територия във военно време? От МО можеха да потърсят бизнеса – у нас например има логистична фирма, която е превозвала през територията ни огромни платформи тежка техника за учение на НАТО преди години. И всичко това можеше да бъде подготвено веднага след първото решение на парламента през юли, за да може да се извърши веднага превозът след очакваното вето на президента и също така очакваното му отхвърляне, случило се на 8 декември.

F-16 ще дойдат след година, но няма да има къде да кацнат

Но срамът не спира дотук. След дългото недоволство и шумните подмятания от опозицията, че сме си предплатили изтребителите F-16, а ще ги чакаме години, накрая май ще се окаже, че когато най-сетне дойдат, няма къде да кацат и откъде да излитат. Защото за 4 години не успяхме да подготвим за тях Трета авиобаза Граф Игнатиево. Да, имаше забавяне заради Ковид кризата и служебното правителство на президента, но при кабинета „Денков“ изоставането дори не се наваксва, а разходите растат.

Сега шефът на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) иска независим одит на проектите, но и самият министър Тагарев се чуди „дали ще сме готови да ги посрещнем“ през март 2025, когато трябва да дойдат първите F-16. Голям резил ще бъде изтребителите, платени с български пари, да излитат от летища в съседни държави или да стоят приземени у нас, докато чакат да се построи инфраструктурата на „Граф Игнатиево“. За нея вече са отишли 235 млн. лв., но и те не стигат, а финалният етап хич не се вижда.

Министерство, което не може да обяснява

Под заплаха от протакане е и разширяването и изграждането на модерна военна база „Кабиле“ край Ямбол, която трябва да е готова до 2026 г. Но кметът Ревански иска да прави местен референдум срещу нея. Министерството на отбраната очевидно страда от комуникационни умения да обясни на обществеността как по времето на Варшавския договор там имаше оперативно-тактически ракети и съответно срещу тях бяха насочени натовските системи от Турция, Гърция и Шести американски флот, но местните хора не се чувстваха застрашени, а сега, когато сме заобиколени от съюзници, те се страхуват от собствена модерна база. Отделно какви инвестиции в транспортна инфраструктура и икономическо оживление в района това ще донесе.

Впрочем, военният министър не смяташе за нужно усърдно да опровергава от парламентарната трибуна и в медиите и яростните проруски атаки на опозицията срещу помощта за Украйна и превъоръжаването, залагайки на сдържано презрение.

Хирургия и шокова терапия в сектор отбрана

При цялата политическа мощ зад гърба си, Министерството на отбраната отново е слабо ефективно, както преди. Дали заради министъра, оказал се изненадващо неподходящ за поста, или заради проруски саботаж, некомпетентност и корупция в структурите под него, хирургическата намеса е неизбежна. Ако Тагарев е главен виновник, той ще понесе политическа отговорност и няма да е министър след ротацията.

Ако МО е разядено отвътре, ДАНС и прокуратурата трябва здраво да се поразшетат там. Най-лошо е комбинация от двете, при която ще е нужна и шокова терапия. Но сектор отбрана не може повече да остава в нефелни ръце, защото във все по-нестабилния свят отбраната ще става все по-висок приоритет и ще трябва по-бързо да наваксваме изоставането си. Все повече милиарди ще се харчат за армията и ще е недопустимо тези пари да се пилеят и крадат, а и да не работят за икономиката ни.

Но най-първата задача е да спрем да сме за посмешище пред партньорите си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    188 9 Отговор
    Хаха това горното ми звучи, като елементарна женска провокация "ти нали си голям мъж" хаха, ама нпо афторчето е сбъркало адеса и сред адресантите мъже няма само Тагаренка и приятелки хаха
  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    222 11 Отговор
    Винаги сме ставали за посмешище.
    Такива са ни управниците.

    Коментиран от #14, #25, #30

  • 3 Дрън дрън та пляс

    178 8 Отговор
    Кога не сме били за посмешище?
  • 4 Добра новина

    252 25 Отговор
    За разлика от русофобите, мислещите хора са на мнение, че нито един патрон няма да помогне за повече мир.

    Коментиран от #96

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    171 11 Отговор
    Откраднаха БТР- те на път за Осрайна
  • 7 Механик

    194 13 Отговор
    Пращайте БТР-ите, че Зеленски и Тагаренко са им намерили купувач и сроковете изтичат.
    Ша са изложим,начи в международното положение.
  • 8 россиян..

    110 8 Отговор
    Та они тиквуните са си за посмещище..само они моот да копат белински гьолове за над 6 млрд.лв.само те направиха на путин балкански поток за над три млрд.лв.без нито едно отклонение-дори до чирен,даже такси пренос превоз не могът да вземат,оти австро-унгария гледа..иначе шенгенлия през крив макарон.
  • 9 Саса

    143 7 Отговор
    Голям залък хапни, голяма дума не казвай!!! Това е стара народна поговорка. Татака големи думи от големите евроатлантици - ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ... Ще се скрият в миши дупки и Пеевски и Борисов и Петков и Иванов, защото вятъра духа в друга посока вече...

    Коментиран от #79

  • 10 нямали сме

    183 10 Отговор
    300 хиляди евро да платим транспорта, тоя си играе с парите на данъкоплатеца все едно са му лични ... егати наглата п@плач къде сме ви оставили едно малцинство краварски слуги да ни се качите на главите и да ни цоцате парите
  • 11 София

    111 3 Отговор
    Повечета Хора им Пука Как да Оцелеят
  • 12 Тагаренко

    56 13 Отговор
    Аз съм русофил в сянка !
  • 13 Българин

    165 15 Отговор
    Ако утре има десант на руски войски във Варна ще ги посрещнем с хляб и сол!

    Коментиран от #19, #83

  • 14 Статистик

    81 4 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Не, не винаги. А само от 34 години насам.
  • 15 Има ли логика

    75 4 Отговор
    Да пратим един поп да ги наръси тия бетери. Все пак ги пращаме на православно място да трепат ора.
  • 16 Гпст

    89 2 Отговор
    То да не се окаже , че тия 100 бтр не са 100 а 10…другите вече да са били дадени или скрап например ? Някой да си е врътнал далаверката и св да се чудим кво що…
  • 17 ТаУмВзе

    123 6 Отговор
    Щом има същества като тагаренко, ква България да има? Зорлем да се набуташ у Война, щото си Слугинаж не знам как се нарича. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 18 Иванушка 🇷🇺

    82 8 Отговор
    На изпадналите в глад и мизерия германци нещо им е смешно, така ли ? А дали ще им бъде "смешно и забавно" га български и руски ботуши нагазят по улиците на Берлин ? Я, я ....вундаба.... Гаси и езика гаси.
    Не напразно навремето германците са говорели помежду си на Френски, а германския е бил за кучетата и добитъка. Зер гууд 😁😁😁

    Коментиран от #22

  • 19 Мир на праха им

    20 53 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Така излъгаха и една изгорела ванка. Че го чекат укрите със хлеб и сол. Пък то не било хлеб ми бил някакъв джавелин

    Коментиран от #94

  • 20 Не е на път

    49 3 Отговор
    Отдавна е станала

    Цирея на ЕС
  • 21 провинциалист

    108 8 Отговор
    "...срещу тях бяха насочени натовските системи от Турция, Гърция и Шести американски флот, но местните хора не се чувстваха застрашени, а сега, когато сме заобиколени от съюзници, те се страхуват от собствена модерна база..." - това може единствено и само да говори за качеството на едновремешните и сегашните съюзници.
  • 22 Представяш ли си

    67 5 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка 🇷🇺":

    Аз на скоро разбрах че германците гладуват. Като разбрах че съм по добре от тях. И ми стана едно убаво. Знаех си че ще ги минеме тия шваби

    Коментиран от #28

  • 23 Нашият...

    81 2 Отговор
    ...парламент е нещо страшно -> дори и обещаните на чуждо правителство като подарени машини окрадоха при трансфер до Украйна... , пак потънаха нанякъде, абе няма такова крадливо племе като БГ парламентът, аз съм втрещен ;), гледам и не вярвам на ушите си. Вие гледайте след 5-6 месеца как ще кажат, че са пратили БТР-ите, ама някой ги е краднал по пътя, ахахахахахахахахаха.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българийо

    55 5 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Няма да има десант на руски войски във Варна нито утре, нито вдругиден . За какво сте им на руснаците? Не могат да ви накарат да работите за копейки. Вие сте амен, амен, еврозона, не могат да накарат циг,,,сините да не крадат. За едно лято на морето с немци и поляци ли? Те ако искат само с туристи могат да ви превземат. Така, че не бързайте да цапате гащите.
  • 26 Какво се чудите!

    67 6 Отговор
    Та нашият Военен Министър-Тагарев е защитил Дисертация си към - ,,Военната Академия" на СССР-в Москва....!
    Чудя се,как Генерал Атанасов още не се е събудил,че той просто е поредният...Руски Агент...!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 хахаха де тия диви путинофили

    11 43 Отговор

    До коментар #22 от "Представяш ли си":

    Аз па гледах тоя американец дето взема интервю от путин. Как каза че германците са си изсекли дървата да са греят. И че нема какво да ядат. Първо ми стана добре. После се сетих че тоя лъже някаки на другия край на света. Че аз пък ям гов и живея в пещера. Щом германците били чак толкова пропаднали

    Коментиран от #29

  • 29 Слава пРоzтотия

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "хахаха де тия диви путинофили":

    Ама го спеделих белким некой дру са прее
  • 30 Гуньо Простиа

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Такива са ни военноначалниците ! Никой не им търси отговорност за некомпентността и безхаберието !
  • 31 Настопроценти

    34 9 Отговор
    Но най-първата задача е да спрем да сме за посмешище пред партньорите си и Тагарев да бъде махнат от министертвото военно!
  • 32 така така

    26 11 Отговор
    Браво на ПП/ДБ за това.... Това е отговорна позиция! Браво, Тагарев!

    Коментиран от #130

  • 33 Иво

    47 6 Отговор
    КАКВО ЧАКАХА ГЕРБ 15 ГОДИНИ,ЧЕ НЕ НАПРАВИХА ЛЕТИЩЕТО ЗА Ф16
    АКО БЯХА КУПУВАЛИ ПО ЕДИН ИЗТРЕБИТЕЛ НА ГОДИНА СЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ НАД 15

    Коментиран от #98

  • 34 Грантаджиев соросоид

    65 4 Отговор
    България не е "напът", България е посмешище с тия сглобкаджии и феодалите преди тях.
    А дойче зеле е другото посмешище, дето облъчва с правилни мнения читателите си...
  • 35 транспортно лоби има за около

    30 2 Отговор
    120 000 тира . нали натискат партиите за шенген . товарят камьоните и до киев . да карат . ще стигнат до края на февруари .
  • 36 Зеленски:

    43 6 Отговор
    Тагаренко, работотата се запече. Хутите не щат да купят ваште ламарини. Искат американски ракети. Ще чакаш докато се отвори пазара.
  • 37 Иван

    55 9 Отговор
    Хайде стига вече.Бедна България ще помага на богата Украйна.Колкото дадохме,дадохме. Украйна няма да спре да воюва,явно не иска примирие с Русия.
  • 38 Виктор

    33 3 Отговор
    Авторът не струва, а иначе - така трябва!
  • 39 1234567

    8 17 Отговор
    Да знаете от мене. Не може на деградантите само да им сипвате руска пропаганда. За да ви робуват. Требва и по малко паток да им наливате. Две къщи съм построил с такива
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Филип Тотьо

    42 1 Отговор
    Проблема е,че тези 300 000 сигурно вече са усвоени преди да тръгнат машините
  • 42 Антон

    61 5 Отговор
    Не вярвайте на писаниците за тези БТР-и. Още от началото това беше сламка, за която да се хванат всички и натам да е насочвно вниманието. Докато наистина качествена и боеспособна техника беше изнесена : артилерийски установки, комплекси Точка, гвоздика, САУ, боеспособни бтр-и и танкове, ПВО системи, искрено се надявам да не са бастисали и С 300 и ракетите към нея, противокорабни ракети.
    Това с тези сини БЪТ-и е за отвличане на вниманието от същественото!

    Коментиран от #55

  • 43 100 стари колко струват

    24 5 Отговор
    по 7 000 са около 700 000 . няма кой да ги даде . за транспорт колко , ами 90 000 . кой и как да ги носи . нещат . Динко на 100 курса с неговия камьон . може .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 факуса

    34 1 Отговор
    зелки ами кат сте толкоз оправни що не уредите логистиката за ваша сметка,бая продажници работят при вас,удръжте разходите от заплатите им за спасението на демокрацията
  • 46 Тома

    37 2 Отговор
    Дайте бтр на нас сиганите че да живнем малко като ги дадем за скрап
  • 47 Момчил

    13 64 Отговор
    Кирил Петков се оказа най-големият мъж в тази държава. В началото на войната той практически спаси Украйна с тайните доставки на муниции и дизел. Това ще се помни винаги. Петков отсрами цяла България.

    Коментиран от #82, #85, #86, #95

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Не се косете!

    54 7 Отговор
    И с тях и без тях-Украйна вече е бита карта...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахаха

    43 4 Отговор
    Бърза на колкото можеме нашите партньори от САЩ вече пет години не могат да ни направят осем морално остарели изтребителя!!! Камо ли да не ги докарат това ще отнеме още много много време! Ние сме примерно страна от НАТО и действаме по Примера на НАТО! Произвеждането на осем морално-старли изтребителя отнема 10 години! Тагарев наистина ще стане за посмешище но не за това че се бави А като ги закара и видят какви боклуци от 62г. сме им закарали ще му ги убият то главата!!!
  • 52 ТаУмВзе

    13 30 Отговор
    Подлогите на ботокса трябва да са в затвора.

    Коментиран от #144

  • 53 БЪЛГАРИН🇧🇬

    13 36 Отговор
    Само от млатене разбира блатника и продажната копейка.

    Коментиран от #60, #132

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Всъщност

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "Антон":

    Голяма логик има в това.
  • 56 Зеленски:

    21 3 Отговор
    Тагаренко, работотата се запече. Хутите не щат да купят ваште ламарини. Искат американски ракети. Ще чакаш докато се отвори пазара.
  • 57 Иванушка 🇷🇺

    12 45 Отговор
    Тагарев единствено ни отсрами пред света след позорните правителства на резидента крадеф.
  • 58 БАНко

    43 10 Отговор
    ВЕЧЕ ВСИЧКИ СА ВИДЯЛИ РАЗРУШЕНИЯ РУСКИ ГРАД АВДЕЕВКА !!! УКРАИНЦИ , СПРЕТЕ ПОБЪРКАНИТЕ СИ УПРАВНИЦИ И СПАСЕТЕ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА, ТОВА КОЕТО ОСТАНА СЛЕД НАТООВЦЕТЕ !!!
  • 59 Питам

    35 5 Отговор
    А на САЩ колко десетки години ще им трябват за да не докарат платените прословути 8 морално остарели изтребителя f-16?

    Коментиран от #90

  • 60 Тъпанара

    6 9 Отговор

    До коментар #53 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Млатене,млатене .Много млатене!
  • 61 Моряка

    58 6 Отговор
    Този човек- задник, И.Мирчев ,не знае ли,че ако руснаците направят десант във Варна,няма да ни са нужни 40 годишните БТР- и,а цветя,хляб и сол.Ако е толкова невеж,да пита О.З. атлантиците на Пасито,все съветски възпитаници.Отдавна са изчистили праха от съветските дипломи.Колко му е отново да се върнат в Руския клуб.И да оближат праха от кубинките на братята.Свикнали са да се навеждат.
  • 62 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 44 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 63 Отец Дионисий

    8 42 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 64 Опааа

    34 8 Отговор
    Тоя па! 😆 Десант на руски войски!😆 Два “Кинжал” и си чао бе идЕот!
  • 65 Биби

    50 6 Отговор
    За посмешище са само продажните управляващи Денков, Тагарев, Борисов, Мирчев и подобни, но не и България и българите!
  • 66 Последния Софиянец

    8 27 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 67 Лупинг под водата

    27 6 Отговор
    Нема нужда от писти, щото никакви фе3.14 нема да пристигнат.
  • 68 макдоналдс тръмп

    23 6 Отговор
    ХАХАХА ВСИЧКОТО ВИ Е ТАКОВА ТОГАРЕВСКИ ПАЛЯЧОВЦИ ,ЗАТОВА ЕДНА Д.НДА ОТ ПОСОЛСТВОТО ВИ УПРАВЛЯВА ХАХАХА-ХОХОХО
  • 69 Зеленски към Пеевски

    34 3 Отговор
    Шиши Не бързай с БТР-ите, за наша зла беда Путин удари завода който щеше да ги претопява за скрап..... така че за момента няма какво да ги правим ще търсим да ги продадем за скрап някъде в чужбина, но да изчакаме малко цените на метала да се повишат че да припечелим малко повече, и да има и за Боко и Магарев Бог да ги прости.....аааа Пардон да ги благослови!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Тагаенко

    35 5 Отговор
    Как така няма къде да кацнат нашите F-16. В Украйна ще кацнат. Ние отдавна сме се договорили. Само да не ги вземе Путин.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван Асен

    21 2 Отговор
    Като гледам и в какъв вид им ги изпращат с клони и прораснала растителност ,твърде вероятно е да си ги получим обратно за скраб. Малоумието, некомпетентността и антиорганизираността е по силна и от най-великия ти враг.
  • 74 Механик

    4 23 Отговор
    От втарая остана само леш и скрап.
  • 75 Напролет, на лятос

    29 6 Отговор
    Ръкавиците щели да пристигнат напоролет. Ами напролет, ами. Какво реве авторчето? Тамън за контранаступа, миналата пролет нещо контранаснупа се провали, па барем за тая пролет заформят нещо. Ако не друго, поне с тия ръкавици ще могат да плевят коренищата като настъпват
  • 76 Хахаха

    35 6 Отговор
    Няма смисъл никой да ги кара бе! Да се направи предложение Народното събрание 100-те БТР да бъдат натоварени с по един депутат евроатлантик и да бъдат пратени на Братска Украйна за войната срещу лошия Путин! Тъкмо ще помогна на Украйна и с военна техника дето не става и с жива сила дето не става! Ама пък по този начин Ще помогнем и на Украйна и на България! НАЙС А!!!

    Коментиран от #105

  • 77 Доли Дойче веле

    27 8 Отговор
    Този Тагарев, който е срам за България, която иска да тласне българите във война с Русия за пушечно месо,нещо ми се издига в очите! А дано приключи войната и тези проклети български бронетранспортьори,никога не замитат за Украйна!
  • 78 Румен Радев

    10 17 Отговор
    Всичко е под контрол. Тавариш Путин ми каза да топкам топката.
  • 79 Sкаnкhunt42

    8 22 Отговор

    До коментар #9 от "Саса":

    ...духа само в празните ви рашистки глави този вятър...
    15% сте желаещите да живеете в диктатура.
  • 80 Съдията Дред

    19 8 Отговор
    Крадат и с пърдялниците си нашите променкаджии. А уж реконструкцията на Граф Игнатиев трябваше да струва 50 милиона, сега сумата е пет пъти по голяма, и още няма нищо. То и за Баце много неща се говорят ама магистралите - добри или лоши , поне ги има.
  • 81 Перо

    34 9 Отговор
    Ами джендъра Стойнев или DW да плати! От къде на къде българския данъкоплатец ще дава без пари скъпа военна техника, закупена с кървави пари и на всичкото отгоре да им плаща и транспорта, защото в Украйна има ционистки, превратаджийски режим, провокирал война и геноцид, която за нас е чужда и нямаме нищо общо! Крайно време е да депортираме украинската агентура, начело с Тагаренко за Източния фронт на Украйна, да се доказват там!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 От ЮАР

    9 26 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Няма как да има десант на ватенки. Десантните им кораби са вече част от подводния флот. Май им остават само два годни за плаване. И тях ще потопим.

    Коментиран от #88

  • 84 Долу Дойче веле

    11 2 Отговор
    Печатна грешка! Да се чете долу!
  • 85 ВАГИНАЛ

    15 3 Отговор

    До коментар #47 от "Момчил":

    ААААА,ОТСРАМИ ТОЙ ,ОТСРАМИ ,Я КАК ИЗПЛЮЩЯ МУСТАКАТАТА ,,Я КАКВО ЛАПЕ НАПРАВИ НА КУКЕРА ,НАКЛАЩА НАШИЯ НЯМА 5-6 АКО НЕ ГО БЯХА СВАЛИЛИ ОЩЕ ЩО ЖЕНИ ЩЕШЕ ДА ОПЛОДИ
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сатана Z

    19 6 Отговор
    България има горчивият опит с доставките на храни,обмундирование и какво ли още не за Германския вермахт на източния фронт през WW2 ,и още чакаме парите .А те са по днешни оценки към 64 милиарда евро.
    В случая с Украйна лицето Тагаренко е прибрало комисионните ,но не е предвидил ,че транспорта трябва да се плати от нас.Затова сега се ослушва като "плъх у брАшно"
  • 88 Ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #83 от "От ЮАР":

    Ти в ЮАР си пази подгърбието,че някой църен да не си го потопи,така както си се запотил.
  • 89 Град Симитли

    20 2 Отговор
    А така!
    Прапоршик Тагарев Тодор от 2ро управление на ГРУ
    е разконспириран от Мюлер Стойнев!
  • 90 Ха-ха

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "Питам":

    Ами нямат пари за горивото им.Мислели,че ние ще платиме за него,но нали нафта в БТРите трябваше да капнем и ние също загазихме .

    Коментиран от #128

  • 91 Истински български простак патриот

    10 7 Отговор
    Джендърите раздадоха трактори на разни слеяндурнци. И тия после с тях взеха да блокират улиците. Ако имаха поне малко акъл. Щяха да правят танкове. А не трактори. Всичко е засято с рапица и сланчоглед братчед . И го прават на био дизел. Че е по скъп от леба. А и леба е много. Щом си храниме кучетата с месо вече. Толкова сме пропаднали и гладни
  • 92 друг е проблема

    15 1 Отговор
    Реално става дума за корупция.Длъжностните лица са свикнали на рушвети ,пари под масата и тем подобни "стимули" .В противен случай работа не се върши.
  • 93 1111

    19 6 Отговор
    Никаква помощ вече за Украйна.Каквото дадохме,дадохме.Тя не спря да воюва.
  • 94 Каунь

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мир на праха им":

    А от къде се взеха тез джавелини бе джанъм, зер Украйна не е нито у НАТО нито в ЕС?

    Коментиран от #97

  • 95 От кой?

    18 3 Отговор

    До коментар #47 от "Момчил":

    Няма да има един украинец за да помни това.А на другите нации им е през оная работа.Виж руснаците да не си спомнят,че и Канада ще му отеснее .
  • 96 Нонсенс

    2 16 Отговор

    До коментар #4 от "Добра новина":

    Някой виждал ли е мислеща копейка ?

    Коментиран от #101, #119

  • 97 Знаеше ли го това бе освободител хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #94 от "Каунь":

    Джавелина сам не стреля

    Коментиран от #107

  • 98 Само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Е и?Ще нахраниш бабите ли с тоя блок 16 ,вх.F?
  • 99 Вярно

    10 4 Отговор
    За подигравки е България. От една година не могат да изпратят 100 БТР-а. Това е срамота.
  • 100 Ама то комунистите дават😂😂😂😂😂

    4 13 Отговор
    Обещания за украйна, не е като да дават на кремълю!
    Лошото е че българите търпят комунистите да са на власт! Мястото на комунистите е в затвора!!!
  • 101 не им е лесно на мислещите копейки

    5 11 Отговор

    До коментар #96 от "Нонсенс":

    Аз съм виждал една. Но не съм сигурен дали е копейка. Нещо като вожд на путинофилорусофили е. Но дали е поза нямам идея. Знам че има акъл. А тия под него са на ниво картоф. Как ги търпи идея си немам.
  • 102 Ком

    17 4 Отговор
    Тагарев е спокоен защото F16 въобще няма да дойдат в България. Директно за Украйна.
  • 103 Търновец

    11 3 Отговор
    Трудно се разбира статията - още преди години у нас са кацали и излитали F 16 а също и Юрофайтър
  • 104 Ники

    15 0 Отговор
    Тук има доста проблеми в пращането на 100 БТР .... Почваме от там дали реално ги има и дали са годни ... защото ... на хартия ги има ама на практика ... не е баш така ... и като трябва да се съберат става сложно ... почва писане , обяснения , становища .... напускане на хора преди да им се потърси сметка и тн ...
  • 105 по-добре

    16 0 Отговор

    До коментар #76 от "Хахаха":

    ще е да са по двама депутати на БТР. Така по-малко ще останат в парламента.
  • 106 Българин

    20 2 Отговор
    Тъпа и глупаво написана статия в стил колко сме лоши ние българите и колко са всеотдайни истинските евроатлантически наций.Ами истината е че евроатлантици са само такива като Тагарев Пеевски , Борисов и компания.Обикновеният народ си гледа в съвсем други ценности и не се интересува например да се хареса на Брюкел Вашингтон.Колокото до подарените от нашите псевдоатлантици машини, би трябвало Украйна да си плати поне транспорта.
  • 107 Каунь

    17 2 Отговор

    До коментар #97 от "Знаеше ли го това бе освободител хаха":

    Ни дей ми са прай на омряла котка, питам как така тия джавелини се узуваха у Украйна много преди да е почнала СВО? А иначе го видяхме чудодейното Натовско оръжие как се изложи на фронта и при това руснаците воюват само с лопати и чипове от перални.
  • 108 Уса

    17 2 Отговор
    Кой е Ивайло Мирчев?
  • 109 А неее

    3 5 Отговор
    Татарската орда още се кокори,и си траят усул-усул да метър минат ....
  • 110 Ееее ама не се плашой

    17 0 Отговор
    Самольотите и без това ще се насочват направо за фронта... ние гольо ще е само платеца!!!
  • 111 До Цент 🪙

    20 1 Отговор
    България стана за посмешище откат се подложи на посолството за дребни монети
  • 112 Иван

    16 4 Отговор
    Благодаря, поне виждам кой е написал материала. Не знам за България, но вие г-н "журналист" Стойнев от DW вече ме разсмивате. Защо не разкажете за скандала в Германия с техните бронирани машини за 200 хил. евро, купени за 600 хил. евро и изпратени в 404. Какво стана с тези машини, няма ли същото да стане и с тези наши БТР-ри. Малко жал за украйнският народ имате ли? /Риторично/.
  • 113 мдаааа

    14 0 Отговор
    Ами още не са пратени БТР- ите защото изискването е БТР + ястреб... а ястребите не достигат и се очакват новопоявили се!!!
  • 114 Дедо ви...

    12 1 Отговор
    Псевдо управляващи псевдо държавата
  • 115 голяма чудо

    14 1 Отговор
    А руските самолети как излитат и кацат до сега ?
  • 116 въздушен ас

    16 1 Отговор
    Пистата за тия два стари самолета с лак за нокти ли трябва да е лакирана? Щото в тия жендърски времана , с жендърски самолети , всичко е възможно .
  • 117 Путин

    12 0 Отговор
    Късно е чадо,мандалото лопна
  • 118 дисидент

    4 6 Отговор
    "Министерството на отбраната очевидно страда от комуникационни умения да обясни на обществеността как по времето на Варшавския договор там имаше оперативно-тактически ракети и съответно срещу тях бяха насочени натовските системи от Турция, Гърция и Шести американски флот, но местните хора не се чувстваха застрашени, а сега, когато сме заобиколени от съюзници, те се страхуват от собствена модерна база...." край на цитата.
    Много ми е интересно дали този писал материала е наясно как преди 10,11,1989г. някой е могъл да изрази недоволство, по някакав начин, срещу разположените оперативно-тактически ракети на посочения ройон. Списвача е млад и навярна не знае как приключваха подобни прояви на не съгласие с власта преди 10,11,1989г., ако не да пита, има такива хора!
  • 119 Физиотерапевт

    9 0 Отговор

    До коментар #96 от "Нонсенс":

    Да,в Авдеевка вчера видяха доста.
  • 120 Георги Харизанов

    18 0 Отговор
    Нещо се споменава за задължения на България към Украйна.Аз за такива не се сещам ,а ако има ,някой по в час би ли ми ги обяснил?
  • 121 Жмръц

    15 1 Отговор
    Войче деле,абе,за вас всичко в Бг е руско,така ли?В0ните бе!Не мое си изпратим ръкавиците даже-руснаците виновни:))))))))))СМЕШНИ СТЕ!Цялата ни управляващ пас мина е прокрайнси настроена,направиха всичко да загърбят волята на народа си,а вие пак обвинявате русите!СРАМ ЗА ВАС!Оня лалугер денк0ф в Брщксел го питали"...В Бг е зле,икономически,финансово и т.н.,не можете да се орпавите нещо.А нашия пуй кар отговаря: няма значение,важното е да помагаме на Европа"Ах,какъв б0й,ах,мамин сладък...
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ксаниба

    1 0 Отговор
    я дгдг бие, афтурии
  • 124 Иван

    8 1 Отговор
    В Пентагона стотици милиарди се крадат.
  • 125 Иван

    7 0 Отговор
    Сатанинската хазарска коварна Синагога ще създаде втора турска партия в България.
  • 126 незнайко

    8 1 Отговор
    Дано никога не ги пратим !
  • 127 Българин

    1 8 Отговор
    Правителството на ПП-ГЕРБ е проруско, докат парадира като западно, но прави всички "правилни" ходове в полза на руските си господари.

    Не отмениха дерогацията за Лукойл

    Не събират парите, които Лукойл дължи

    Не изпращат обещаното оръжие на Украйна

    Не блокираха сделката с Боташ, която защитава руско-турските интереси в България

    Не гонят Мутрофанова за намесите й във вътрешните й работи и наглото й поведение

    Не блокират опитите на Възраждане да тероризират обществото ни с незаконните си "акции"

    Не спират Волгин да пръска руска фашистка пропаганда и то докато му се плаща от джоба на българския данъкоплатец

    Не вземат мерки срещу службите, които са овладяни от руснаците, включително не разследват защо службите не се задействат за търсенето на руски шпиони уж "търсени" от българските власти

    Финансира проруските едри олигарси с пари от българските данъкоплатци, уж за да "подкрепи земеделците" (с Майбасите и Бентлитата, до един руски другаре)

    Това правителство се опитва с евтино замазване на очите, като символичното премахване на един паметник и няколко "скандала" на тематика колко сме европейци, да замаже очите на българите, че уж е европейско, а действията и методите му говорят точно обратното.
  • 128 Сатана Z

    6 1 Отговор

    До коментар #90 от "Ха-ха":

    БТР има два двигателя и гори керосин като за световно.Мисля ,че вътре имаше нафтова печка з отопление ама не съм сигурен .
  • 129 Ми така е

    8 1 Отговор
    Ми така е е Натото.-срещи, декларации, споразумения, подкрепи, снимки, знамена, колко сме големи, колко сме силни докато...войната си върви!
    Нато предлага само морална подкрепа, нищо друго!
    А ако си спомняте когато избухнаха безредици в Казахтан (отново спонсорирани не от Конго или от Бурунди), само с едно позвъняване на казахтанския прзидент и на другия ден долетяха руските и беларуските спец сили...И за два дена всичко утихна!
    Така се прави!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ъ?!!!

    4 0 Отговор
    Прочиташ от де се е пръкнало писанието и аФтуря ва з е л ин стойнеф, и до тук. Имаш пълна представа за съдържанието на пасквила. По - нататъшното му четене може сериозно да увреди интелектуалните способности на пренебрегналия това предупреждение. Продължавате на своя отговорност.
  • 132 Чуков

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Млатене по прзнатата ти куха АНТИбългарска кратуна!
  • 133 Стършелите

    11 1 Отговор
    Немска, швабска истерия!
    Тъпотията на ПП да си дадем въоръжението без пари а и от горе на това да платим транспорта е слугинство на САЩ! Без пари си дадохме атомните реактори а ще купим на петорна цена нови от САЩ или Франция!
    Добре би било Факти да останат българска медия а не слуга на запада.
    Ако нещо не пасва на ЕС, САЩ и НАТО било руска пропаганда!
    Липсва ни здравословен Национализъм а не интернационализма на ПП, който за жълти центове ще ни продадат!
  • 134 От страни

    9 3 Отговор
    Ча сега ли се сетихте - ние отдавна сме станали за резил. Откак се хванахме с това НАТО-ОТАН. Откак нямаме свестно правителство а са некви ротации и сглобки.
  • 135 Всеки ден има по един Украински Ан-12 в

    7 0 Отговор
    Северния Район на Летище София, от Много то Хангари, станали Складове се товарят оръжия и муниции за Украйна, Всеки ден, самолетите са Украински!? Нее вярно, че само Обещаваме!!
  • 136 КОТарАК

    7 1 Отговор
    Хихихи, един среден пръст за бандеровците от България!
  • 137 БТРзаминаха отдавна по море посока

    5 0 Отговор
    Констанца, когато Тагарев ревеше, че някакъв кораб бил Заплашван в Икономическата ни зона!? Взичко се дава, към Румъния, за това станаха тея опашки от Тирове около моста при Русе!! Фериботите и те визят Тирове с Муниции и оръжия!! БЛЪФИРАТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И мисирки, Всичко Изкара Тагарев от Складовете, Арсенал и Вазовските работят на 3 смени, в Костенец сигурно и там започна да работи завода! Блъфират Политиците, Зеленски няма да благодари за Голи Обещания!!!

    Коментиран от #148

  • 138 Какви воиски при липса на държава

    4 0 Отговор
    Политическата мафия е прозрачна за българина и никой не би постъпил в армията на мафията да мре той, само за да лапат политиците
  • 139 гост

    4 0 Отговор
    Аха вместо да дадем по 50 лв на пенсионерите да дадем 600 к ей така
  • 140 Киро Нашенски

    4 0 Отговор
    Добре защо не обявиха че са им излишни по рано, и да ги бяха обявили на търг. Аз лично купих ДТ-75 което е доста по ненадеждно и тромаво. Гаранция че щяха да ги продадат? Снегопочистване, техника за бедствия и аварии, СПС, земеделци и други им тябват.
  • 141 Мутата

    5 0 Отговор
    Русия ще плати превоза, само да поискат Тагаренковци, Русия ще получе скраб на място 3-4 пъти по евтино. Направо да ги карат в Донбас за претапяне в някоя леярна.
  • 142 Танка

    3 0 Отговор
    Това показва колко е умственият багаж на политиците и на военните. А и колко разбират от въоръжение. Видяли, че по списък някъде има 100 неизползвани БТР и ги дарили. Ама никой не прави планиране за осигуряване на пари и организация на логистиката по изписването от Армията и транспорта. Защото в случая логистиката е в пъти по-скъпа от самите БТР-и. И транспорта се прави от армията, а когато го прави армията и след 2г. няма да заминат.
  • 143 България не е на път,

    3 0 Отговор
    тя отдавна е за посмешище с тези наши "герои" - наследници на комунисти и сега престараващи се на противния фронт. Не е лесно! Но ние сме си виновните, че ги допускаме до властта.
  • 144 кой ти е ботокса -

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "ТаУмВзе":

    Костадин Ангелов - доктора или шмъркалото зелю, който говори винаги коленичил пред началниците, когато проси или ругае Русия? АЙДЕ като пишеш нещо, да има малко логика, А?
  • 145 В блока

    6 0 Отговор
    който живеех имаше цял вход с руснаци и техните семейства, който бяха летци инструктори на Сутата в Безмер , в началото на 90-те години.Онези са други хора , играехме с тях все едно са българчета , родителите ни си ходиха на гости , рускините долу пред входа заедно с нашите майки все едно са българки.Криво да стоим право да говорим от нашата черга са , на 80% се препокриват разбиранията за живота , за семейството.Имало било тактическо ядрено оръжие в Кабиле.Алоооо то Ямбол беше крепост бе , който е бил военен знае за какви поделения с какви оръжия имаше.Само на 50м. не на 100 на 50 беше Червен баир ВВС , ми то неможеш да се доближиш до оградата , все някой те вижда и ти казва да изчезнеш от там.Дойче продажниците да не реват , какво е било преди години , само в Ямбол имаше повече военна техника от всякакъв вид , колкото има сега цялата ни армия в момента.

    Коментиран от #147

  • 146 логистика

    3 0 Отговор
    как да тръгне стоката, като Спартана е само един и
    лети по график един път на три месеца ?
  • 147 Луджев предателя

    6 0 Отговор

    До коментар #145 от "В блока":

    вкара посранниците в поделението в Ормана
    и после нарязаха ракетите !
    Така започна членството ни в лай НАТО
  • 148 Рижкия проход

    6 0 Отговор

    До коментар #137 от "БТРзаминаха отдавна по море посока":

    е разбит до неузнаваемост от военни камиони
    от Александропулис за Окрайна .
    Помощите на байдън минават от там и трошат нашите пътища.
    Пешкира го обитаме пак ние обикновените българи.
  • 149 Будител

    3 0 Отговор
    И сега излиза че Тагарев е двоен...троен агент...хем дава....хем не праща...хем обещава хем обикаля посолствата .....смотаняци....

    Коментиран от #151

  • 150 бай Иван

    2 0 Отговор
    А уж всичко по темата „помощ за Украйна“ е „бетон“. Не просто имаме твърдо евроатлантическо мнозинство, но и всяка формация в него се надпреварва да е най-първи евроатлантик.

    Предлагам Дойче Веле да плати доставката .Стига са плямпали и прибирали пари за пропаганда. Отделете от заплати , финансиране и платете за доставката .Българският данъкоплатец не иска да плаща за чужди политики . Така е честно .Защитаваш клауза ама друг да плаща .Наглеци и изм.е.кяри.
  • 151 Ами ДА...!

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Будител":

    Какъв да еТагарев,освен Руски Агент,щом е завършил Московската Военна Академия на СССР...!
  • 152 Ххххххххххх

    1 0 Отговор
    Тагарев и компания знаят накъде духа вятъра и са се ориентирали правилно.
Новини по държави: