Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 04:22 1 445 13

Вашингтон смята, че Русия разработва антисателитно космическо оръжие

  • сащ-
  • русия-
  • космос-
  • ядрено оръжие

Детонацията можела да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване

Вашингтон смята, че Русия разработва антисателитно космическо оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати смятат, че Русия разработва базирано в Космоса ядрено оръжие за противодействие на сателити, чиято детонация може да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Източникът, който говори при условие за анонимност, заяви, че според него системата ще включва ядрено взривно устройство, поставено в орбита.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, а неговият министър на отбраната категорично отрече съобщенията, че Русия разработва ядрен потенциал за Космоса.

Съобщенията за възможна руска разработка се появиха, след като на 14 февруари председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия направи загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-ясният признак, че според Вашингтон Москва работи по космическо антисателитно ядрено оръжие, беше коментарът на говорителя на Белия дом в четвъртък, че Съединените щати смятат, че разработваната система би нарушила Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, отбеляза Ройтерс

Договорът от 1967 г. забранява на страните, които са го подписали - включително Русия и Съединените щати - да поставят "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Отношенията между САЩ и Русия вече са обтегнати поради много проблеми, сред които на първо място е нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Карибската криза от 1962 г.

В събота вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, без да се позовава на източници, че през последните седмици от американските шпионски служби е разпространено предупреждение, че Русия може би планира изстрелването на нов секретен военен спътник и че ключовият въпрос е дали ще го използва, за да изведе в Космоса действително ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    5 3 Отговор
    Космосът трябва да бъде за Мирни Цели
  • 2 Ами те имат

    19 0 Отговор
    Тирада-2С, Нудол, маневриращи спътници които отиват до вражеския и с РЕБ го заглушават.
    Възможно е да разработват и ядрен взрив, за едновременното унищожаване на много?
    Понеже е спътниците горе станаха много и разстоянията между тях са огромни. А така с един удар и огромна част ги няма.

    Коментиран от #6

  • 3 Хамид

    4 11 Отговор
    А ФАЩ отдавна имат космическо оръжие.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КАКВО

    15 0 Отговор
    изтриха ми коментара.ще го напиша по друг начин .неможещи а са в космоса и имат атом.
  • 6 Кнаус 485

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами те имат":

    Милитаризирането на космоса започна по времето на Роналд Рейгън.... Атомно оръжие в космоса е пресилено, няма такава необходимост..... Що се касае за анти спътниково оръжие и краварите и Русия и Китай и Корея и още други държави работят по него.... Вероятно някой от тях го имат някаква степен, но може да правим само догадки..... Ще ми се да разсъждавам че бедна Русия, външните тоалетни и воюваща, само с лопати, а и крадяща чипове от перални да разработва и разполага такива оръжия е не мисли мо, ама ще се откажа да разсъждавам по казаното от гинеколожката управляваща Европа в момента и бореща се за втори мандат.....

    Коментиран от #11

  • 7 Те горките в украйна

    18 1 Отговор
    С тия лопатки и кирки едвам се оправят, вие в космоса ги пратихте от факти. Какъв е са тоя факс от марчела

    Коментиран от #9

  • 8 Зеки

    12 1 Отговор
    "В събота вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, без да се позовава на източници,".....това някои взима ли го на сериозно.....или "една на пазара ми каза"....
  • 9 Галя от посолствоТО

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Те горките в украйна":

    Аз им го пратих че вече с чиповете от перални се изчерпа
  • 10 Васил

    11 1 Отговор
    Британското разузнаване е на друго мнение. Те смятат че Русия все още не могат да натрупат достатъчно количество откраднати перални, сушилни и тоалетни за да могат да произведат голяма космическа тоалетна чиния способна да унищожи нещо , но все пак с право се опасяват че подобна космическа тоалетна ще потече право върху главите им .
  • 11 Абе това с

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кнаус 485":

    Външните тоалетни изобщо е погрешен аргумент. И при отделните хора е така. Всеки е виждал бедни, наши индийци, които да пушат Малборо или да нямат обувки, но да носят и слушат музика от скъпа техника. Както хората, така и държавите си имат приоритети. Северна Корея също може да няма достатъчно ориз, но стреля всяка седмица ракети.
  • 12 Шопо

    4 0 Отговор
    Това е направено отдавна.
    Една кофа пирони разпилени на геостационарна орбита и готово.
  • 13 Умирам от смях

    1 0 Отговор
    Ама как така? От къде толкова перални и микровълнови? Или ще е от лопати?