Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:22 4 115 84

"Здравейте, тук е Юлия": Какво знаем за жената до Навални?

  • навални-
  • юлия навалная-
  • алексей навални-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин

Тя може да се превърне в морален компас за руснаците

"Здравейте, тук е Юлия": Какво знаем за жената до Навални? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Три дни след смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия публично обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията. Тя е убедена, че смъртта на съпруга ѝ е планирано убийство, замислено от Владимир Путин и изпълнено от конкретни извършители. Заедно със сътрудниците на покойния опозиционер тя иска да разкрие имената им.

С изявлението си Юлия Навалная обяви началото на политическата си кариера, посочват наблюдатели. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, смятат мнозина.

Юлия Навалная не искаше да става политик

"Не трябва да се даваш без бой, когато те бият" - така 29-годишният тогава Алексей Навални обясни през 2005 г. решението си да се кандидатира за градския парламент на Москва. По това време той е заместник-председател на московския клон на партия "Яблоко". Активисти се опитват да прекъснат речта на Навални и дори да хвърлят мишки по сцената. Полицията обаче ги спира. Съдействието от страна на полицията в следващите години се оказва изключение за Навални и представителите на опозицията. През следващите две десетилетия неговият политически път е съпроводен от арести, преследвания и дори отравяния.

Юлия Навалная е неотлъчно до него. Двамата се запознават през 1998 година, женят се две години по-късно, а през 2001 година им се ражда дъщеря - Дария. По-късно се ражда и синът им Захар. Юлия избира да не гради кариера въпреки доброто си образование - тя е завършила Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. Включва се в "Яблоко" и започва да помага на съпруга си с преводи на текстове и изготвяне на бизнес планове. "Бях невидим помощник", казва тя пред списание "Афиша" през 2014 г.

За Юлия Навалня започва да се говори още преди това - след като през декември 2011 г. Навални, който тогава тъкмо е обявил антикорупционния си проект "Роспил", е задържан от полицията заради участието си в митинг за честни избори, Юлия и други опозиционни активисти търсят Навални в различни центрове за задържане в Москва.

"Първата дама" на опозицията

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ѝ през 2013 година. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия Навалная ще кажа, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят, а те са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

През същата 2013 г. Юлия Навалная излиза на политическата сцена като "първа дама", когато съпругът ѝ се кандидатира за кмет на Москва и получава около 27% от гласовете. В предизборната кампания съпругата на Навални почти винаги е до него. Опозиционерът се опитваше да внесе прозрачност в политиката и не криеше доходите, имуществото, съпругата и децата си. В това отношение Навални се отличаваше коренно от стария тип политици.

Отравянето на Алексей Навални в Омск през лятото на 2020 година се превръща в следващото голямо изпитание за Юлия. Тогава Юлия Навалная проявява силен характер, спомня в интервю за ДВ лекарят от реанимацията Александър Полупан: "Държеше се с достойнство", казва той. Нейната упоритост е помогнала сериозно за успешното транспортиране на Навални до Германия за лечение, смята Полупан. Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ѝ в чужбина.

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците

"Умна, ярка, красива жена, която, боя се, няма какво да губи" - така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия Навалная. Според него тя може да се превърна във важен символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия днес. Докато голяма част от мъжкото население продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред конкретни предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин.

Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията за мир "Карнеги", е съгласен с тази оценка. "Ако някога бъде номинирана, Юлия със сигурност ще бъде най-добрият кандидат за милиони", убеден е Колесников.

Както самата Юлия си спомня, като дете тя с интерес е следяла обществения и политическия живот: "Гласувах на всички избори, след като навърших 18 години", казва тя. Навалная е имала и свой идеал за политическа двойка - Михаил и Раиса Горбачови, които "почти всяка вечер след работа излизаха заедно да се разхождат". Тя е убедена, че съюзът ѝ с Алексей, въпреки всички рискове, е дал сили и на двамата. Тя допринася с идеи за речите му, а той е човекът, на когото винаги може да се опре.

Сега обаче ситуацията е различна. "Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми". Другата половина е изпълнена с "ярост, гняв и ненавист", които тя е решена да използва, за да построи една страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов", и по този начин да осъществи мечтата на своя съпруг Алексей Навални.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    63 4 Отговор
    „Преди няколко часа нашите щурмови части откриха няколко частни къщи, в които бяха открити телата на украински войници. При огледа им се оказа, че са минирани“, каза Кимаковски и добави, че огледът и почистването на града продължават.

    Военнослужещи от една от руските десантни части също разказаха за минираните тела на войници от украинските въоръжени сили. Те отбелязаха, че съдейки по естеството на добива, процедурата е извършена прибързано.
  • 3 Същия сорос

    81 7 Отговор
    И враг на русия купена както нашата сглобка
  • 4 Има видео

    92 7 Отговор
    Знаем,че се хилеше на Мюнхенската конференция докато съобщаваше за смърта на Невални....

    Коментиран от #70

  • 5 Българин

    81 5 Отговор
    Какво знаем ли?
    Че ще си вее байрАка.
  • 6 хахаха

    70 6 Отговор
    Полски фермери призоваха Путин да се "разправи с Украйна"
    21.02.2024 г. - 7:33
    Плакати бяха използвани от полски фермери, участващи в стачка срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна, съобщава полска радиостанция.
    Демонстранти в Гозички окачили на трактора си банери, призоваващи Путин да „въведе ред в Украйна, Брюксел и нашите власти“. Към колите е прикрепено и голямо знаме на СССР.
  • 7 Укра

    84 9 Отговор
    Знаем, че докато инфантилният и мъж беше в затвора, тя се пореше денонощно!🤭🤭

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Инфантилна

    8 41 Отговор

    До коментар #7 от "Укра":

    е тази дето те е докарала в света на хората. Същия е бащата,
  • 10 Селянин

    72 5 Отговор
    Вдовицата на Навални отива в Брюксел. Там я посреща Урсула и с тъжен глас и казва:
    - Скъпа Олена, толкова много съжалявам за загубата на Володимир...
    - Но аз съм Юлия, а съпругът ми се казва Алексей - отговорила възмутено г-жа Навална.
    Урсула се смутила леко, след това погледнала в едно черно тефтерче, и казала:
    - Извинявайте, Юлия, грешката е моя. Олена е за ноември.

    Коментиран от #14

  • 11 Абе я у лево....

    67 6 Отговор
    """Какво знаем за жената до Навални?""""".... Въобще тази кифла не ни интересува.

    Коментиран от #29

  • 12 да де

    57 5 Отговор
    Неутешимата весела вдовица вършее наволя докато оня лежеше в пендиза .

    Коментиран от #72

  • 13 Статия

    53 4 Отговор
    Вчера западният проект Навални получи своето логично продължение. Веселата вдовица обяви, че поема политическата кариера на мъжа си
    Вчера западният проект Навални получи своето логично продължение. Веселата вдовица обяви, че поема политическата кариера на мъжа си. Което означава, че поема и спонсорите му, поне 2 западни разузнавания. В Русия се смеят, знаят какво означава това, казват, яви се Светлана Тихановская 2.0.
    Нищо чудно да се опитат да я издигнат за кандидат за президент на Русия, ама ще трябва да е на други избори, защото за тези вече не може. Руснаците се смеят и за друго, казват, фондовете, които хранят западно инсталираните опозиционери, или управляващи като у нас, осигуряват райски живот.
    Пътувания в цял свят, фондации, лекции, участия във всякакви форуми. И безотчетни пари. Но трябва да се знае, всички, които живеят по този начин, издържани от Запада, не свършват щастливо. Предлагам веднага Габриелът да се натисне и да я покани за 3-ти март у нас, че русофилската вълна заплашва да е висока.
    Анастасия Гешева

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А деееее а,

    47 5 Отговор
    Какво знаем за жената до Навални? Хммм.... Кой я оправя толкова време ? А?

    Коментиран от #54

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    4 19 Отговор
    кураж
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Точно така

    64 5 Отговор

    До коментар #7 от "Укра":

    Но освен, че е жена с леко поведение и любовница на Христо Грозев, знаем че е мултимилионер! Откраднатите от Навални пари, заради които го отровиха, той и ги е прехвърлил отдавна! Театрите, колко е измъчена и колко страда са за най простата публика!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Видях... Видях

    48 4 Отговор
    И в Туитър и други видях, че страда...

    Страда милата по курортите на клетата чужбина!!!
    Юлия Борисовна Навальная - „Аз и приятелят ми сме съсипани от смъртта на съпруга ми."
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Статия

    34 2 Отговор
    Вчера западният проект Навални получи своето логично продължение. Вес@лата вдовица обяви, че поема политическата кариера на мъжа си. Което означава, че поема и спонсорите му, поне 2 западни разузнавания. В Русия се смеят, знаят какво означава това, казват, яви се Светлана Тихановская 2.0.
    Нищо чудно да се опитат да я издигнат за кандидат за президент на Русия, ама ще трябва да е на други избори, защото за тези вече не може. Руснаците се смеят и за друго, казват, фондовете, които хранят западно инсталираните опозиционери, или управляващи като у нас, осигуряват райски живот.
    Пътувания в цял свят, фондации, лекции, участия във всякакви форуми. И безотчетни пари. Но трябва да се знае, всички, които живеят по този начин, издържани от Запада, не свършват щастливо. Предлагам веднага Габриелът да се натисне и да я покани за 3-ти март у нас, че русофилската вълна заплашва да е висока.
    Анастасия Гешева
  • 25 Факти,

    5 39 Отговор
    изгонете руските нацисти от тук. Мирише ми на развалено руско месо.

    Коментиран от #68

  • 26 Голата истина

    35 2 Отговор
    Чака парите от фондовете
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 9689

    36 3 Отговор
    Жена на престъпник и то платен.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Оги

    41 2 Отговор
    Всичко е добре, имам само един въпрос: тия как си изкарват прехраната? Кой ги финансира? Ако знае някой, благодаря предварително!

    Коментиран от #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АРЕС

    28 2 Отговор
    Щом не си направи изводите от случилото се с Краварни значи е мнооооого ..роста.
  • 34 Ицето

    22 3 Отговор
    ЧЕ Е К..Р..ВА ОТВСЯКЪДЕ !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Двоен вибратор

    12 1 Отговор

    До коментар #35 от "Кажете бре ?":

    100%
  • 38 Какъв вибратор използва жената ?

    14 3 Отговор
    Само това ме интересува за нея. Как толкова време издържа батерията а?

    Коментиран от #73

  • 39 нннн

    23 1 Отговор
    Трябва ли нещо да знаем за нея? Той и мъжът й, Навални, даже приживе, слабо ни интересуваше.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Как каква е

    20 1 Отговор
    Политическа про..... тка.
  • 42 поема фонда

    22 1 Отговор
    какво значи това?!? Фонда частен ли е или все пак има управителен съвет или нещо друго?!? Мисля, че и сега фонда не се управляваше от навални?!? Тая за две години не отиде на едно свиждане с мъжа си, ама иначе много го обичала, няма да коментирам зли езици, като например помощничката и Ана Гончар

    Коментиран от #55

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 тристан

    23 1 Отговор

    До коментар #30 от "Оги":

    Трябва да попиташ Г.Харизанов, А.Генов, Христо Грозев и...много други продажни полуидиоти...
  • 45 Даскала

    24 4 Отговор
    Нямам причини да ме занимавате с агентите си.
    Мъжа и взел пари от едни сериозни хора за да прави преврат в Русия.
    Не му се получи...
    За какво ни е неговата жена?
    Щяла да управлява фонда...
    За какво ми е този фонд?
    Тука ни управляват бивши автоджамбази , американски и турски агенти.
    Оправете си държавата преди да джафкате за Навални и жена му.

    Коментиран от #48, #52

  • 46 Гръч

    18 1 Отговор
    Ще свърши и тая пародия всички бързат да се нагушат преди Тръмп и Путин да се разберат
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 русия

    3 17 Отговор

    До коментар #45 от "Даскала":

    е извратена държава. Човекъ иска да я оправи, но на варварите това им харесва,

    Коментиран от #71, #74

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сандо

    20 1 Отговор
    Знаем,че Западът ще я дъвче докогато им върши работа и после ще я изплюе.Както направи с Тихановская.
  • 52 стоян георгиев

    1 17 Отговор

    До коментар #45 от "Даскала":

    Даскале даскале...мъжа и ако бе взел пари сега щеше да е в маями ама ...дани верно не си бил даскал,макар че бая даскали има като теб.резултата е на лице.
  • 53 стоян георгиев

    1 22 Отговор
    За съжаление ще убият и нея.в русия е блато ,там убиват читавите за сметка на пияници и милиционери.
  • 54 Сандо

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "А деееее а,":

    Христо Грозев.Има и снимки от близостта им,както и свидетелства.
  • 55 Така

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "поема фонда":

    Си мислиш. Ако не се лъжа през 2019 един блогер "Саня в Флориде", беше отворил неговия електронен портфейл където той получаваш биткойни от своите спонсори. Там имаше биткойни за около четирдесет и шест милиона рубли, а във своя фонд беше декларирал само девет милиона. Това е вашия честен Навални.
  • 56 Иван Иванов

    13 4 Отговор
    Жалко за един млад и умен човек, талантлив, но това е случайна смърт - ако не е наистина убийство някакво, евентуално.

    Но - ако е престъпил закона чрез измами, все пак и това е важно да се знае - какво е станало.

    Сега излиза - че понеже е борец за свобода и не трябва да се разследва дали не е криминален.

    Впрочем беше напълно неизвестен.

    Коментиран от #57, #60

  • 57 Ами

    15 2 Отговор

    До коментар #56 от "Иван Иванов":

    Те навремето от френската фирма "Ив Роше" потвърдиха че от страна на братья Навални срещу тях са извършен мошеннически действия.

    Коментиран от #58

  • 58 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #57 от "Ами":

    Няма такова нещо.компанията излезе с няколко изявления че няма никакви претенции към братята.въпреки това във франция тече дело срещу нея за това че не е отрекла по категорично обвиненията от руска страна.

    Коментиран от #61

  • 59 Зико

    8 1 Отговор
    Знаем, че в природата вакуум няма. А и рускините/украинките са по парите.
  • 60 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #56 от "Иван Иванов":

    Интересно що създаваш.пропутинска хипотеза.щом не си запознат? И ако си учил математика би трябвало да си развил логическото си мислене до там ,че ако путин е убил стотици свои противници е възможно и напълно допустимо да е убил и най големия си такъв.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Луд

    12 2 Отговор
    Кой пуска кокала, па то ако ще и кожен да е . Простопутка.
  • 63 Жалка работа

    15 3 Отговор
    Тази или мъжа и никога не съм ги чул да реват за Асандж или Сноудън.Защото са слуги на ЦРУ,а другите врагове ! Какъв морал,какви демократи 😂
  • 64 Сталин

    6 1 Отговор
    Здравейте ,аз съм вашата нова принцеса
  • 65 Мда

    10 3 Отговор
    Идиотщината в някой медии продължава с пълна сила!
    Разкажете ми къде живее с кого живее от къде пари за да живее , кога за последен път видя мъжа си,
    Тези разкази за западняците. Те живеят заради и с телевизора.
    Срам сте
    За Асандж или Гонзало Лира нещо
  • 66 123

    9 2 Отговор
    Нахални с 1% подкрепа и тази шамара колко ще вдигне, хаха жалки медии
  • 67 флипп

    7 1 Отговор
    Разпада и клоунадата в медиите е тотална, добре че вече никой не им се върже на глупостите!
  • 68 Бай Ставри

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Факти,":

    Не ти така си миришеш. И непробвай с къпане. Гангренясъл мозък с къпане на се оправя.
  • 69 Охи

    5 3 Отговор
    Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците.

    Ма тая била много морална, бе...ще ни бъде еталон.
  • 70 Майна

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Има видео":

    Дурак, знаеш каквото са ти показали .

    Коментиран от #76

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ксаниба

    5 2 Отговор
    мъжът и висял пари, сега ще трябва тя да отработва кървавият дълг, после детето им, и така, проклети са предателите...
  • 76 Арестович

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Майна":

    на теб да не ти показаха как навални се смее на погребението и, чушпаниноу?!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Питащ

    4 2 Отговор
    Може ли вече да се е превърнала в топ агент на ЦРУ?
  • 79 666

    11 0 Отговор
    СЪВСЕМ МАЛАК ВЪПРОС - КАК ИМ СЕ ОТДАВА ЦЯЛ ЖИВОТ НИКЪДЕ ДА НЕ РАБОТЯТ А ДА ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ОХОЛНО

    Коментиран от #80, #83

  • 80 филип ейджи

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    с дупенье
  • 81 ЕЙ БОРЦИ ПРОТИВ ПУТИН

    1 0 Отговор
    ПИТАЙТЕ ЕБАЧА И ХРИСТО ГРОЗДЕВ ДЕТО СЕ КРИЕ ЧИ ЧИЧО ВОВА МУ Е ВДИГНАЛ МЕРНИКА .

    Коментиран от #82

  • 82 ДА НЕГО ПРАВИ

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "ЕЙ БОРЦИ ПРОТИВ ПУТИН":

    МЪЖКА ПРОСТИТУТКА ИЦИТО ЩЕ СТАНИ ДЪРЖАНКА.
  • 83 ПОЗНАВАЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "666":

    ЧИЧО САМ ОТ КРАВАРИЯ ПЛАЩА ,ПИТАЙ АНТОАНЕТА ЦОНЕВА ПИЯНКАТА ЩЕ ВИ ОБЯСНИ.
  • 84 !!!?

    2 0 Отговор
    Путин не може да спре бъдещето на Русия - Навални !!!?

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания