Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 15:35 2 114 33

Обвинението: Джулиан Асандж е съден за безразборно огласяване на имената на източници, а не заради политическите си възгледи

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • пентагон-
  • великобритания

Сайтът „Уикилийкс“ за първи път стана известен през 2010 г., когато публикува военно видео на Пентагона, показващо атака от 2007 г. с хеликоптери „Апачи“ в Багдад, които убиха 12 души, сред които и двама журналисти от Ройтерс

Обвинението: Джулиан Асандж е съден за безразборно огласяване на имената на източници, а не заради политическите си възгледи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж e подведен под отговорност заради огласяването на имена на източници, а не заради политическите си възгледи, заявиха адвокати, представляващи на САЩ, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Агенцията отбелязва, че 52-годишният мъж, издирван от американските власти заради публикуването на огромни количества поверителни военни документи и дипломатически телеграми на САЩ в сайта си „Уикилийкс“, сега се бори да спре екстрадирането си от Великобритания в САЩ.

Американските прокурори твърдят, че изтеклата информация е поставила под заплаха живота на американските агенти и няма извинение за Асандж. Неговите поддръжници обаче го наричат журналист и герой, преследван заради разкриване на неправомерни действия на САЩ.

Адвокатите на Асандж заявиха пред Висшия съд в Лондон, че мотивите за делото са политически, твърдейки, че той е станал мишена поради това, че е разкрил „престъпления на държавно ниво“ и че Доналд Тръмп се е интересувал от "подробни възможности" как да го убие.

Според представляващи САЩ юристи обаче обвинението срещу него е „се основава на върховенството на закона и на доказателства“.

Прокурор Клеър Добин каза пред съда: „Обвинението на жалбоподателя може да е безпрецедентно, но това, което той (обвиняемият) направи също беше безпрецедентно."

„Асандж безразборно и съзнателно публикува пред цял свят имената на лица, които са действали като източници на информация за САЩ", добави тя. „Именно това са тези основни факти, които отличават направеното от него от (публикации) в "Ню Йорк таймс" и други медии. Именно това формира обективната основа за неговото наказателно преследване. Тези факти го отличават, а не неговите политически възгледи“, подчерта Добин.

Самият Асандж отново не се яви в съда днес, нито наблюдаваше делото дистанционно, защото се почувствал зле.

Съдебното преследване на австралиеца започна през 2010 г. и той впоследствие се укриваше седем години в посолството на Еквадор в Лондон, преди през 2019 г. да бъде изведен и арестуван за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция.

Асандж се намира в строго охраняван затвор в Лондон и въпреки че се ожени там, Великобритания най-накрая одобри екстрадирането му в САЩ през 2022 г.

Адвокатите на Асандж казват, че ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 175 години години затвор, но дори и да не се стигне до това, вероятно ще получи присъда от поне 30 до 40 години.

Според американската прокуратура обаче присъдата му едва ли ще бъде по-дълга от 63 месеца.

Ако Асандж спечели делото за обжалване на екстрадицията, ще бъде проведено ново пълно изслушване, за да бъде преразгледана отново жалбата му. Ако загуби, единствената му останалата опция ще бъде обжалване пред Европейския съд по правата на човека. Съпругата му Стела Асандж каза, че ако е необходимо, адвокатите му ще се обърнат към европейските съдии за спешна забрана на екстрадицията.

Сайтът „Уикилийкс“ за първи път стана известен през 2010 г., когато публикува военно видео на САЩ, показващо атака от 2007 г. с хеликоптери „Апачи“ в Багдад, които убиха 12 души, сред които и двама журналисти от Ройтерс.

След това сайтът публикува хиляди класифицирани файлове и дипломатически телеграми, които извадиха на показ често силно критични САЩ оценки на световните лидери от руския президент Владимир Путин до членовете на саудитското кралско семейство.

Сред поддръжниците на Асандж са правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, медийни групи и политици като австралийския министър-председател Антъни Албанезе, който миналата седмица гласува в подкрепа на предложение, призоваващо за връщането му в Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 61 Отговор
    Предателите това заслужават.

    Коментиран от #11, #29

  • 2 Радио Елто

    56 4 Отговор
    Свобода за Асандж!

    Коментиран от #10

  • 3 Преминаващ

    4 41 Отговор
    Никой не Обича предателите!

    Коментиран от #8

  • 4 да де

    43 1 Отговор
    Хехе егати глупостта да се разбира ли, че ако беше казал имената подред нямаше да бъде съден.
  • 5 😆😆😆

    27 4 Отговор
    УСА са най изминалата държава на света 😆😆😆
  • 6 Таумвзе

    5 37 Отговор
    Съдбата му ще е като на другия предател Навални.

    Коментиран от #12

  • 7 Ксаниба

    37 4 Отговор
    убиха крадливия нахални, дето им е висял пари, а революци в Русия така и не е спретнал, сега ще убиват Асанж,
  • 8 КОТарАК

    45 2 Отговор

    До коментар #3 от "Преминаващ":

    Какъв предател,бе той не е американец,а австралийски гражданин.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Акула

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Елто":

    Моля?

    Коментиран от #14

  • 11 Когнитивен Дисонанс

    46 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Какъв "предател" е точно? Престъплението му е, че огласи факти за мръсните дела на Чичо Сам. Ако САЩ бяха читава държава, то нямаше какво да и "предаде".
    Защо е затворен при най-нечовешки условия, след като не е осъден за нищо? Какво стана с презумпцията за невинност? Да не би Великобритания да е долна тоталитарна държава, която си позволява да затваря хора без съд и присъда?

    Коментиран от #21, #23

  • 12 !!!?

    6 28 Отговор

    До коментар #6 от "Таумвзе":

    Навални никой не е предал ! Омразата към противниците на Путин е основен двигател за всеки варварин !!!?
  • 13 Еми....

    26 2 Отговор
    Демокрация....
  • 14 Кара Куда

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Акула":

    Свобода за Асандж! А между другото FJB !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наглецо

    39 3 Отговор
    Разобличил, агенти на ЦРУ,които били толкова тъпи,че даже не знаели как да си заличат информацията за зверствата на САЩ ! За това ли е виновен ? Че показа истината пред целият Свят !
  • 17 Калпазанин

    31 3 Отговор
    Осъден, 🤔🤔🤔🤔🤔защото казва и показа истината. Лицемери. Апропо в Лондон се стачкува за това той да бъде пуснат на свобода а дано ама надали току виж се обесил и той с тоалетна хартия в затвора
  • 18 Вземайте

    23 1 Отговор
    Пример журналисти
  • 19 опа...

    13 3 Отговор
    Много демократично....
  • 20 Фафаф

    20 2 Отговор
    Гонзало Лира го убихте

    Освобидете от отговорност Асанж, Пучдемон, Снуoдън.

    Маннинг е освободен от Обама защото бил гай.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Първо

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "Фафаф":

    Да са си опичали акъля.
  • 23 Едни и същи

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Когнитивен Дисонанс":

    ч .@ F y . т . ск и фамилии, окупирали САЩ, са окупирали и гАнглия. Те чрез тях, банките си, наднационалия капитал и корпорации, налагат тиранията си над света.

    Коментиран от #26

  • 24 НЕ Е ВЯРНО

    9 2 Отговор
    ОСЪДЕН Е ЗА НЕПРАВОМЕРНО ПУСКАНЕ НА ВОДАТА В ТОАЛЕТНАТА
    АБЕ ВАЩА МА....А ИЗВРАТЕНА
  • 25 От ЮАР

    3 10 Отговор
    Ако беше само разкривал факти е О.К., но след като разкрива самоличност на агенти и стова ги поставя в опасност, нормално е да му се търси отговорност. Медиите трябваше да осветлят този аспект още от самото начало. Неморално е, да поставяш в опасност живота на хора, които лично на теб или на твоята страна нищо не са ти направили. От морална гледна точка, деянията на Асанж са осъдителни.

    Коментиран от #28

  • 26 От ЮАР

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Едни и същи":

    От Британия и Щатите тирания не сме видели, а и сума ти Българи отидоха именно там. Но от Русия сме видели тирания на квадрат. Затова, никой не емигрира в Русия. Евтини опорки за малоумници. Тирания било. Ами като имаше ГФР под тиранията на Щатите и ГДР под братската закрила на сесесере-то, май нито един Западно-Германец не прескочи Берлинската Стена, а десетки хиляди избягаха от братското сесесере, право в Американската тирания. А бе като пишете глупости, все пак, имайте пред вид, че не всеки е с вашето Ай-Кю с номера на обувките ви.
  • 27 ПО ТОЧНО

    7 2 Отговор
    еййййййййййй ония от запад лъжат , вие от тук мажете...
  • 28 АМИ ТИ ОТ КЪДЕ НАУЧИ

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "От ЮАР":

    ОТ ОБВИНЕНИЕТО
    АМИ КАКВО ОЧАКВАШ ДА КАЖЕ ОБВИНЕНИЕТО
    ЧЕ НЯМА АРГУМЕНТИ ЛИ
    АМИ НАЛИ ЩЕ ГИ УВОЛНЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ
  • 29 Ляв+

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Атлантистите-Демонкрати леят крокодилски сълзи за Навални, но не обелват и дума за Асандж. Меко казано - двойни стандарти
  • 30 Атлантист+

    0 2 Отговор
    Руската пропаганда днес нарочно тръби за Асандж, за да се забрави по-бързо случаят с Навални
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Туман

    3 0 Отговор
    Видеото което вкара Асанж в затвора, великите демократи избиват журналисти за да скрият военните си престъпления.

  • 33 флипп

    3 0 Отговор
    Асанж пусна едно видео в което се виждаше, как американците избиват журналисти в Ирак, за да не им позволят да изнесат данни за военни престъпления. Интресно това как го няма в горната статия...От там тръгна всичко
Новини по държави: