Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 17:26 2 446 5

Антъни Блинкън проведе среща с президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва

  • антъни блинкън-
  • бразилия-
  • президент-
  • среща-
  • луиз инасио лула да силва

В кратък коментар пред медиите, по време на срещата в президентския дворец в Бразилия, Лула напомни, че в САЩ през ноември предстоят президентски избори

Антъни Блинкън проведе среща с  президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, проведе среща с президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва в контекста на дипломатически скандал. Този скандал възникна след изявлението на бразилския лидер, в което той сравни военните действия на Израел в ивицата Газа с нацисткия геноцид по време на Втората световна война, съобщиха Ройтерс и БТА.

В кратък коментар пред медиите, по време на срещата в президентския дворец в Бразилия, Лула напомни, че в САЩ през ноември предстоят президентски избори.

Блинкън отговори, че политиката в САЩ е силно „поляризирана“, а изборите ще се сведат до борба за шест или седем щата, сред които Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Невада.

„Има все по-малко нерешили за кого да гласуват избиратели“, каза той. „Има борба за много тънък сегмент от избирателите", добави Блинкън.

Представители на САЩ казаха, че очакват Лула и държавният секретар Блинкън да имат сериозен разговор по въпросите на глобалната сигурност, включително конфликта в Газа, предизвикан от нападението на бойци на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври.

В понеделник Израел заяви, че Лула не е добре дошъл в страната, докато не се откаже от коментарите си.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза вчера, че Вашингтон не е съгласен с коментарите на Лула, но отказа да предположи какво би казал Блинкън на Лула по този въпрос на срещата между двамата.

Бразилският президент направи коментара си след последното си посещение в Близкия изток миналата седмица и точно преди срещата на външните министри в Рио де Жанейро по време на бразилското председателство на групата на развитите икономики Г-20.

Вашингтон, който предоставя на Израел военна и дипломатическа подкрепа, призова Тел Авив да защити цивилните палестинци, но подкрепи страната за правото ѝ да атакува бойците на „Хамас“ в ивицата Газа.

Преди пътуването на Блинкън до Южна Америка, помощник-държавният секретар за Западното полукълбо Брайън Никълс каза пред репортери, че споделянето на идеи относно конфликта в Газа ще бъде "решаващо за разговора" между двамата.

Те ще обсъдят и усилията за насърчаване на демокрацията във Венецуела, партньорство между САЩ и Бразилия за правата на работниците и сътрудничество за преход към чиста енергия, съобщи Никълс.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆

    5 1 Отговор
    Първо Лавров се срещна с него😉
  • 2 Иван

    7 1 Отговор
    Антъни Блинкен е пратеник на Израел.
  • 3 ЗОРО

    6 2 Отговор
    Блинкън ще моли/заплашва президента на Бразилия да престане да сравнява Израел с Нацистка Германия и Нетаняху с Адолф Хитлер!
  • 4 бай онзи

    4 0 Отговор
    Подлите кравари се навира навсякъде където страните поддържат отношения с РФ
  • 5 Боруна Лом

    0 0 Отговор
    НА ТОЯ НЕ МУ ЛИ ВКИСНАХА ЯЙЦАТА?
Новини по държави: