Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 21:09 2 094 16

Реджеп Ердоган: Турция преодоля още един критичен праг (ВИДЕО)

  • турция-
  • изтребител-
  • реджеп ердоган-
  • каан-
  • нато

Силният човек в Анкара добави, че турският боен самолет се е издигнал в небето въпреки тези, които пренебрежително го сравняват с радиатор и онези, които се опитват да саботират проекта

Реджеп Ердоган: Турция преодоля още един критичен праг (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция преодоля още един „критичен праг“ в производството на своя изтребител от пето поколение, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод успешния тестов полет на турския самолет KAAН (KAAN), предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

„Преживяхме един от дните на гордост на турската отбранителна индустрия. Нашият боен самолет КААН завърши успешно първия си полет днес. Турция премина още един критичен праг в производството на боен самолет от пето поколение“, каза Ердоган по време на среща в окръг Афьонкарахисар, Западна Турция.

Ердоган добави, че турският боен самолет се е издигнал в небето въпреки „тези, които пренебрежително го сравняват с радиатор“ и онези, които се опитват да „саботират“ проекта.

Изтребителят КААН, произведен в Турция, извърши успешно първия си тестов полет днес, съобщи Турската аерокосмическа индустрия (ТАИ).

Целта е първият боен самолет от пето поколение, произведен в страната, да замени застаряващия военновъздушен флот на турската армия.

Успешния тестов полет прави Турция една от малкото страни, притежаващи подобна технология.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бандит методиев борисов

    8 3 Отговор
    на трети март задължително идвам на поклонение поодмит и освежен
  • 3 Сталин

    34 11 Отговор
    Ердоган един от най великите лидери на света в момента,след като арестува и затвори хилядите агенти и диверсанти на САЩ които се опитаха да го убият при преврата 1969, Турция върви само напред и нагоре ,а ние в България за 30 години западна демокрация ,от ядрена и космическа държава в която ни превърна Русия,сега произвеждаме само цървули
  • 4 Хасан Хаспела

    16 14 Отговор
    Я, ама турците си направили изтребител пето поколение, а не като безаналоговият Су-57, който никой не иска. Вярно, че е някакъв "мелез" между ф-22 и ф-35, но те всички други подобни машини, без значение дали са турски, корейски, китайски или руски, се опитват да копират американските оригинали. Със сигурност не им се отдава много добре, но дори това е успех. Но, "чичо Сам", вече изпробва технологичен демонстратор на изтребител шесто поколение преди 4 години. През 2030 вече ще е на въоръжение. И ако отвън може и да ги докарат, горе долу, като американските, то отвътре нямат нищо общо. Особенно що се касае за двигателите. САЩ са далеч напред в технологиите и никой друг в скоро време, няма да има триконтурни , адаптивни реактивни двигатели от шесто поколение. Но, турците успешно могат да се конкурират с руският безаналоговнет и да му измъкнат доста потенциални клиенти.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Даа

    22 11 Отговор
    Ердоган е вторият Ататюрк
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КГБ

    4 21 Отговор
    Хем произведен в Турция, хем с английски двигатели и чуждестранни технологии, дори Русия САЩ Китай Европа техниката им не е напълно 100% тяхнои произвоство от технологията от частите от всичко до всичко а за Турция която това не и е хилядната разработка на сомолет а изобщо първия просто няма как да е турско произвосство, като българските храни хем български хем 99% е нещо с европейски изрески и технологии и като ги подуши кучето ги избягва и си иска истинска мръвка

    Коментиран от #16

  • 8 КГБ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан Хаспела":

    Ф 16 и ф 18 най нова версия стават също но най исниския американски самолет е ф 22 произведен на 100% от американски части технологии и едмостратори докато ф 35 е общо натовско оръжие с части от целия Запад

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан Хаспела

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Въпреки това, американците ще започнат да заменят Ф-22 с новите изтребители, след 2030г. Причината е, че е разработван по времето на Студената война и е много скъп за модернизация. Липсва му модулната схема на Ф-35, който е разработван с тази идея, да остане на въоръжение десетилетия напред. Да не говорим, че новите изтребители със сигурност, ще имат и безпилотен вариант, ще са доста по-големи и с по-голям радиус на действие, за да съпровождат бомбардировачите Б-21, навътре в руска и китайска територия.
  • 10 Мдаа

    8 11 Отговор
    ако НАТО се разпадне бъдете сигурни, че ние и Гърция ще сме първите потърпевши от цялата работа.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Българските турци

    29 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    Защо когато става въпрос за Турция, някои стават свръх афинитетни ?!...Гърция има сключени договори със Сащ отделно и отделно с Франция , които явно са насочени срещу Турция !...А всичките вкупом са уж "стратегически"съюзници в НАТО , нали ?!... Албанците са умни хора и нямат предразсъдъци към годините прекарани заедно с турците в рамките на Империята !...Знаят турците и видяха и как става без турците, и затова си връзват потурите с двустранни споразумения , защото балканите не търпят "юнаци с на голо тупе с чифте пищови " !... Взимайте пример !... Идват разгулни времена и не се надявайте , че някой ще идва от америка или европа да ви брани с член 5 или с каквото и да било , и от когото и да било !!!

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Ганьо

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Така ни го насадиха с история написана в руските канцеларии, даже и героите ни те определиха...
  • 13 Номад

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Завистта и злобата нямат почивен ден. От 100 кладенеца вода ще докарат само и само да не признаят че и душманите могат да направят нещо по така от маде ин бг. Впрочем някъде четох че Гърция Кипър и Франция са против закупуването на байрактар 2 за Украйна с европейски средства щото видите ли защо аджеба тия мангизи да ходят в Турция а не в техните държави. Ха чудна работа. Нато е мъртво...и то отдавна
  • 14 Напомнящ...

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Нали помниш какво ти казах за капацитета на нашите,а иначе по темата сериозни играчи сте комшу имате си цели и ги гоните,не разчитате на продажния и лицемерен Запад.
  • 15 АраБесни

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    Как казват днешните дедовци : Страх дупе пази.

    Та и вашта работа такава.
  • 16 Йо Несбьо

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "КГБ":

    Инженерингът е изцяло турски, което е най-важното, колега! Днес ползваш тези двигатели, утре, ако се наложи, ще потърсиш други.

    Въпросът е, че самолетът е създаден в Турция, с турско ноу-хау и практически цялото производство си е там. Така един самолет им излиза без пари, вместо да го купуват от САЩ например.

    Точно затова нашето разпарчетосване при идването на демокрацията ни съсипа напълно. Трябваше да се пипа внимателно, за да се запази постигнатото и да се надгражда и развива.

    Това очаквахме в онова време. Не настъпилата разруха.
Новини по държави: