Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 11:40 1 122 9

Нарастващо напрежение между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху, но САЩ продължават да подкрепят Израел

  • сащ-
  • израел-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас

Представител на Белия дом призова съдиите от Международния съд в Хага да не призовават Тел Авив да се оттегли от окупираните територии, твърдейки, че Израел е изправен пред съвсем реални нужди, свързани със сигурността

Представител на правителството на САЩ призова съдиите от Международния съд в Хага да не призовават Израел да се оттегли от окупираните територии, твърдейки, че Израел е изправен пред "съвсем реални нужди, свързани със сигурността", и че за постигането на траен мир трябва да бъде създадена палестинска държава.

Съединените щати защитиха продължаващата десетилетия окупация на Западния бряг и Източен Йерусалим от Израел, като заявиха пред най-висшия съд на ООН, че Израел е изправен пред "съвсем реални нужди в областта на сигурността", информира вестник "Ню Йорк таймс".

Защитата дойде ден след като САЩ наложиха третото си вето срещу призива за незабавно прекратяване на огъня в Газа в Съвета за сигурност на ООН - гласуване, което предизвика гневни реакции от страна на държави и групи за помощ, които настояват за прекратяване на сраженията, за да се помогне на цивилното население в Газа.

Последната проява на американска подкрепа за Израел беше в Международния съд в Хага, където Ричард К. Висек от Държавния департамент на САЩ призова 15-членния съдебен състав да не призовава Израел за незабавно изтегляне от окупираната палестинска територия.

"Вашингтон пост" отбелязва, че САЩ подкрепят Израел пред съда на ООН въпреки нарастващото напрежение между президента Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с войната в Газа.

В презентация в Хага американски представители предупредиха, че консултативното становище на висшия съд на ООН, ако не е написано правилно, може да осуети усилията за мир. "Движението към изтегляне на Израел от Западния бряг и Газа изисква да се вземат предвид съвсем реалните нужди на Израел в областта на сигурността", заяви пред съда служителят на Държавния департамент на САЩ Ричард Висек.

Висек говори на третия ден от историческите изслушвания относно контрола на Израел над Западния бряг, Газа и анексирания Източен Йерусалим. В предишни изложения представители на Южна Африка и други държави обвиниха Израел, че управлява "държава на апартейда" и призоваха за прекратяване на окупацията на палестинските територии.

Общото събрание на ООН поиска от Международния съд в Хага консултативно становище през 2022 г., преди нападението на "Хамас" срещу израелски общности на 7 октомври - когато според Израел ислямистите са убили около 1200 души и са взели 253 заложници - и войната на Израел срещу "Хамас" в Газа. То е различно от иска за геноцид, предявен срещу Израел през декември от Южна Африка. Разрушенията в Газа и неспособността на света досега да ги спре обаче придават още по-голяма спешност на усилията за намиране на изход от кризата.

Израел не участва в изслушванията, за които от офиса на Нетаняху заявиха, че "имат за цел да навредят на правото на Израел да се защитава срещу екзистенциални заплахи".

Висек заяви, че само създаването на независима палестинска държава, която "да живее безопасно и сигурно" редом с Израел, може да доведе до траен мир, като повтори отдавнашната позиция на САЩ, но, отбелязва "Ню Йорк таймс", "перспективата за това изглежда още по-неосъществима на фона на войната в Газа".

Вестникът отбелязва, че докато в Съда в Хага вървят изслушванията, израелската армия е провела операция в град Дженин на Западния бряг.

"Ню Йорк таймс" също така информира за отправеното предупреждение от Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, че Израел се готви да действа в град Рафах, близо до южната граница, след като цивилните граждани бъдат евакуирани оттам. Той допълни, че ако не бъде постигната сделка за освобождаване на заложниците, които все още биват държани в Газа, израелската армия ще продължи активните си действия и по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започва през март.

За първи път съдът в Хага е помолен да даде необвързващо становище относно израелската окупация. Общото събрание на ООН поиска от съда да преразгледа законността на израелската политика в палестинските територии преди повече от година, преди войната на Израел срещу "Хамас" в Газа.

САЩ твърдо защитават кампанията на Израел в Газа, която започна след нападенията от 7 октомври. Но въпреки че американски официални лица също призоваха Израел да намали интензивността на военната си кампания и да направи повече за защита на цивилното население, американската защита на Израел "все повече се разминава с позицията дори на верни съюзници като Франция, Канада и Япония", посочва "Ню Йорк таймс".

Във вторник изолацията на Израел беше демонстрирана в Съвета за сигурност на ООН, когато Вашингтон наложи вето на резолюция, която призоваваше за незабавно прекратяване на огъня, като заяви, че това би нарушило усилията за освобождаване на заложниците, държани в Газа. Тринадесет други държави подкрепиха резолюцията, а Великобритания се въздържа.

Вестникът също така отбелязва, че както Русия, така и Съединените щати използваха изслушванията, за да популяризират собствените си програми, и взаимно се обвиниха в лицемерие".

"Страните многократно бяха обвинявани, че прилагат двоен стандарт в ООН, като САЩ не настояват за прекратяване на огъня в Газа, а изискват такова в Украйна, докато Русия критикува Израел за някои от нещата, които Москва е направила в Украйна."

"Ню Йорк таймс" също така се спира на изследване на университета "Джонс Хопкинс" и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, което разглежда възможните варианти за развитие на конфликта в Газа.

Ескалацията на войната в Газа може да доведе до смъртта на 85 000 палестинци от наранявания и болести през следващите шест месеца, което е най-лошият от трите варианта. Тези смъртни случаи ще бъдат в допълнение към повече от 29 000 смъртни случая в Газа, които местните власти приписват на конфликта от началото му през октомври. Оценката представлява "свръхсмъртност" - т. е. смъртност над тази, която би се очаквала, ако нямаше война.

Според изследователите от университета "Джон Хопкинс" и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, при втория сценарий, ако се приеме, че няма промяна в сегашното ниво на бойните действия или достъпа на хуманитарна помощ, през следващите шест месеца в анклава може да има допълнително 58 260 смъртни случая.

Този брой може да нарасне до 66 720 души, ако избухнат епидемии от инфекциозни болести като холера, сочи анализът им.

Дори и при най-добрата от трите възможности, описани от изследователския екип - незабавно и трайно прекратяване на огъня без избухване на инфекциозни заболявания - през следващите шест месеца още 6500 жители на Газа биха могли да умрат като пряк резултат от войната, се посочва в анализа.

Вестник "Гардиън" посочва, че Великобритания ще обмисли спиране на износа на оръжие за Израел, ако Бенямин Нетаняху продължи с потенциално опустошителна сухопътна офанзива срещу палестинския град Рафах в южната част на Ивицата Газа.

С влошаването на хуманитарната ситуация в Газа се засилва дипломатическият натиск върху Обединеното кралство да последва други държави и да спре износа на оръжие за Израел.

Източници от министерството заявиха, че макар да не е взето решение за спиране на лицензите за износ на оръжие, Обединеното кралство има възможност да реагира бързо, ако в правните становища на министрите се посочва, че Израел нарушава международното хуманитарно право.

Лондон се присъедини към други съюзници, които оказват натиск върху Израел да избегне сухопътна офанзива в Рафах, отбелязва "Гардиън". В публикувано във вторник писмо до комисията по външни работи относно контрола върху износа на оръжие за Израел външният министър Дейвид Камерън заяви, че не вижда как настъплението в Рафах може да се осъществи, без да бъдат засегнати цивилни граждани и разрушени домове.

Андрю Мичъл от британското министерство на външните работи подчерта, че офанзивата в Рафах представлява червена линия за правителството на Обединеното кралство, като в сряда заяви пред депутатите в Камарата на общините, че Великобритания настоява израелското правителство да не предприема нападение, което може да има "опустошителни последици".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    24 0 Отговор
    По големи лицемери от краварите няма

    То се вижда и по нашата сглобка само джафка
    Идин срещу друг а на тъмно се разбират как да изкарат 4г. Мандат
  • 2 кнаус 485

    11 0 Отговор
    Сутринта на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Украйна във връзка със ситуацията в Донбас.
  • 3 доброто и лошото ченге

    20 0 Отговор
    Никакво напрежение! Това е само цирк за пред света! Америка подкрепя галеника си Израел във всичките му действия, дори това да е геноцид спрямо палестинците.....29300 убити палестинци в Газа!
  • 4 долу сащ

    13 0 Отговор
    не разбирам, защо Русия трябва да се оттегли от окупираните територии, след 8 г убиване на руснаци? защо в оон не се дават аналогии и примери????
  • 5 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    6 0 Отговор
    Същия цирк като тук - в България, в сглобката напрежението уж расте, сипят се закани и заплахи между цар Тиква, Шиши, Гнома, Пинокио и Парапетко, но в крайна сметка пак се подкрепят един друг, както САЩ подкрепя Израел.
  • 6 12345

    1 0 Отговор
    Путин може да бъде арестуван,а свинята Натаняхо не може,време е да се разтури тоя измислен съд.
  • 7 Брей

    3 0 Отговор
    Какви са тези съдии щом им се дават нареждания кой да осъждат и кой не. Ето от кой се учат и нашите
  • 8 пенко

    0 0 Отговор
    ГОСПОДАРИ НА САЩ СА --- БЕНЯМИНИТЕ НАТЯНЯХИ !?!?!?!?!? БЛИНКЕН Е НЕТЯНЯХ --ГЛАВНИТЕ БАНКЕРИ ТАМ СА НЕТЯНЯХИ ---ЕЕЕЕХ -КУ КЛУКС КЛААН - ЕЕЕХ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Васко делчев

    1 0 Отговор
    Тоя синил знае ли на кой свят се намира та и този подкрепя.... NATO=north atlantıc terrorıstıc organızatıon