Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 23:28 2 576 27

Как се е появило златото на Земята

  • злато-
  • метал-
  • благородни метали-
  • земя-
  • планета-
  • космос-
  • наука

Цялото злато на Земята всъщност… е паднало от небето

Как се е появило златото на Земята - 1
Снимка: Shutterstock

На нашата планета златото е "пришълец". То в буквалния смисъл е паднало от небето. А статутът на благородния метал в много човешки цивилизации е направо божествен.

Колко злато има на Земята?

Знаете ли, впрочем, че цялото злато, добито на Земята в хода на човешката история, може да се сведе до златен куб със страна 22 метра? Е, тежестта на този куб ще бъде 200 000 тона, но въпреки това изглежда малко - просто една 6-етажна сграда от злато.

Под повърхността на планетата се крие много повече злато - учените смятат, че става дума за 30 милиарда тона. По-голямото количество от него е заровено дълбоко в земната мантия и дори в земното ядро, където този тежък метал е потънал заедно с други тежки елементи още когато са се формирали слоевете на младото и още течно земно кълбо. В земната кора останало съвсем малко злато, към което се добавили и още скромни количества в резултат от метеоритни попадения. Така на онези места, където има или е имало изригвания на магма, са се образували и отлагания на злато, което хората търсят и добиват вече от 7000 години. Особено край горещи минерални извори.

"Вечното злато"

Но защо златото е издигнато от хората на такъв пиедестал? Причините са няколко. Първо - то е рядък метал, а дефицитът автоматично повишава цената. Второ, то е красиво, блести с цвета на слънцето, което особено древните цивилизации безкрайно почитат. И трето - именно защото е много красив и мек метал, подлежащ на обработка, от него се правят какви ли не накити, декорации и украшения. Оттук следва четвърто: От най-дълбоки времена златото е символ на богатство, власт и на престиж, редица религии и цивилизации го използват за тържествени и ритуални цели. Освен това златото е много стабилно и никога не ръждясва, така че златните накити и златните монети са "вечни". И дори да ги заровиш в гърне под земята, те ще изкарат столетия без никакви негативни последствия.

Още от 6 век пр.н.е. златото се използва като разплащателно средство, а много по-рано - някъде в периода 4600-4200 години пр.н.е. са били изработени накитите, открити в некропола във Варна, които много археолози смятат за най-старото обработено злато в света.

Неслучайно през цялата човешка история хората са се опитвали да синтезират злато - като започнем от древните алхимици и стигнем до днешните физици, работещи в големите ускорители на частици. Но на Земята това просто не може да стане, планетата е прекалено малка, а нужните температури нямам как да се развият. Според американското научно списание Science, цитирано от германския седмичник "Ди Цайт", в "космическите работилници" обаче могат да се развият такива температури, особено при сблъсъка между две звезди.

Най-вероятен резултат от сблъсъка между неутронни звезди

Авторът на статията в германския вестник Урс Вилман припомня почти единодушното мнение на учените, че златото идва от Kосмоса и че то е продукт на изгорели звезди. Дълго време учените смятаха, че необходимите за неговото възникване високи температури и "неутронна гъстота" се получават като условия при имплодирали слънца, които се превръщат в "супернови". Днес повечето учени застъпват тезата, че те са продукт на сблъсъка между две неутронни звезди.

От статията в "Ди Цайт" научаваме още, че през 2017 година астрофизиците наблюдавали сблъсъка между два такива "звездни трупа" - той се е случил преди 130 милиона години, но "новината" за него се движи със скоростта на светлината и достига едва сега до човешките телескопи. По онова време, когато на Земята още живеят динозаврите, тези две неутронни звезди се сблъскват в Космоса, а от сблъсъка им възникват различни елементи, включително злато и уран. И по-точно тогава е възникнало злато, равняващо се на 30 пъти масата на Земята и уран, който е 10 пъти масата на земята.

Златото освен всичко друго е и много добър проводник, с който преимуществено работят и специалистите по космическа техника. Така кръгът се затваря: дошло от Космоса, част от него се връща в Космоса, помагайки на земните учени.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джаба Депесянина

    11 3 Отговор
    Шишо го е изак💩л
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Верно ли "златен куб със страна 22 метра? Е, тежестта на този куб ще бъде 200 000 тона, "
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    А нещо за златната афера със стотици тонове волфрам‼️
  • 4 Всички химически елементи

    7 1 Отговор
    са дошли от космоса
  • 5 Глюпости

    1 9 Отговор
    Ленин го е измислил .
  • 6 Простокиро

    11 5 Отговор
    Целото злуато е на господарите ми ротшилдови
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 9 Отговор
    А нещо за златните Ф-16 , за които действително платихме еквивалента на теглото им в чисто злато‼️
  • 8 Ковчежникъ

    22 4 Отговор
    Златото се е появило едно време. Но златото на кюлчета се е появило в едно чекмедже...

    Коментиран от #14

  • 9 РЕАЛИСТ

    8 7 Отговор
    Абе, видяхме златни кюлчета в шкафа на Бойко. Иначе само по филми ги виждаме. Халал да му са.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Боко

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ковчежникъ":

    Над чекмеджето ми са се сблъскали две падащи звезди и така се е появило златото там, заклевам се.
  • 15 Стършели

    7 6 Отговор
    Земята е постара от вселената, според Дойче зеле и само златото било паднало от космоса преди 150 милиона години!
    Пак хуморески а ла немачки зеленчук.
  • 16 Кви са тия глюпости?

    1 3 Отговор
    По време на динозаврите,неутрони звезди прочее
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор
    Скоро гледах един научнопопулярен филм. Когато голяма звезда в края на живота си избухне като свръхнова, само тогава можело да се развият температури от порядъка на 100 милиарда градуса и да се получи термоядрен синтез от други хим. елементи на злато.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Глупости и безсмислици

    5 2 Отговор
    Светът се променя
    В украинския конфликт Тъкър директно обвини американските политици: „Русия навлезе в Източна Украйна, защото администрацията на Байдън я накара да го направи... Русия не иска ядрени оръжия на своите граници, насочени към Москва.“ Карлсън смята външната политика на САЩ за безумна: „Нищо не е построено, само разрушено“. И той нарисува фантастична картина: китайците разполагат ядрени оръжия в Мексико: „Ние също бихме казали „не“.

    Тъкър не вижда никакъв шанс Украйна да спечели: „Русия има сто милиона души повече, тя е в състояние да произведе седем пъти повече артилерийски снаряди от всички страни от НАТО. И това са определящите фактори за една военна операция.

    Е, а мечтите на Запада за смяна на властта в Русия, според Карлсън, са път към хаоса. „Създадохме хаос в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан. Това направи света много по-страшно и нестабилно място. Така че защо искаме да причиним това на най-голямата страна в света?“
  • 20 Петричката леля

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дънди Прешъс":

    Знам един парламент арист от преди много години. Доста непочтено същество. Ако такива като него преобладават ТАМ, това обяснява много.
  • 21 ШЗО

    2 0 Отговор
    Водата ще изчезне .Реките ще пресъхнат и златото ще излезне но тогава то няма да струва нищо.
  • 22 Гачо

    3 0 Отговор
    Аз пък си мислих че Баце го е донесъл,от Банкя.
  • 23 Ученика

    1 1 Отговор
    Бла бла бла, дрън дрън дрън! А истината е, че съвременния човек е създаден от извънземна цивилизация преди 400 000 години за да добива полезни изкопаеми и най-вече злато! Каква роля играе златото в битието на извънземни не се знае но още оттогава е останало в колективното съзнание на човечеството ценността на този метал.
  • 24 Историк

    2 0 Отговор
    Не е важно как се се е образувало златото - по важното е къде отива добитото в България злато, лишавайки страната от приходи....
  • 25 Яяяя

    0 0 Отговор
    Страшно откритие! Все едно Земята е била вечна. Че тя от къде се е пръкнала. Нали и тя е била едно нищо и е станала нещо. И тя се е родила от енергия и материя в адска температура. Всичко от тази Вселена е космос. Все едно е валял дъжд от злато и уран. Големи простотии се пръкват понякога! Дошло от космоса. А земята е от друг космос. Щуротии!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Толупий

    0 0 Отговор
    Аз имам вълшебно чекмедже, което създава злато.