Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 04:59 997 6

ЕС наказа шестима за дестабилизация на Молдова, сред тях е висш служител на службите за сигурност на Русия

  • европейски съюз-
  • молдова-
  • русия-
  • санкции-
  • дмитрий милютин

Санкционирана е и една организация

ЕС наказа шестима за дестабилизация на Молдова, сред тях е висш служител на службите за сигурност на Русия - 1
Снимка: moscowtimes.ru

Европейският съюз въведе вчера санкции срещу шестима души и една паравоенна организация, за които се предполага, че подкопават "върховенството на закона, стабилността и сигурността" в Молдова, предаде ДПА.

"Молдова е една от страните, които са най-силно засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Има сериозни, засилващи се и продължаващи опити за дестабилизиране на тази страна", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Санкциите се изразяват в замразяване на активи и в налагане на забрана за влизане в ЕС. Освен това на гражданите и на фирмите от ЕС се забранява да предоставят парични средства на санкционираните.

Сред санкционираните са Дмитрий Милютин, посочен в списъка като високопоставен член на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), паравоенната организация "Скутул Попорулуй" (Scutul Poporului) и Кирил Гузун, който според ЕС е неин лидер.

В изявлението на ЕС за новите санкции се казва, че Милютин е "отговорен за тайните операции на Русия в Молдова от 2016 г. насам, особено в района на Приднестровието".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Западен Берлин

    8 4 Отговор
    Молдова е бивша административна област на Румъния, присъединена към СССР след втората световна война, заради участието на Румъния на страната на третия райх, включително и с военни части на източния фронт. Никога не е била "независима държава", също като Косово и Украйна.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ежко

    8 1 Отговор
    Наказа или се опитва да накаже?Защото на никой не му пука за санкциите.Колкото го боли "наказания", два пъти повече го боли наказващият.
  • 5 Нормално кръвно

    8 1 Отговор
    Тия вярват ли си ? На кого му пука за вашите санкции.
  • 6 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    ще нападнат Приднестровието и Русия ще бъде принудена да отговори и получаваме втори фронт