Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 04:40 1 072 13

Израел праща делегация в Катар за преговори с Хамас

  • израел-
  • катар-
  • хамас-
  • заложници

Целта е освобождаването на заложниците

Израел праща делегация в Катар за преговори с Хамас - 1
Снимка: YouTube

Военният кабинет на Израел реши да изпрати израелска делегация в Катар през следващите дни, за да продължи преговорите по споразумение за освобождаване на заложници, задържани в Ивицата Газа, съобщи радио Кan.

Според медиата решението е взето, след като министрите са изслушали докладите на преговарящите и са обсъдили по време на конферентен разговор резултатите от консултациите, проведени в Париж на 23 и 24 февруари с представители на САЩ, Катар и Египет за насърчаване на сделка с радикално движение Хамас, управляващо в палестинския анклав.

Отбелязва се, че „делегация от специалисти“ ще се отправи към Доха. Според радиостанцията страните ще обсъдят конкретни въпроси, включително самоличността на палестинските затворници, които подлежат на освобождаване. На консултациите в Париж израелската делегация бе ръководена от директора на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа.

Според радиостанцията в нощта на 25 февруари израелският военен кабинет е започнал да обсъжда детайлите на сделката, договорена на срещата в Париж. На 25 февруари министрите ще се съберат на среща, по време на която ще продължат да проучват този въпрос, съобщава Кan. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кабинетът ще обсъди следващите стъпки в преговорите за освобождаването на заложниците, държани от радикалното движение Хамас в Ивицата Газа, след завръщането на израелската делегация от Париж.

Според радиото новата сделка с радикалното движение Хамас включва връщането на един заложник, държан в ивицата Газа, в замяна на еднодневна пауза във военните действия и освобождаването на десет палестински затворници от израелските затвори. Според радиостанцията рамковото споразумение включва пауза във военните действия в ивицата Газа за около шест седмици.

На 23 и 24 февруари в Париж се проведе вторият кръг от многостранни преговори за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. На 28 януари АФП съобщи, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал в Париж с представители на Египет, Израел и Катар. NBC съобщи, че консултациите са договорени въз основа на ново споразумение между Хамас и Израел, което включва поетапна размяна на заложници, държани от радикали, срещу палестински затворници, пауза във военните действия и доставка на хуманитарна помощ за Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 5 Отговор
    Тези преговори няма да доведат до спокойствие и стабилност. Основната арена на преговорите следващата седмица ще бъде Москва. Не се опитвайте да заблудите никого.В най-добрия случай ще говорим за броя на заложниците за размяна.
  • 2 Генерал Колев

    5 3 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Администрацията на Доналд Тръмп, правилно е разбрала и подходила по въпросът. Сегашната на Байдън греши! Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 3 Българка

    7 5 Отговор
    Нацистите светът на 7-ми октомври 2023г ги видя много добре кои са. Това са терористите от ХАМАС нападнали внезапно Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха, мародерстваха и накрая като животни завлякоха 253 души в тунелите на ГАЗА. На този ден палестинците играха кючеци в името на победата. Радваха се на убийствата и гордо вееха знамена. Сега ревът. Да ревът, да се махат от ГАЗА и да мигрират в Египет и другите богати арабски държави.Това е.

    Коментиран от #11

  • 4 Мдаа

    6 1 Отговор
    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. На всичкото оотгоре не мигрират в богатите арабски държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    РАZЛИКА МЕЖДУ ............ ТЕРОРИСТИТЕ НА ПУТЛЕР И ........... ТЕРОРИСТИТЕ ОТ .......... . ХАМАС НЯМА ............ ФАКТ !

    Коментиран от #10

  • 6 Българка

    5 4 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 7 Шарл Де Гол

    4 2 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдаа

    3 0 Отговор
    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. На всичкото оотгоре не мигрират в богатите арабски държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.
  • 10 55 от Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    А ти съгласува ли този пост с Hинoвa? Ако не си ще останеш без хонорар.
  • 11 Тоест те също

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Левски и Ботев които нападнаха също са терористи така ли проззтаци.
    Аман от глупаци които не си познават собствената си история!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анализатор

    1 0 Отговор
    Ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и синжаб.