Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 18:50 1 828 46

Ердоган: Турция е фокусирана по-скоро върху покупката на самолети F-16, отколкото на F-35

  • турция-
  • покупка-
  • изтребители-
  • f-16-
  • f-35-
  • реджеп ердоган

Турция е фокусирана по-скоро върху покупката на самолети F-16, отколкото на F-35, заяви Ердоган

Ердоган: Турция е фокусирана по-скоро върху покупката на самолети F-16, отколкото на F-35 - 1
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Турция в момента е съсредоточена върху перспективата за получаване на изтребители F-16 от САЩ, а не върху въпросa за връщане към програмата F-35, предаде Анадолската агенция и БТА.

"Ние сме се спрели по-скоро на F-16, отколкото на F-35", заяви Ердоган пред журналисти в централата на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара.

"Обсъдихме с американските сенатори стъпките, които ще предприемем по отношение на F-16", добави той, визирайки неотдавнашното посещение на сенаторите Джийн Шахийн и Крис Мърфи в Турция.

Президентът също така заяви, че турското правителство, включително външният министър Хакан Фидан, продължава разговорите с американските партньори относно военните самолети.

На 27 януари Държавният департамент на САЩ одобри предстоящата продажба на самолети F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 млрд. долара на Турция, след като Анкара даде зелена светлина за членството на Швеция в НАТО.

През октомври 2021 г. Турция поиска от САЩ 40 нови самолета F-16 Block 70, както и 79 комплекта за модернизиране на останалите F-16 до ниво Block 70.

Турция беше част от програмата за F-35, преди участието ѝ да бъде преустановено заради спор във връзка със закупуването от Анкара на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, след като усилията ѝ да закупи американски ракети Пейтриът (Patriot) бяха отхвърлени.

Високопоставен американски дипломат наскоро изглежда "открехна вратата" за евентуално присъединяване на Турция към програмата за F-35, ако спорът бъде разрешен, отбелязва агенцията.

Миналата седмица Турция извърши успешен изпитателен полет на собствения си изтребител от пето поколение KAAN.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    7 30 Отговор
    Какво ще ги правите тези Ф-16?? ще ги държите докато ръждясат ли?

    Коментиран от #10, #12, #21

  • 2 КОТарАК

    11 28 Отговор
    тоз е другият ЛАЛАДЖИЯ след ПУ и великият ОРБАН! турците са работлив народ-господ ги е наказал с него

    Коментиран от #37

  • 3 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    22 13 Отговор
    турчина НЕ Е КАТО BG(БАЙ ГАНЬО) -Н€КОМП€Т€НТ€Н И ПРОДАЖ€Н...!
    реджеб Е НАЯСНО Е,ЧЕ К€н€F- 35 € ПР€$КЪПА ЛЪЖА И ИЗМАМА!

    Коментиран от #8

  • 4 Между другото,

    28 8 Отговор
    16- ката, макар и стар е много по добър самолет от плехвалените 35-ци. Които американските летци иронично са кръстили " пингвина" по аналогия с птица която не може да лети.
  • 5 Копейкин Костя

    13 15 Отговор
    Рашибозука, няма ли кой да обясни на Ердоган, че купува 70-годишни самолети, бе? 😂

    Коментиран от #11, #15, #20, #36

  • 6 Р.К.И.

    12 1 Отговор
    Купуваш това ,което ти трябва. Когато говорим за такива поръчки с хоризонт десетилетия е необходим щаб от хора ,които са надълбоко в материята. И те да посочат това което ще бъде необходимо. Ако имаш много пари, ще си купиш ли нещо само защото е лъскаво или ще избереш полезното? В България трябва да се изработи програма за въоръжаването. Обмислена и аргументирана. Парадоксът, че сега нямаме оръжия ни дава шанса да изберем най-подходящите.

    Коментиран от #35

  • 7 Смех

    10 3 Отговор
    Ердоганя ни ще немският баклюк Еурифайтир що тъй

    Коментиран от #9, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А пък летящите Москвичи

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Хич.

    Коментиран от #34

  • 10 Точно с ф16

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Свалиха един руски Су 24 на път за Сирия.Ракета въздух -въздух.

    Коментиран от #33

  • 11 Тука ги няма копейките

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин Костя":

    Ще трябва да плюят по турчина.
  • 12 Дюкен

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Ф-35 всяка сутрин получават кодовете си от САЩ ако някой ден САЩ отказат кодоветв познай какво ше стане с тях.

    Коментиран от #18

  • 13 💠🔆♻️

    11 4 Отговор
    Член на Военновъздушните сили на САЩ загина, след като се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в неделя в очевиден протест срещу продължаващата война между Израел и Хамас, която той определи като "геноцид".”
    Полицията идентифицира починалия демонстрант в изявление в понеделник като 25-годишния Арън Бушнел, чиято самоличност и смърт за първи път бяха съобщени в социалните медии от независимата журналистка Tалия Джейн.

    Бушнел, който беше облечен в униформа в неделя във Вашингтон, е инженер на Дев Oпс, базиран в Сан Антонио, Тексас.

    Пожарникарите от Вашингтон и ЕМС първоначално заявиха в публикация в неделя, че са транспортирали възрастен мъж в критично състояние до Окръжна болница, след като са били изпратени в 12:58 ч.за инцидент пред израелското посолство, където са установили, че огънят вече е бил потушен от членове на американските тайни служби на мястото.

    Говорителят на Сикрет сървис Джо Роут заяви в изявление, че служителите на униформеното подразделение са реагирали на това, което изглежда като "лице, за възможна спешна медицинска помощ.”
  • 14 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ами що не купува":

    ВЪПРОС НА ВРЕМЕ, И ТОВА ЩЕ СТАНЕ б€йби, КАКТО КУПИ С-400!
    И ДА Н€ ПРОПУ$Н€Ш Г€Й ПАРАДА.....,по$$ ол $$тво то ГЛ€ДА!:))
  • 15 Хм Хм

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин Костя":

    От 70 годишния изтребител е останал само дизайна, който е изпитан през годините. Всичко останало е ново и десетки години пред прехваления СУ-35. Скоро ще се убедиш.

    Коментиран от #31, #32

  • 16 💠🔆♻️

    16 5 Отговор
    След като Арън Бушнел се залял с течност и посегнал към запалката си, неидентифицираните служители на реда или силите за сигурност го питали: "Мога ли да ви помогна? След като се самозапали, Бушнел многократно извика "свободна Палестина.”
  • 17 💠🔆♻️

    16 4 Отговор
    Да почетем паметта на Арън Бушнел.

  • 18 Ралбо

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "Дюкен":

    Новите версии на Ф-16 са същата работа. То електрониката им ееднаква, включително "мишън планера", без който полет не може да се извърши.
  • 19 💠🔆♻️

    10 4 Отговор
    Активен член на Военновъздушните сили на САЩ се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу войната в Газа, според многобройни американски медии.

    "Повече няма да бъда съучастник в геноцид. На път съм да се впусна в краен протестен акт, но в сравнение с това, което хората преживяват в Палестина в ръцете на колонизаторите, това изобщо не е екстремно. Това е, което нашият управляващ елит реши, че ще бъде нормално", каза 25-годишният Арън Бушнел, преди да се самозапали.

    Пожарът е потушен от служители на тайните служби и впоследствие Бушнел е откаран в болница с "критични животозастрашаващи наранявания", където умира.

    Последните му думи бяха: "Свободна Палестина.”
  • 20 Абе толкова е копейкината функционалност

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин Костя":

    Ще си имат 150 ф16 командвани от турците а не 90 ф35 командвани от сащисаните.
  • 21 Русофилите невежи

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    да си отговорят сами, защо Турция, която има едни от най-опитните пилоти в НАТО, купува Ф-16...?

    Коментиран от #29

  • 22 Гроздето

    10 3 Отговор
    Кисело

    Коментиран от #27

  • 23 запознат

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    щото не му дадоха и еурофайтъра затова изработиха собствен самолет и го кръстиха на античното тюркско наименование за владетелите
  • 24 Ще ви

    7 3 Отговор
    Изпратим Боко за консултант. Той знае как се купуват самолети!
  • 25 Не ги купуват

    2 10 Отговор
    а ги получават, като компенсация заради неизпълнение на договора на американците по Фи 35,макар,че турците участваха в проекта. И за да не са капо се съгласи а на тези дъртофели Фи 16.Воже би ще ги ползват за летящи мишени на С 400.
  • 26 Дзверцов

    6 5 Отговор
    Чайниците Ф 35 са за украса на плаца. Ф 16 са легенда. Но за Българската Армия, за нашите ф 16 още не е изкопана алуминиевата руда в Русия.
  • 27 Не си запознат

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Гроздето":

    с нещата. Турция и САЩ бяха заедно при създаването на скапания Фи 35,но американците отказаха да дадат от тях на турците, защото Ердоган искаше да е независим, а не както с Фи 16 на другите страни да се управляват само от САЩ. Капка та преля, когато ги оставиха срещу Русия при инцидента със сваления Су 24 от турски Фи 16. Тогава Ердоган си поръча пуско ПВО, С 400 и може би ще вземе Су 35,а тези Фи 16 ще са реални мишени за С 400 и Су 35. Като в бъдеще ще получат и Су 57 от който Ердоган беше възхитен

    Коментиран от #28

  • 28 Сам,ли успя

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не си запознат":

    да го измислиш?

    Коментиран от #30

  • 29 Ние истината

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "Русофилите невежи":

    я знаем, а вие тъпите парчета се излагате с незнаниета си. Това е все едно да сравняваш Мерцедес С клас от 70-те с ЕС клас 2021г. Само имената са им еднакви. Ф 16 дори на нашите стари МиГ 29 не можеш да сравняваш. А, прехваленият им имидж е като на Абрамси те на бойното поле в Украйна, днес един са го боцнали с РПГ 7 и ша го влачат към музея на западната скапана техника в Москва. А, от кадрите как гори, като римска свещ на торта, бурно и пламенно. За тва украинският посланик е привикан от американците да му въртят ушите че са допуснали танка на бойното поле, щот той за туй не е правен а само за имидж. Та така и с тези скапани дъртофели Фи 16.

    Коментиран от #41, #43

  • 30 Който чете и се

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сам,ли успя":

    интересува не измисля, такива които са ограничени умствено и природно затъпели задават въпроси кат теб.
  • 31 Колко е това

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хм Хм":

    скоро, защото днес 1 Абрамс го боцнаха с дърто руско РПГ 7 и гори като римска свещ на торта, а останките ги влачат към Москва са го показват тва недоразумение. А, украинсщия посланик му дърпат и извиват ушите на пешкир че са допуснали Абрамс да отиде на фронта и да воюва, че той не е предназначен за тва. Та тъй ще са и скапаните и некадърни Фи 16 не воювали никога срещу достоен противник.
  • 32 Тръпна от нетърпение

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хм Хм":

    да ги видя в двубой, но ще стане като с Абрамси те, горят как срички, солнешко загрустило от ето.
  • 33 Да, така бе и бе

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Точно с ф16":

    удар в гръб, а както се оказа целта на противниците на Ердоган бе да сщапат Русия с Турция и да бъде свален Ердоган който е неудобен за САЩ и да възкачат удобни Гюлен, но както времето показа, Ердоган си е на поста и си празнува 70 годишния юбилей,и е в страхотни отношения с Путин.
  • 34 Взе си за твое сведение

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "А пък летящите Москвичи":

    С 400 а ще получи и Су 35с тенденция след това и Су 57,а Фи 16 ще са летящи мишени.
  • 35 Да се изработи

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Р.К.И.":

    програма.... Разработчиците за нас са отвъд големия гьол и те ти казват какво е нужно за раята и колко. Те ти казват кога да лягаш, колко да се навеждаш или по-скоро дали въобще да се изправяш. Никога не сме били в толкова унизително положение от 1878г.,или иначе казано във втория живот на България,който отива на закриване.
  • 36 При положение

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин Костя":

    че ги получава като компенсация за отказа на американците да им дадат Фи 35 и това че ще са просто мишени за С 400 а най-вероятно и за Су 35,то възрастта не е от значение.
  • 37 Е, значи нас

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Господ ни мрази, защото ние сме сщъсаняците в скапания ЕС.
  • 38 туркофобите най разбират от нищо

    2 1 Отговор
    95% от коментарите са неистини и губене на време, както технически зурли така и финансови тъпни.
  • 39 Турци

    1 2 Отговор
    До кога ще се жертвате за тия боклуци от нато
  • 40 Турци

    1 2 Отговор
    За НАТО сте само едни хора второ качество

    Коментиран от #42

  • 41 АбеПедал cкопен, като

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ние истината":

    не са ти ясни нещата... си стоиш в кoчинaта и мълчиш вместо да гpyxтиш тyк!
  • 42 е пак е по добре

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Турци":

    не като булгарята, последната дупка на каваля.
  • 43 Вижте вие истината

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ние истината":

    Според мен моя сухой24 ще ви стигне, зрава издръжлива машина Няма ко да търсити рязни сута и ефки то било 16, 35 са по големи но са слабички, бързо изплезват език.
  • 44 Техника

    3 0 Отговор
    Ф-16 е един от най-икономичните и разпространени боен самолети в света. Най-новият му вариант, блок 70, има някои значителни подобрения в сравнение с по-старите блокове. Някои от тези подобрения включват по-мощни двигатели, по-съвременни радарни системи, по-ефективни оръжия и подобрена авионика. Тези подобрения правят блок 70 по-способен да се справи със задачи за сухопътна, въздушна и морска борба в съвременните военни сценарии.
    Инвентара на турските военновъздушни се състои от Ф-16 като боен самолен главно разбира се ,че ще купят по нов вариант и ще актуализират някои по стари .
    А колкото за Ф-35 е много сложно ситуацията за сега . Турция иска гаранция за да замести С-400 иначе не би ги дал ей тъй само на думи от САЩ. Ако САЩ дадат Пейтриът може и да стане и ако стане не се знае дали ще вдигнат CAATSA и дори да го направят дали конгреса ще одобри пак продажбата на Ф-35 ? Много пречки и много дълго време ще отнеме Турция докато вземе Ф-35 отколкото да си приключи собствения си самолет по пето поколение.

    Коментиран от #45

  • 45 А дали няма още нещо?

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Техника":

    С 400 лови ф35. Защо им са тогава ф35? и защо да заменят С400 с каквато и да е американска ПВО система при тези отношения с Гърция?

    Коментиран от #46

  • 46 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "А дали няма още нещо?":

    Не е доказано дали лови или не Ф-35 още . Те се притесняват теоритично радара на С400 може да даде информация някак си на руснаците за самолетите или нещо подобно. С400 иначе е пак доста добра система в Украйна е доказано ,че лови всичко което вижда ,но няма система за потвърждение дали е приятел или враг самата цел и което значи ,че може да свали и твоите самолети ,както стана в Украйна на руснаците .
    Докато Пейтриът има подобни способности и антибалстична възможност пак може да върши работа на Турция ,но е съмнително дали ще вземат Пейтриът като правят собствена система Сипер ,но може да им даде база информация за антибилстична способност .
    Както и Ф-35 може да ги вземат за да могат да анализират технологията по добре на двигателите и на боята примерно докато правят собствения си самолет .
Новини по държави: