Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 04:38 933 20

Байдън: Надявам се до понеделник огънят в Газа да спре

  • джо байдън-
  • газа-
  • израел-
  • сащ

Кралят на Йордания Абдула Втори предупреди за опасностите, които крие планираната от Израел военна операция в Рафах

Байдън: Надявам се до понеделник огънят в Газа да спре - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън каза, че се надява да има прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас" в Газа до следващия понеделник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това изявление идва в момент, когато воюващите страни изглежда се приближават до споразумение в хода на преговорите помежду си с посредничеството на Катар, който се опитва да договори също освобождаване на заложниците.

Байдън каза, че се надява спирането на огъня да настъпи до няколко дни. "Надявам се до началото или края на уикенда (да има прекратяване на огъня)", отговори днес американският президент на въпрос кога очаква да започне спирането на огъня.

"Моят съветник по националната сигурност (Джейк Съливан - бел. ред.) ми казва, че сме близо. Все още обаче нямаме резултат. Моите надежди са до следващия понеделник да имаме прекратяване на огъня", каза Байдън пред журналисти по време на посещение в Ню Йорк.

Междувременно кралят на Йордания Абдула Втори предупреди за опасностите, които крие планираната от Израел военна операция в Рафах, и повтори призива си за незабавно прекратяване на огъня, което да помогне за защитата на цивилното население в Газа и за доставянето на помощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на изявление на кралския дворец.

Абдула Втори също така заяви, че единственият начин да се сложи край на продължаващия десетилетия наред конфликт е да се намери "политически хоризонт" за палестинците, който да доведе до създаването на палестинска държава на територията, окупирана от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г., в това число и Източен Йерусалим.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви по-рано тази седмица, че Израелският кабинет по сигурността ще одобри военните планове за Рафах - включително евакуацията на повече от един милион разселени палестинци, които са подслонени там и чиято съдба тревожи международната общност.

Според здравните власти в ивицата Газа почти 30 000 палестинци са загинали от началото на войната. Конфликтът бе предизвикан от нападенията на 7 октомври на бойци на палестинската ислямистка организация "Хамас" срещу редица градове и кибуци в Южен Израел, при които според израелски официални данни са загинали 1200 души, както и 241 израелски войници в последвалата сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс.

Днес йорданската армия организира най-голямата досега операция по доставка на помощи по въздух в ивицата Газа, където 2,3-милионното население е изправено пред глад, се казва в изявление на армията.

При операцията са използвани четири самолета "Локхийд С-130" (Lockheed C-130), включително един, принадлежащ на френските военновъздушни сили, заяви говорителят на армията Мустафа Хияри. Помощта е била спусната на 11 места по крайбрежието на Газа от северния до южния край, за да може цивилните да я съберат, уточни той.

Предишните подобни доставки по въздух, при които с парашути бяха спуснати лекарства и хуманитарни провизии, бяха изпратени в болници, които йорданската армия управлява в Газа, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван Иванов

    6 2 Отговор
    Дядо ми изглеждаше така - на старини и - наистина - правеше вече глупости - аз също ще остарея, но - вероятно няма да съм така агресивен.

    Това е един вид - капанът на времето - искаш да си вечно млад - а то е смешно от един момент нататък.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Поправка: Няма геноцид! Има самоотбрана!

    Коментиран от #9

  • 8 Генерал Колев

    3 3 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 9 ТаУмВзе

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Да ви Обясня ли, със кое Нацистко ЗЛАТО Моше си купува Израел, след ВСВ? Щото явно сте във Колективната и удобна Забрава.

    Коментиран от #10

  • 10 Българка

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Нищо не може да ми обясните, защото сте некомпетен. Аз ще ви го обясня.
    1.След ВСВ, лично Сталин през 1948г., създава държавата Израел;
    2. Англия е била против, а САЩ са пас по въпросът. Впоследствие Англия се съгласява и ООН международно признава новата държава Израел;
    3. Пак отново генералисимус Сталин лично избира Бен Гурион за баща на Израел;
    4. Впоследствие Израел по стратегически съображения изоставя съюзникът СССР и приема САЩ за нов, свой стратегически съюзник, чийто сътрудничество е валидно и днес;
    5. Обръщам внимание, че държаната, която първа признава държавата Израел, е СССР.

    Коментиран от #12

  • 11 Генерал Де Гол

    3 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 12 ТаУмВзе

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Явно сме чели историята по различен начин начин, но щом сте компетентна е добре.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българка

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Историята, всеки може да я чете, както му е удобно, важни са фактите. Те няма как да се скрият. Ето, факт е, че създателят на Израел е СССР. Има документи по казуса! Обаче иди го разправяй това на троловете, които денонощно облъчват с лъжи форумите. Не става.
  • 15 Българка

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Старец":

    Няма такова нещо. Ти си ислямист. Вашата идеология включва унищожаването на Израел. Затова трябва да напуснете ГАЗА и мигрирате в арабските държави. Само така ще има мир.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пръц

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаа":

    А,нещо като Русия в Украйна.Нали така.Палестинците емигрират и израелците заемат тяхната територия.Като гледам разлика няма.
  • 18 Васко делчев

    1 2 Отговор
    Тоя нефел се надявал!!!! Той да се надява да му издържат батериите, че втори мандат го чака.... На кой ще се смеем, че се губи по сцените и говори с мъртви!!?
  • 19 Това

    1 0 Отговор
    ли ти написаха на листчето да прочетеш?
  • 20 Юда Искариот

    0 0 Отговор
    Изкуфелият,никой го непита.Та около него са алчни,стари евреи.Те му дават листчетата.